Gårdagens äventyr

Det blev en till träning med Grodan innan hennes sommarlov. Jag ville gärna ha ett omdöme även från Rebecca. Hon verkade gilla henne jättemycket, dels för att hon är så positiv och lätt att jobba med, men hon tyckte också att det finns potential gällande gångarterna och att hon har en bra mekanik. Grodan har verkligen inte spektakulära gångarter, men de är bättre än Aneas i grunden och Anea har ju kommit rätt långt ändå. Det går att förbättra gången med ridning och styrka och G har en bra grund men behöver jobba mer genom ryggen, särskilt i traven som nu är lite kort och snabb. Det jag gillar med Grodan är att hon har en egen mjukhet i kroppen och bra egen balans, vilket gör henne ”lättriden” i mitt tycke. Dessutom en jättebra inställning och inte ett dugg tittig eller spänd (förutom ifall hon inte riktigt förstår vad jag vill). Jag tror att hon kan bli fin med bra träning, och det har hänt en hel del sista tiden!

Vi provade faktiskt att byta galopp ett par gånger, mest för att se hur hon tog det. Ett par gånger var det på hjälpen men orent, några gånger efter hjälpen och spänt, men jag tror att om hon bara kopplar ihop vad hjälpen verkligen betyder så kommer det inte vara något problem! Nu får hon i alla fall en välförtjänt ledighet några veckor. Jag är jättenöjd med henne såhär långt!
Galoppen är bättre än traven, men traven är oftast ganska lätt att förbättra hos en häst, så det tror jag inte är något stort problem utan mer en fråga om tid och styrketräning.

Ridning i sommar

Alla kurser är fulla nu! Jag har medvetet lämnat en del ”luckor” i mitt schema, börjar lära mig att inte boka exakt varje dag under sommaren utifall att man kanske skulle vilja göra något mer än att bara jobba. MEN ni som är ridsugna (i första hand fasta elever) får gärna säga till om ni vill rida ut eller privatlektioner. Jag kommer högst sannolikt kunna hitta luckor för det, och det är ju trist om ni har för långt riduppehåll. 😉 Så även om jag inte lovar något så ska ni inte vara rädda för att fråga i varje fall.

Terminen börjar igen den 14 augusti.

Duktiga hästar idag!

En rolig måndag idag. Har haft några privatlektioner idag som gick bra, framförallt guldstjärna till Helena och Farbror Obi 21 år, som fick till lite piaff idag. Man får passa på när han är lite på hugget som han var idag!

Själv har jag ridit några hästar samt tömkört Affe. Jag har inte tömkört på flera år eftersom jag anser att jag ”inte kan” och ofta tycker att jag kommer åt hästarna ganska bra vid longering så jag har inte riktigt ansträngt mig. Men Affe ville slinka undan vid longeringen i övergångarna, så jag kände ett stort behov av en yttersida. Ingen jätteproffsig tömkörning kanske, men jag fick tag på honom bra och han kom till fint jobb! Kanske så att jag måste skärpa mig med den här biten. Men som vanligt tänker jag om många saker (långa uteritter och hoppning för det mesta) att ”det här måste jag göra oftare” och sedan har jag ändå svårt att hitta tiden. Men i det här fallet ska jag prova imorgon igen.

Två hästar har varit extra duktiga idag. Grodan tog i lite extra och vi nosade lite på öppna, vilket vi gjort ytterst lite. Jag provade också förvänd galopp åt båda håll, vilket hon blev väldigt spänd av förut. Har bara testat en båge på långsidan vid enstaka tillfällen. Idag klarade hon en kortsida i båda varven, utan spänning, omslag eller tempoökning! Med andra ord en stor förbättring av hennes styrka.
Zigge får också högsta betyg idag. Jag har inte ridit honom alls på två veckor tror jag. Han har bara gått lektioner och sett fin ut. Idag satt jag upp efter min elev på kvällen, bara för att känna lite på honom så jag vet status. Han var superfin! Lite svårare med kontakten som var lite av och på, men annars kändes han starkare och väldigt påverkbar. Det absolut roligaste var att han bytte galopp åt båda håll! Inte rent, men på hjälpen, och det är gott nog. Har inte bytt mycket alls, eftersom han inte har känts stark nog innan. SÅ glad att han var så ridbar ”trots” att jag inte har ridit själv. Bra jobbat av mina elever också. 🙂Duktigt ekipage idag! (Snott en gammal bild av dig, Helena)

Midsommar

Midsommar gick väl inte riktigt enligt plan. Det började bra med en solig och fin morgon och vi hann förbereda det mesta för kvällens middag. Vi brukar alltid ha gäster här eftersom det är svårt att åka någonstans med egen gård.

