Hästen som ”inte kunde” lära sig byta galopp

Nu på förmiddagen har Nina varit här och hjälpt mig med Anea och Grodan. Jag var sjukt trött i morse efter gårdagens långa bilkörning, men med bra hjälp så fick jag ny energi! (Känner i och för sig att den redan håller på att dala igen, så kommer nog somna tidigt ikväll…)

Anea har ju varit lite förkyld en period, så på ca en månad (eller mer?) har vi tyvärr inte gjort mycket vettigt alls. Hon har bara hållits igång lite lätt och så har jag behövt henne i verksamheten, så ordentliga ridpass sista tiden kan jag räkna på en hand. Väldigt positivt då att jag ändå inte behöver börja om ”helt” – så var det förut om jag hade slarvat ett tag. Hon är visserligen inte lika finstämd mellan hjälperna, men grundjobbet är mer ”på plats” numera och vi kunde faktiskt rida byten i varje, passage och något bättre ”piaff” (fortfarande inom citationstecken dock) än förut.

Innan har vi bara gjort ett byte i varje åt vardera håll, men idag kunde vi göra tre. Jag tror inte att Anea har så svårt för det – det är jag som måste vara snabb nog! Och fler ska det bli – det får bli målet för 2018. Tänk att det ändå känns ganska ”lätt” med henne nu – med tanke på att det tog mig ca tre år att lära henne byta överhuvudtaget. Förmodligen för att hon hade en extremt dålig grund när jag fick henne, och att hon också var väldigt oliksidig. Men skam den som ger sig… Egentligen är hon bättre i serierna än i enstaka byten. Det blir lite som att ”hoppa studs” – bara man kommer in rätt så kan man liksom fortsätta av bara farten.

Nu kan man säga att hon redan har haft sin vintervila i och med att det blev en ofrivillig paus, så jag får nog jobba på med henne även under julen. Tyvärr har hon tappat både muskler och  hull, och ser ut som en rugg-uggla pga att jag inte hunnit klippa henne (det sista är ju lätt åtgärdat). Hon ”tappar” ofta lite såhär års, men det blir ju inte bättre av att hon var lite sjuk, det tog nog på henne. Nu måste jag försöka få henne att se ut som dressyrhäst igen…

Grodan fick inte göra några särskilda trix idag, bara grundjobb. Nina tycker att hon har vuxit  / musklat sig, och det har hon! Hon ser mer ut som en häst nu, inte som en bebis. Det ska bli väldigt kul att se hur hon är om ytterligare ett år.


Kort klipp på byten i varje (ni får titta med förstoringsglas)

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*