Sommartider

Nu är det verkligen sommar! Mina hästar sover ute så mycket som möjligt juni-augusti, även om de rids. Dels är det bra för dem med mycket rörelse, men det är förstås också skönt för oss med lite mindre jobb. 😉

Om de ska ridas, eller om det är väldigt varmt, så tar jag in dem några timmar på dagen så att de kan vila ordentligt. Oftast brukar de passa på och sova i boxen när de får chansen. Självklart kan de ligga i hagen också, men jag tror att de vaktar mer ute, plus att insekterna kan störa en del. Jag har skogsbete som jag bedömer är bra för att det är varierat med olika örter och buskar, men det är inte så kraftigt. Hästarna brukar inte bli tjocka av det, utan jag fodrar faktiskt även lite extra inne de gånger de går in. Om de bara vilar så klarar de dig dock utmärkt på bara bete.

Det funkar bra att rida och hålla igång även med hästar som är ute dygnet runt, men de brukar behöva vänja sig lite. Om de blir alltför trötta så kan de vara inne ett par nätter. Samma sak om vädret är för dåligt (men just nu verkar det inte vara ett problem direkt..).

Mina hästar trappar ner lite i slutet av terminen. Jag försöker också vet-checka och åtgärda saker om det behövs nu när det finns tid. Några får vila helt, men helst inte mer än två veckor. Några hålls igång även under min semester, för att de inte mår bra av vila. Äldre /större hästar har oftast ett större behov av att hålla igång. De som hålls igång får dock mest uteritter, promenader eller longering.

Efter min semester är det kurser men det är ändå inte lika många pass som under terminerna. Jag brukar hinna jobba hästarna lite själv också (det görs såklart även under terminen), så det blir några veckor av återhämtning och uppfräschning för lektionshästarna. Välbehövligt!

Det kanske låter som kort vila om man jämför med ridskolehästar som ofta får många veckors vila. Mina hästar går dock inte lika hårt resten av året, utan det blir ett jämnare jobb över hela året. Ibland får de kortare vila vid behov även andra tider på året. Jag är inte så förtjust i lång viloperiod pga att det är rätt jobbigt att få igång dem igen. På bara två veckor kan de bli rätt stela, så för mig fungerar det här systemet bättre. Unga hästar däremot bör få en lång, sammanhängande vila tycker jag.

Midsommarhelgen

Vilken midsommar! Fantastiskt väder rakt igenom, och jag har varit ledig dessutom. 😀 Vi brukar ha fest hemma, men det kändes inte helt naturligt i år, så vi skippade det. Däremot gick vi över till grannarna och stannade både på lunch och middag, vilket var jättetrevligt.

Dagen efter var det faktiskt min 40-årsdag! Våra föräldrar kom över och fikade i trädgården. Vi har inte setts på hela våren pga corona, så det var tur att vädret tillät oss att sitta ute.

Annars har vi hunnit lite ogräsrensning och annat pyssel, men även sovmorgon och frukost i trädgården. Så himla skönt! Slutade dock den här dagen med att hämta ett begagnat kök som jag tror att vi kan ha i personalbostaden. Det var en liten prövning, så jag hoppas verkligen att det kommer till användning.. 😉

Träning med Grodan

Idag har jag tränat hos Karin i Enköping. Det var några veckor sedan sist hon såg Grodan och jag tycker att hon känns starkare än då. Karin är rätt neutral i sina instruktioner så ibland vet jag inte om det är bättre eller om hon kanske bara inte orkar tjata.. 😉 Utgår dock ifrån att det är på rätt väg när vi kan gå vidare med högre krav!

Idag fokus på skritt – galopp – skritt, samt lite högre intensitet i travjobbet. Jag tycker att jag har hittat mer bärighet och lite schwung till och med – dock korta bitar, men det är en början!

Vi har i hemläxa från kliniken att stå på balansplattor när jag gör iordning henne. Jag trodde inte att hon skulle stå still på dessa, men det går förvånansvärt bra. Det ska öva de små musklerna och man kan se att det kräver koncentration! Alla små knep är väl bra för att få henne mer jämnstark och koordinerad.

Nu blir det lite jobb nästa vecka och sedan vila helt när jag har semester.

Plats kvar med egen häst

En plats kvar på egen häst 22-24 juni. Tema ”rida rörelser” med teori före ridpasset. Samling 18.00, ridning 19.00-20.00. Det går bra att låna box under teorin om du kommer utifrån. 1500 kr för tre dagar inklusive ridhusavgift och teori, fika, ridning. Bokas via mail till info@ryttarutbildning.se
Välkommen!

Terminsavslutning

Veckorna går så fort att jag inte hinner med! Förra veckan var det sista veckan på terminen. TACK för fina presenter och gratulationer inför min 40-årsdag!

Flera av er kommer jag träffa i sommar, och för er som återkommer i höst startar terminen 17 augusti.

