Programträningskurs

I helgen har jag haft en programträningskurs med några av mina fasta elever.
På lördagen började vi med fika och kort ”teori” kring tävling, samt ett ridpass med delar ur program. Vi red i två grupper, en LB-grupp och en LA / MsvB-grupp.

Till kvällens middag blev det grönkålspaj och en sallad av bl.a. rödkål, vitkål och granatäpple, samt kallrökt lax som tillbehör. Till efterrätt blev det semmel-kladdkaka. Recept på pajen finns längst ner i inlägget, på begäran. 🙂

På söndagen red vi också i två grupper på fm med fokus på ”framridning” inför programmet.
Efter lunch red alla igenom sitt program enskilt. Hästarna och ryttarna var superduktiga, så det var väldigt kul! Jag tror att alla var ganska möra efter helgens ridning, men peppade också, hoppas jag! Jag tycker det är kul med det här temat, eftersom det ”skärper upp” ridningen lite att öva program. Det kommer nog en till liknande kurs lite längre fram, eller i höst.

Lite bilder på alla fina ekipage:

Jessica och Anea

Anna och Caribo

Jenny och Ture

Ulrika och Cesar

Siri och Misse



Grönkålspaj

Jag lagar inte mat efter exakta mått, jag höftar lite så ni får bara en beskrivning här.
Jag är lat också så jag använder färdig pajdeg, i det här fallet hade jag glutenfri smördeg (som egentligen är godare).

Jag brukar inte ens förgrädda pajskalet, men det kanske är bra, det verkar ju dock funka ändå!

Fyllning:
Purjolök som jag steker upp i smör. Ca ½ stor purjo till en paj.
Grönkål som jag steker upp i olja eller smör och en klick honung. Grönkålen krymper en hel del, så du behöver typ en stor påse (200 g?) med färdigskuren, eller en rejäl knippa där du tar bort det hårdaste på skaften. Kanske lite salt och peppar också.
Sedan slänger jag ner det i pajskalet, smular ner en fetaost (vanlig storlek, vad nu det är, men ni fattar..), en näve valnötter och äggstanning (jag brukar ta 3 ägg och 3 dl mjölk, ev mjölk och grädde blandat). Högst upp tar jag en liten påse gratängost.

In i ugnen typ 30-40 min (?) i 225 grader. Passa att den inte blir för gräddad ovanpå och inte inuti, i så fall flyttar jag ner den i ugnen och sänker kanske värmen lite.

Bonnie just nu

Bonnie fyller tre år i år och just nu jobbar vi henne lite lätta pass avsuttet. Egentligen hade jag tänkt att hon skulle gå på lösdrift igen under vinterperioden, men eftersom vi behövde ta bort en lös benbit i december, följt av boxvila, så kändes det onödigt att flytta runt henne en massa. Därav behöver vi röra på henne lite nu, så hon inte står stilla för mycket. Även om vi har ganska stora hagar så är hon ju inne på natten och de står ganska mycket stilla i hagarna även på dagen. Jag tycker att det är en lite knepig balans eftersom jag inte vill att hon ska jobba för mycket som ung, men samtidigt så är det bra att hantera henne, och hon behöver ju röra på kroppen för att hålla på lång sikt… (Plus att hon inte ska bli för stökig att hantera!)

Hon är fin i kroppen tycker jag, och växer ganska jämnt. Hon har lite långa bakben att hålla reda på och som hon behöver lära sig att hantera i galoppen framförallt. Vi tycker att hon skrittar bra genom kroppen och med ett bra övertramp, dock inte jättestort, och traven är relativt spänstig med bra bakben. I galopp vill hon dock gärna slå om bak i svängarna, för att hon har svårt att hålla balansen. Först provade vi bara att lösgaloppera för att slippa ha henne på volt, men det har inte hjälpt nämnvärt. I lösgaloppen blir hon ofta ganska spänd och springig, och galoppen blir inte ett dugg bättre av mer fart i hennes fall. Inför treårstestet måste hon kunna lösgaloppera, men nu har vi övat mer på att longera och göra många fattningar, samt börja tömköra lite lätt. Jag tror att hon behöver slappna av och hitta balansen så vi får försöka hitta ett sätt för henne att klara av längre och längre bitar. Nu börjar hon slappna av lite mer, men det är ingen ”uppvisningsbar” galopp än. Det är ju dock några månader kvar till ett eventuellt treårstest.

Utöver detta behöver vi börja löshoppa lite mer – vi har bara testat väldigt låga hinder ett fåtal gånger. Hon behöver inte hoppa som en miljon precis, men galoppen bedöms även vid löshoppningen, och de behöver ju vara vana vid situationen.
Jag tänker också träna lite mer häst vid hand snart, så att hon springer rakt och med bra bjudning. Egentligen vet jag inte om jag själv springer så värst bra än (min fot kommer nog aldrig bli helt återställd), men det är ju inget maraton det handlar om, så det där ska jag väl klara med vettiga skor på fötterna. Och apropå det ska Bonnie också få skor så fort isen släpper (jag vill helst inte sko med broddar första gången) – då får vi se om hon rör sig ännu lite bättre efter det!

