Grodan

Grodan är en riktig sötnos och väldigt arbetsvillig. Det är lite jobb med formen (=längre hals) och kommunikationen. Hon behöver lära sig att skänkeln inte bara betyder ”framåt” och att förstå halvhalterna bättre. Jag tycker dock att hon utvecklas hela tiden. Förra veckan började hon ganska spänt, men det blev bättre mot slutet. Idag och igår var det lättare redan från början, som om hon har ”smält” informationen över helgen. Idag var det så pass bra att jag tänkte att jag kunde prova förvänd galopp, men det förstod hon inte alls och då blev hon spänd förstås. Det är tydligt att de har lärt henne att byta galopp när hon byter varv, så här kommer det bli en del jobb.
Film från i torsdags:

Kurser i sommar

Jag har inte börjat planera kurser i sommar ännu, men har fått lite frågor. Det är ju ett tag kvar, men om ni är en grupp som vill åka tillsammans så föreslår jag att ni kommer med egna förslag på datum, antal dagar och upplägg för nu går det fortfarande att önska!

Vecka 27-28 är jag / hästarna lediga, men i övrigt kör vi hela sommaren. En-tre dagar, med eller utan övernattning.

Kurssidan är för övrigt uppdaterad med ett par till nya datum.

Föregående vecka…

… gick himla fort! En liten sammanfattning då.
I torsdags var jag och tränade hos Rebecca. Efter förra tävlingen så har jag inte haft något direkt flyt, och träningen började också dåligt. Anea var kort i halsen och hamnar i ett läge där jag varken kan ”gasa eller bromsa”. Med massa tempoväxlingar och skolor kom vi till slut igenom problemet och jag red igenom programmet med hjälp. Det var himla bra att göra det. Jag gillar inte att rida program och tycker till och med att det är jobbigt på träning – vilket ju inte gör tävlingsmomentet lättare. Jag fattar det, men undviker det ändå!

Några saker vi jobbade med var att öka kortare sträckor istället för hela diagonaler. Efter att ha upprepat det så fick jag bättre kontroll och mindre känsla av att hon bara drar iväg. På filmen gör vi alltså om en del i slutet och jag lägger in extra volter och så, det är alltså inte riktigt som på tävling på filmen. Jag hade inte heller ridit alla rörelser innan vi red programmet. Fick väldigt bra hjälp att komma från det absolut sämsta till helt okej känsla. Det är ju egentligen de dåliga dagarna man behöver hjälpen extra mycket, även om en sådan träning inte är lika ”rolig”.

Jag har ju haft lite extra hjälp den här veckan av Caroline, som också har haft med sig sin medryttarhäst. Hon har ridit några lektioner på den och jag tycker det blev stor skillnad från första dagen. En gul häst, vilket gjorde mig lite sentimental såklart. Måste köpa en till isabell när tillfälle ges, det är min favoritfärg.

I lördags hade jag en kurs på förmiddagen och jag har hunnit med lite privatlektioner under veckan också. Igår avslutade jag helgen med tävling i Södertälje. Denna gång med en mycket bättre känsla. Förra veckans bakslag har gjort att jag verkligen har tänkt igenom upplägg och hur jag ska rida. Igår var Anea (och jag) bättre redan från start, men jag kände att jag ibland hade kunnat hamna i dåliga situationer som jag ändå klarade att avstyra snabbare. Travdelen i programmet flöt på bra, i galoppen fortfarande lite stark. Hade landat på 65% om jag inte fått en miss i en piruett, som faktiskt berodde på yttre omständigheter (störningsmoment på läktaren). Där stack Anea iväg och fattade fel galopp efter som jag fick rätta innan piruetten, som då hamnade på fel ställe dessutom. Ändå nöjd med att jag denna gång hade bättre fokus och klarade att fortsätta rida vidare istället för att bli spänd själv. Slutade på 63,72%. En domare hade oss på nästan 66% trots missen, men en låg lågt (på i princip alla) och det drog ner. Tycker dock att det är SÅ BRA att rida för tre domare. Känns mycket mer rättvist än att bara ha en som eventuellt ligger väldigt högt eller väldigt lågt. Här vet man att det jämnar ut sig.

