Årets första sommarkurs

Den här veckan började jag med kurs måndag – tisdag. Jag har legat lågt med övernattningar under våren pga corona, men nu i sommar blir det några flerdagarskurser igen.

Den här gruppen red två pass igår (riktigt varmt) och ett pass idag. Vi avslutade gårdagen med middag i trädgården, en superskön sommarkväll! Det blev lammfärsbiffar med myntayoughurt och en quinoa-sallad till. Så himla gott!

Detta är sista veckan innan jag har semester i två veckor. Det kanske blir lite hemester i år, jag har inte riktigt bestämt mig än.. Vi har lite projekt hemma att ta itu med, men jag hoppas hinna njuta av sommaren ändå. Att bo på landet underlättar just det i alla fall!

En natt på Steam

TACK till er som gav mig presentkort på Steam Hotel förra året! Det var en 40-årspresent från er elever, men det har inte riktigt varit läge att nyttja förrän nu, så det blev firande av årets födelsedag där igår tillsammans med Torbjörn.

Det var, som alltid, en trevlig upplevelse och god mat. Ni som inte har varit där ännu – åk dit. Ni kommer inte ångra er!

Anea har fått en fraktur

De flesta av er som är i stallet har hört att Anea tyvärr har fått en fraktur i käken. Nu är hon hemma igen och jag vet lite mer om det.

Hon har sannolikt fått en spark, jag vet inte av vem. Det hände för ca en vecka sedan och hon har stått på Mälarkliniken ända tills i förrgår. Anea är 20 år och det är alltid svårt att veta hur man ska resonera kring skador på en äldre häst, men prognosen verkar god ändå och annars hade de avrått mig. Jag tycker dock att Anea är i så pass gott skick i övrigt att jag tycker att hon ska ha en chans och jag hoppas ju att hon fortfarande har några år kvar!

Hon är opererad och har en platta i käken nu, som ska tas bort senare. Stygnen ska tas om ca två veckor – nu är hon sydd längs med hela undersidan av käken. Det positiva är att bara ena sidan är skadad, vilket såklart underlättar. Det lät rätt tufft för henne att komma igång i början, så det är ju för väl att det finns möjlighet att ha hästen kvar på kliniken, även om det blir dyrt. Hon verkade väldigt glad över att komma hem och äter faktiskt bättre än jag hade väntat mig. Hon får gå i hage (ensam nu i början) och det kommer gå att motionera henne ganska snart, dock bettlöst. Det är väl det som blir lite klurigt – att hålla henne i bra skick fysiskt när det inte går att rida som vanligt. Nu har jag ridit henne bettlöst förr om åren, så det går – men det är inte optimalt om vi säger så.

Först och främst ska ärret få läka och svullnaden gå ner, och hon får såklart vila en period nu och återhämta sig! Vi får hålla tummarna att hon inte tappar för mycket under den här tiden och att det blir helt bra, komplikationer kan såklart uppstå.

Jag känner mig lite ”skyldig” eftersom jag har släppt in nya hästar i hagen. Senaste tiden har bara hon och Grodan hängt ihop som två plåster utan andra hästar, men egentligen tycker jag att en lite större flock brukar vara bättre. Dagen innan när jag tittade till dem stod alla tillsammans och var väldigt sällskapliga med varandra – så hur skulle jag kunna veta? Det kan ju vara ren otur också eftersom de står och betar nära varandra ibland. Sådant här händer, och enligt min erfarenhet är det oftast väldigt sällan som hästarna skadar varandra (däremot skadar de sig på alla möjliga andra sätt, även i boxen, det går ju inte att hindra hästar från skador verkar det som). Anea har gått på bete i kuperad hage i flock i alla år jag har haft henne – även när vi tävlade svår klass, och det har varit bra för henne. Kanske har hon fått lite långsammare reflexer nu som äldre, det är möjligt att det bidrog till detta. Det är hur som helst ingen idé att spekulera i anledningen, det är som det är och det gick under omständigheterna ”bra” ändå.

