Teori v 10

Jag har mailat er om detta, men skriver här också så ingen missar det.

Vecka 10 är det teori, och denna gång förläggs det MÅNDAG och TORSDAG 19.00-20.00. På onsdagen kommer jag ha programträning för fyra ryttare från 19.00, det kan man också komma och titta på, lyssna på bedömningen och se hur vi jobbar vidare.

Tisdagen är alltså helt inställd.

Troligen kommer jag en av dagarna rida några hästar (enligt önskemål), men det finns fortfarande utrymme för fler förslag. Tänkte kanske inte köra samma sak båda dagarna. Säg till om ni har idéer!

Helgen

Att vila på helgen händer inte så ofta. Den här helgen har jag haft det mesta i stallet själv (utom insläppet igår), ett dagläger samt att jag har tävlat. Därför tänker jag ta en lugn måndag och inte rida ens (tror jag…). Kommer lägga lite kontorstid istället och ev åka iväg på några ärenden.

Daglägret i lördags gick bra. Den här gången fick alla rida två olika hästar med fokus på hur man hittar knapparna på respektive häst, och att ”komma till ridning”, vilket jag tycker de gjorde bra! Jag har haft hjälp med mat i helgen av Torbjörns mamma och det var rätt skönt att slippa det momentet. Dessutom blev vi bortskämda med middag både fredag och lördag, lyxigt!

Igår tävlade jag i Södertälje, en nationell St Georges. Första starten för året känns alltid lite rostig tycker jag, så även denna gång. Hon var rätt fin på framridningen, men spänd som en fiolsträng på banan. Och tyvärr är inte det helt ovanligt. Jag tycker ändå att jag själv red så bra jag kunde, jag blev inte spänd själv utan försökte verkligen inverka ändå och rida utifrån förutsättningarna.

Jag hade inga superförväntningar, utan tänkte att runt 63% är ok för att vara första starten. Vi hamnade på 62,67% så det var ju inte långt ifrån. Men jag börjar känna mig lite trött på att hon ofta blir så spänd. På framridningen är hon alltid lugn och inte ett dugg tittig, men ofta blir det spänt på banan. Jag tror inte det hänger så mycket på mig just nu, för jag är inte nervös längre och jag har en mycket bättre inställning när det blir problem. Nu försökte jag tänka att jag ska galoppera in och inte låta henne spänna sig, men jag kom en halv långsida och sedan slog hon på en tvärnit vid domaren och jag fick skritta förbi och göra halter… (innan startsignal alltså). Jag kan inte heller säga att jag ser ett mönster, ibland är hon bra ute, ibland bra inne… Men jag TROR att det är som värst när domarna sitter nere i ridhuset, vilket de gjorde nu, och även min senaste start i Eskilstuna där hon också var spänd. Tyvärr kan man ju inte undvika den situationen.

Jag tänker naturligtvis inte kasta in handduken efter en halvdålig start på säsongen. Förra året startade vi med den här procenten i MsvB5 och slutade med att starta Intermediere, så man vet ju inte hur utvecklingen blir det här året. Det grämer mig dock att hon blivit så pass mycket finare i träningen men det blir kort och spänt på banan. Nu har jag funderat ett varv till och det är frågan om jag ska våga testa med träns nästa gång. I förrgår red jag på träns och jag tror jag klarar det tekniska hyfsat även på träns. Den största skillnaden är dock formen, hon tar mjukare kontakt och jag får mer ”tag” på henne. Tidigare har jag resonerat att om hon blir stark på banan så måste jag ha kandaret. Nu undrar jag om det inte är kandaret som gör henne stark? Så kändes det i alla fall igår. Halvhalterna går inte igenom utan hon kryper hellre in med nosen och blir lång bakom sadeln (= även spänd i ryggen). Med tränset håller hon fortfarande halsen i ett bättre läge. Jag har faktiskt ”råd” att chansa och göra en start på träns och se hur det går. Om det inte funkar alls får jag väl utgå. Jag måste i alla fall prova, för om hon nu trivs bättre med det så kanske en hel del spänningar släpper. Nu är det ju trots allt tillåtet att rida på träns i alla klasser, så det vore ju dumt att inte testa. Det får helt enkelt bli nästa grej att gå vidare med.
DSC_2076

