Utbildningsskalan – steg 4

Förra terminen jobbade vi med utbildningsskalan – något som ska följa med hela tiden som en röd tråd. Du kan läsa om de tre första stegen i dessa inlägg:
1. Takt
2. Lösgjordhet
3. Kontakt

Steg nummer fyra är schwung. Schwung skulle också kunna kallas spänst om man vill förklara på ett annat sätt. I skritt visar hästen ingen schwung pga att det inte finns något svävmoment i skritt, utan man pratar bara om schwung i trav och galopp. Hästen kan röra sig med mer schwung när de tre första stegen fungerar och blir lite av en ”produkt” av en lösgjord häst som arbetar genom ryggen och fram till handen med bibehållen kontakt och en god takt / rytm.

När hästen blir starkare och kan skjuta på mer bakifrån utan att hamna i framvikt så brukar schwunget komma lite ”på köpet” men du kan också aktivt arbeta med övergångar och tempoväxlingar för att få bättre shwung. Det är dock svårt att komma med konkreta övningar som fungerar på lektion tycker jag, men jag vill nämna det här steget. Vi kommer dock fokusera mer på steg 5 och 6 denna termin.

Fortsättning följer…

(Läser ni dessa inlägg och har ni nytta av dem?)

Här tycker jag att man kan se att Anea rör sig med schwung

5 svar på ”Utbildningsskalan – steg 4

  1. Ja! Det är ett toppen komplement till det du tar med oss på lektionerna. Och bra med bilder till också 😉

  2. JA jag läser och läser 🙂 Tycker att jag aldrig fått så BRA beskrivning av utbildningsskalan som här. Och ärligt talat har jag nog inte förstått syftet med den så bra tidigare, men med min nya lilla häst blev den plötsligt superviktig för mig – och nu även för mina elever då, haha! Åh jag skulle vilja ta med mig min lilla häst och åka till dig och rida. Jag är så kräsen med vem jag ska rida för, har inte hittat någon som jag tycker min filosofi överensstämmer med förrän jag ’hittade’ dig. Det kanske går att lösa trots lite avstånd.. någon gång då och då..!

  3. Men vad glad jag blir! TACK! Du är såklart välkommen hit när du har tid… 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*