Hoppas att ni alla får en fantastisk sommar! Det tänker jag ha, på ett eller annat sätt. Vi har ännu inte bestämt om vi åker bort eller inte, men jag är ledig v 27-28 oavsett. Ni som vill rida privat får återkomma med förfrågan i mitten av juli. Nu har jag börjat checka ut lite mentalt, och hästarna behöver också vila. 😉 Trevlig sommar!

Bonnie 1 år

Förra helgen fyllde Bonnie 1 år, så nu kan jag inte kalla henne fölet längre.. Hon är ungefär så snygg som man kan förvänta sig av en åring, alltså rätt skranglig, men med lite fantasi kan man nog tro att hon blir fin som vuxen. 😉 Hon har vuxit en hel del, och är redan ganska stor för sin ålder, men jag har hellre en stor häst än tvärtom!

Jag och Marianne har varit på Nådhammar idag och tränat lite hantering. Det ordnas träning i grupp en gång i månaden, vilket är bra tycker jag – då blir det av! Nu är det enkla saker som att stå uppbunden, lyfta benen och gå undan för tryck. Jag tycker att hon är väldigt duktig och hon verkar ha en bra inställning. När man har korrigerat en sak så ändrar hon på sig snabbt, så det bådar gott.

Idag fick hon även ha en sadel på ryggen… Lite tidigare än vad man brukar kanske, men vi satte inte fast den. Det är ju inte ansträngande att bara lägga på den, så det är ju bra att hon får öva tidigt. Hur som helst brydde hon sig inte ett dugg om den. Överlag verkar hon cool med det mesta! ❤️

Grodan just nu

Grodan har jobbat på rätt bra under en period, men började kännas lite tröttare och då var det dags för ett återbesök. På det stora hela ser hon mycket bättre ut, men hon har fortfarande svårt med höger bak tyvärr. Lång historia kort så verkar det mest vara en svaghet / muskulärt. En hälta kan man bedöva bort, och vi har inte riktigt lyckats med det. Sist fick hon prova ett system där man kan mäta rörelserna och läsa av det via en dator, och skillnaden mellan höger och vänster bak uppe vid korset är 2 mm – vilket ju är ”ingenting” och inom normalvariation. Det hon gör är dock att hon sticker in höger bak lite mer under magen. Eftersom det inte släpper med bedövning så verkar det med andra ord inte göra särskilt ont, utan mer vara en svaghet (som säkert hänger ihop med gammal smärta / spänning, men en del har vi lyckats få bukt med.)

På sätt och vis är det ju positivt att hon inte verkar ha ont, men å andra sidan är det irriterande att det inte är konkret. Att behandla höften muskulärt har gett visst resultat i alla fall. Sedan måste hon ju träna om det ska bli skillnad på sikt. Det ÄR bättre, men vid det här laget är jag lite less på att bara jogga. Egentligen kanske det får bära eller brista nu helt enkelt… Igår var hon allmänt spänd och jag tänkte verkligen att jag ger upp nu, men idag var hon istället riktigt fin. Igår kan hon lika bra ha varit spänd av att ha vilat några dagar och inte vara lösgjord, men när man har en skadehistorik så blir det ju lätt att man bara känner efter och utgår ifrån att allt hänger ihop med det – vilket det såklart inte måste vara. Alla hästar har ju bra och dåliga dagar.

Planen just nu är i alla fall att rida månaden ut, och träna så gott jag kan. Sadeln är justerad lite nu också, och idag kändes det i alla fall som att det gjorde skillnad – lättare för mig att sitta rätt och hon fick mer plats att komma upp med fronten. I juli får hon vila två veckor, och sedan kommer vi behandla ryggen och blistra bakknäna innan igångsättningen. Jag ska också göra lite avsuttna övningar med henne som jag kan skriva mer om ifall jag kommer ihåg!

På sätt och vis känns det som om jag kanske får släppa det här snart – men å andra sidan är det egentligen först nu vi har fått några resultat överhuvudtaget. Alltså kanske jag får bita ihop ett tag till!

Träna på distans?

Nu har jag testat att hålla lektion på distans, med en elev på Gotland. Det funkade faktiskt förvånansvärt bra, även om man inte ser detaljerna lika bra som i verkligheten. Det går att träna med appen Ridesum, eller via Messenger (vi fick faktiskt inte Ridesum att funka helt bra). Det viktiga är dock att man har bra internet, annars hackar bilden. Du behöver också någon som filmar. Det här är inte istället för vanlig träning, men jag tycker ändå att det kan vara ett bra komplement! Då slipper man lasta och åka, sparar lite tid och lite miljö.

Om du är intresserad av att prova på att träna på det här sättet (med egen häst då!), så får du gärna maila eller ringa mig så bokar vi en provtid först för att se att tekniken fungerar. Om det funkar som det ska så kostar det 400 kr för 45 min.

info@ryttarutbildning.se
Suvi 076-8055138