Fåren friserade

Idag är fåren klippta inför kommande lamning (som är beräknad i slutet av mars eller början av april). De får bo i stallet ett tag så de vänjer sig lite vid att vara utan päls. De ser ut som små lamadjur när de inte har någon ull tycker jag!
IMG_5716 IMG_5719

Dagen såhär långt

Morgonen började med drop in som gick väldigt bra. Därefter har jag ridit Obi och Anea. Inte lika nöjd idag tyvärr. Igår var hon ju riktigt fin, så nu tänkte jag att det bara var att fortsätta, och sätta lite mer tryck. Men kanske blev det ändå för tidigt i passet utan att jag hade ordning på grunderna. Det var inte katastrof, men jag får inte riktigt något flyt. Fick backa tillbaka till lite övergångar på slutet. Nu är min plan att rida på träns imorgon (får bättre och jämnare sug då), bara rida övergångar med mycket mer precision, samt lösgöra / böja. Inte göra i princip några rörelser förutom att checka av skrittpiruetterna. Det är så lätt att missa att alla pusselbitar ska funka samtidigt! Jag har också hakat upp mig på vänstersidan, hon tar inte riktigt vänster skänkel vilket gör att höger piruetten blir svårare, och att hon drar åt sidan i serierna. Nu är frågan om det alltid har varit så (lite, såklart), eller om jag bara har uppmärksammat det mer? Oavsett vad, så är det en sak att jobba med, men knappast något jag rättar till inför tävlingen på söndag… Hur som helst så är det ingen mening att sätta för mycket press på sig själv inför årets första start, utan jag får verkligen försöka se det som träning, och bra att komma ut tidigt på säsongen för mer spridning av starterna.

I eftermiddag blir det privatlektion, ev en uteritt, samt klippning av fåren. Zigge har blivit tömkörd idag av Ellinor, nedan ser ni ett litet klipp på hans fina galopp:

Dagens ridning

Idag har jag ridit tre hästar. Zigge fick skritta ut, och det var första ridturen ute sedan han kom hit (givetvis med sällskap). Det var verkligen dags, men jag vill inte ge mig ut på hästar jag inte känner, så det har inte blivit av förrän nu. Det var mycket uppskattat och han var lugn som en filbunke. Hade förväntat mig något litet skutt eller att han skulle vara tittig, men han var hur fin som helst! Det var ju skönt att även ha checkat av den biten.

Anea fick öva programdelar. Mån, tis har jag inte varit helt nöjd med vår gemensamma insats. I måndags var hon jättefin när jag värmde, men sedan trodde jag att det var bara att ”rida på” och så tappade jag allt så fort det kom in mer tekniska moment. Då blev hon spänd och tappade galoppen, och tyvärr blev jag passiv och gjorde inte tillräckligt mycket åt grundproblemen (=avspändheten). På tisdagen hade jag planerat extra mycket tid för att verkligen inte jaga upp mig över det som krånglade på måndagen. Tyvärr blev vi båda spända av en häst som ihärdigt gnäggade utanför ridhuset. Anea undrade vad det var frågan om, och jag blev orolig och tänkte att någon snart skulle hoppa över staketet. Man kan säga att vi båda har kontrollbehov, och någonstans där tappade vi fokus och det blev inte mycket bättre.

Det svåra är att när hon blir spänd går hon inte framåt, och jag krävde kanske lite för mycket av henne i det läget. Det var inte katastrof, men det stör mig att jag inte kan hålla högre kvalitet. Nästa steg är ju att kunna rida med mer spänst och tryck även i rörelserna! Nu har serierna krånglat också vilket gör mig nervös. Vi har varit rätt bra på det, men det är också för att jag har varit ”nöjd”. Nu börjar jag peta mer i galoppkvalitet och rakriktning, samtidigt som hon tycker att hon kan själv och så blir det spänt och missförstånd. Då ska man såklart backa tillbaka och kanske göra färre byten, inte räkna osv, men det är ju lättare sagt än gjort när man ska tävla om några dagar!

Men i alla fall, IDAG var det faktiskt bättre igen, så jag kan andas ut lite. Jag tog det kloka beslutet igår att skritta ut och bara få henne att slappna av, samt ta jämnt stöd på bettet. Idag var hon fin från start, jag kunde rida ett kort pass och känna på alla moment, men utan krav på jättemycket spänst (det var planen från början). Serierna var inte super, men bättre. Måste dock komma ihåg att jag har ett vänsterben! Så det var väldigt skönt att rida igenom alla rörelser på ett avspänt sätt, och sedan kunna gå hem och båda var nöjda.

