Tid för reflektion

Just nu är det mycket som står på paus – människors jobb, resor, umgänge, tävlingar och massa annat. På gott och ont tycker jag. Personligen har jag än så länge inte drabbats alls. Jag har påverkats på så sätt att jag inte kan tävla, och att alla tävlingar som skulle dömas i vår har blivit inställda. Jag hade tänkt åka till Gotland förra helgen, men det har jag fått avstå. Men det är ju verkligen bara småsaker i sammanhanget. Jag är extremt lyckligt lottad som kan fortsätta jobba som vanligt (eller kanske mer, till och med), och som dessutom bor där jag jobbar. Jag behöver inte åka härifrån särskilt ofta och är uppenbarligen rätt isolerad även till vardags (bortsett från de kunder som kommer hit). Jag saknar egentligen ingenting (än) – men visst, sommarens semestervecka tillbringar jag såklart gärna på Gotland om det går. Om det inte går, så har jag ju ändå förmånen att bo på ett himla bra ställe där jag kan njuta av sommaren ändå!

Jag är oerhört tacksam över det livet jag har valt, och jag förstår att alla inte kan ha det såhär. Men ändå tror jag att mycket av det som tas för givet av den stora massan inte behöver vara hugget i sten. Måste verkligen alla åka till ett jobb fem dagar i veckan till exempel? Även innan detta så har jag tänkt mycket på hur mycket onödiga resor vi gör. Ur ett miljöperspektiv vore det ju fantastiskt om fler kunde jobba hemma ett par dagar i veckan (beroende på jobb såklart) – i alla fall om man vill. Jag tror att många blir onödigt stressade av att trängas på väg till och från jobbet varje dag, och slösa både tid (och pengar) på allt åkande. För att inte tala om alla möten som man ”måste” flyga till, även inrikes…

Jag hoppas verkligen att det kommer något gott – och bestående – ur den här krisen. Vi måste både resa och konsumera mindre även i fortsättningen, inte pga corona, utan av miljöskäl. Jag tror att vi kan ha bra (eller bättre?) liv ändå. Den här perioden kanske kan vara en tid för reflektion, och för att fundera över vad vi värderar egentligen. Social distansiering är tråkigt, men det får i alla fall mig att fundera mer över vikten av bra relationer med vänner och familj, även om vi inte ses så mycket just nu. Jag fyller 40 i år, vilket kanske blir svårt att fira, men det jag faktiskt önskar mig mest (förutom en GP-häst 😉 och att själv vara fortsatt frisk…) är mer tid med mina vänner igen.

Jag har också insett värdet av stallet och ridningen på ett annat sätt. Jag har ofta tänkt att jag jobbar med hästar bara för att jag själv tycker att det är kul, och nästan skämts lite över att jag inte gör mer samhällsnytta istället. Men stallet är verkligen en viktig plats för så många, både för psykiskt och fysiskt välmående. Just nu har detta verkligen varit en frizon för många där allt faktiskt är som vanligt, och plötsligt insåg jag att jag gör nytta – kanske inte som polis eller läkare – men på ett annat plan.

Och här är ytterligare en tanke kring det inställda tävlandet. Jag har inte haft någon häst att satsa på i år, och därmed gör det inte så mycket med en paus för mig personligen just nu. Egentligen tycker jag att det är rätt skönt, för det tog bort lite stress kring att jag hela tiden måste ”hänga med”… Jag tycker att det är kul att tävla för att ha mål, men jag måste erkänna att det också stressar mig lite pga att det (för mig) blir en måttstock på framgång, på om jag håller tillräcklig kvalitet osv. För mig är dock inte tävlingsmomentet i sig det jag ”går igång” på, som kanske många andra gör. Det som gör mig genuint glad tillsammans med hästarna är fortfarande det som gjorde att jag började rida. Att se glada hästar på bete, en uteritt i solen eller att se hästarna utvecklas av bra träning och ett vettigt upplägg – det ger mig mer än själva tävlandet. Däremot är tävlingarna en krydda som kanske ändå gör att man orkar hugga i lite extra för att man har ett mål framför ögonen, och det är absolut en faktor för att sätta mål och utvecklas. Tävlingarna för mig är viktiga, men inte det jag ”lever för”.

Vart vill jag komma med detta? Jo, kom ihåg varför du började med hästarna. Det är klart att det är tråkigt med inställda tävlingar (speciellt om man har ett mästerskap i sikte). Det är också en inkomstkälla för flera klubbar, och en viktig kugge i hästnäringen. Men jag blir ändå lite bekymrad över att det är så vansinnigt viktigt att starta upp tävlingar för yngre så snabbt som möjligt. För jag hoppas verkligen att de har intresset för hästarna i grunden – och att det finns där även om det är ett tävlingsuppehåll!
Jag tror det genuina hästintresset är viktigare som drivkraft, inte tävlingarna i sig.

