Året som gick – en sammanfattning av 2023

Här kommer en lite sen ”årskrönika”, eller sammanfattning, av året som gick. Det känns som ett väldigt händelserikt år, både kul och utvecklande, men också rätt tufft. Jag har jobbat väldigt mycket, och faktiskt gjort ett försäljningsrekord, trots lågkonjunktur! Det känns kul, såklart, men jag kan säga att det också har kostat mig en hel del – mentalt och fysiskt. Och det skulle inte gå utan stöttning av Torbjörn, som sköter väldigt mycket markservice här på gården.

Jag vill egentligen inte gräva ner mig i det som var jobbigt, men kortfattat var det en tuff sommar med besvärligt väder, stress för att få in tillräckligt med hösilage (det var första gången vi tog eget), samt att jag fick byta ut flera hästar på en gång. Bland annat blev det en sista sommar med Anea, som jag ju har haft sedan innan jag startade företaget, och det är klart att det var jobbigt, även om det var väntat (hon blev 22 år), det blev liksom dags tyvärr.

Det blev lite omstart för hela verksamheten med inköp av tre nya hästar (!) samt en som jag lånar in. Egentligen är det lite för många, men i det så köpte jag även en unghäst på 5 år, som mer är tänkt att växa in i verksamheten så småningom. Att ha nya hästar kräver lite extra jobb i början, med inskolning och att lära känna hästarna, så bara det har tagit en hel del tid. Det är ju alltid lite inkörningsperiod så att säga. Det är dock fina hästar, så jag tror att det blir jättebra på lång sikt!

Highlife är 5 år, jättefin men ”grön”, och ska utbildas vidare under det här året.

Bronze – en riktig snygging, som dock kräver en ganska rutinerad och teknisk ryttare.

Victor – ett lyckokast som jag köpte av en slump (på film..). Har blivit väldigt populär!


Sedan kom dessutom möjligheten att ha ytterligare en tävlingshäst när Marianne köpte Coldplay – en väldigt fin chans för mig! Så det blev fem nya hästar i stallet för min del. Då har jag sammanlagt 10 hästar plus Coldplay, så jag har inte varit sysslolös! Tyvärr har han förmodligen halkat i hagen och sträckt sig eller något, och det var såklart inte enligt plan och känns inte alls kul när vi just började komma igång, men vi tror inte att det är allvarligt – dock segdraget. Det är svårt ibland med hästar att inte misströsta när planerna ofta spricker tyvärr…


Bonnie (4 år) fick ju också en oplanerad paus i sin utbildning pga en spark som hon fick förra vintern, men nu under hösten har hon i alla fall känts fin och på gång, så jag hoppas verkligen att hennes kommande år som 5-åring blir mer stabilt när vi återupptar träningen igen efter vintervilan! Det är en jättefin häst, men hon får den tid hon behöver, vi har inte bråttom. Det är jätteviktigt för mig att hon håller på sikt.Soya har i alla fall varit väldigt fin under året och utvecklats mycket! Vi startade året med en 2:a placering i en MsvB5 och avslutade med en 2:a placering i MsvA. Däremellan gjorde vi några starter med fina % i MsvA och en vinst, samt debut i StGeorges, vilket var målet för året. Jag hoppas verkligen att hon kan fortsätta tävla på samma sätt under 2024. Tyvärr har hon kronisk bronkit som ställer till det lite mellan varven, men än så länge har jag lyckats hålla det i schack med medicinering mellan tävlingarna. Det här är den roligaste hästen jag har haft så jag vill verkligen få fortsätta ett tag till! Hon är mitt lyckopiller alla veckans dagar faktiskt. 🙂

Sedan har några elever varit ute och tävlat lite också. Jessica Sparr och Jenny Arvidsson har varit ute med Rocky och ridit några fina rundor i LB och LA, och Siri Westerberg har startat Grodan i LA och MsvC med bra resultat – jag hoppas lektionshästarna kan fortsätta komma ut lite även detta år!

Jag har också väldigt bra och ambitiösa inackorderingar som jag hjälper regelbundet och som också tränar och tävlar, några upp till MsvA. Ett mål framöver är att ha fler elever med egna hästar som kan komma och träna, men det behöver jag marknadsföra lite mer. Om du som läser är privatryttare och vill träna med egen häst är du välkommen att höra av dig!

Jag har såklart också haft massor med roliga kurser under året, med olika teman.

Nu ser jag fram emot ett 2024 som förhoppningsvis innebär:
* Lite bättre ork och energi (jag har varit ovanligt mycket sjuk också under hösten, och startade 2024 med feber i två dagar…)!
* Tid att utveckla och förvalta de här fina hästarna som jag har nu, och att slippa ”börja om”.
* Lite mer lugn och ro snarare än att ”släcka bränder”!
* Jag sätter inga konkreta mål för ridningen just nu, mer än att ha roligt och hinna njuta lite mer. Jag är i en fas där jag känner att det händer mycket mentalt med min ridning, men det kanske inte kommer att märkas på några resultat (än)?
* Nya kurser med olika tema och förhoppningsvis ett roligt och utvecklande år med mina elever.
* Lite mer tid för gården än vad jag hade 2023. Men just nu måste jag prioritera hästarna och min ridning, så det får vara lite på ”önskelistan”.
* Och jag behöver mer tid för återhämtning. Det här året börjar med två lugnare veckor, vilket känns som ett väldigt bra beslut för att komma ikapp lite – även för hästarnas skull.

Hoppas ni får ett fint och bra 2024 på hästryggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*