Säkerhet med häst

Under hösten har jag poddat ett par gånger, och nu senast pratade vi om säkerhet med häst, som kanske är lite ”tråkigt” men väldigt viktigt, och något som vi behöver tänka på varje dag i vår hästhantering.

Poddavsnittet hittar du här.

Jag letade upp ett inlägg från 2015 (!) då vi hade teori på det här temat, så här kommer en sammanfattning / repris på ett gammalt inlägg som jag tycker ni ska ta er tid att läsa igenom. Säkerhet i stallet är för både vår och hästarnas skull, vi vill undvika att själva göra oss illa, men hästarna ska inte heller utsättas för onödiga risker.

Under vintern tycker jag att det finns ännu mer säkerhetsrisker med halt underlag, lite piggare hästar, täcken och jackor som ska tas av vid ridning osv… Var försiktiga!


Det första jag tänker på är faktiskt att använda sitt sunda förnuft, läsa av hästen och försöka förebygga saker.
Om olyckan väl är framme så hjälper kanske inte all världens säkerhetsvästar och hjälmar ändå – även om t.ex. utrustningen också är viktig. Lär dig läsa av hästen och hantera den väl. Hästarna ska känna sig trygga med oss som ledare och det här måste vi människor vara noggranna med från början, och även små saker som kan vara ”gulligt” är, enligt mig, viktigt. T.ex. ska hästen inte få buffa på dig / klia sig på dig / dra iväg när du leder den / äta gräs när den känner för osv. Hästar är stora djur och att de är lätta att hantera från marken är A och O. Om det inte fungerar så träna ledarskapsövningar. Och respektera inte ”små saker” för de är snabba på att tänja på gränserna.

Vad gäller utrustning / kläder finns några grundregler:
* Hjälm och skor med klack vid ridning. Säkerhetsväst tycker jag är klumpigt vid dressyrridning, men kan vara bra när man rider ut / rider unghäst eller hoppar.
* Handskar när du rider, men även när du leder hästen, eller lastar. Brännskador på händerna är inte roligt.
* Skor med stålhätta när du är i stallet eller hanterar hästar. Kan rädda dina tår! (Finns även gummistövlar med stålhätta.) Och tänk på att ha skor med bra sulor (halkrisken.)
* Undvik fladdrande saker som kan fastna – halsdukar och öppna jackor.

Leda häst:
* Använd kedja under hakan om du är osäker / om hästen är stark. Vissa vill ha den på nosryggen, men jag tycker det är lite för skarpt. Dock finns det hästar som reser sig med kedjan under hakan så där får man känna av lite.
* Led helst med träns om du ska promenera längre / gå med en konvalescent eller unghäst. Går att ha kedja mellan bettringarna också vid behov.
* Jag tycker det är bättre att ta ner tygeln från halsen om man leder med träns, men å andra sidan om man tappar hästen är det bättre att ha tygeln över halsen. Jag föredrar dock att kunna hålla tygeln med båda händerna och att kunna hålla hästen en bit ifrån mig.
* Led hästen så att du går vid bogen, då har du bäst kontroll. Den ska inte gå och hasa bakom dig.
* När du vänder ska du vända med hästen ifrån dig så att du har ”ytterspår”.

Hagen:
* Stäng alltid grinden efter dig.
* Vid utsläpp, vänd hästen mot dig innan du släpper. Om det är flera hästar ska de släppas samtidigt.
* Lämna aldrig en häst ensam i hagen!

Boxen:
* Även här ska du vända på hästen innan du släpper in den i boxen, så att du aldrig har rumpan mot dig.
* Knyt upp hästen när du gör iordning den. Gör en säkerhetsknut, men ”lås” öglan med änden på grimskaftet. (Fråga mig om ni är osäkra). Hästen ska knytas upp så pass kort att den inte kan ta ner huvudet och äta (risk att ett framben fastnar). Dock ej så kort att det är risk för panik för att den känner sig låst. Jag vill att ni knyter upp hästen en bit in i boxen, inte vid dörren! Om den sitter fast och går ut halvvägs kan en olycka lätt inträffa.
* Självklart ska kedjan inte vara kvar under hakan när du binder upp hästen.
* När du är klar – se till att grimman inte hänger kvar i boxen! Risk att fastna i den.
* Stäng grimman när hästen är uppbunden! Många har spännet öppet (varför?) – men det finns hästar som har fått upp metallringen på sidan i ögat, och blivit blinda / skadat ögat.
* Naturligtvis sätter man inte fast hästen i bettringen.

Täcken:
* Ta på täcket framifrån och bak (dvs börja med bogspännet).
* Ta av täcket bakifrån och fram (dvs börja med bensnörena).
(Jag brukar inte ha bensnören, men kolla alltid innan du tar av ett täcke!)

I ridhuset:
* Knacka och vänta på svar innan du går in.
* Håll till höger.
* Skritta innanför spåret.
* Håll avstånden.