Har upptäckt en intressant sak och det är att de gånger jag rider bra på tävling så hör jag musiken. De gånger jag rider dåligt stänger jag av allt och blir helt paralyserad och då även döv! Kan berätta att jag fick rida travdelen till hårdrock och det var väl ingen hit om man säger så…  😉

Mål framöver: att kunna ha henne med mig som på den här tävlingen, så att jag på sikt kan inverka ännu mer i programmet och få fram lite mer gång. Det blir fortfarande lite ”försiktigt”. Lösningen är dock inte att bara gasa, utan att rida smartare. Och då gäller det att ryttaren håller huvudet kallt.

Bra onsdag

Bortsett från att jag vaknade 04.00 och sedan låg och väntade på att katterna skulle bli galna (vilket de inte blev idag…) så har det varit en bra dag.

På förmiddagen hann jag rida Fantasi och Iffi i samband med check av deras sadlar. Ellinor kollade dem och några hästar till idag och det ser bra ut, förutom att jag behöver hitta något åt Grodan. Ingen av mina passar. Efter lunch blev det lite ridning på Calle. Red först och sedan fick Caroline rida efter mig, för att få lite ”bra ridning i kroppen”. Har någon tanke om ett kursupplägg där jag rider före eleverna, för att förmedla känslan bättre. Vad tror ni om det? Hästarna var fina idag – bra jobbat av er elever!

Sist ut idag var Anea. Red igenom St Georges men med ”jogging-tempo” för att inte sätta för mycket press, och för att hinna med själv. Kändes ganska bra idag, och imorgon åker vi och tränar (om det inte har snöat mer och är för halt…).

Nu: sovdags. Hela natten får jag hoppas.
Världens bästa häst. <3

För en gångs skull…

.. så vaknade jag pigg och utvilad idag. Det var länge sedan, trots att jag sover hur mycket som helst. Igår lade vi oss dock sjukt tidigt och har sovit riktigt bra – ända till 04.30 då katterna drog igång sitt morgonrace. Kunde dock somna om efter det, trots att jag blev helt galen och svor åt sötnosarna. Men de är INTE söta när de springer rakt över sängen och jagar varandra varje morgon! Förut började de runt 06-tiden, men de verkar förskjuta sina morgnar mer och mer. Monster-katter. Kan de inte vara pigga på kvällen istället?

Idag har jag ridit två hästar på förmiddagen, och har två kvar. Anea fick ett lösgörande och bra pass, med ”låga krav” (dvs inte något tryck i ridningen, men framme för skänkeln ändå). Däremot var jag väldigt petig med att alla hjälper verkligen skulle fungera. Det var väl typ det jag missade häromdagen. Ganska grundläggande så en riktig dundermiss kan man sammanfatta det. Får se hur det känns under veckan, men jag är ganska medveten om vad som blev fel. Det är en oerhörd balansgång med henne att kräva ”lagom” utan att bli passiv / åka häst. Ibland önskar jag att jag hade en sådan där häst som tål att man bara ”rider PÅ”. Ibland ser jag så himla snälla / tålmodiga hästar på framridningar, där ryttarna tar riktiga strider och hästarna bara tuffar på ändå. I och för sig ska jag nog vara glad att min häst inte går att bara sitta upp och ställa massa krav på, för även om det är svårt så utvecklar hon mig mer som ryttare.

I eftermiddag har jag två kvar att rida. Någon gång snart kommer också Caroline, som ska vara här och träna / hjälpa till i stallet under kommande vecka. Hon har med sig sin medryttarhäst, passar bra eftersom en box är tom just nu.

Första gången..

.. och förhoppningsvis sista, som jag utgår med den här hästen. Inte helt oväntat blev första starten inte så lyckad, och det får man väl bara acceptera med ett halvårs uppehåll. Tar det inte jättehårt, får se det som en träningsrunda eller något, men samtidigt är jag tillbaka igen vid tankar som att det kanske är bättre att betäcka och strunta i att tävla med Anea. Det är faktiskt ingen ”dålig häst”, men en ganska dålig ”tävlingshäst” – det gick i princip inte att inverka på henne i hela programmet. Hon är ju schysst såtillvida att hon gör allt jag ber om, men med spänning och bristande kvalitet. Jag fattar att det aldrig kan bli riktigt lika bra på tävling som hemma, men det vore kul om hon bjöd till pyttelite i alla fall.

Sedan ska jag inte bara skylla på henne, för jag red inte bra heller. Oftast är jag ändå rätt duktig på att rida fram, men jag red planlöst och hade fokus på andra störningsmoment istället för att vara ”i bubblan”. Tänkte försöka rida i ett bättre tempo, eftersom det krävs, men det blev mest att jag red henne in i handen på mig själv. Vet inte hur jag ska kunna rida fräschare utan att det blir spänt och forcerat.

