Morgonstund har guld i mund

DSC_9859God morgon! Onsdag är min ”favorit-dag” för då brukar jag ägna mig åt hästarna, rida de flesta själv, och sedan ha en ledig kväll. Även om jag gillar mitt jobb måste jag erkänna att det är ganska tufft att jobba mycket kvällar – i alla fall på vintern. Sommartid spelar det inte så stor roll, när solen skiner och det är ljusa kvällar.

Idag ska jag dock begränsa ridningen lite och försöka bli klar till lunch, så att jag kan åka iväg en stund på eftermiddagen. Jag måste verkligen klippa håret (inte gjort sedan i mars-april?). Sådana saker är liksom inget jag prioriterar eller tar mig tid till. Ett långt hår är ju ganska ”förlåtande” ända tills den dagen man inser att det knappt går att borsta längre… Så idag blir det lite tid till mig själv, och några hästar får vila istället. Vilket passar ganska bra, eftersom de jobbar både lör och sön den här helgen.

Träning

Idag har jag och Anea varit hos Nina och tränat. Det var ett tag sedan jag hade kandaret, och jag måste säga att jag stötte på lite patrull p.g.a. det. Hon blir lite stark och hamnar lätt bakom hjälperna på det. Men, eftersom det är det jag ska tävla på så måste jag ju träna med det också. (Och nej, träns känns inte som ett alternativ på den nivån – än. Det går bra att ”jogga” på, men inte ställa högre krav.)

Fokus idag var att få bättre kvalitet i rörelserna, skolorna och bytena främst. Nina tycker att hon byter mycket bättre nu. Jag känner skillnad, men inte så stor skillnad som det verkar synas. Däremot känner jag att jag kan jobba igenom henne bättre i slutorna.

I slutet av passet var formen bättre och då lade vi även in lite passage, fast den är ju inte ”färdig” än. Dock tror jag att det är något hon kan lära sig – helt klart!

På det stora hela nöjd, även om jag inte hade någon ”super-känsla” – men det var ändå bra träning. Nästa steg nu är att jag måste kunna få mer energi, och bättre respons på skänkeln. Som det är nu är hon antingen mjuk och eftergiven, men då tar hon inte i, eller så tar hon i bak men då blir hon stark i handen. Nu ska jag jobba med att kunna rida mer framåt, utan motstånd. Lättare sagt än gjort!
DSC_5234Hoppas på snö i vinter så vi kan öva ”passage-musklerna”.

Hej då, sommar!

Det är ganska roligt att ha en blogg att titta tillbaka i. Förra året vid samma tid kände jag att nu är sommaren slut ”på riktigt”. Och jag var tydligen också förkyld. Känns exakt likadant nu, konstigt nog. Tror jag har en liten annalkande förkylning på g, men jag hoppas jag kan hålla den kort. Ska försöka ta det lite lugnt idag om jag kan..

Sommar har det väl inte varit på ett tag, men jag tycker ändå en del av den hänger kvar så länge det är sol och man kan hitta lite blommor i rabatten fortfarande. Igår blev hösten dock mer påtaglig – vi röjde ur växthuset, tog in fåren från betet, och plockade undan trädgårdsmöblerna. Vi har ju fåren i växthuset, så en del växter tog vi hem, så får vi se om det kan mogna klart här inne istället. Så nu är det tomater och paprika överallt!

Jag tycker om september, hur som helst. Det är lite mitt emellan sommar och höst för mig. Idag har det varit rätt fint väder, och mina hästar går nakna sådana här dagar fortfarande. Så än är det inte höst ”på riktigt”. Man får passa på att njuta av solen så länge man kan!
DSC_9871 DSC_9876 DSC_9885

Att frångå planen

Jag gillar verkligen inte att behöva ändra mina planer eller tänka om gällande mina mål, men när det gäller hästar så måste man ju bara acceptera att det inte alltid går att köra ”raka spåret”. Tanken var att debutera MsvB med Caramelle idag, men jag strök mig. Dels har jag fått nackspärr och är inte riktigt i mitt livs form själv, och dels tycker jag inte att hon känns redo. Det hade säkert gått att ”ta sig runt” men jag känner lite att jag nästan får tvinga henne att ta i, och så vill inte jag rida. I så fall är det bättre att hon får stärka sig lite till och så får jag sikta på detta i vår istället.

Tyvärr är ju säsongen kort och tillfällena inte så många, men det ska kännas kul att tävla, och jag vill inte pusha henne för hårt. Vi får väl se om det känns bättre i vår, men det hoppas jag. Jag blir såklart lite besviken, för jag hade velat ”bli klar”, men när jag tittade på mina nedskriva mål för året hade jag faktiskt bara tänkt starta MsvC. Att starta MsvB är en bonus som jag nog tänkte kunde vara rimlig eftersom hon kvalade direkt och med placering i båda starterna. Men uppenbarligen hade jag inte satt det målet i vintras och då känns det något bättre. Och Anea har ju presterat långt över förväntan i år, så det känns bra.

