Den lugnaste tiden på året

Egentligen är arbetet med hästarna ganska lika över året i min verksamhet, det finns ingen tydlig hög – eller lågsäsong som det kan göra inom andra branscher.

Efter några år har jag dock insett att januari och februari känns lite lugnare ändå. Det kanske är mer mentalt och hänger på min inställning, men oavsett så är det bäst att njuta av det! Det är ju egentligen ganska trist såhär års, men fördelen är att det också känns ganska kravlöst. Jag försöker acceptera att jag inte orkar lika mycket, och tror verkligen på att det är bättre att sova och vila mer och inte pressa sig själv lika hårt just nu.

Till exempel ”borde” jag träna mer avsuttet, något jag inte har gjort på länge nu. Men jag känner mig inte riktigt redo än, så jag tänkte faktiskt vänta lite. Jag rör ju ändå mycket på mig, och det är faktiskt lätt att underskatta att bara återhämta sig.

Just nu har jag också möjlighet att ha extra hjälp i stallet. Det tar emot lite att ha den utgiften, men jag tror att jag har mer energi över till fler lektioner och kurser om jag inte måste ta lika mycket i stallet. Jag hoppas den ekvationen går ihop, men jag tror det. Jag tjänar mer på att stå i ridhuset kortare tid än att mocka några timmar. 😉

Så just nu försöker jag jobba lite mindre och lite lugnare, så att jag orkar mer i vår. Om det finns en högsäsong så är det nämligen runt april och maj. Då ska det hinnas med både att jobba hemma med kurser osv, samt att förhoppningsvis tävla och döma. Allt är ju dessutom på helgerna! Så nu försöker jag planera våren, utan att gå händelserna i förväg. Att ha ett roligt jobb är en fin balans, eftersom jag just nu längtar efter allt som jag vill hinna i vår, men samtidigt vet jag hur lätt det är att tippa över och bli stressad av allt man vill göra! Gården tar ju också mer tid under sommaren. När dagarna blir längre så blir det också mer ogräs att rensa och gräs att klippa. Säga vad man vill om mörka kvällar, men det är faktiskt bara att gå hem och stänga dörren, och njuta av att det är is i backen och att det faktiskt inte finns lika många måsten!

Jag är ganska säker på att människor är gjorda för ett högre tempo på sommaren, och lugnare under vintern, i alla fall i Norden. Det är lika bra att acceptera det.

Bara lite tankar från en arbetsnarkoman som försöker se det fina i årets tråkigaste månader! Dessutom tror jag att vi hästmänniskor behöver bli bättre på att prata om ledighet, istället för att nästan tävla om vem som jobbar mest. Helt idiotiskt egentligen när man tänker efter.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*