Liten prishöjning

Från och med januari har jag höjt priserna lite på privatlektionerna, enligt nedan:

Privatlektion 1 person, enstaka tillfälle 850 kr
Privatlektion 1 person, fast elev 725  kr

 

Med egen häst gäller 425 kr för 45 min, och 375 för 30 min. Rider man på egen häst förutsätts man vara såpass uppvärmd som man behöver (beroende på häst) för att få ut så mycket som möjligt av sin lektion. Ryttare utifrån betalar även ridhusavgift på 100 kr.

Nya datum att boka

Jag har inte kommit så långt med vårens planering pga att jag måste gå igenom alla datum för tävlingar. Dels vill jag tävla själv, sedan måste jag hinna döma, och i år behöver jag dessutom sitta bredvid på X antal tävlingar inför att kunna gå vidare som MsvB-domare. Jag har ingen aning om hur det hela ska gå till tidsmässigt faktiskt. Nu ligger jag dessutom lite lågt med bokningar eftersom jag behöver en ny häst istället för Daisy. Jag vet inte hur lång tid det tar att få hit en annan, och den ska ju dessutom skolas in. Det känns lite knepigt att starta upp terminen utan full styrka, men jag tänkte köra ordinarie ridning från och med 15 januari, men däremot inte boka helt fullt med kurser. Några nya datum ligger dock uppe nu på kurssidan! In och hugg en plats snabbt med andra ord.

Min jul

Hoppas ni har en bra julhelg! Jag älskar julen, och särskilt när vi bor här. Det blir faktiskt extra mysigt. Här är min jul i bilder:
Årets julhäst Affe. Tur att vi hann ta bilden innan snön försvann helt.
Jag och min bror har som tradition numera att äta snittar och dricka champagne den 23. Samt klä granen. Årets gran är väldigt fin, man ser inte ens stammen.
Min bror är också med och hjälper mig i stallet på julafton. Här med Grodan.
Marianne hade bakat fina pepparkakor med hästarnas namn till stallfikat. <3
Jul i varje vrå är mycket viktigt!
… även utomhus. Första omgången äpplen jag pyntade med var det dock någon som hade stulit. Bambi?
Glögg och alla ljusen tända till Kalle. Som vi fortfarande ”måste” ha på i bakgrunden även om ingen tittar.
Mycket nöjd med min dukning i år. Nu börjar jag bli så gammal att jag till och med har skaffat tygservetter…
För mig är julen vila. Igår hade jag stalljobb på förmiddagen men sedan lade jag mig i soffan med bok, choklad (och en ny, väldigt fin julklappsfilt) resten av dagen. Idag behöver jag inte gå till stallet alls och snart kommer några vänner hit och fikar. Bra dag med andra ord!
God fortsättning!

Fin fredag inför jul

Igår var det en perfekt vinterdag, soligt, lagom kallt och fortfarande lite snö (som jag misstänker kommer försvinna idag tyvärr). Jag började morgonen med en drop in som flöt på bra, och vi avslutade med att skritta ut i solen. Jag hade också en privatlektion med Zigge som gick bra.

Efter lunch skrittade jag och Maria ut med Anea och Grodan. Hästarna verkade tycka det var väldigt skönt, och vi med. Det är faktiskt en fördel med asfaltsvägar att rida på, för grusvägarna är ofta isigare. På asfalten gick det bra att skritta eftersom det mesta har smält och det är sandat. Dessutom är det bra att variera och rida på hårt underlag ibland.

Nu är det lite julfix och städ kvar att fixa, pyttelite jobb och sedan åker vi på julfika i Nacka. Ikväll kommer min lillebror hit och då klär vi granen samt dricker champagne och äter snittar. En bra tradition som har uppstått ur att han inte vill komma med andan i halsen ihop med mina föräldrar på julafton. Min kära mor är nämligen inte känd för att komma i tid. 😉

Inspiration

Här är en artikel från Hippson som är tänkvärd. Något som vi skulle kunna testa på lektion tror jag..! Jag själv gör det här omedvetet ganska ofta – har skrivit om det för några år sedan.

Sedan ett litet klipp som jag tycker är träffsäkert – och handlar om att ”komma till ridning”. Och enligt mig börjar ridpasset redan i boxen / på stallgången – det handlar helt enkelt om hur du kommunicerar med hästen. För det gör du – vare sig du tänker på det eller inte.

