Terminens mål

Tanken den här terminen var att prata mer om utbildningsskalan. Jag hade tänkt att vi skulle gå igenom alla steg men jag insåg att det skulle kännas som att gå för fort fram, så jag har fokuserat på den grundläggande fasen:
1. Takt
2. Lösgjordhet
3. Kontakt

Dessa tre steg är det man börjar med när man utbildar en häst, och kallas för invänjningsfasen. Ofta kanske vi inte kommer så mycket längre under ett ridpass, eftersom detta kan vara svårt nog.
Vi kommer dock att prata om övriga steg nästa termin, och då även jobba med mer samlande övningar.
Den här terminen tänker jag fortsätta med att repetera de första stegen, och jobba med lösgjordheten för att ”knyta ihop säcken”. Nästa termin bygger vi på med lite andra övningar, men det är viktigt att tänka på att grunden alltid måste sitta.

Om ni vill fördjupa er mer i ridlära under julledigheten så har nu boken Ridhandboken fått en ansiktslyftning. Tips att önska sig i julklapp kanske?

Ridhandboken 1 – Grundutbildning för ryttare och häst - Sisu Idrottsböcker

Dagens ridning

Det går lite framåt, även om det går långsamt. Rida går bättre än att gå. Idag kände jag knappt av foten alls, utan kunde faktiskt hitta ett rätt bra tramp i stigbygeln och kände mig knappt stel! (Fast när jag hoppar av så känns det desto mer. Jag tror dock inte att det är farligt, för det verkar komma och gå lite och jag tror inte att jag kan träna upp den där stackars foten utan att det kommer att göra ont!)

Grodan verkar i alla fall göra framsteg. Tur att jag lyckades hålla igång henne så bra under den här tiden när jag inte kunde rida! Idag trodde jag att hon skulle vara spänd, för hon var lite hispig i stallet, men det här var bästa ridpasset hittills.

Jag har försökt kräva mer gällande tempoväxlingar på henne, för att utveckla styrkan och gångarterna. Idag värmde jag upp en ganska kort stund med att rida stora böjda spår och vara noggrann med att få henne till ytter tygel. Sedan red jag tempoväxlingar på långsidorna där jag red en kort bit öppna först, sedan rakriktade jag och red mer framåt, och så red jag öppna sista biten på långsidan igen för att samla henne. Detta gjorde jag i både trav och galopp.

Sedan jobbade jag lite mer med galoppen. Egentligen är galoppen bättre än traven, men det som kan vara svårt är att samla henne på rätt sätt. Hon kan sätta sig och nästan galoppera på stället så problemet är inte att korta henne, men jag vill inte att hon blir studsig och spänd. Idag red jag slutor i galopp för att komma åt att hon var tvungen att samla sig mer korrekt och sänka bakdelen. Då kunde jag rida med mer aktivitet framåt och ändå få henne att sätta sig, fast på ett bättre sätt. Det var faktiskt inte så dumt, för jag fick henne mer ”igenom” i samlingen då. Jag gjorde ett par byten också, och till höger gjorde hon två, fina rena byten, till vänster efter bak, men vi har inte övat så mycket på det ännu. Det är dock ett delmål framöver att bytena ska bli befästa (utan spänning).

Det är i alla fall ett stort steg framåt att det nu går att ”rida” och inverka mer, något som hon inte har tillåtit när hon inte har mått bra. Nu kanske vi kan börja träna och inte bara ”rida omkring”. 🙂

Hoppas det blir några snö-galopper i år…. Tvivlar tyvärr på det!

Fortsatt behov av hjälp…

Jag klarar att mocka och fodra hyfsat nu, men jag kan verkligen inte gå långa bitar. Detta kommer ta tid som det ser ut och just nu känner jag mig verkligen less för jag har ganska ont dessutom. Är väldigt trött på att be om hjälp men nästa helg behöver jag hjälp med följande:

Lördag 28 nov – utsläpp – fixat
Söndag 29 nov – utsläpp – FIXAT
Söndag 29 nov – intag – FIXAT

Jag hoppas att jag kan mocka och så själv, men vill någon göra lite sådana sysslor också blir jag nog inte ledsen. Det absolut viktigaste är dock att få hästarna ut och in, för det klarar jag inte ens med viljestyrka. 🙁
Skicka mig ett sms om du har tid.

Kurs på Ledingenäs

I helgen har jag varit på Ledingenäs och haft kurs med ett gäng privathästar. Roligt med ekipage som man inte tränar till vardags eftersom det blir en annan typ av utmaning. Det är dessutom en fin anläggning att vara på och lyxigt för mig som instruktör med infravärme och värmedyna att sitta på. Då är det lätt att hålla flera pass i rad!

