Vinnaren av en privatlektion

Ulrika Säthers bästa hästminne lyder kort och gott:

”Mitt bästa hästminne är utan tvekan att jag till slut vågade mig på att tävla. Med Suvis hjälp, såväl ridsmässigt och mentalt och klippan Cesar, lyckades jag övervinna mina rädslor och gjorde det! Dessutom utan att rida fel väg, kräkas eller vända och åka hem innan vi kom fram till tävlingsplatsen. Jag som hade lovat att aldrig, aldrig tävla, bröt mitt löfte och det med ett leende på läpparna😊.”

Min motivering till val av vinnare är att jag tycker att det var modigt att starta sin första tävling som vuxen, och att utmana sig själv såpass mycket! Jag hoppas att detta kan motivera flera av er att vilja prova – att tävla, eller kanske något annat nytt!

Tack för alla bidrag! Jag fick in ett helt gäng så jag har inte publicerat alla, men jag har läst alla. Sammanfattningsvis kan man helt klart säga att hästarna bidrar med så många olika dimensioner i våra liv. Jag är själv så glad att hästarna är en del av mitt liv. Genom hästarna har jag dessutom träffat många fina vänner. 🙂

Träna för Karin Öljemark

Jag har bokat att Karin kommer hit och håller träning 10-11 augusti. Det finns 1-3 platser kvar som det ser ut just nu.

Vill du vara med och träna? Helst vill jag att man deltar båda dagarna, men en kan också fungera. Det är från em / kväll.

Passen kostar 700 kr.
Anmälan bindande. Obs: öppet i första hand för mina elever!
Du kan vara med även på lånad häst – jag tar inte hästhyra denna gång utan vill gärna att några av mina hästar är med på träningen. Det kan vara bra med lite andra ögon på dem!

Passa på. Karin har öga för detaljer och är noggrann med sits och inverkan – det gillar vi ju här! 😉 Och det går bra att komma och titta också för den som vill.

Maila mig för att boka plats!
Här kan du läsa mer om Karin.

Era bästa hästminnen – del två

Här kommer några fler inskickade hästminnen. Vinnaren presenteras imorgon. 😉

”Hej Suvi, följer din härliga blogg och har varit hos dig vid ett par tillfällen. Vill såklart inte missa chansen att vinna en privatlektion.  

Mitt bästa hästminne är inte en specifik händelse, utan en speciell häst som korsade min väg när jag behövde det som mest. Du vet sådär så det nästan känns som det var menat. Här är han, hästen som hjälpte mig tillbaks från utmattning och som alltid kommer ha en särskild plats i mitt hjärta. ❤️ ”
Anna (dock utan efternamn..?)

”Det här är nog mitt bästa hästminne, alla kategorier. Det här är från min första ridresa på island, en paus i en dal som heter Mararalur, Hästarnas dal, där vi satt och fikade i gräset med hästarna runt om. Efter fikat slöt jag ögonen och vände ansiktet mot solen, och efter en liten stund kände jag, något förvånad, hästens mule mot ansiktet. Bilden är oarrangerad, och tagen av en person som var med på resan, och verkligen en fånga-stunden-bild. 💕

Mina favorit-minnen från Wreta! Galopp-aha-upplevelse på Iffi – om man har samma vikt i båda stigbyglarna så bryter hästen inte av galoppen! Halvhalts-aha-upplevelse på Boromir – när det liksom gick upp för mig (eller trillade ner…?) vad en halvhalt faktiskt är. 😅Yoga- och ridkurs med dig och Helena och fantastiska ridpass på Fantasi! Och så klart Calle – han som gav mig den allra första känslan av vad det överhuvudtaget innebär att rida en häst i form! Plus, att Dela morot med Calle, superkul, han gick från sov till 110% vaken på en millisekund, nästan varje gång!”
Anna Barck

”Hej, här kommer mitt bästa rid/hästminne:
Det var när jag och Jurand (ridskolehäst på BRS) skulle iväg och tävla dressyrallsvenskan div3 i Täby. Övriga i laget var privathästar. Jag hade inte tävlat ute på länge och var nog mest nervös för lastningen  och allt runtomkring. Men Jurand som var en gammal hopphäst och hade tävlat mycket förut var rutinerad och skötte sig fantastisk. Vi kom tvåa individuellt med fina % och även tvåa med laget. Jurand ligger mig väldigt varmt om hjärtat, inte bara pga tävlingsresultat, utan för han är en så underbar individ. Aldrig träffat en häst som är så snäll och vill alltid göra sitt bästa ❤️”
Elina Söderberg

