Tävlingen igår

Gårdagens tävling var en okej runda med tanke på att framridningen blev jättespänd. På ett sätt känns det som om jag borde ha låtit bli denna start med tanke på att hon var spänd redan i lördags, men samtidigt kan jag inte ”fly” från problemen jämt utan jag behöver lära mig att hantera henne även när hon har en dålig dag. Tyvärr fick jag inte särskilt bra kontakt på framridningen alls, men på något sätt lyckades jag ändå hålla mig ganska kall och genomföra programmet med kommentarer från samtliga domare om ”mjuk ridning” – men samtidigt att det krävs mer energi, aktivitet, spänst… vilket jag inte får fram när hon är spänd, och i princip aldrig på tävling. I traven är det kanske lite lättare men galoppen är ju av naturen kort och inte särskilt bra hemma heller, så där förväntar jag mig inga underverk. Däremot måste jag rida piruetterna bättre, för jag har fortfarande svårt att hinna känna ”var jag är” och egentligen har hon inte så svårt för det här momentet längre.

I traven skulle jag verkligen vilja kunna få fram mer – för det finns där. I galoppen får jag fortsätta jobba vidare med att få henne mer genomsläpplig även hemma. Efter tre tävlingar på rad och helt olika ”lägen” så tycker jag ändå att jag har lite saker med mig. Jag tycker att jag har varit mer fokuserad på banan sista två gångerna, och det behöver jag jobba vidare med så att jag inte ”åker häst” i programmet, för då blir hon bara stark. Nu blir hon stark i vissa moment, men jag klarar av att styra upp det bättre.

Jag har tyvärr fått lite mer kommentarer om att hon blir kort i halsen, vilket stämmer och det är inte önskvärt. Jag pratade med Nina om det, och hon höll med mig om att det kan vara en del i en process som jag får ta mig igenom. Jag tycker nämligen att hon även är kortare i kroppen, och bitvis mer på bakbenen, men hon orkar inte riktigt där än. Förut var hela hästen längre, både fram och bak, men också ”plattare”. Nu menar jag inte att det är ”okej” att korta henne framifrån, utan jag tror hon försvarar sig lite så när hon inte orkar. Jag har verkligen försökt jobba med att få igenom samling och halvhalter bättre men det är inte alltid jag kommer till att kunna lätta utan att hon springer ifrån igen. Nu är det verkligen huvudfokus – att kunna samla och lätta mycket mer, och på sikt kunna behålla något av det även på tävling. I dessa klasser krävs mycket mer samling från oss för att kunna få mer poäng.

Innan jag tränar vidare på det kommer jag dock att låta henne vila en period, för jag tror hon behöver lite återhämtning nu. Vi startar nästa gång kring påsk så jag tänker nog två veckors ”aktiv vila” dvs skritt, longering och liknande.
Kan tillägga att lägstanivån är högre och att jag hade varit supernöjd med en sådan här runda för ett år sedan, men i vanlig ordning höjer man ju kraven och jag vet att det finns mer att hämta i oss som ekipage. Det är synd bara att det ska ta så lång tid! Jag ”tycker” att vi har gjort det här så mycket nu, men räknade ut att jag gjorde 24 starter i MsvB och tragglade och tragglade. St Georges har jag ridit 13 gånger, så det kanske krävs minst 10 starter till innan jag är ”nöjd”. 😉  Sedan får jag påminna mig om allt jobb som ligger bakom och hur vår utgångspunkt var från början. Men det glömmer man ju så lätt…

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*