Sitta upp / av:
* Hästen ska stå stilla!
* Ordna stigläderlängden med foten kvar i stigbygeln. (Går tyvärr inte med alla stigläder)
* Släpp båda stigbyglarna innan du sitter av.
* När ni hoppar av – håll i ert spö. Det är många som lägger spöt på marken, men när ni ska böja er ner och ta upp det är det risk att få en hov i pannan.

Lasta:
Det finns massor som kan hända när man lastar, och det är såklart säkrast att vara två.
* Stäng bommen bakom hästen innan du sätter fast den.
* Samma sak när du lastar ur – ta loss hästen först och öppna bommen sedan.
* Se till att ha grimskaftet på hästens sida av bommen innan du lastar ur, så du inte blir ”hängandes” på din sida av bommen.
* Låt medhjälparen hålla emot hästens bakdel ( på sidan) vid urlastning. Många hästar kliver ur snett och det finns risk att de vrickar sig / trampar snett.
* Stå aldrig bakom lämmen, stå vid sidan när den fälls ner!
* Åk aldrig utan bommen bak! Det kan bli riktigt farligt att lasta ur annars!

Det var de viktigaste sakerna, tror jag. Som sagt – lägg gärna till fler saker om jag har glömt något! Tänk på att saker kan hända snabbt, även om du har en snäll häst.

Vilka förmågor hos dig som ryttare är du bra på, och vad behöver du förbättra?

Som ryttare kan du behöva jobba med att förbättra olika delar, och vad du behöver bli bättre på kanske kan variera över tid. En del har lättare med några av dessa delar, andra har svårare. Jag tror att det kan vara bra att bli medveten om vilka styrkor och svagheter vi har, och att identifiera dessa. Det kan vara lättare att dela upp det än att bara säga ”jag ska bli bättre på att rida”. Ni har säkert hört talas om att sätta mål och delmål, vilket är ett jättebra sätt att förbättra sig, och lätt att mäta. Men jag tror också att det är bra att titta lite extra på vilka delar / förmågor du som ryttare behöver fokusera mer på!

Jag tänker att man kan dela upp ryttarens olika förmågor i fem delar (kanske fler – fyll på om du vill!)

Känsla

Ridkänsla är oerhört svårt att beskriva (och att lära ut) – för vad är det egentligen? Och är det något man ”bara har” eller kan man träna upp det?
Jag tror att det är något som vissa har lättare för än andra, men jag tror absolut att det går att träna upp.
Vad krävs då?
– En bra tränare som kan bekräfta när det är rätt och fel, som kan förklara på ett bra sätt, och (tycker jag) – har en dialog med sin elev och inte bara envägskommunikation.
– En bra häst (eller, helst flera!). En bra häst behöver inte vara en GP-häst, men den bör vara väl grundutbildad och ge ryttaren ”kvitto” på när hjälpgivningen är korrekt, för du kan bara träna upp din ryttarkänsla genom att känna ”hur det ska vara”.
– Kroppsmedvetenhet hos ryttaren. Och det kan man träna upp även avsuttet, om man har självdisciplin! Det går att öva upp sin finmotorik, sin koordination, och taktkänsla etc även utan häst, och man använder sin fantasi lite. (Kanske kommer ett helt inlägg om bara det?)

Teoretisk förståelse

Jag tycker att teoretisk förståelse är viktigt för att kunna backa tillbaka när man får problem under ridpasset. Att endast rida på känsla kan du säkert komma långt på, men det är också viktigt att förstå hur hjälperna fungerar, hur en rörelse ska se ut, i vilken ordning man bör göra saker etc. Så LÄS ridlära! Eller sitt med på träningar, lektioner och FRÅGA din tränare när du inte förstår.

Ridteknik

Ridteknik handlar faktiskt om att nöta, och rida mycket, men helst nöta på rätt saker. För allt du övar på blir du bättre på, så om du lär in fel ridteknik eller hjälper så kommer du tyvärr bli bra på att göra fel! Så även här är det bästa en bra tränare, och att ha tålamod och själv först och främst bli medveten om vad du gör och hur du gör, så att du inte bara ”rider på rutin”. Och för att kunna ha en bra ridteknik så bör du också ha teoretisk förståelse för vad du ska göra och när, sedan kan du öva upp snabbhet i hjälperna och att rida med mindre hjälper t.ex. Personligen tycker jag att det är lättare (och roligare) att rida med bra teknik på en känslig häst, men det kräver också mycket övning.