Jo, bilden är från en tävling, men ”just for fun”… 🙂 På den här tiden var det kravlöst och på skoj.

Ledig helg

På Kristi Himmelsfärd brukar jag åka till Gotland, eftersom man kan ta ledigt några dagar i rad. Nu blev det ju inte så, och först var jag frestad att jobba istället, med tanke på det höga trycket på ridning. Men – jag tog mitt förnuft tillfånga och tog ledigt hemma! Så skönt och välbehövligt.

Jag har faktiskt tagit det rätt lugnt, men även hunnit med lite trädgårdsfix som är skönt att få ordning på. Annars har jag läst, fikat med grannen, varit på bio med Torbjörn och sovit ut.

Kan rekommendera ett besök på Bio Capitol, om ni inte har varit där. Väldigt mysigt och god mat på Bistron bredvid dessutom. Nu var det extra glest mellan platserna, så att man ska kunna gå på bio även i dessa tider. Rekommenderas!

Igår tog jag en tur ut till Bonnie också. Vi övade på att lyfta fötterna i hagen. Hon är så himla snäll och social, kommer fram direkt och står snällt kvar när resten av flocken går iväg. Stor guldstjärna på temperamentet!

Älskar den här tiden på året!

På begäran

Här kommer recept till Ellinor, och andra som kan vara intresserade! Jag gjorde en pizza i helgen som blev väldigt god. Jag modifierade ett recept jag har använt förut, och lade till grönkål.

Jag använder färdig pizzabotten från affären. Sedan grundar jag med olivolja (inte tomatsås!).

Fyllningen består av:

  1. Två kokta rödbetor i klyftor eller bitar.
  2. En röd lök som jag skivar och steker i smör och lite balsamvinäger.
  3. Grönkål, strimlad, så mycket att pizzan täcks. (Krymper en del i ugnen.)
  4. En normalstor fetaost som jag smular över.
  5. Honung, typ 0,5 dl (?) som jag smälter i micron och ringlar över.

In i ugnen, och innan servering toppar jag med pinjenötter och ärtskott. Hur lätt som helst. Ska prova en annan idé jag har, återkommer efter att jag har testat det…

Ariadne

Här kommer ett par bilder och ett kort klipp på Ariadne. I helgen har hon fyllt sju år och har ett par lugna dagar (för jag är faktiskt ledig!), men nästa vecka kör vi på igen. Hon kommer att vara här en bit in på hösten. Rolig häst att rida, arbetsvillig och ambitiös! Och lagom känslig, det passar mig. Tanken var att hon skulle gå ihop med mina ston på bete, men den planen höll tyvärr inte. Hon och Anea rök ihop ordentligt för ett tag sedan, med vissa blessyrer som följd (inga allvarliga dock!) – men jag vill INTE riskera att det blir värre nästa gång. Tråkigt, men jag tar inga onödiga risker i det här fallet.
Jag kommer lägga upp något klipp då och då, så att ni kan följa henne. Hon är ganska gänglig och behöver mer styrka, så det får ta den tid som behövs. Det är ingen tung häst, men hon är ändå rätt stor, och inte heller så gammal. Ska bli roligt att se hur hon utvecklas, då jag tycker att hon har stor potential!

Bilderna är tagna av ägare Madeleine Granlind.

Bonnies första ”träning”

Förra helgen fick Bonnie vara med på sin första ”träning”. Nu tränar man såklart inte föl, utan de ska endast hanteras i lagom dos. En del av uppfostran sker i hagen av äldre kompisar, men de ska såklart vara vana vid människor, kunna stå uppbundna, ha grimma, gå att leda och kunna lyfta upp benen.

På Nådhammar, där hon bor nu, anordnas det träning en gång i månaden i grupp. Det är himla smart faktiskt, då blir man ”tvungen” att ta tag i det och kan inte råka glömma bort det. Eftersom hon inte står här hemma så blir det ju inte lika naturligt att öva dessa saker. Förra helgen fick Marianne åka dit och delta eftersom jag inte kunde.

Det blev träning i ovan nämnda saker, att gå undan för tryck, och en liten skogspromenad. Tydligen var helt slut efteråt… 😉 Hon verkar ha det bra i alla fall, och har hittat en bästis (som man skymtar på bilden…). Jag kanske åker dit en sväng i helgen och säger hej till henne också.

