Historien om Harry

DSC_0037Nu ska ni få höra något roligt och lite spännande (tycker jag i alla fall)! Förra veckan fick jag ett mail på tyska. Det hör ju inte till vanligheterna, och jag raderade det först för att jag antog det var något bluff-mail. Precis sekunden efter insåg jag att det stod ”Harry” i ämnes-raden, vilket ju var lite konstigt. Lyckades som tur var leta upp mailet igen!

Mycket riktigt handlade det om Harry. Det var från en man som hade känt honom sedan han var föl. Han har alltså lyckats hitta mig via Google och sedan översatt min hemsida med Google Translate. Jag har ju skrivit lite om Harry (eller ”Dream of Harmony” som han egentligen heter), och spekulerat kring vad han kan ha varit med om. Eftersom han är köpt på film via en hästhandlare visste jag ju ingenting, mer än att han var ”utbränd”. Och inte helt lättriden heller, om man ska vara ärlig. Dock är han ju väl grundutbildad i botten, det känns tydligt.
DSC_7245Nu har jag luskat och frågat och fått en klarare bild! Jag har fått bekräftat att det har blivit lite ”fel” i hans utbildning, och mannen (vi kallar honom R) skriver också att ”alla bra ryttare är tyvärr inte bra på att utbilda hästar”. Han skriver att han är glad att Harry har kommit hit och att jag ger hästen en chans.

R kände Harrys uppfödare, och har följt honom och hans öde uppenbarligen. Som unghäst var han lovande, och reds av uppfödarens dotter. Eftersom det var en så fin häst beslutade man att ställa honom hos en känd tysk ryttarinna (som jag inte tänker namnge) där han skulle utbildas mot Grand Prix. Tydligen gick det bra i början, men som jag förstår det så satte hon sedan för mycket tryck eller press på honom. Efter det var han hos ytterligare en duktig ryttarinna och tävlade. Han har placeringar upp till St Georges och har startat Intermediere om jag tolkar det rätt. Därefter gick han tillbaka till ägarna, men av oklar anledning fungerade det inte bra där, och redan här verkar det som om Harry har börjat ”säga upp sig”. Jag förmodar att det berodde på för höga krav.

Då såldes han till Finland, men den ryttaren blev rädd för honom… Efter det har han tydligen varit tillbaka i Tyskland, sedan Holland, Belgien, Holland, Danmark, och sedan köpte jag honom.
DSC_8847Då kan man ju börja förstå hans beteende bättre… Jag antar att det har blivit såhär för att man har haft höga förväntningar / krav på honom. Det är en jättefin häst som rör sig bra, är väl utbildad, men inte helt lätt att rida. Han ”stänger av” och blir nog väldigt spänd, fast det yttrar sig mer i att han blir ”slö”. Det är ju verkligen sorgligt när en häst blir en handelsvara och aldrig hamnar rätt. Jag hoppas av hela mitt hjärta att jag kan få honom på rätt köl igen. Det går i alla fall åt rätt håll, och här har vi inte krav på att han ska gå Grand Prix i alla fall. Det viktiga nu är att han mår bra och är glad, men självklart är det roligt ju mer vi kan göra med honom – men det får ta sin tid.

Fortfarande är det fokus på lösgjordhet, uteritter och ren grundridning. Helt enkelt att få honom mer kommunikativ. Jag tycker i alla fall att han känns gladare och mer harmonisk än när han kom. Enligt R ska han också vara hoppad, så det kanske är något att prova framöver?
DSC_7257Vi får se hur det här går fortsättningsvis. Han går i princip bara med mig och en elev just nu. Han är inköpt som lektionshäst, men jag vet inte om det kommer fungera fullt ut pga att han faktiskt är lite svår. Det är dock en fantastiskt fin häst som man inte kan låta bli att tycka om, och jag själv tycker han är jätterolig att rida. Hur det än är, så måste vi få det att fungera så bra som möjligt, för med den där historien i bagaget kan jag aldrig sälja honom (inte för att jag ville det innan heller, men ändå)! Jag är i alla fall glad att jag fick veta lite mer. Riktigt roligt att ha mer bakgrund, och också fått en del spekulationer bekräftade. Man kan ju bara fundera över hur många hästar som hamnar snett för att man inte ser till individen, utan kanske köper sig en ”tävlingsmaskin”. Vissa hästar behöver mer tid än andra, och alla kanske inte är ämnade att gå GP, även om de har talang för det. Nu hoppas vi i alla fall att Harry fortsätter trivas här och utvecklas åt rätt håll!
DSC_0038

Etiketter:

Ett svar

  1. Fina fina Harry!
    Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag läser detta… Och lite tårögd…
    Han är värd all tid i världen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*