Har även ridit Harry en kort stund idag. Vi försöker hitta en ny sadel, då sadlarna har en  tendens att åka fram på honom. Sadelutprovaren var här i måndags, och endast en av sadlarna hon hade med sig var tänkbar. Först tyckte jag den var superskön och han gillade den, det märktes. Nu har jag provat den lite till (tur man har några dagar på sig), men tyvärr åker den här också fram lite. Jag tror det kommer bli jättesvårt att hitta rätt, för han rör sig så mycket, och då är det svårt att få sadeln att ligga helt stilla. Dessutom måste den vara bra för mig, för annars orkar jag inte sitta ordentligt när det är så mycket gång att ta upp. Jag tyckte faktiskt inte heller att jag satt så bra i den som jag först trodde. Jag hamnar lite i stolsits, och jag tror det beror på att tyngdpunkten hamnar lite långt bak i den här sadeln, för att passa mig. Knäna åker fram och upp om jag inte pressar ner skänkeln, och så kan man ju inte rida. Man måste verkligen kunna slappna av i sadeln, det är A och O. Snacka om att det är mycket som ska stämma… Hur som helst kommer vi prova fler sadlar åt honom, så jag hoppas vi hittar något lämpligt!

(Orkade ni läsa ändå hit?)
DSC_2032

Zigge 2016-02-24

DSC_1910 DSC_1854 DSC_1980 DSC_1979 DSC_1906Än så länge orkar Zigge inte bära sig några längre sträckor, men grundkvalitéerna är bra. Jag gillar honom faktiskt mer och mer (och när Torbjörn läser detta kommer han tänka ”vad var det jag sa?”). Måste erkänna att jag var lite tveksam först. Jag tror fortfarande inte att det är en superenkel lektionshäst, och det är mycket jobb, MEN jag tycker det ska bli roligt och spännande att följa honom (och förhoppningsvis se honom muskla på sig och äta upp sig). Jag tror också att det kan vara en häst som är rolig och nyttig för eleverna, även om det kanske tar lite längre tid än önskat. Å andra sidan funkar Affe kanonbra för ”alla” elever, och även Diza känns som en relativt okomplicerad individ, och då finns mer utrymme för ett ”projekt”. Harry har ju också landat betydligt och kan gå med flera olika ryttare, så för tillfället känner jag mig ganska lugn på hästfronten. 🙂

 

En bra onsdag

Onsdagar är min favoritdag, för då jobbar jag inte på kvällen. Det är inte så att jag ogillar att hålla lektioner, men det är SÅ skönt med kväll hemma när man vanligtvis jobbar tre kvällar i veckan. Onsdagar känns som helg, typ.

Idag har jag (som ni sett) haft lektion med Maria och Zigge, och även en privatlektiion med Iffi, samt med Linnea och Salza. Har ridit en kort stund på Fantasi (som var jättefin), Harry, samt en uteritt på Anea. Affe och Calle har också ridits ut idag i det fantastiska vädret! Moa fick jogga Diza idag och blev visst kär.

Jag funderade fram och tillbaka på om jag skulle trimma Anea idag, eller rida ut, men det hade nästan varit skandal att rida i ridhuset idag… Dessutom är det inte alls bra att rida Anea efter Harry, för då känns hon så liten och kort i steget (jämförelsevis) och det blir inte rättvist mot henne. Båda hästarna har verkligen sina plus och minus, men det kan jag skriva om en annan gång!

DSC_2035

Lektion med Zigge

Maria har ridit privatlektion på Zigge idag. Det går framåt, han är stadigare och har hittat en bättre takt i traven. Fattningarna är också bättre. Sedan kan man väl konstatera att han är ganska oliksidig och att i ena varvet flyter det på med jämnt sug, medan i andra varvet blir han skev och lägger nacken på sned. Jag tror dock det kommer bli bättre med mer styrka, men jag tänker också be min kiropraktor att ta sig en titt på honom. Hur som helst är han riktigt fin när han tar stöd och bjuder jämnt, och jag anar att han en gång varit såld som lovande dressyrhäst. Vad som sedan hänt kan man ju fundera över, men det finns väl ett överflöd av fina hästar numera, och det är väl bara de allra bästa det blir något av. Resten säljs billigt och hamnar i värsta fall fel. Här är två travbilder, fler kommer senare!
DSC_1941 DSC_1942