Bli en bättre ryttare – lucka 1

Vad roligt att det verkar vara ett stort intresse för den här julkalendern! Tanken är att blanda konkreta tips och övningar (både uppsuttet och avsuttet) samt lite inspiration i vintermörkret. En del kanske lämpar sig mer för dig som har egen häst, men tanken är ändå att ”alla” ska kunna ha nytta av övningarna. Störst fokus kommer att ligga på sits och inverkan, det är det jag brinner för i min undervisning.

Om ni inte känner till mig och är nya här så kan ni läsa mer om mig och min verksamhet på min hemsida ifall ni är nyfikna.

Kommentera gärna om det är några tips ni har nytta av, eller ställ frågor!

Nu kör vi igång med en ”påminnelse” om en övning som ni alla har gjort men som man gärna ”glömmer bort” eller hoppar över, kanske för att det är rätt jobbigt! Men eftersom de flesta brukar vara så peppade och motiverade när man startar upp något så tänkte jag att detta blir bra att börja med, medan energinivåerna fortfarande är höga.

Lucka 1.
Rid utan stigbyglar
En klassisk övning för att förbättra sin sits och komma djupare ner i sadeln, samt även bli rakare i sitsen eftersom du inte kan ”fuska” med att ta stöd i en stigbygel mer än den andra. Tänk på att även när du rider utan stigbyglar ska tån vara riktad uppåt och du ska ha en stadig underskänkel – dvs låt inte benet bara hänga rakt ner och vara ”slappt”. Jag tycker att det räcker att rida korta stunder utan stigbyglar. Om du rider ett helt pass är det risk att du börjar spänna dig, och det är viktigt att du inte börjar hålla balansen med överskänkeln för att klämma dig fast! (På en häst som är väldigt spänd eller känslig i ryggen tycker jag att man ska undvika detta, för då behöver man kunna variera sig med att rida lätt.) Ifall du vill göra en ”light”-version: släpp stigbyglarna när du skrittar fram, så har du en bra start på ditt ridpass. I det fallet tycker jag att stigbyglarna kan hänga och att man inte behöver lägga upp dem i kors framför sadeln. Utmana dig själv idag eller någon annan dag under veckan: rid ett kort pass utan stigbyglar!

Hm. Här ser jag ju en sadelstropp som inte är instoppad. Men den här bilden får ändå duga… (Jag är väldigt petig med stroppar och spännen! Ordning och reda ska det vara.)

 

 

En reaktion på “Bli en bättre ryttare – lucka 1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*