Livat på landet

Man blir tydligen mer och mer som sina föräldrar ju äldre man blir – nu har jag tydligen börjat dra ordvitsar precis som min pappa. Men det ÄR ganska livat på landet faktiskt… I fredags började jag min dag med lite träning och en lång frukost och kände verkligen hur harmonisk jag var (…) och precis då ringde förstås personalen och meddelade att det stod en flock kor i närheten av våra hagar. Så mycket för den sinnesfriden.

Tur att jag och Torbjörn var hemma, och att vi just nu har en praktikant! Alla hästar var mer eller mindre uppvarvade, så att försöka fånga och ta in dem var inte det lättaste. Caribo och Qurre var livrädda och skenade farm och tillbaka. Caribo lyckades i princip halka ut ur hagen till hälften, men vi lyckades stoppa den flykten. Jag har faktiskt aldrig sett en så rädd häst. Lång historia kort så fick vi in alla hästar till slut, men det var inte roligt alls. Flera hade sprungit så de var löddriga. 🙁 När alla hästar var inne fick vi dessutom ägna över en timme åt att försöka fösa korna åt rätt håll. Det slutade med att de sprang in i vår beteshage längst bort (den är tom) och där fick de tillbringa natten. Min eftermiddag gick åt till att visitera samtliga hästar och spola av hälften av dem. Flera var uppvarvade en lång stund efter. Men det verkar, tack och lov, som att alla har klarat sig oskadda – inte ens några sår eller tappskor, vilket är ett mirakel! Jag vill inte ens tänka på hur det hade kunnat gå…

Korna var desto lugnare…

Det har dessutom varit en del extra jobb med fåren och lammen. Torbjörn har flaskmatat ett lamm i flera veckor, vilket gör att han knappt har sovit. Det var ett lamm som blev bortstött av sin mamma, och dessutom var väldigt svag i sina bakben. Men nu verkar den pigg och stark! När det var dags för betessläpp och lite lugn och ro så fick en tacka juverinflammation istället, så nu står hon inne och vi har gett henne penicillin några dagar. Inte det lättaste att få ett får att stå stilla när man ska sticka den i halsen! En av gångerna resulterade detta i ett får som försökte fly, jag som vägrade ge mig, och Torbjörn som försökte hålla i, men istället halvt om halvt flög ut genom fönstret..! Fönstret var väl i och för sig från typ 1803 och väldigt skört, så det krävdes inte så mycket för att krossa det, men det kanske inte var så kul för Torbjörns huvud. Det finns gott om stoff här för en doku-såpa snart!

Ett litet lamm som får sin vikt kontrollerad med hjälp av en Ikea-kasse. Bra till mycket!

I övrigt har helgen gått bra. Jag har haft programridning på lördagen och en kurs på söndagen. Egentligen skulle jag vilja hinna med en till programträning innan sommaren, men tiden går ju så fort! Det känns inte rimligt att klämma in mer saker nu faktiskt…

Det kom ett par hästar utifrån också. Här ett fint uppklätt ekipage. 🙂

Grodan fick ledigt i helgen, på egen begäran…

Den här veckan blir faktiskt lugn. Jag är ledig tors-sön. Jag hade tänkt åka till Gotland, men det går ju inte. Däremot tänker jag njuta av våren och samla lite ny energi. Jag har jobbat jättemycket och behöver tid till lite annat också! Fixa i trädgården t.ex. Mig gör det inte så mycket att maj är lite kallt (men det får gärna bli lite varmare snart). Jag tycker om att våren är lång och att allt inte blommar ut på en gång!
Ni som rider på torsdagar – det är röd dag och därmed INSTÄLLT!

Dagens hästar

Idag har jag verkligen jobbat på och med bra flyt! Jag har just nu en praktikant under fem veckor ska jag kanske tillägga – det underlättar. Jag behöver inte mocka just nu, och vi har hunnit med lite extra uppgifter i stallet, vilket gör att jag kan fokusera mer på just hästarna. Och ja – jag skulle alltid vilja ha det så! Men att ha två anställda är ju dessvärre inte rimligt…

