Adventskalender – lucka 2

Steg 1 på utbildningsskalan är TAKT


En liten repetition kring takt och tempo.
Takt = antal steg per minut
Tempo = antal meter per minut

När vi rider så vill vi kunna ändra tempo utan att ändra takten. Dvs om du gör en ökning ska inte takten bli snabbare, och när du samlar hästen ska det inte gå långsammare. Det är viktigt att du som ryttare blir medveten om hästens takt. Jag tror att många missar det momentet, men det är först på utbildningsskalan och jag tänker på takten hela tiden när jag rider! Du behöver också bli medveten om olika hästars optimala takt. Vissa hästar vill ”springa fort” och behöver vänta på ryttaren, medan de hästar som är långsamma i steget behöver bli lite kvickare – men utan att man jagar på hästen för det. Takten och steglängden hänger oftast ihop – den snabba hästen tar lite kortare steg och tvärtom.

Öva på att känna in takten i de olika gångarterna så att du kan anpassa din sits till hästens rytm. Öva på att ändra tempo / steglängd med bibehållen takt, men prova gärna också att med flit öka och minska takten så att det kanske till och med blir en ”dålig” takt för hästen – bara för att öva dig i att känna skillnaden. Du kan ändra takten med din kropp – t.ex. rida lätt snabbare / långsammare, men även när du sitter ner kan du tänka på samma sätt. Du kan också prova att ändra lite på hur du använder skänkeln. En kvick skänkel ger impulsen att öka steg-frekvensen, medan en lugnare och stadigare skänkel signalerar längre steg. Jag använder alltså skänkeln på olika sätt om jag vill rida en ökning eller samla hästen!

Det är olika takt i de olika gångarterna.

Skritt
är fyrtaktig och samsidig, vilket innebär att hästen sätter benen i denna ordning: inner bak, inner fram, ytter bak, ytter fram.

Trav
Tvåtakt, diagonal fotförflyttning, d.v.s. inner bak tillsammans med ytter fram, följt av ytter bak tillsammans med inner fram.

Galopp
Tretakt. Hästen börjar med ytter bakben, därefter inner bakben och ytter framben, sist inner framben. Detta föjs av ett svävmoment innan nästa galoppsprång påbörjas.

Öva på att känna fotförflyttningen, så blir det lättare med tajmingen i hjälpgivningen.

Lycka till!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*