Anea verkar vara vid gott mod men hon behöver säkert lite extra klappar när ni är i stallet. <3

I min trädgård just nu

Krasse i en fin, gammelrosa färg

Mina pioner blommar ut så snabbt, men jag är nöjd med att själv ha planterat en som blommar lite senare (de andra vi har ingick i köpet och är verkligen fina men redan utblommade). I år fick den här fler blommor än tidigare så den verkar trivas!

Jätte-vallmon är fantastisk, punkt slut!

Jersminen blommar som aldrig förr och doftar underbart . Jag vet inte, men jag tycker allt blommar mer i år. Kanske pga mycket regn följt av värme? Hoppas inte sommaren blir fullt såhär varm hela tiden bara, vi behöver snart mer regn faktiskt! Men – just nu är jag glad för sol även om det är galet varmt.

Terminens sista vecka

Jag har haft väldigt mycket att göra och hinner inte blogga så mycket. Jag är knappt inomhus nu när det är så fint väder, utan dagarna går åt till hästarna och massa annat på gården. Det är lättare att jobba mer när solen skiner och det är mycket man (jag) vill hinna med såhär års! Lite trassel att styra upp också tyvärr, det återkommer jag till när jag har en bättre överblick.

Den här veckan är det terminsavslutning men det blir lite kurser två veckor till innan jag är ledig. Fundera gärna på vad ni har lärt er under terminen och om det är något särskilt ni tar med er. Ni får gärna komma med förslag inför nästa termin också. Jag har redan fått förslaget att träna på att rida med ett vinglas i handen utan att spilla, och dricka resten – men jag tar nog inte det på fullt allvar. 😉

Trevlig sommar!

Gloria är dräktig!

Idag fick vi veta att Mariannes Gloria är dräktig med Bon Couer! Så roligt! Förhoppningsvis får Bonnie alltså ett ”syskon” nästa sommar. (Hon fyllde för övrigt två år igår. Time flies…)

Nu håller vi tummarna för att allt går bra och att vi får ett föl på gården nästa år. Spännande! Och grattis till Marianne!

Soya

Nu har Soya varit här i fem veckor. Jag tycker att hon var väldigt fin i kroppen utifrån att hon har vilat länge, men självklart måste muskler och kondition tillbaka och det tar ju tid.

Första två veckorna gick vi promenader och longerade, ca varannan dag. I början hade hon väldigt svårt att fatta höger galopp, men det har blivit bättre. Jag tror det har mest med stelhet att göra.

Vecka tre red jag ett par gånger i skritt och lite trav. Den här veckan har jag lagt in uppsutten galopp två gånger. Första gången orkade hon knappt en långsida, men redan i förrgår var det mycket bättre! Hon fattar väldigt lätt och är lydig, så det handlar mer om orken.

Traven börjar också bli mjukare och mer elastisk, och hon tar bättre stöd på bettet.

Det kanske låter som en snabb igångsättning, men hon har inte varit skadad och hon har gått i lösdrift hela tiden. Jag tycker att jag känner att hon orkar detta, men jag rider inte flera dagar i rad, utan jag varvar med vilodag eller longering. Ett ridpass är kort, som med en fyraåring ungefär.

Nästa vecka ska jag försöka rida ut, bara jag har sällskap. Hon är snäll, men det känns ändå skönt att ha ridit i alla gångarter först. Nu jobbar vi på ett par veckor till och när jag är ledig får hon vila helt i två veckor som återhämtning, och sen fortsätter jag i juli.

Sommarhagen

Idag fick stona äntligen gå ut i sommarhagen. Det gick rätt lugnt till, även om det blev några glädjeskutt! Bonnie var lite nyfiken på fåren förstås, men de smet snabbt iväg. Nu är det sommar på riktigt!