Hästen som ”inte kunde” lära sig byta galopp

Nu på förmiddagen har Nina varit här och hjälpt mig med Anea och Grodan. Jag var sjukt trött i morse efter gårdagens långa bilkörning, men med bra hjälp så fick jag ny energi! (Känner i och för sig att den redan håller på att dala igen, så kommer nog somna tidigt ikväll…)

Anea har ju varit lite förkyld en period, så på ca en månad (eller mer?) har vi tyvärr inte gjort mycket vettigt alls. Hon har bara hållits igång lite lätt och så har jag behövt henne i verksamheten, så ordentliga ridpass sista tiden kan jag räkna på en hand. Väldigt positivt då att jag ändå inte behöver börja om ”helt” – så var det förut om jag hade slarvat ett tag. Hon är visserligen inte lika finstämd mellan hjälperna, men grundjobbet är mer ”på plats” numera och vi kunde faktiskt rida byten i varje, passage och något bättre ”piaff” (fortfarande inom citationstecken dock) än förut.

Innan har vi bara gjort ett byte i varje åt vardera håll, men idag kunde vi göra tre. Jag tror inte att Anea har så svårt för det – det är jag som måste vara snabb nog! Och fler ska det bli – det får bli målet för 2018. Tänk att det ändå känns ganska ”lätt” med henne nu – med tanke på att det tog mig ca tre år att lära henne byta överhuvudtaget. Förmodligen för att hon hade en extremt dålig grund när jag fick henne, och att hon också var väldigt oliksidig. Men skam den som ger sig… Egentligen är hon bättre i serierna än i enstaka byten. Det blir lite som att ”hoppa studs” – bara man kommer in rätt så kan man liksom fortsätta av bara farten.

Nu kan man säga att hon redan har haft sin vintervila i och med att det blev en ofrivillig paus, så jag får nog jobba på med henne även under julen. Tyvärr har hon tappat både muskler och  hull, och ser ut som en rugg-uggla pga att jag inte hunnit klippa henne (det sista är ju lätt åtgärdat). Hon ”tappar” ofta lite såhär års, men det blir ju inte bättre av att hon var lite sjuk, det tog nog på henne. Nu måste jag försöka få henne att se ut som dressyrhäst igen…

Grodan fick inte göra några särskilda trix idag, bara grundjobb. Nina tycker att hon har vuxit  / musklat sig, och det har hon! Hon ser mer ut som en häst nu, inte som en bebis. Det ska bli väldigt kul att se hur hon är om ytterligare ett år.


Kort klipp på byten i varje (ni får titta med förstoringsglas)

Mycket bra måndag – mindre bra tisdag

Gårdagen var en bra jobb-dag, med bra ridning och fina lektionshästar. Det var flera ryttare som fick till grejer som vi har kämpat med ett tag, och det är roligt när man ser resultat av ansträngningarna! Jag var också väldigt nöjd med att ha med både Grodan och Anea på lektion, och att se att båda är bra och tydliga när man gör rätt. Anea börjar verkligen bli en läromästare nu!

Idag var det väl en mindre bra dag kan man säga. Jag är helt slut i huvudet efter att ha suttit i bilen hela dagen. Från dagens FB / Instagram:

”Om måndagen var bra så är tisdagen något sämre. Jag har valt att lämna tillbaka den här superfina hästen (Daisy) pga av att hon är för pigg och känslig för att platsa i en verksamhet. Vanligtvis är jag envisheten själv när det kommer till hästar men ibland får man ta beslut med hjärnan istället för hjärtat.  Jag kommer få byta mot en annan häst men än så länge fanns det inget som matchade mina önskemål.
Jag och Maria har lämnat av henne idag i Värmland. Körde fel ca 30 min på ditvägen och insåg att jag nätt och jämnt skulle hinna hem till lektionerna. Vi låg dock bra i fas – ett tag – ända tills det blev tvärstopp i trafiken i Örebro. En olycka med 12 bilar inblandade… Men jag har valt att istället för att hetsa upp mig över detta så är jag tacksam att vi inte var fem minuter tidigare för då hade vi varit mitt i olyckan. Å andra sidan – hade vi inte kört fel i morse hade vi passerat här innan krocken. Det finns många OM här i livet! Så kära elever – vi får se om vi ses ikväll. Annars får ni instruera varandra…”

Inser att det i och för sig låter som om jag tror att vi inte skulle komma hem alls.. lite väl dramatiskt kanske! Men tyvärr hann vi inte hem till första lektionen utan den gruppen fick rida själv. 🙁 Det kan ju dock vara nyttigt ibland, det med.
Suvi Räsänens foto.