Veckans övning – vecka 4

Här kommer övningen som mina elever har jobbat med den här veckan. Jag visar på min lektionshäst Don Mistral.

Vi jobbar vidare med samma väg med koner som vi hade förra veckan.
Nu har vi ridit skänkelvikning i trav in på diagonalen och ut till spåret igen.
Några hästar har också gjort förvänd galopp på båge. Det är en bra väg att börja med för en ung häst eller en orutinerad ryttare. Hästen ska vara ställd åt galoppsidan hela tiden, även i bågen.

”Misse” gör också en liten extra volt i den här övningen, som kan göras i skritt eller trav istället, om galopp känns för utmanande.

Rida rörelser: Skänkelvikning

Jag tänkte försöka skriva lite mer inlägg om rörelser och hur dessa ska ridas.
Skänkelvikning är en av de första rörelserna man börjar lära en ung häst (eller en ”grön” ryttare). Både för ryttaren och hästen är det naturligtvis viktigt att grunderna är befästa först, innan man börjar ”sätta ihop” hjälperna mer för att utföra en rörelse.

Skänkelvikning är en sidvärtsrörelse där hästen ska vara rak i kroppen och halsen, och ställd i nacken från rörelseriktningen. I en skänkelvikning åt höger ska hästen alltså vara ställd åt vänster.
Både fram – och bakben ska korsas så att det inre benparet rör sig framför och förbi det yttre benparet. Det yttre benparet rör sig mer framåt än åt sidan.

Skänkelvikning kan ridas på diagonalen eller längs en långsida. Om du rider på diagonalen ska hästens sida vara så gott som parallell mot långsidan som du rider mot, men framdelen ska leda en aning. Hästens panna ska vara riktad rakt fram mot kortsidan.
Om du rider på en långsida kan du välja att ha framdelen innanför spåret, eller att ha framdelen på spåret. Då brukar det vara lagom med ungefär 45 graders vinkel mot spåret.
Skänkelvikning kan ridas i alla gångarter, men oftast brukar man göra det i skritt eller trav. På tävling visas rörelsen endast i trav på diagonala linjer.

Skänkelvikning är lösgörande / gymnastiserande för framförallt bogarna.

Hjälpgivning:
Vikten placeras något mer på inner sittben, men ryttaren ska sitta mitt över hästen.
Inner tygel är ställande, och kan även verka understödjande för inner skänkel.
Ytter tygel reglerar halsens böjning.
Båda tyglarna är vid behov förhållande.
Inner skänkel är sidförande, i normalläge vid sadelgjorden, eller eventuellt svagt tillbakadragen.
Ytter skänkel är mothållande och framåtdrivande.

Vanliga fel:
* Många ryttare åker över på hästens yttersida, vilket gör det svårare för hästen att kliva in med det inre bakbenet under kroppen.
* Hästen blir förböjd. Ibland är det hästen som har lätt att böja sig åt ena hållet, eller så har ryttaren inverkat för kraftigt med inner tygel. Mjukna lite på innerhanden först, samt kontrollera att du har kontakt på ytter tygel.
* Ryttaren drar bak innerskänkeln för mycket när hästen inte går åt sidan tillräckligt mycket. Försök att istället vara kvickare med din hjälp, eller förstärk eventuellt genom att peta lite med ett spö.
* Bakdelen kommer före, vilket gör det svårt att hitta bjudningen. Ibland vill hästen gå före med bakdelen pga att det bakbenet är lite svagare, men det kan också bero på att ryttaren använder inner skänkel för kraftigt, eller för långt bak. Börja med att kontrollera ditt skänkelläge och försök fokusera på att flytta framdelen först. Eventuellt kan man leda lite med ytter tygel i inledningen för att få ”framdelen före”, men detta ser jag som en korrigering och det får inte resultera i att ryttaren försöker göra skänkelvikning med hjälp av tygeln.
* För mycket tvärning där hästen ”ramlar åt sidan” och då tappar bjudning. Det korrigerar du bäst genom att rida mer framåt för ytter skänkel.
* Hästen skjuter ut ytter bog. Det brukar hänga ihop med att även halsen blir förböjd, men om det inte räcker att räta upp halsen kan du också behöva motställa hästen tillfälligt. Du kan också prova att ha ytter skänkel lite längre fram, samt försöka hitta en bättre bjudning framåt. Variera gärna genom att rida skänkelvikning – rakt fram – skänkelvikning, som en ”trappa”.

Du ska alltid ha känslan av att du när som helst skulle kunna rida rakt fram ur din skänkelvikning, med en bra bjudning mot ytter tygel!

Veckans övning – vecka 3

Jag har tänkt att försöka filma övningar varje vecka så att ni som rider på fast plats kan se hur vi ska rida under veckan. Jag lägger ut detta på Instagram, men tänkte dela det även här. Kvalitén på filmen får ni ha överseende med är jag rädd. 😉

Här är övningen som vi har jobbat med under veckan som gick. Det är en lösgörande övning som jag visar på min lektionshäst Don Mistral.

Det går att variera övningen mellan koner / på båge ganska mycket, så tanken är att bygga på mer nästa vecka.

Uppvärmningen är att rida en båge i skritt och trav med noggranna hörn, koll på bogarna och att hästen spårar på diagonalerna. Notera att jag byter sittben innan och efter bågen.

Nästa steg är skänkelvikning i skritt in på diagonal – rakrikta – skänkelvikning ut på spåret igen. Här får man passa så att inte bakdelen hamnar före!
Jag har två olika luckor, så man kan välja mer eller mindre tvärning.

Jag gillar också att lägga in galoppfattning ur skänkelvikningen.