Förutom det har jag haft några privatlektioner hemma också som har gått bra. Jag hade tänkt rida en häst nu på eftermiddagen också men han hade en tappsko så det var tydligen inte meningen. Kanske lika bra att vila foten. Jag märker dock ingen större skillnad på om jag har ansträngt mig eller inte, framåt kvällen får jag mer ont oavsett, pga att foten svullnar. Mår bäst på morgonen. Trodde att man skulle vara som en häst som ”värmer ur” men tyvärr inte. 😉

Kämpar på

Nu försöker jag komma tillbaka till jobbet så gott jag kan, men jag kan inte leda hästar eller gå särskilt långt. Foten är fortfarande stel och svullen och det låter som om den kan vara det ett tag till tyvärr. Jag har ridit lite grann, främst Grodan, eftersom hon är prio ett. Tur att hon är känslig och med egen motor! I och för sig rider jag alla mina hästar med ”lite” ben och det är ju tur nu.

Har även suttit lite på Rocky, och idag skrittade jag ut på Anea, men då utan stigbyglar för att spara på krutet. Det är egentligen lättare att rida än att gå men det är klart att jag måste ta det successivt. Känner mig en aning deppig över svullnaden för det gör rätt ont när man har skor (och barfota känns ju inte som ett alternativ), men jag får väl försöka ha tålamod. Använder fortfarande kryckorna typ till och från stallet.

Jag är i alla fall glad att jag sysslar med en sport som jag faktiskt kan utöva i små doser redan nu. Springa, dansa eller åka skridskor hade verkligen inte varit att tänka på!

Helgkurs

I helgen var tanken att hålla en tredagarskurs med yoga och övernattning. Med tanke på nuvarande restriktioner fick vi tänka om lite, och som tur var så hade deltagarna nära hit, så vi gjorde om kursen till dagskurser istället.

Yogan kändes inte heller lämplig just nu, men vi löste det med att ha ryttarträning i ridhuset istället, där det gick bra att hålla avstånd. Deltagarna fick göra individuella ryttaranalyser med Helena och fick övningar anpassade efter deras behov. Vi hann också med fem ridpass.

Såklart tråkigt att missa middag och mys vid brasan, men alla verkade ändå nöjda. Just nu får man vara glad för det man ändå kan göra och det är verkligen tur att vi kan rida som vi brukar i alla fall!

Tre av helgens fyra deltagare.

Till häst

Jag hade egentligen tänkt vänta ett par dagar till med att rida, och har konstigt nog inte känt mig så sugen som man kan tro. Däremot känner jag mig less på att vara ”sjuk” och enda sättet att känna sig som vanligt är ju att rida… 😉

Hade bara tänkt skritta lite men det blev visst lite trav och galopp också. Grodan fick vara handikapphäst och hon är inte särskilt jobbig att rida så det gick bra utifrån förutsättningarna. Kände mig såklart lite klumpig och osmidig och höger höft är inte så följsam, dessutom har Grodan haft en vilovecka så hon var en aning stretig, men för att vara första passet på 12 veckor (längsta pausen i mitt liv) och med en nyopererad fot så skulle jag nog ge ridpasset betyg 4 av 5.

Förmaningar undanbedes. Jag tror att bästa återhämtningen är att göra sådant kroppen är van vid. Jag tänkte inte rida fem hästar om dagen i början heller för den delen. 😉

En manual till LA3

Här tänkte jag återanvända ett inlägg som jag publicerade för några år sedan när jag hade dömt en LA3. Det här är tips på hur du kan höja poängen genom att vara noggrann och planera din ridning!

Alla diagonaler är en bedömningspunkt. Tänk på att visa tydliga övergångar, särskilt i upptagningarna. Många börjar bra, men sedan faller hästen ”isär” eller tappar balans i slutet. Vägen är också viktig. Vänd när din axel är vid bokstaven. En del ryttare rider nästan mellan bokstäverna men tänk på att alltid rida från punkt till punkt.
3.  KX  Skänkelvikning undan vänster skänkel<br />
     XI  Arbetstrav4.  I      Volt till vänster med 10 m diameter<br />
     IGC  Arbetstrav<br />
     C      Höger varv

Såhär ligger skänkelvikningen och en trav-volt efter varandra. Kom igång direkt i skänkelvikningen, samma tvärning hela vägen och passa att bakdelen inte går före! Tips: träna ingången in i skänkelvikningen. Jag vill också tydligt se att hästen är rak på medellinjen innan volten, och rak efter volten. Volten är 10 m, tänk på placeringen (mitten av volten mitt för bokstaven), och passa formen. En del ryttare har svårt att forma volten, hästen blir rak i kroppen och kryper in med nosen istället för att vara ställd och böjd.

