Fortbildning för ridlärare och tränare

Idag sitter jag hemma nästan hela dagen och går en fortbildning digitalt. Det brukar vara en konferens för tränare och ridlärare såhär års, men pga corona har den varit digital de senaste två åren. Det tråkiga är att man missar att träffa bransch-kollegor, men fördelen är att slippa åka iväg så det sparar ju en hel del tid… Å andra sidan jobbar jag ju alltid hemma så att resa en dag ibland kanske bara vore bra för mig. 😉

På förmiddagen har vi lyssnat på en föreläsning med Maria Teres Engell, som forskar på ryttarens sits och inverkan. Här finns länk till en hemsida där ni kan kika om ni vill fördjupa er i det. Jag tänkte titta mer på den när jag har tid!

Sedan har vi haft en föreläsning om biomekanik och hur man ser en hälta. Det blir ju väldigt kortfattat och ”på ytan”, det här är ju ämnen som man skulle kunna prata hur mycket som helst om! Jag tror att vi som är tränare ska fokusera på att uppmärksamma när hästarna ändrar beteende / presterar sämre och uppvisar assymetri, både i rörelse och även hur de är musklade. Jag tycker det kan vara svårt att se exakt var en hälta sitter (svårt även för veterinären), så min uppgift är mest att se om något är fel och sedan försöka hitta rätt hjälp för att lösa det problemet tänker jag. Med erfarenhet börjar man ju känna sådana här saker mer och mer, men det kan vara svårt att se på en häst som man inte känner väl, var problemet verkligen sitter.

Gillar de här gamla bilderna på mannen med hatt!

Den här bilden har ni säkert sett förut, men den är ju himla bra tycker jag!

Dagens sista ämne är något som ligger mig varmt om hjärtat, och som är ganska svårt – var drar man gränsen? Jag tycker personligen att det är viktigt att snappa upp små signaler hos hästarna, speciellt när de ändrar sitt beteende, och inte heller nöja sig med ”den har alltid gjort så” – utan kanske ta reda på varför? Det här är svårt – speciellt när det gäller andras hästar. Mina egna tar ju jag ansvar för, och här kan jag ofta välja att se över det jag tror kan påverka mitt djur negativt. Inte lika lätt när man ska hjälpa till som tränare alla gånger, men här har vi ridlärare och tränare en viktig roll. Vi ska inte bara förmedla ridning, utan även lära ut ett helhetstänk kring häst och hästhållning, tycker jag!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*