Ridning då och nu

Jag har funderat lite på hur ridningen och hästarna har förändrats på relativt kort tid. Det går nästan inte att jämföra en häst för 20-30 år sedan med dagens hästar. Har hittat två filmer med 30 års mellanrum. Titta på formen och titta på rörelsemönstret! Om en häst visades idag som på den gamla filmen hade man förmodligen tyckt att den var över tygeln och inte tillräckligt ”igenom”. Jag får väl säga att jag själv föredrar en aning rundare form då jag tycker att det ser rätt obekvämt ut ibland på film nr 1. MEN idag har vi ju diskussioner om roll-kür osv och att en form där nacken inte är högsta punkt ofta premieras felaktigt. Den diskussionen ger jag mig inte in i här utan jag vill bara att ni ska titta på hur olika det ser ut med dessa hästtyper. Och att vi har vant oss vid att se hästar i en annan form.

Som det ser ut idag så behövs mycket spänst och rörelse för att hästen ska ”räcka till” för de högsta klasserna. Jag undrar om det ändå inte var mer ”ordinära” hästar som deltog förr i tiden? Jag får då en känsla av att det kanske krävdes en annan typ av träning då än nu. Numera är många hästar väldigt talangfulla och har mycket mer ”gratis”. Det kan kräva mer teknik från ryttarens sida, men jag tror att man förr i tiden var tvungen att verkligen rida enligt utbildningsskalan och bygga upp hästen mer från grunden. Kan man kanske ”fuska” lite mer numera? Det jag menar är att en mer ”ordinär” häst måste verkligen byggas upp med styrka för att kunna visa spänst – medan en talangfull häst är född med spänst. Förstår ni vart jag vill komma?

Titta på filmerna, och jämför t.ex. första filmen efter ca 2,40 min och andra filmen efter 2 min…
(Notera även knopparna på första filmen. Pyttesmå och med vit tejp. Snacka om att det går trender i allt!)

Etiketter:

2 svar

  1. Vilken skillnad!
    Väldigt intressant att se hur ”hästmaterialet” har utvecklats genom åren. Det skulle vara mycket lärorikt att få insikt i hur ridningen har förändrats och utvecklats. Precis som du säger så är det säkerligen mer teknisk ridning nu …
    Är det bra eller dåligt, hur ser skadestatistiken ut förr och nu, var det andra typer av skador … ?

  2. Visst är det intressant! Man skulle verkligen kunna göra en studie kring detta. Eller finns det kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*