På onsdagar släpper jag ut hästarna, men eftersom jag hade hjälp hann jag tömköra Qurre redan vid 8-tiden, innan en privatlektion som började kl 09.00. På lektionen använde jag Anea. Hon såg riktigt fin och avspänd ut. Vi jobbade mest med grunden och formen, men avslutade med byten och trav där eleven fick samla henne mot passage. För att kunna göra detta måste avspändheten alltid vara på plats först – det är A och O!
Efter lektionen red jag Ariadne. Förra veckan blev det bara longering, så jag har bara joggat mån, tis, men idag kunde jag kräva lite mer och hon kändes fin! Meningen var att hon skulle gå ihop med Anea och Grodan i hagen här, men hon och Anea har rykt ihop och båda var halta efter det slagsmålet förra helgen, så det törs jag inte prova igen! Nu ser båda ok ut, men det hade ju kunnat gå ännu värre – jag vill inte ens tänka på det! Det är väldigt sällan hästarna skadar sig pga bråk ska jag tillägga, men risken finns ju tyvärr där…
Sedan hade jag en privatlektion till, med Don Mistral. Samma fokus som med Anea – avspänd häst med lite längre hals och korrekt böjning i sidan.
Innan lunch hann jag även tömköra Rocky, som såg fin ut. Han är så himla lydig och uppmärksam, den hästen!

Kort lunch följt av tömkörning av Dario. Det blev en del tömkörning idag! Det går lite snabbare än att rida, och är ändå en bra ”check” på hjälperna. Hästen får röra sig utan sadel och förhoppningsvis bli lite lösgjord och använda ryggen. Det är ett bra komplement till ridningen tycker jag. Dessutom ser jag hur de rör sig utan ryttare, vilket är bra för att ha extra koll på dem.
Sedan red jag tre hästar: Boromir, Grodan och Cesar.
Boromir var riktigt fin idag, så det var kul! Han är verkligen en klippa i verksamheten. Grodan skrittade jag bara ut med. Det var över förväntan att det skulle gå att genomföra idag, med tanke på att det snöade och regnade större delen av dagen! Men framåt 15 så var det sol igen, så då kunde jag ta mig ut. Cesar fick ett lättare joggpass. Sedan var jag faktiskt själv rätt klar med den här dagen – dock redan 17.00. Känns som om jag har jobbat på riktigt bra!V Den enda som fick ta det lugnt idag var Caribo, men han var så fin igår på sitsträning på kvällen, så jag tyckte han kunde få en vilodag.

November – mars är glömt och förlåtet

Tänk att det nyss var mörkt, lerigt och regn nästan varje dag… Desto mer njuter man då av ljusa kvällar, fågelkvitter och blå himmel!

I min rabatt hittade jag plötsligt förgätmigej – en favorit. Den måste ha självsått sig?

Det är också fullt av tulpaner och gullvivor.

Det konstiga med rabatten är att det kommer upp nya blommor varje år, några har jag nog planterat själv och glömt, men en del är gamla blommor som verkar ha fått nytt liv av att jag rensar rabatten. De här vivorna (?) finns i flera färger och har spridit sig i år.

En solros som ligger före i tiden. Torbjörn har sått den inomhus i väldigt god tid, så den blommar redan…

Det första, ljusa gröna, är det bästa.

Grodans vecka

Igår var jag och tränade hos Karin i Enköping. På måndagen red jag ett ganska ordentligt pass hemma, i förhållande till hur jag har ridit innan. Träningen på tisdagen var också en aning tuffare, alltså med lite högre krav / intensitet. Sedan är underlaget där lite djupare än hemma, vilket har gjort att jag har avvaktat med att åka dit pga den gamla gaffelbandsskadan. När den blommade upp så syntes det på benet direkt efter ansträngning – men nu ser benet fint ut så jag hoppas att jag kan andas ut. Det är dock ändå viktigt att variera och tänka på underlaget – med alla hästar!

Träningen gick bra och jag tror jag kan höja ribban en aning nu. Vi jobbade fortsatt med att hon ska bli längre i överlinjen och stärka sin bukmuskulatur så att manke och rygg kommer upp. I galoppen fick jag riktigt bra känsla med hästen framför mig. I trav är det lite svårare efter galoppen eftersom hon då blir lite ”het” – men jag fick en bra trav i slutet. Jag lyckas ibland snudda vid en känsla där hon travar med rygg och med en antydan till schwung nu, men det är endast korta bitar. Korta bitar är ändå en början!

Resten av veckan tänker jag såhär:

Onsdag: Promenad på hårt underlag som återhämtning
Torsdag: Uteritt i alla gångarter om vädret är ok. Fokus på bjudning, sug framåt och övergångar (där är den svaga punkten fortfarande).
Fredag: Ett pass i ridhuset med fokus på övergångar och att få henne mer genomsläpplig i sidorna.
Lördag: VILA (Jag med!!)
Söndag: Tömkörning, ev med bommar

Jag travade och skrittade ute efter passet. Härligt väder igår för en sådan aktivitet!