Om ett par veckor tänkte jag försöka komma upp på henne igen och repetera ridningen lite. Hon är insutten i höstas, men inte ”riden” – jag kom till att styra i skritt och trav och göra typ en fattning. Jag hoppas hon är fortsatt snäll! Vår plan är att jobba henne lite nu, sedan ge henne lite vila i ca en månad, och efter det hinna fräscha upp allt innan treårstestet i juni. Jag kan tycka att det är ganska mycket man ska hinna med med en så ung häst, och det är ju inget ”måste” att visa henne eftersom vi inte ska sälja henne, men det är ju ändå bra att ha detta som mål. Mest handlar det ju om vettig hantering och att hästen är van vid alla moment. Ridprovet är inte obligatoriskt (om man inte vill ha diplom), men det känns ju bra om vi är i fas där ändå. Vi får se hur hon verkar i vår helt enkelt. Hon är i alla fall fortsatt väldigt okomplicerad och intresserad, vill göra rätt, och har inga problem med nya miljöer och sådant, så det kommer nog bli en väldigt bra häst för framtiden!

Tävling med Grodan

Igår gjorde jag och Grodan årets första start. Vi hann debutera MsvB2 i höstas med 63% och en viss spänning / lite missar, så målet var att i alla fall höja procenten till 65% vilket vi klarade. Min förhoppning var också att att ta en placering, och det gjorde vi! Vi kom på 6:e plats och det var flera fina hästar med, så det känns ju bra.

Det har hänt ganska mycket med Grodan på träning nu, så det är ju roligt när det ger utdelning även på tävling. För mig är det ändå en ”vinst” hemma när hon är mycket mer avspänd, ridbar och gäspar efter ett ridpass – det är för mig ett jättebra kvitto på att hon mår bra!

Jag hoppas att vi fortsätter på samma spår nu. Det finns mycket kvar att jobba med, men det är ju också skönt att 65% inte känns som henns max kapacitet. Dels är bytena tyvärr inte helt bra än, och traven har fortfarande mer att ge. Nu byter hon oftast rent åt höger, men till vänster är det kanske 30% rena byten och då är hon fortfarande för spänd. Traven kan vara fin så länge vi rider stora volter och rakt fram, men jag lyckas inte riktigt hålla det i skolorna, även om jag var väldigt nöjd med slutorna igår. Med andra ord: det är på god väg, men det finns mycket att jobba på. För min del behöver jag få bättre ökningar i det här programmet där alla ökningar är på långsidorna. Jag tycker det är svårare än på diagonalerna eftersom hästen gärna tar för mycket stöd på väggen. Läxa till mig själv är att öva mer ökningar på typ kvartslinjen och innanför spåret nu, samt förbättra mina uppridningar på medellinjen. Onödiga poäng att ”ge bort”!

Nu hoppas jag att jag kan hitta lite fler MsvB2 under våren, eftersom MsvB5 fortfarande är för svårt för oss, och MsvB1 tycker jag är ett för kort program (men däremot ett jättebra kvalprogram!). Grodan ska förstås fortsätta tränas varierat så hon håller sig fräsch.

Fortbildning för ridlärare och tränare

Idag sitter jag hemma nästan hela dagen och går en fortbildning digitalt. Det brukar vara en konferens för tränare och ridlärare såhär års, men pga corona har den varit digital de senaste två åren. Det tråkiga är att man missar att träffa bransch-kollegor, men fördelen är att slippa åka iväg så det sparar ju en hel del tid… Å andra sidan jobbar jag ju alltid hemma så att resa en dag ibland kanske bara vore bra för mig. 😉

På förmiddagen har vi lyssnat på en föreläsning med Maria Teres Engell, som forskar på ryttarens sits och inverkan. Här finns länk till en hemsida där ni kan kika om ni vill fördjupa er i det. Jag tänkte titta mer på den när jag har tid!

Sedan har vi haft en föreläsning om biomekanik och hur man ser en hälta. Det blir ju väldigt kortfattat och ”på ytan”, det här är ju ämnen som man skulle kunna prata hur mycket som helst om! Jag tror att vi som är tränare ska fokusera på att uppmärksamma när hästarna ändrar beteende / presterar sämre och uppvisar assymetri, både i rörelse och även hur de är musklade. Jag tycker det kan vara svårt att se exakt var en hälta sitter (svårt även för veterinären), så min uppgift är mest att se om något är fel och sedan försöka hitta rätt hjälp för att lösa det problemet tänker jag. Med erfarenhet börjar man ju känna sådana här saker mer och mer, men det kan vara svårt att se på en häst som man inte känner väl, var problemet verkligen sitter.

Gillar de här gamla bilderna på mannen med hatt!

Den här bilden har ni säkert sett förut, men den är ju himla bra tycker jag!

Dagens sista ämne är något som ligger mig varmt om hjärtat, och som är ganska svårt – var drar man gränsen? Jag tycker personligen att det är viktigt att snappa upp små signaler hos hästarna, speciellt när de ändrar sitt beteende, och inte heller nöja sig med ”den har alltid gjort så” – utan kanske ta reda på varför? Det här är svårt – speciellt när det gäller andras hästar. Mina egna tar ju jag ansvar för, och här kan jag ofta välja att se över det jag tror kan påverka mitt djur negativt. Inte lika lätt när man ska hjälpa till som tränare alla gånger, men här har vi ridlärare och tränare en viktig roll. Vi ska inte bara förmedla ridning, utan även lära ut ett helhetstänk kring häst och hästhållning, tycker jag!