Fysisk förmåga

Fysisk förmåga kanske är det lättaste att träna upp? (Så länge du inte har skador eller sådant som begränsar dig). Kondition, styrka och rörlighet går utmärkt att träna avsuttet, och kan hjälpa oss att bli bättre ryttare. Men här är det också viktigt att fundera på om du verkligen behöver bli starkare (och i så fall var?) eller t.ex. rörligare? Och att förbättra sitsen till häst kan du bara göra – till häst. Så rid mycket. 😉

Inställning

Inställning tycket jag att vi kan dela upp i två delar:
– Inställning och attityd till hästen och förståelse för denna. Det kan du träna upp genom att inte bara rida, utan helt enkelt bli ”bättre på häst” . Helhetssyn, förståelse för hästen som individ, utrustning, beteende, exteriör osv, allt detta spelar faktiskt in för att bli en bättre ryttare!
– Inställning till oss själva, dvs självförtroende som ryttare. Det kan ju variera över tid och även i olika situationer. Du kanske har ett stort självförtroende i att rida i grupp på ridskola, men det är svårare att tävla. Eller en ryttare rider lätt ut och galopperar på ett fält, medan en annan tycker att det är utmanande. Här kan det krävas mental träning, men också att bli medveten om i vilka situationer du är trygg och vad du tycker är svårare – och att aktivt våga utmana sig själv i de situationer som är lite svårare, dvs komma ur komfortzonen – i alla fall om vi vill bli bättre!
(Annars går det såklart fint att stanna i komfortzonen, men det kommer sannolikt inte leda till utveckling). ):

Fundera gärna på vilka eller vilken av dessa delar / förmågor du är bra på?
Och vad skulle du behöva jobba extra på att förbättra?

Och kommentera gärna med vilken eller vilka av dessa förmågor du tycker är viktigast hos en ryttare!

En något utmanande höst för en egenföretagare

Den här stackars bloggen har sannerligen tappat fart sista tiden, men tiden räcker inte riktigt till! Jag har lagt mer krut på Instagram (som går snabbare – och som vi alla vet ska ju allt gå snabbt nuförtiden!), och dessutom är jag osäker på om någon enda människa ens läser bloggar numera? (Om du läser detta – ge mig gärna ett livstecken så kanske jag får ny motivation?!)

Men som sagt, det är ju det här med TID som är den största utmaningen för oss alla. Det konstiga är att jag tycker att jag får mindre tid för varje år som går! Jag vet inte om det är positivt som i att jag har mycket att göra som egenföretagare, eller om det är negativt som i att jag fortfarande jobbar alldeles för mycket efter 14 år som egen?

Mycket att göra har jag i alla fall, helt klart. Jag har haft mycket bokat hela hösten, och jag upplever att det är bra ”tryck” på ridningen, trots lågkonjunktur, tack och lov! Det brukar dock bli en lite lugnare period under januari / februari, och då gäller det att inte bli stressad, utan försöka njuta av det – men det är alltid en fin balans – jag blir stressad av för mycket jobb, och jag blir stressad av för lite jobb – förmodligen alla egenföretagares dilemma. Tack och lov har jag en ganska jämn försäljning över året, men stressen finns ändå alltid där på lur. Det här året ser faktiskt ut att sätta försäljningsrekord, men jag tar aldrig något för givet!

Jag har också haft mer ridning på schemat än tidigare, vilket är jättekul, men kräver en del planering, och tar såklart också tid.

Soya är min nummer ett, en fantastisk häst som är rolig att rida i princip jämt. Så pass rolig att man blir glad bara av att trava och rida lätt på henne. 🙂 Nu gör vi ju lite mer än så, och målet är att snäppa upp ytterligare nästa år. Vi avslutade året med en andra plats i MsvA i Hallstahammar, där vi faktiskt också startade året som 2:a (fast i MsvB5). Vi har gjort 8 starter med fyra vinster eller andra placeringar samt debut i St Georges. Jag tävlar ganska sparsamt men tycker ändå att hon har utvecklats fort. Jag hoppas verkligen att vi kan fortsätta på samma sätt nästa år.


Bonnie som är 4 år ägs ihop med Marianne Granlind. Bonnie har vuxit en del i år och inte riktigt varit redo för ”ordentlig” ridning, utan fick ta det ganska lugnt under sommaren. Nu är hon på G igen och är väldigt ridbar och känns lovande för framtiden, men vi skyndar långsamt och det får ta den tid som krävs.


Jag har också möjlighet att träna (och framöver, tävla) Coldplay, som ägs av Marianne Granlind. Det är en välutbildad häst som jag själv kan få lära mig mer av – inget jag är bortskämd med ska jag säga – så det är väldigt lyxigt just nu! Jag har aldrig haft så många bra hästar att rida samtidigt.


Dessutom har jag några inackorderingar vars hästar jag rider ibland, samt lektionshästarna givetvis. De rids regelbundet, och är för tillfället fler än vanligt, så jag är inte sysslolös.
Haken i hela historien är att jag tyvärr har varit väldigt förkyld under hösten, vilket nästan aldrig händer. Tyvärr på den nivån att jag har fått ställa in flera lektioner, och även en hel kurs. Självklart går sådant oftast att lösa / boka om, men det känns aldrig roligt. Dessutom är det tufft att ha ett fysiskt jobb när kroppen säger ifrån. Men inget ont som inte har något gott med sig – idag på min ”sjukdag” hann jag i alla fall blogga igen. Jag ska försöka återkomma lite oftare även i detta forum. 🙂

Och så hoppas jag att jag är klar med förkylningar och sådant ett bra tag framöver, för jobbet är väldigt roligt just nu, bara jag får orken tillbaka!