Tre dagar kvar…

… till semestern. Och det går bra med ”listan”. Idag ska jag måla klart, men övriga punkter är under kontroll. Liten avstämning av schemat för hästarna idag bara med min stalltjej, så hoppas jag att jag kan lämna det här utan större oro sedan. Det är så himla mycket att hålla reda på!

Igår tog jag en lite lugnare dag och red på förmiddagen. På eftermiddagen hann jag med lite ärenden till Hööks bl.a. Köpte faktiskt ett par ridbyxor där, vilket jag aldrig gjort förut. Är väldigt trogen mina Pikeur, för jag vet att de passar och håller. Nu var det dock 30% på 650 kr på Hööks ridbyxor, så värt att prova. Dessutom föll jag för en turkos-grön färg som jag gillar. Nu återstår att se om de håller kvalitetsmässigt. De hade i alla fall bra passform.

Efter det blev det bio på kvällen med två kompisar. Såg filmen ”Livet efter dig” (boken var väldigt bra), och den var både rolig och sorglig. Egentligen en romantisk och ganska tramsig film, men jag gillade boken så pass att jag hade behållning av filmen också. I slutet grät halva biosalongen – några så det hördes lång väg – det har jag aldrig varit med om förut… 🙂

Tävlingen på lördag blev inställd, så jag behövde inte fundera mer över den. ”Tur” att jag inte hade hunnit stryka mig, för då kanske jag inte hade fått tillbaka pengarna? Nu betalas det tillbaka! Bra för mig, men tråkigt för alla andra!
DSC_4477Vi tar en viloperiod nu!

Zigge 2016-06-29

Kolla! Jag kunde rida i hagen i alla gångarter och han skötte sig kanon! (För den som inte har koll på Zigge så var han i början rätt stark och ganska tittig och olydig.) Det går framåt! Jag tror att han trivs här, han känns mycket lugnare och trevligare att ha att göra med. Massa styrketräning kvar, men han sköter sig ”på jobbet” med eleverna och verkar vara uppskattad.
DSC_4731DSC_4728DSC_4724DSC_4727DSC_4709DSC_4703DSC_4754DSC_4760DSC_4758

Riktigt bra dagsverke

I morse var jag supertrött, för att jag inte går och lägger mig i tid när kvällarna är så ljusa och underbara. Det kommer förmodligen bli samma sak idag – för nu, snart 22.00, är jag såklart pigg som en ärta. (?) Hur som helst fick jag ändå massor gjort idag och känner mig så himla nöjd.

På förmiddagen hade jag en privatlektion och red fem hästar. MEN när jag säger att jag har ridit fem hästar betyder det tyvärr inte att jag sitter upp på första 06.00 och trimmar järnet, utan det kan betyda att jag suttit på en häst i en kvart… Min stalltjej värmde två av hästarna, en satt jag upp på under privatlektionen osv. Man får vara väldigt effektiv om man ska hinna, men när det gäller lektionshästarna så är det viktiga att ”färska upp minnet” på dem gällande grunderna. Ibland rider jag inte ens några rörelser, utan ser bara till att de är lösgjorda och ”ridbara”. (Och det lilla brukar göra stor skillnad för mina elever.)

På eftermiddagen åkte vi med ett helt hästsläp knökfullt med ensilageplast till återvinningen. Vi kämpade verkligen med att pressa in allt vi kunde – ett halvårs förbrukning (- några pyttebitar som förargligt nog blev kvar). Jag har jobbat i ett antal stall och aldrig varit med om att man återvinner plasten, vilket är skandal. Dessutom är det gratis – istället för att tömma en container. Läs mer här! Tips till dig som har stall (om någon sådan läser).

Jag hann börja måla den där gaveln på stallet också, men det tar mer tid än man tror. Morr… Dessutom är jag hyfsat rädd för att klättra på stegar, men jag biter ihop!

På kvällen hade jag en kurs med två pass där vi red skänkelvikning pass ett och sluta pass två. Tycker det gick bra och hästarna såg fina ut. Mellan passen klämde jag in en privatlektion (medan jag åt middag).

(Om någon undrar vad jag går på, så är det sol, samt känslan av att snart få vara ledig! )
13495056_10155051555408636_1191858849224815230_nMin kära man och Calle igår. Tur att jag har T, som hjälper mig med gården och (ibland) hästarna! <3

Vila eller inte vila

Det här med viloperioder är givetvis viktigt för hästarnas återhämtning. Personligen föredrar jag flera, korta viloperioder, framför en lång (förutom när det gäller unghästar). Att släppa många veckor på bete och låta dem bli stela är inget jag förespråkar. Däremot tycker jag det är bra med mycket utevistelse, gärna dygnet runt. Nu har jag, tack och lov, ganska magra beten, så hästarna behöver snarare stödfodras i slutet av säsongen, än banta.

