En kvickare skänkel

Jag fick frågan om jag kunde skriva om hur man får en kvickare skänkel. Det finns såklart inga direkta genvägar för det, utan som med allt i ridningen så handlar det om att bli medveten, öva sin kroppskontroll och rida mycket! 😉

Naturligtvis hjälper det inte bara att ”rida mycket” för att bli bättre, du måste träna på rätt saker också, för om du rider mycket men rider felaktigt så befäster du tyvärr också negativa saker. Det är faktiskt viktigt att tänka på att du blir bättre av att göra rätt, inte bara av att öva mycket…

När det gäller sits och inverkan generellt så tycker jag att det de flesta behöver öva på är att slappna av, hitta en bra balans och kunna följa hästens rörelser. Det gäller även för att få en kvickare skänkel. Många ryttare är lite för spända, vill för mycket och ger väldigt mycket signaler till hästen utan att veta det. Dessutom är vi lärda att det är bra att rida med ”mycket ben” – vilket jag tycker kan vara missvisande. Egentligen skulle man kanske säga att vi ska rida med mer ben och sits än tygel, men alla hjälper ska ju vara mjuka och jag vill ha hästar som svarar på små signaler, så att rida med mycket ben är inte bättre än att rida med mycket hand. Mycket hjälper är helt enkelt inte bra, oavsett om det är ben, säte eller tygel!

Som med allt annat är det lättare att träna sig själv på en häst som är välskolad. Om du rider på en häst som är seg för hjälperna och avtrubbad på skänkeln så kommer det bli svårare att öva upp din egen kvickhet. Poängen är ju att hästen ska svara på små signaler och att så fort vi får ett svar så ska vi bli mer passiva i vår inverkan. Ofta är det bra att som ryttare ”renodla” hjälpgivningen, både för hästens skull, men också för att göra oss själva medvetna om vad vi egentligen skickar för signaler. Jag ser många ryttare som skänklar typ tre gånger i följd för att sätta igång hästen, utan att ens ha testat att bara skänkla EN gång. Redan där har hästen fått två onödiga signaler ”för säkerhets skull” av sin ryttare.

Var konsekvent med att bara trycka med skänkeln EN gång när du ger en framåtdrivande hjälp – se till att det ger effekt och var sedan passiv. Om det inte blir någon effekt är det bättre att ge en snabbare signal, eller eventuellt förstärka med ett litet pet med ett spö eller rösten. Även om det inte funkar på en gång – fortsätt på samma sätt tills det ger önskat resultat. Bli inte frestad att klämma, trycka, tjata eller dra bak benet (klassiskt sätt för ryttaren att tro att det ger mer effekt, vilket tyvärr inte stämmer – du blir bara ännu långsammare).

Öva dig i att känna in hästens takt och fotförflyttning. Ofta kan en bristande effekt av en hjälp bero på felaktig tajming. Du behöver kunna aktivera hästen i rätt ögonblick och i en bra rytm. Många driver i en för långsam takt i förhållande till hästens gångarter.

Jag kommer med fler inlägg på temat skänkel inom kort! Det kommer bli för långt annars, men det här är i alla fall en start. Hoppas ni har nytta av dessa tips.


Lyckad kurs-helg

Den här helgen har jag och Helena haft en tvådagarskurs med yoga och ridning. Vet inte hur många vi har haft nu, men det är ett antal!

Vi blandade privathästar med mina hästar, så de som red på egen häst red kortare pass enskilt, och övriga red i grupp som vanligt. Vi har haft sitsträning och två ”vanliga” ridpass, samt två pass yoga – allt med fokus på kroppsmedvetenhet och balans. Det brukar alltid ge ryttarna en eller ett par aha-upplevelser när de hittar något nytt i sin sits / inverkan.

Naturligtvis har vi även hunnit med lite bubbel och god mat med ”vår-tema”. Det blev en middag av ingredienser plockade precis utanför dörren – kirskålspaj med fetaost följt av vaniljglass och rabarberkompott till efterrätt, samt en pastasallad med halloumi till lunch dag två. Okej, halloumin har jag inte plockat i trädgården, men en del sallad och gurka kom från egna odlingar. Bästa tiden är nu! Håller ni med?


Tävling på Söderby

I helgen blev det start för Anna Barck och Ture i LB3 och mig och Soya i MsvB1.

