Projekt: bättre sits

Igår var jag hos Carolina Marjakangas som driver How To Move Fysioterapi. Hon är sjukgymnast med specialintresse för ryttare och hjälper till med sits-analys samt övningar. Jag tycker att jag känner mig olika i höger och vänster varv, vilket stör mig enormt. Och nu är jag trött på det så det är dags att ta tag i det. Visst kan man träna lite planlöst och försöka bli starkare i bålen etc, men jag vill veta exakt var problemet sitter.

Vi började med en ganska lång genomgång och frågor kring hur jag upplever problemet och vad jag vill ha hjälp med. Jag tycker att det är svårare att rida i höger varv, det känns som om jag vill svänga till vänster istället och att min höger axel sitter fast. Pga det tror jag att min höger hand blir mer dominant för att ”kompensera”. Dessutom känns många hästar för mig oliksidiga på samma sätt och då undrar jag såklart om det hänger endast på mig… MEN en liten ”tröst” är att min känsla verkar vara rätt. Ca 80% av alla hästar har samma typ av snedhet. (Jag tror dock att det sannolikt beror på att de flesta av oss är högerhänta…)

Efter samtalet fick jag göra olika övningar för att kolla balans och hur jag använder höger / vänster sida. Det stramar mer åt höger i nästan alla övningar, och jag har större rörlighet åt vänster men jag tycker ändå att jag var hyfsat liksidig. Vi gjorde även övningar på en sadelbock, där man gör avtryck från sittben / bäcken, dels för att se hur symmetrisk man är, samt längd / bredd på bäcken. Jag har tydligen ett brett och kort bäcken vilket skulle innebära att smala sadlar inte passar mig och det känns som om det stämmer utifrån alla sadlar jag provade en period. Lättad över att min viktfördelning såg väldigt jämn ut! Frågan är väl dock om den är det i rörelse, det känns ju inte så…

Efter det fick jag några övningar att göra hemma. Nu är första fokus att på axel och skuldra på plats. Min känsla stämde ganska väl – höger axel dras framåt / uppåt och jag måste aktivera skulderbladet för att dra bak axeln. Tanken är ett besök till och då kommer vi lägga mer tid på bålstabilitet och höfter. Allt hänger ju ihop. Det ska bli intressant att se om jag kommer känna skillnad. Räknar dock med att det kan ta lite tid.

Här är tips från hennes blogg som ni kan läsa!

Etiketter:

2 svar

  1. Vad spännande, det där verkar ju jättebra! Jag har börjat följa henne på Facebook, otroligt intressanta inlägg och bloggartiklar! Kul att du har varit där, det vill jag väldigt gärna höra mer om när vi ses och även om hur det går med övningar och resultat. /Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*