Jag har två veckors semester (så gott jag kan), men flera av hästarna kommer ridas lätt (ute) och kanske longeras ca varannan dag under den tiden. I första hand de som är äldre. Zigge och Diza är de som jag kommer låta vila längst / mest, pga att de kom i januari och har gått ganska mycket ändå, utifrån att de är ”nya på jobbet”. Anea vill jag inte heller ställa av helt, för det blir så besvärligt att sätta igång henne. Planen med henne är att hon blir longerad några dagar, och sedan börjar jag skritta ut när jag kommer hem från Gotland. Har tänkt tävla i början på augusti, så någon längre paus blir det inte.

Igår gjorde jag en vet-check på henne, och hon var utan anmärkning på böjprov. Ville gärna ha det gjort innan semestern, så jag inte behöver fundera över hur hon mår. Sist vi kollade henne reagerade hon nämligen lite fram (vilket hon aldrig brukar göra) – jag tror att det beror på att hon gått med broddar då i flera månader. Nu var hon lite stel, men inget mer än så. Kanske för att hon faktiskt har jobbat mer sista tiden, gått något tuffare, och också bättre än någonsin. Så en lugnare period passar nog bra. Har dock fortfarande inte strukit mig från Överby, det tar emot. Måste bestämma mig imorgon.
DSC_8295

Den här veckan

Den här veckan kommer jag fokusera på att få undan grejer innan semestern. Med andra ord tror jag att jag hoppar över tävling till helgen, men har inte strukit mig än…

Förutom fyra kurser (hur tänkte jag där?) och några privatlektioner ska jag hinna:
* Måla klart gaveln på stallet (hade tänkt hinna hela stallet, men det är ju bara att glömma)
* Köra hela vårens samlade ensilageplast till återvinning. (Blir minst 2 fulla hästsläp, hoppas inte mer..)
* Efter det städa och skura släpet (min vision!)
* Lämna två fulla säckar med täcken till lagning.
* Borde antagligen klippa gräset och köra ett ogräs-race innan jag åker (för att undvika panik när jag kommer hem) – men det ligger nog sist på listan.
* Återbesök med Harry som fått ont i en hov efter att ha dragit av en sko.
* Gå igenom så att det finns sjukvårdsgrejer till klantiga hästar när jag är borta samt göra schema på allt ifrån fodringar till motionering av hästar under min semester.

…. plus rida igenom några av hästarna, svara på mail, vara i fas med fakturor mm.

Känns lovande, det här!

WP_20150705_055Målbild. Gör det lättare att köra ett ordentligt race den här veckan!

 

Helgen

Helgen har varit bra på alla sätt och vis, från vädret till sällskapet. Midsommar firade vi hemma med middag och ett gäng vänner. Det blev grillning och badtunna, och jag lade mig 04.30… Sedan var det bara att gå upp och släppa ut hästarna vid 07.30. Tur att hälften av dem är på bete.

Midsommardagen var jag ledig (förutom lite hästpassning) så mesta tiden gick åt att vila i trädgården i det fantastiska vädret. Idag har jag haft ett dagläger och så har mina föräldrar varit här och haft med sig födelsedagstårta (i efterskott). Vi har också hunnit plantera om gurka och tomater i växthuset och lite annat småfix.

Hoppas att ni också har haft en fin midsommar!
13528685_10154329417627704_6741491434660778306_n

 

Midsommar

Igår hade jag terminens sista ”vanliga” lektioner. Nästa vecka är det en del kurser planerade (dock bara endagars) och efter det blir det semester för min del. Två veckor är helt lektionsfria, men jag kommer nog behöva rida lite grann under den andra veckan. Först ska vi dock till Gotland.

Anea är anmäld till Överby nästa helg, men jag är osäker på om jag orkar ladda inför ytterligare en tävling. Har massa saker jag vill hinna få gjort innan semestern så jag inte har allt det kvar när jag kommer hem… Om jag skippar tävlingen kan hon gå med på lektioner också så sparar jag tid och avlastar de andra hästarna lite. Igår gick hon lektion och oftast får hon jogga i låg form, men nu tog vi upp henne lite mer i formen och Anki fick prova lite piruetter också. Roligt när andra kan få glädje av min häst! Förut (flera år sedan) var det ju mer ett lotteri om den här hästen gick bra, men nu är jag verkligen trygg i att hon svarar på korrekta hjälper och faktiskt kan agera läromästare. Det är också ett bra kvitto att se henne från marken och verkligen få bekräftat att hon har utvecklats.

Nu ska jag städa lite här hemma innan gästerna kommer till midsommarlunchen. Ikväll blir det grillning – även om det skulle regna…

Trevlig midsommar!
DSC_6419

Terminsavslutning

En bra dag, har hunnit med veterinärbesök, klippa gräs, fakturera, rida och jogga (!). Och inte ens varit stressad. Avslutade kvällen med terminsavslutning med tisdagsgrupperna. Fick både fika, fina presenter och massa fina lovord – tack för att ni visar er uppskattning, blir jätteglad!