(Misse som visar övningen har en liten rörelsestörning som kallas tuppspatt. Det gör inte ont, men ibland lyfter han ett bakben lite mer än det andra, särskilt när det är kallt. Och när det är kallt rider jag gärna i strumpor och skor och skippar ridstövlarna… Samt behåller ländtäcket på!)

Året som gick – en sammanfattning av 2023

Här kommer en lite sen ”årskrönika”, eller sammanfattning, av året som gick. Det känns som ett väldigt händelserikt år, både kul och utvecklande, men också rätt tufft. Jag har jobbat väldigt mycket, och faktiskt gjort ett försäljningsrekord, trots lågkonjunktur! Det känns kul, såklart, men jag kan säga att det också har kostat mig en hel del – mentalt och fysiskt. Och det skulle inte gå utan stöttning av Torbjörn, som sköter väldigt mycket markservice här på gården.

Jag vill egentligen inte gräva ner mig i det som var jobbigt, men kortfattat var det en tuff sommar med besvärligt väder, stress för att få in tillräckligt med hösilage (det var första gången vi tog eget), samt att jag fick byta ut flera hästar på en gång. Bland annat blev det en sista sommar med Anea, som jag ju har haft sedan innan jag startade företaget, och det är klart att det var jobbigt, även om det var väntat (hon blev 22 år), det blev liksom dags tyvärr.

Det blev lite omstart för hela verksamheten med inköp av tre nya hästar (!) samt en som jag lånar in. Egentligen är det lite för många, men i det så köpte jag även en unghäst på 5 år, som mer är tänkt att växa in i verksamheten så småningom. Att ha nya hästar kräver lite extra jobb i början, med inskolning och att lära känna hästarna, så bara det har tagit en hel del tid. Det är ju alltid lite inkörningsperiod så att säga. Det är dock fina hästar, så jag tror att det blir jättebra på lång sikt!

Highlife är 5 år, jättefin men ”grön”, och ska utbildas vidare under det här året.

Bronze – en riktig snygging, som dock kräver en ganska rutinerad och teknisk ryttare.

Victor – ett lyckokast som jag köpte av en slump (på film..). Har blivit väldigt populär!


Sedan kom dessutom möjligheten att ha ytterligare en tävlingshäst när Marianne köpte Coldplay – en väldigt fin chans för mig! Så det blev fem nya hästar i stallet för min del. Då har jag sammanlagt 10 hästar plus Coldplay, så jag har inte varit sysslolös! Tyvärr har han förmodligen halkat i hagen och sträckt sig eller något, och det var såklart inte enligt plan och känns inte alls kul när vi just började komma igång, men vi tror inte att det är allvarligt – dock segdraget. Det är svårt ibland med hästar att inte misströsta när planerna ofta spricker tyvärr…


Bonnie (4 år) fick ju också en oplanerad paus i sin utbildning pga en spark som hon fick förra vintern, men nu under hösten har hon i alla fall känts fin och på gång, så jag hoppas verkligen att hennes kommande år som 5-åring blir mer stabilt när vi återupptar träningen igen efter vintervilan! Det är en jättefin häst, men hon får den tid hon behöver, vi har inte bråttom. Det är jätteviktigt för mig att hon håller på sikt.Soya har i alla fall varit väldigt fin under året och utvecklats mycket! Vi startade året med en 2:a placering i en MsvB5 och avslutade med en 2:a placering i MsvA. Däremellan gjorde vi några starter med fina % i MsvA och en vinst, samt debut i StGeorges, vilket var målet för året. Jag hoppas verkligen att hon kan fortsätta tävla på samma sätt under 2024. Tyvärr har hon kronisk bronkit som ställer till det lite mellan varven, men än så länge har jag lyckats hålla det i schack med medicinering mellan tävlingarna. Det här är den roligaste hästen jag har haft så jag vill verkligen få fortsätta ett tag till! Hon är mitt lyckopiller alla veckans dagar faktiskt. 🙂

Sedan har några elever varit ute och tävlat lite också. Jessica Sparr och Jenny Arvidsson har varit ute med Rocky och ridit några fina rundor i LB och LA, och Siri Westerberg har startat Grodan i LA och MsvC med bra resultat – jag hoppas lektionshästarna kan fortsätta komma ut lite även detta år!

Jag har också väldigt bra och ambitiösa inackorderingar som jag hjälper regelbundet och som också tränar och tävlar, några upp till MsvA. Ett mål framöver är att ha fler elever med egna hästar som kan komma och träna, men det behöver jag marknadsföra lite mer. Om du som läser är privatryttare och vill träna med egen häst är du välkommen att höra av dig!

Jag har såklart också haft massor med roliga kurser under året, med olika teman.

Nu ser jag fram emot ett 2024 som förhoppningsvis innebär:
* Lite bättre ork och energi (jag har varit ovanligt mycket sjuk också under hösten, och startade 2024 med feber i två dagar…)!
* Tid att utveckla och förvalta de här fina hästarna som jag har nu, och att slippa ”börja om”.
* Lite mer lugn och ro snarare än att ”släcka bränder”!
* Jag sätter inga konkreta mål för ridningen just nu, mer än att ha roligt och hinna njuta lite mer. Jag är i en fas där jag känner att det händer mycket mentalt med min ridning, men det kanske inte kommer att märkas på några resultat (än)?
* Nya kurser med olika tema och förhoppningsvis ett roligt och utvecklande år med mina elever.
* Lite mer tid för gården än vad jag hade 2023. Men just nu måste jag prioritera hästarna och min ridning, så det får vara lite på ”önskelistan”.
* Och jag behöver mer tid för återhämtning. Det här året börjar med två lugnare veckor, vilket känns som ett väldigt bra beslut för att komma ikapp lite – även för hästarnas skull.

Hoppas ni får ett fint och bra 2024 på hästryggen!