Anna var jätteduktig och red fokuserat, men Ture däremot tappade lite koncentration denna gång och började prata med hästarna utanför. 😉

Det blir fler starter till hösten för detta ekipage, om allt går enligt plan. Anna har fått blodad tand!

Soya och jag gjorde vår andra start ihop igår. Hon var jättefin på framridningen, men jag lyckas inte riktigt hålla ihop det på banan där hon blir lite för lång för den här nivån. Det blev galopp i en travökning och lite annat smått, men vi satte bytena (förra gången var det ena orent) och hon har väldigt mycket kvalitéer i sig tycker jag – så med mer styrka kan det nog bli superbra. Hon är faktiskt helt exemplarisk på tävlingsplatsen – förutom att hon sedan inte vill lämna den, vilket är ett huvudbry, och också svårt att träna på annat än under förnedrande former på bortaplan – hemma går hon nämligen in i släpet direkt… 😉

Jag förlåter henne dock för det eftersom hon är så kul att rida och vi fick dessutom en fjärde placering på 66,4% så jag är jättenöjd!

Tävling med Ture

Helgen har gått lika fort som vanligt, med kurs, tävling med Ture och Jenny Lindström, samt döma en MsvC.

Jenny gjorde sin första start med Ture i en LB3 i Solna. Det blev 66% och en tredje plats! Fint ridet och Ture är helt fantastisk – snäll att åka med, uppmärksam på ryttaren och helt okomplicerad – med andra ord en perfekt läromästare att börja tävla med.

Jag vill gärna ge eleverna möjligheten att komma ut och starta lite, men jag har inte riktigt haft lämpliga hästar på ett tag, av olika skäl, och så hade vi ju en pandemi ett tag också…

Ture ska göra en start i vår och sedan får vi se om några elever kan komma ut i höst också och hur det ser ut med hästarna då.

Grattis Jenny till rosetten!

Ny vecka

Tiden räcker inte till! Veckorna bara rusar förbi. Känner ni igen er?
Det är mycket roliga saker att göra just nu och jag vill inte välja bort något. Jag har lite svårt att prioritera och så försöker jag göra ”allt”. Det mesta är roliga saker – Bonnie ska igång igen efter lite vila och Soya och Grodan tränar jag med inför att förhoppningsvis göra någon start till innan sommaren. Jag känner att jag skulle behöva tävla mycket mer för att verkligen kunna rida på banan, men jag hinner inte allt! På helgerna ska jag även hinna döma och hålla kurser, och att tävla är inte särskilt inkomstbringande om man ska vara ärlig. 😉

Den här helgen tränade jag i fredags på Wallstanäs. Jag red Soya för Mats Eriksson, vilket var jättekul. Hon skötte sig fint och han gillade henne. Titta på Instagram för lite korta klipp!

Lördag – söndag var det kurs med några av mina fasta elever, blandat privathäst och mina hästar. På söndag eftermiddag dömde jag MsvB på Överby och sedan hade jag en privatlektion när jag kom hem igen på kvällen. Det är lite lättsammare att hålla tempo när kvällarna är längre, helt klart.

Hur som helst är det såklart roligt att ”stressen” till stor del handlar om saker jag vill lägga tid på, och det är jättekul just nu med lite nya inackorderingar, lite fler träningar, roliga kurser etc. Det som är jobbigt är att jag fortfarande behöver fylla på med en ny lektionshäst, och det är svårt att finna tiden till att ens leta. Hör gärna av er med tips. Jag vill ha en lite större häst, kan vara något äldre om priset är ok, och i första hand en stabil häst mer åt ridskolehållet. Det är faktiskt lättare att hitta lite ”finare” och roligare hästar (enligt mina egna mått), men de brukar vara för svåra för en del ryttare och jag har redan flera hästar av den sorten. Roligt för ryttare som har kommit en bit, men passar inte ”alla”. Så springer ni på en schysst häst som kan passa får ni gärna maila mig.

Bonnie och Soya för någon vecka sedan. Det är redan mycket grönare ute nu, nu går det fort!

Sommarkurser

Nu har jag lagt upp en del nya datum för sommarkurser. Det kommer lite mer i augusti, men jag fyller på löpande. Kurserna brukar ta slut fort, så in och boka. 🙂
Och om du har egna förslag på andra datum får du gärna göra en förfrågan. Det finns mer luckor för privatlektioner på sommaren, och du kan också komma och träna med egen häst.