Innan lunch började jag dock må lite dåligt men tänkte att jag kanske bara var stressad. Tyvärr var det inte bara stress, utan matförgiftning. Av vad är lite oklart, jag trodde jag hade kommit på det men är inte säker längre… Hur som helst mådde jag med andra ord inte bra alls under hela kvällen, men gästerna kom och jag satt med i alla fall. Framåt sen kväll lyckades jag börja äta lite igen så det gick ju över snabbt, men i princip hela dagen var ju förstörd. Så himla tråkigt! Å andra sidan tur att det inte hände när jag hade en övernattningskurs eller liknande, det hade inte varit så lyckat.

Igår mådde jag som vanligt igen men var såklart väldigt trött. Idag är det en lektion på eftermiddagen men annars rätt lugnt. Mina hästar är ute dygnet runt så det är ganska lättjobbat nu kan man säga!

Terminen slutade förra veckan så nästa vecka är det ett par kurser och sedan semester. Faktiskt bara 4 dagar kvar att jobba vilket känns jättekonstigt. Hänger inte med, tiden går så fort. Jag är på Gotland ca 10 dagar och sedan försöker jag  vara ”ledig” lite hemma också, alltså inga lektioner men kanske lite annat som ska fixas.

Hoppas ni hade en bra midsommar, och TACK för presenter från alla elever, samt fina kommentarer om Iffi här, på FB och Instagram. Det är så konstigt att hon inte är här längre. <3

Iffi <3

Vet inte riktigt hur jag ska formulera ett sådant här inlägg, det är aldrig roligt att skriva. Iffi har nått den aktningsvärda åldern av 21 år, och har varit oförskämt fin (för sin ålder) fram tills nu. Sista veckorna har det dock gått utför, snabbt. Trodde / hoppades först att hon hade gjort något i hagen men det är åldern som har kommit ikapp henne. Hon är väldigt stel bak, har fått kraftig patellaupphakning (haft tendenser tidigare, men aldrig såhär mycket) och bedömningen av veterinären var att hon möjligen skulle kunna gå som promenadhäst (efter behandling), men det är inget alternativ för mig. Dessutom halt på ett framben, vilket aldrig hänt förut. Det kanske hade gått att åtgärda, men allt detta sammantaget ger ingen god prognos för en så gammal häst. Det känns för jävligt för hon är ändå pigg och jättefin i kroppen, men jag tror att om jag ens skulle börja rota i alla dessa problem så skjuter jag ändå bara upp det oundvikliga.
Det är väldigt tungt att ta beslut om att ta bort en häst. Som hästägare och i hjärtat känns det fel, men som företagare och om jag ser det rationellt så känns det rätt. Jag har haft det här i bakhuvudet länge eftersom jag vet att hon har haft lite dåliga bakknän och hon är inte ung längre. Det var egentligen en tidsfråga. Ändå känner jag mig inte alls ”beredd” nu, efter att ha hängt ihop i 8 år. Iffi var en av de första hästarna jag köpte. I början hade jag lite svårt att få in henne i verksamheten eftersom vi hade lite olika åsikter, men vi möttes ”halvvägs” och sedan har hon fungerat jättebra och varit en av de hästar som har jobbat mest. Dessutom världens snällaste häst att hålla på med. Jag kommer sakna henne massor, men är också oerhört tacksam över att ha fått ha henne hos mig fram tills nu. Jag vet att jag har gett henne ett bra hästliv och att hon har trivts hos mig.
Om ni vill kommentera får ni gärna skriva något fint om henne, men något ”medlidande” vill jag inte ha, det känns bara jobbigt. Det här ingår i mitt jobb, vare sig jag vill eller inte. Det är något man får räkna med i den här typen av verksamhet tyvärr. Det svåra är såklart att när man har så få hästar så kommer man dem nära. Det är inte ”mina lektionshästar” utan mina hästar om ni förstår hur jag menar. Man vänjer sig inte men jag vet ju att det går över. Det här är baksidan av att ha djur. Man får vara tacksam över den tiden man får med dem, och tiden med Iffi har trots allt varit längre än jag hade hoppats på. Kommer aldrig glömma den här matglada fuxen!
Första bilden jag hade med henne på hemsidan.
Bilder från kurser.
Det som nästan känns jobbigast är att Iffi och Fanta är så bra vänner och alltid står och kliar varandra i hagen. Vem ska Fanta hänga med nu? Kan hästar sakna varandra?
En favoritbild. Första gången Iffi såg fåren så jagade hon dem. Här ser de ut att vara bästisar, men jag kan avslöja att både fåren och Iffi är ute efter en havrehink som står på marken…
Kompishäng. Älskar den här bilden! Ren lycka. 🙂
En riktig livsnjutare, Iffi i ett nötskal.
<3 <3 <3

