Adventskalender – lucka 1

Den här gången kommer julkalendern ha tema utbildningsskalan. Jag kommer att gå igenom de sex olika stegen i utbildningsskalan, samt lägga upp övningar som är kopplade till de olika stegen. Vissa steg kommer att få ta lite större ”utrymme” eller fokus, men tanken är att alla steg ska kopplas till någon konkret övning.

Ni som har följt mig länge kommer att känna igen inlägg och övningar – men repetition är ju inte så dumt – så häng med ändå! 🙂

Stegen i utbildningsskalan är:
1. Takt
2. Lösgjordhet
3. Kontakt
4. Schwung
5. Rakriktning
6. Samling


Kortfattat kan man säga att utbildningsskalan är olika steg som bygger på varandra och som man följer när man utbildar hästen. Den ligger också till grund för hur man lägger upp ett ridpass.

Alla ridpass leder inte till alla steg. Ofta jobbar man med de tre första stegen och det kanske är där man blir kvar om man själv inte är väldigt rutinerad, eller om hästen är i ett tidigt skede i sin utbildning.
Viktigt är också att våga backa under ett ridpass. Om inte samlingen fungerar t.ex. kan det vara för att hästen inte är lösgjord och då får man hoppa tillbaka några steg!

(Om jag ska vara ärlig kan jag fortfarande tycka att det känns knepigt med ordningen på stegen – i synnerhet att rakriktning kommer in så sent. Jag tycker att man skulle kunna se utbildningsskalan mer som en cirkel istället!)

Oavsett är det bra att ha dessa grundstenar i bakhuvudet under ridpasset – då kanske det blir lite lättare att komma fram till lösningar när man kör fast! Ha som rutin att ”checka av” stegen under ridpasset, så har du också något att ”hänga upp” ridpasset på och inte fastna i att rida runt utan en plan.

Jag kommer att skriva i kommande inlägg om vad de olika stegen innebär mer konkret. Imorgon kommer jag att fokusera på steg ett, som är takt.

Lycka till!

(Bild lånad från Chevaldressyr)

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*