Nu testkör jag en manick som jag fick som typ skickar någon slags ”elchocker” (haha) till musklerna. Kan verkligen inte förklara, kolla här istället. Skulle tro att den kommer användas mycket eftersom jag har ont både här och var med jämna mellanrum!

Är så glad att jag har så ambitiösa och genuint intresserade elever, det gör jobbet så mycket roligare! <3

Tankar efter helgen

En liten sammanfattning efter helgen. Är jättenöjd med att det blev ett bättre resultat  med tävling två dagar tätt. Tror att det var väldigt bra med en dag mellan, men det kan ju vara svårt att hitta passande klasser på andra ställen fre och sön. Jag kanske borde rida två dagar i rad någon gång i höst för att se hur det känns. Förut har jag tyckt att hon har varit så spänd att jag inte har känt att det skulle bli bättre dag två, men jag tror hon har utvecklats lite även där. Även om hon är tittig så är hon inte spänd i hela kroppen och det sitter inte i till dagen efter. Jag tror också att vi båda orkar mer nu!

Kommentarerna efter ritterna sammanfattningsvis: mjukt ridet, väl genomfört, vårdat ridet, positiv häst. Det som återkommande ska förbättras är: blir ibland kort i formen, ska bära sig bättre, mer lätthet fram, visa mer ökade gångarter.

Det jag får försöka jobba vidare med är ytterligare bärighet (och att kunna bibehålla det på banan…) så att hon kommer upp mer i fronten, och där måste jag kunna lätta av. Det är fortfarande svårt att göra det utan att ”tappa” henne. Ang travökningarna så räcker de inte riktigt för svår klass, det blir lite hastigt och hon behöver visa mer ”häng” i steget och komma upp även där. Jag tror att vi kan träna det, och det är inget jag har lagt så mycket krut på nu sista tiden, men jag får tänka på det. Galoppen är nog svårare generellt. Hon har en liten och kort galopp och vinner inte tillräckligt mycket mark. Men ökad galopp är ett moment, och om vi får 6 där så är det gott nog för mig. I så fall känns det viktigare att få henne bättre i den samlade galoppen eftersom alla ”krumelurer” rids i samlad galopp. MEN den samlade galoppen behöver också bli större (framförallt mer elastisk) och inte för kort.

I sommar tänkte jag försöka lägga in lite galoppbommar / studs, fortsätta försöka trampa och klättra lite om jag hittar någon backe. Då får hon variation som förhoppningsvis ger mig något även på tävlingsbanan. Ska orka släpa fram bommar bara (där är jag väldigt lat)!

Har också funderat ett varv till över Lag-SM. Samma helg har Vallentuna sitt meeting. Kanske ger det mer att åka dit och rida flera dagar istället? Om inte annat så blir det billigare och närmare. Vi får se.

Avslutningsvis tänker jag dela med mig av en kommentar som Nina skrev på FB idag, som gjorde mig väldigt glad:Ett nöje jobba m Dig, Suvi!! Du kan nå hela vägen på din ambition, känsla, analytiska förmåga o förmåga att kommunicera ang tränings upplägg. Kram N”. Blev verkligen glad och rörd över det, och tacksam över att ha en så stöttande tränare. Hade aldrig vågat hoppa upp till den här nivån utan henne.
DSC_0096Nu ska jag inte tjata mer om Anea, ni som tycker det är mycket att läsa för hoppa över. Det är mest för min egen skull jag skriver, det är ett bra sätt för mig att analysera saker.  Några av er kanske ändå tycker att det är intressant!

Revansch

BRA att jag åkte två dagar! Hon var inte det minsta tittig idag. Jag tyckte inte hon var så spänd på framridningen i fredags, men när jag jämför med känslan idag så var nog det jag upplevde som ”matt” en form av spänning. Det var en enorm skillnad idag och hon kändes jättefin på framridningen, väldigt uppmärksam och mycket mer spänstig.

Inne på banan kunde jag äntligen rida, inverka och trycka till med skänkeln vid behov istället för att hon ignorerar mig pga spänning. Kändes ridbart, och som om hon också tyckte det var kul idag! Det var kanske det bästa med dagen – att vi kunde samarbeta och ha roligt. För mig var skillnaden mot i fredags stor och känslan var ca 63% men vi fick 61,44. Helt okej, men hade hoppats på lite mer med tanke på att jag hade så mycket missar i fredags. Var dock tre helt andra domare idag, men en av dem hade mig på 63,42% och det är det omdömet jag känner stämde in på min känsla.

Kommer en lite närmare analys imorgon. Här är bilder från framridningen i fredags:
DSC_0245DSC_0238DSC_0227DSC_0177DSC_0069DSC_0110Foto: Caroline Davidsson