Anea har fått en fraktur

De flesta av er som är i stallet har hört att Anea tyvärr har fått en fraktur i käken. Nu är hon hemma igen och jag vet lite mer om det.

Hon har sannolikt fått en spark, jag vet inte av vem. Det hände för ca en vecka sedan och hon har stått på Mälarkliniken ända tills i förrgår. Anea är 20 år och det är alltid svårt att veta hur man ska resonera kring skador på en äldre häst, men prognosen verkar god ändå och annars hade de avrått mig. Jag tycker dock att Anea är i så pass gott skick i övrigt att jag tycker att hon ska ha en chans och jag hoppas ju att hon fortfarande har några år kvar!

Hon är opererad och har en platta i käken nu, som ska tas bort senare. Stygnen ska tas om ca två veckor – nu är hon sydd längs med hela undersidan av käken. Det positiva är att bara ena sidan är skadad, vilket såklart underlättar. Det lät rätt tufft för henne att komma igång i början, så det är ju för väl att det finns möjlighet att ha hästen kvar på kliniken, även om det blir dyrt. Hon verkade väldigt glad över att komma hem och äter faktiskt bättre än jag hade väntat mig. Hon får gå i hage (ensam nu i början) och det kommer gå att motionera henne ganska snart, dock bettlöst. Det är väl det som blir lite klurigt – att hålla henne i bra skick fysiskt när det inte går att rida som vanligt. Nu har jag ridit henne bettlöst förr om åren, så det går – men det är inte optimalt om vi säger så.

Först och främst ska ärret få läka och svullnaden gå ner, och hon får såklart vila en period nu och återhämta sig! Vi får hålla tummarna att hon inte tappar för mycket under den här tiden och att det blir helt bra, komplikationer kan såklart uppstå.

Jag känner mig lite ”skyldig” eftersom jag har släppt in nya hästar i hagen. Senaste tiden har bara hon och Grodan hängt ihop som två plåster utan andra hästar, men egentligen tycker jag att en lite större flock brukar vara bättre. Dagen innan när jag tittade till dem stod alla tillsammans och var väldigt sällskapliga med varandra – så hur skulle jag kunna veta? Det kan ju vara ren otur också eftersom de står och betar nära varandra ibland. Sådant här händer, och enligt min erfarenhet är det oftast väldigt sällan som hästarna skadar varandra (däremot skadar de sig på alla möjliga andra sätt, även i boxen, det går ju inte att hindra hästar från skador verkar det som). Anea har gått på bete i kuperad hage i flock i alla år jag har haft henne – även när vi tävlade svår klass, och det har varit bra för henne. Kanske har hon fått lite långsammare reflexer nu som äldre, det är möjligt att det bidrog till detta. Det är hur som helst ingen idé att spekulera i anledningen, det är som det är och det gick under omständigheterna ”bra” ändå.

Anea verkar vara vid gott mod men hon behöver säkert lite extra klappar när ni är i stallet. <3

2 svar på ”Anea har fått en fraktur

  1. Du ska definitivt inte känna dig ”skyldig”! Såna saker kan, som du säger, hända när som helst. Det kan räcka att en häst sparkar efter en broms eller nåt.
    Ibland fattar man inte hur hästar över huvud taget klarar sig i det vilda, när man ser hur de lyckas skada sig på allt… 😉
    Hoppas att allt går bra med läkningen, så att Anea blir fullt återställd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*