Gårdagens lektioner

Igår fokuserade vi på ren grundridning med fokus på vändande hjälper och att få hästarna att bjuda på yttertygeln. På böjt spår tycker jag att det vanligaste felet är att ryttaren fokuserar för mycket på att ställa och böja hästens hals, utan kontroll på yttersidan – som gärna glider ut. Ett annat vanligt fel är att ryttaren är inpräntad med ”inner skänkel mot ytter tygel” vilket ofta leder till att man använder innerskänkeln för kraftigt och flyttar hästen i sidled – gärna mot en yttertygel som håller fast hästen.Bilden ovan visar både korrekt och felaktig böjning på ett bra sätt. Om hästen inte formar sig rätt så glider också ryttaren ut över yttersidan. Ibland är det ryttaren som sätter sig fel och det leder till att det inte går att böja på rätt sätt – men ibland kan hästen också försöka flytta ryttaren för att slippa böja sig korrekt – så var uppmärksam på det!

Innan man börjar jobba med böjningen så tycker jag att vändande hjälper måste fungera, dvs vikt, ytterskänkeln, och vid behov ledande innertygel. Ytterskänkeln är vändande, men även framåtdrivande. Om du rider en volt får yttersidan i princip ”längre väg att gå” än innersidan, så jag tänker att jag rider hästen framåt mot yttertygeln. (I själva verket ska ju hästen bjuda framåt på båda tyglarna, och driva jämnt med båda bakbenen!) Det jag ville poängtera igår var dock att inte låsa yttersidan med en bromsande yttertygel (många hästar vill  ”ta hjälp” av yttertygeln för att hålla balansen – men det är ju för att många ryttare också håller balansen där!). Ryttaren måste tillåta hästen att sträcka ut yttersidan och länga halsen, så att den inte blir för kort och begränsar möjligheten att ”komma runt” – se bilden ovan!

Tips att tänka på när du rider på böjt spår:
* Placera ytter framben på det tänkta spåret (istället för att fokusera på huvud / hals).
* Tänk att du rider ”i en tunnel” – så att du håller linjen hela tiden och kommer ihåg både inner – och yttersidan.
* Sitt mitt över hästens ryggrad, med lika mycket skänkel på höger som vänster sida.
* Om du märker att du lutar dig inåt – snegla lite utåt så hamnar höfterna rätt.
* När du ska ställa hästen – tänk på att du vill ha en liten vridning i nacken åt sidan – hästen ska INTE dra in nosen mer mot kroppen (vanligt fel!) och bara bli ”tom”. I så fall bjuder den inte tillräckligt fram mot en kontakt.

Kommentera gärna om ni får någon hjälp av tipsen!

Etiketter:

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*