I programmet hade jag dålig känsla, men poängen är okej, runt 65% innan jag började schabbla bort det helt. (Hade till och med några 8:or, en på en piruett!) Räknade fel i en serie men det som gjorde att jag utgick var att hon bröt av (??) innan sista ökningen, och jag hann inte korrigera det tillräckligt fort. Hade inte ork att slutföra det hela då, även om det kanske inte var en så ”stor grej” och programmet egentligen var slut… Ångrar inte det ändå, för nu är jag i en fas där jag vill kunna rida bättre på tävling, och då får jag strunta i det här resultatet, som antagligen hade varit ”okej”. Jag ville typ rida bra eller inte alls, kändes det som.

Jag får helt enkelt försöka jobba vidare och rida smartare nästa gång. Varje år har vi börjat rätt dåligt och på hösten brukar vi ändå ha snäppat upp lite, så en del av det handlar nog om att vi var rostiga, och att jag inte ridit program på länge heller. Ska försöka göra en vettig planering den här veckan så att nästa start (söndag) förhoppningsvis blir lite bättre…

Fredag och sol

Riktigt vårväder idag. Skönt på ett sätt för solen värmer, och vem vill inte ha vår? Samtidigt jobbigt med lera i hagarna, och att jag får panik över att det är såhär varmt i februari. Jag har svårt att njuta av det, rädd för att snö kommer vara något som bara finns i sagornas värld i framtiden. Med tanke på att jag som inte ens är 40 känner skillnad på vädret från när jag var liten så kan man ju undra hur det blir då om 40 år till. Ångest.

Men, egentligen skulle jag ju skriva att fredagen har varit bra såhär långt i övrigt. Hade drop in på morgonen och alla hästar såg fina ut. Efter det red jag Obi, som kom loss bra, och därefter Anea. ”Genrep” inför morgondagens tävling. Igår var hon ju superfin på träningen, så jag ville inte nöta idag utan bara checka ett par moment ur programmet, bl.a. uppridningen och skrittpiruetterna. Gjorde också några högerslutor (”svåra” hållet) och en travökning. Hade i bakhuvudet att kandar två dagar i rad kanske inte är optimalt – och mycket riktigt, när jag ska trava av är det tomt i handen och hon känns helt krokig i halsen. Det går inte att ställa för då åker nosen bara in…. Egentligen var hon bra innan och så skulle jag bara avsluta, men vill INTE börja med den känslan imorgon. Blev till att byta till vanligt bett och avsluta med att jobba ut halsen och länga överlinjen igen. Gick dock rätt fort, så det behövde inte ”nötas” så länge, och efter det skrittade vi av ute i solen. Beroende på hur energisk jag är imorgon funderar jag på att rida hemma på morgonen på träns i ca 15 min, så att jag kan ha henne lite lösgjord på vanligt bett innan jag åker till tävlingen, men vi får se! Vill inte slösa på varken min eller hennes energi heller – en avvägning där, men å andra sidan kan jag korta ner framridningen sedan istället…

Idag blev dagen inte längre än så! Ska smita in till stan för att ta en fika med en kompis i eftermiddag, så måste hoppa i duschen nu.

Riktigt bra hörnpasseringar!

Nu ska vi se om jag hinner skriva klart innan batteriet i datorn dör. Får fatta mig kort.
Har varit och tränat idag hos Rebecca, och det kändes bra från start. Har hittat en bättre form med mer häst framför mig, och jag klarar att hålla ihop henne bättre mellan momenten. Inte hela tiden –  men mycket oftare! Hon ”hinner” inte spänna till lika ofta.

Det bästa idag var faktiskt mina hörn. Jag har ju ofta en känsla av att hon ramlar genom hörnen, blir stark, lutar sig… och då har jag en förmåga att bromsa henne för att få ”kontroll” – vilket jag såklart inte får, utan bara sämre kvalitét inför nästa moment. Nästan alla rörelser i ett program kommer ur ett hörn, så hörnen är ju A och O. Och idag red jag så bra i hörnen! Både i galoppen där jag fick en helt annan känsla av att ha henne på bakbenen = lättare att komma in i serierna utan att hon lägger sig på. Och jäklar vilka skolor jag fick till när jag nästan red lite ”passage-trav” i hörnet innan. Nu ska jag försöka hålla den här kvalitén lite oftare bara. Ju mer hon orkar desto lättare blir det ju!