Det kanske är lite knäppt att vara så ”mål-fixerad”, men det är mitt sätt att komma vidare. Sätter jag inte upp sådana här mål för mig själv har jag svårt att hålla motivationen. MEN det är ju också viktigt att inte totalt tappa sugen när man inte lyckas med det man har tänkt sig. För ibland tar det lite längre tid, och ibland får man tänka om. Nu när beslutet är fattat känns det ändå skönt, för jag är väldigt trött och nu fick jag en ledig eftermiddag som jag verkligen behöver.
DSC_7597Vi får ta nya tag till våren!

Tränarfortbildning

Idag har jag varit på Strömsholm hela dagen. Det var dags för fortbildning för tränare med Patrik Kittel. Förra året var det också clinic med honom, som ni kan läsa om här.

Idag var tanken större fokus på ryttaren och sitsen, men det gick mycket hand i hand med inverkan. Budskapet var till stor del att det är viktigt vad och hur man gör med sina hjälper, och att det är viktigare än att bara sitta ”snyggt”. Det bästa är förstås en kombination av dessa två saker!

Jag tänker inte gå in så mycket på detaljer, utan läs referatet från förra året om ni vill ha inspiration. Mycket var givetvis återkommande och lite samma tema.

Roligt med många fina hästar och duktiga ryttare! Måste säga att det var riktigt bra och mjuk ridning, jättekul!

Som vanligt var det kul att åka iväg och få lite nya idéer, samt träffa lite kollegor. Det är ju ett ganska ensamt jobb, det här… Men jag måste erkänna att jag blir rätt trött av att sitta stilla så många timmar! Inte riktigt van vid det…
kittel-520x338                                    Bild från förra årets clinic (Från Google)

Backa tillbaka

Nu har jag haft några dagar när Anea inte riktigt har varit med mig på samma sätt längre. Det svåra är att veta om hon är trött eller dåligt genomriden. Hon har inte gått jättehårt sista dagarna – snarare tvärtom, men när hon inte har jobbat ordentligt kan hon bli lite spänd och inte riktigt ”framför skänkeln”, och då ligger hon på lite i handen. När hon inte bjuder själv så känns hon lite trött, men som sagt – jag är lite osäker. Kanske är det en kombination. Jag tror hon kan bli lite matt när det är pälssättning på g också.

Hur som helst så har jag ”backat” lite idag. Jag gillar inte att behöva rida ”mycket med benen” och igår fick jag tyvärr göra det för hon krullade ihop sig och kröp in bakom och kändes ”oridbar”. Jag rider oftast på pelham, men nu tog jag träns idag för att lättare kunna få fram nosen. Fokuserade endast på övergångar, att ha henne på båda tyglarna och att hon ska länga överlinjen. Det blev mycket bättre, och i slutet av passet var hon bättre igenom i kroppen igen. Skönt! Det är viktigt att kunna gå tillbaka till grunderna och renodla dessa – även om det är ”roligare” att göra seriebyten. Fast personligen tycker jag inte om att rida svåra rörelser om inte grunden fungerar, för det blir ändå aldrig bra. Men jag tror ni förstår vad jag är ute efter här – att lyssna på hästen (och sig själv) och göra enkla saker för att kunna gå vidare på ett bättre sätt en annan dag!

Imorgon blir det dock vila för hennes del, för då ska jag till Strömsholm på fortbildning. Det känns dock bättre att hon vilar dagen efter ett bra pass, än dagen efter ett pass där hon kanske har gått med en del spänningar.
DSC_7843

Bra kväll!

Det kändes lite motigt att gå ner till stallet ikväll igen, ruggigt och regnigt, men när jag väl kom igång så fick jag faktiskt lite ny energi!

Pga en sen avbokning red jag Harry före mina lektioner, så det blev ett ganska kort pass (fast det brukar oftast bli det med honom än så länge). Men det var ett bra pass! Jag tycker jag hittar lite nya grejer varje gång nu, och att han ”släpper till” mer och mer. Jäklar vad fin han kändes i traven idag, mer luft och spänst och han ”släpper ner” mig mer i sadeln. När han kom gick det inte att sitta för han bara ”svävade” runt med långa sjumilakliv och utan rygg. Men nu kan jag korta upp honom mer, och då får jag både mer spänst och energi. Jag måste nog säga att Anea får konkurrens här, helt klart…

Första lektionen jobbade vi med travbommar på olika avstånd, så att ryttarna skulle länga och korta steget. Jag tycker alla gjorde det riktigt bra, hästarna såg fina ut och var lydiga. Andra lektionen var det bara två ryttare, så då passade jag på att ha sitsträning med dem. Det är verkligen så himla bra att ta sig den tiden! Vilket bra gensvar båda fick när de gjorde rätt, och tydlig skillnad på hästen (Fantasi). Jätteroligt måste jag säga. Det är så kul när man kan ”överföra” en känsla till eleverna, och man tydligt kan se när de hittar något ”nytt”. Ridningen upphör verkligen aldrig att förundra, men om man inte är insatt i det här så fattar jag att folk undrar vad man håller på det. Men känslan när man hittar ”rätt” med pyttesmå hjälper går inte att förklara för den oinvigde!
DSC_0272Dagens guldstjärna till Fantasi som är en så bra läromästare!