Födelsedag

Fyller tydligen år idag. FB påminner en ifall man skulle ha glömt det… Fått massa fina gratulationer och mina snälla elever kom med tårta idag! Blev väldigt glad för det. Eftersom det är sista veckan på terminen har det även kommit en del presenter – tack! På lektionerna idag har vi fortsatt med temat slutor, och sista gruppen fick till diagonalslutor i galopp och byten! Bra terminsavslutning med andra ord. Nästa vecka är det lite kurser, sedan är det dags för en välbehövlig semester, vilket ska bli skönt!
Firar lite med T ikväll också. Bra med ursäkter för lite bubbel. Man kan hitta ganska många sådana har jag insett… 😉

Ny motivation

Jag har varit lite dålig på att träna med Anea på senare tid, dels för att jag tyckte att hon kändes lite trött och inte skulle ha så stora krav på sig, och dels för att jag har försökt lösa det här med sadeln. Hon har fått jogga / gå lättare pass samt gå med i verksamheten istället. Nu är det snart semester för min del och det innebär ytterligare ett break för henne, så just därför ville jag åka och träna idag för att inte sega till helt! Annars får jag börja om fullständigt när jag kommer hem från min ledighet.
Idag har vi varit hos Rebecka för att få en spark i baken, och det gick rätt bra med tanke på att jag inte trimmat så mycket. Sadelproblemet löstes faktiskt genom att göra om en befintlig sadel, och det är helt klart bättre i alla fall. Kanske inte 100% perfekt, men jag provar såhär nu ett tag. Eftersom Anea är 16 år nu och jag tror att vi har ca ett år kvar att tävla är jag tacksam över att slippa lägga ut typ 30.000 för en sadel. Nu gick det på 1200 istället!
Det var lite spänt idag (tittig utebana) och lite ”rostigt” som sagt, men vi fick ändå till ett givande pass och det är huvudsaken. Jag tänker i alla fall försöka satsa lite till i höst, och med det menar jag att rida några fler Intermediere och se om vi kan bli mer trygga på den nivån. Det svåra nu är att uppnå tillräcklig samling. Det har alltid varit svårt att samla henne, hon blir lite långsam och har svårt att verkligen vinkla in bakbenen vilket ofta resulterar i att hon blir stark. Nu tycker jag ändå att det känns mer lovande efter att sadeln är ändrad, det ger bättre förutsättningar för att hon ska kunna komma upp med framdelen.
Nu är det inte ens 2 veckor kvar innan min semester och jag rider på fram till dess. Sedan har jag en vet-check bokad innan jag åker. Förväntar mig inget allvarligt utan vill bara ha en koll. När jag är borta tänkte jag ta hjälp med longering / tömkörning ca varannan dag så att hon inte står helt. Sedan gäller det att sätta igång om man ska hinna tävla i augusti igen!

Jag har förresten fått ett mail idag att jag är antagen som MsvB-domaraspirant, så det gav också lite ny motivation. Det är trots allt roligare att kunna gå vidare även som domare. Man söker inte vidare, utan man ”väljs ut” så det känns faktiskt extra bra då! Så till hösten börjar första fortbildningen, det ska bli roligt men också utmanande.

Helgen

Fin helg med riktig sommarkänsla! Har haft kurs i helgen där deltagarna har ridit passen två och två. Det har flutit på bra och hästarna har varit fina. Även Grodan är introducerad lite mer i verksamheten nu och har fått gå med i helgen. Hon är verkligen jätteduktig och okomplicerad! Min plan är att fortsätta utbilda henne och se vad det blir av henne, samtidigt som hon kan gå med på vissa pass under hösten. Det är viktigt att en häst får en bra grundutbildning tycker jag, så jag vill inte låta henne gå med för mycket och för snabbt. Sedan får vi se om jag vill ha henne på heltid i verksamheten eller inte, det beror på hur hon utvecklas. Hon har inga spektakulära gångarter men bra galopp och en utvecklingsbar trav, så det går nog att få henne riktigt fin.

Eftersom vädret har varit så fint passade vi på att grilla (eget lammkött) på lördagen och middagen rundades av med jordgubbar och vaniljglass. Så enkelt men så gott – och framförallt somrigt! Vi får se hur det här håller i sig nu då, det ser ut som om det ska bli sämre till midsommar, men jag har inte gett upp hoppet än.
Middag ute i solen, Sverige när det är som bäst.

Helgkurs på ingång

Nu i helgen blir det en intensivkurs med ridpass endast två och två samt övernattning. Det blir alltså fler lektioner än på en ”vanlig kurs” för min del, men å andra sidan är stallet halvtomt – några hästar är på kurs / tävlar, och mina sover ute. Räknar alltså med att det kommer flyta på fint, och hoppas vädret håller sig såhär – lagom varmt och behagligt utan att man behöver svettas. 😉 Imorgon förmiddag ska jag rida lite, sedan drar kursen igång efter lunch och då har jag nog fullt upp till söndag kväll. Har dock laddat med en ganska lugn fredag, som bl.a. har innefattat middag vid Vallentuna-sjön med en kompis. Väldigt mysigt, man borde picknicka oftare!