I momentet där man ska ändra hästens form genom att länga ut tygeln så att hästen sträcker fram halsen kan många länga lite mer på formen. Tänk också på att visa en skillnad igen när tygeln kortas, så att inte hästen är längre i formen på kortsidan fortfarande. Jag vill se en tydlig skillnad på formen.
11.  ME  Ökad skritt12.  E  Mellanskritt, kom ut mellan B och P13.  P      Höger arbetsgalopp
       PFA  Arbetsgalopp

Såhär ligger skritten. I den ökade skritten ska hästen länga steglängden och även halsen. Många ger dock glappande tygel – behåll kontakten med bettet även i ökad skritt! För att få till den här konstiga vägen (som jag personligen tycker är opedagogisk) kan du sikta pyttelite till höger om E (mitt på långsidan) för att få en mjukare väg in i mellanskritten. I mellanskritten vill jag också se skillnad på steglängd och form! Många rider hästen likartat i både ökad – och mellanskritt. Tips: träna på att korta upp tygeln ganska snabbt och utan att hästen spänner sig! Efter skritten ska man ut mellan två bokstäver för att sedan fatta galopp på långsidan. Kom ut i tid så du hinner rakrikta hästen innan fattningen. TÄNK ”bogen in” så inte fattningen blir på dubbla spår. Den här vägen inbjuder till det – LA3 är faktiskt ett ganska tekniskt program där det gäller att planera sin ridning.

14.  A  Vänd halvt igenom i samlad galopp, kom ut 
            mellan P och B15.  BE  Halvcirkel med 20 m diameter i samlad 
             förvänd galopp
       EV  Samlad förvänd galopp

Såhär ligger galoppen. Halvt igenom och därefter förvänd. Många rider lite för snabbt genom hörnet och välter in halvt igenom. Ta ut vägen så mycket du kan så du får mer tid på dig! I förvända vill jag se en jämn båge, som slutar när ryttarens axel är vid bokstaven. Här är det många hästar som vill gena i slutet av bågen. Det kommer även en mellangalopp på en långsida, vilket i alla fall jag tycker är svårare än på diagonalen. Tänk lite bogen in även här, innan du börjar öka. Många hästar hamnar på dubbla spår i galoppen och får då svårt att skjuta på vilket gör att det inte blir så mycket ökning som man skulle vilja.

Några små tips på vägen – hoppas någon har nytta av dessa.
Bilderna är lånade från www.stallbacken.com.

Äntligen!

Idag har jag äntligen opererat bort ställskruven, vilket innebär att jag inte måste ha kryckorna längre! Sannolikt behöver jag kanske ha dem då och då i alla fall ett tag till, men det är inte längre farligt att belasta benet. Ställskruven har suttit ”rakt igenom” benet för att stabilisera ett ligament, och risken var att den skulle gå av om jag belastade den. Själva skelettet har egentligen varit läkt sedan några veckor tillbaka.

Själva ingreppet var rätt enkelt och gjordes endast med lokalbedövning (jag var vaken). Det gjorde inte ont men det var en smula obehagligt när jag faktiskt kände hur de skruvade ut skruven ur benet… Jag hade hoppats på att få med den hem, men det fick jag till min besvikelse inte. Den var dock större än jag trodde och såg i princip ut som en skruv som man har i verktygslådan. Helt sjukt att man kan ha den i benet utan att känna något?!

Nu ska jag succesivt lära mig gå igen då. Jag kan faktiskt gå utan kryckorna vilket känns otroligt efter så lång tid, men det är såklart stelt så nu känner jag mig verkligen som en gammal tant. Jag undrar om det inte blir lättare att rida än att gå? Man kan ju nästan hoppas, eftersom jag har större intresse i det. Jag har i alla fall tillåtelse till det, vilket är skönt. När jag kom in på sjukhuset sa de ju ett halvår utan ridning, men det var det väl ändå ingen som trodde på riktigt. 😉 Jag ska dock inte vara alltför segerviss i att sitta upp men jag kommer i alla fall dricka bubbel ikväll – det är helt klart läge att fira nu!

Ställskruven är den långa i mitten. Övriga skruvar sitter kvar för resten av livet. Den här bilden är tagen när jag precis hade brutit benet, så där ser jag i alla fall ena frakturen (kanske den andra också) – det ser inte ut såhär i dagsläget .

Julkalender eller inte?

Jag har ju varit flitig och haft en ”julkalender” på bloggen i två år. Nu funderar jag på om jag ska köra i år eller inte. Vad tycker ni? Läser ni? Vad ska det vara för tema i så fall? Har ni några idéer? Det finns säkert massor att skriva om, men ibland tycker man ju själv att man redan har ”skrivit allt”.

Kom gärna med förslag! Jag lovar inget ännu, men jag klurar på det i alla fall. Skriv gärna en kommentar om du vill ha något extra att läsa i december. 😉