”Mitt bästa hästminne: när jag, 21 år, fick hem min alldeles egna häst, köpt för egna pengar. Jag glömmer aldrig hur han klev runt i sin nyhalmade box, hur noga jag stod och borstade, känslan att sadla och tränsa första gången ”hemma”, uteritten i skogen tillsammans med ett stort gäng från stallet den kalla och soliga vinterdagen. Lyckoruset den dagen kommer jag aldrig glömma. Han blev min bästa vän! Vi hade 6 år av väldigt mycket fina minnen, men den första dagen var så fantastisk och speciell. Oförglömligt.”
Sofie Eklund

Tredagars dressyrkurs

Just nu pågår en tredagarskurs här, eller – idag är sista dagen. Vi startade onsdag em med ett gemensamt pass följt av middag. En av deltagarna har med sig egen häst, vilket är kul så jag får lite nya utmaningar!

Igår började vi med ett pass på förmiddagen där fokus låg på övergångar och bogen in i en kombinerad övning. Efter lunch blev det undervisning enskit, men då lite kortare pass. Tycker att upplägget är bra så man hinner fokusera ordentligt på detaljerna. Två av deltagarna har även köpt till extra privatlektioner under kursen.

Innan middagen blev det lite bubbel och sedan visning av vårt lilla gårdsmuseum.

Vi grillade på kvällen men åt inne. Vädret har varit perfekt för ridning, men en aning svalt för att äta utomhus.

Idag blir det ett pass och sedan lunch innan hemfärd.

Jättetrevliga dagar med fina hästar och ambitiösa elever. 😀

Era bästa hästminnen – del ett

Jag har fått in ett gäng med era bästa hästminnen, några med bilder och andra utan. Jag tänkte att jag ska dela dessa i två inlägg, och i ett sista inlägg kommer jag avslöja vem som har vunnit en privatlektion – samt mitt eget bästa hästminne!

Här kommer några av bidragen. Tänk vilka olika saker vi kan få vara med om genom hästarna!

”Inte så svårt 😊 När jag efter lyckad veterinärbesiktning lastade in Hazze i min transport och kom hem med honom till stallet och drömmen om en egen häst äntligen var uppfylld 😁
Dessutom dyker en fredagslektion på fina Qurre upp i minnet, då jag efter en veckas stress och Coronarelaterat elände på jobbet plötsligt kände mig på strålande humör” 😊
Maria Edwardsson

”En spontan hästkram tillbaka efter att ha tackat för en rolig lektion.”
Tina Lundin

”Någonstans mellan Atlasbergen och Maroccos sanddynor fann vi oss på ritt under en vecka. Hästarna var berberhingstar och vi red mellan vattenhålen för att hitta möjlighet till vila och skugga. När vi stannade för att sätta läger en kväll kom dessa barn, som från ingenstans. Berberfolket är fortfarande i ständig rörelse och de bor på de mest ogästvänliga platser. Resan förde vårt sällskap om 10 ryttare tillbaka i tiden och tankarna tog en tillbaka till hur det måste varit för 100 tals år sedan. När vi red in igenom de fjärran belagda byarna sprang barnen ut på gatorna och hela byn kom för att välkomna oss. Vi sov i tält under 1000 stjärnor. Hingstarna tar sig fram igenom de för oss mest omöjliga terräng och förde oss hela vägen till sanddynorna i Sahara. Att få uppleva världen från hästryggen skapar minnen man sent kommer glömma.”
Hedvig Samaras

”Mitt bästa hästminne är från när jag var 19 år och backpackade på Nya Zeeland. Jag jobbade för mat och husrum på ett hostel och granngården var ett fullblodsstuteri. Jag tog mod till mig och frågade om jag fick rida där och det fick jag. Jag satt upp på ett fuxfärgat fullblod med vakna ögon och sen bar det iväg. Först i trav upp och ner för små gröna kullar och så kom vi äntligen ut till den öde, vidsträckta stranden. Det var bara att lätta på tyglarna så flög hästen iväg i den snabbaste galopp jag någonsin upplevt. Det dånade i öronen och ögonen tårades av farten och saltvattnet som stänkte runt hovarna. Efter vad som kändes som flera kilometer slutade stranden i en bergvägg och jag pullade upp hästen. Lugnt och lyckligt (och lite skakigt för min del) skrittade vi tillbaka till stallet. Detta glömmer jag aldrig!”
Cecila Kalin

Ett snabbt hej..

Här kommer några fina bilder som Hedvig hjälpte mig att ta innan min semester. Jag har börjat jobba igen med en rivstart och önskar jag hann skriva något vettigt här, men just nu räcker inte tiden till allt man måste göra. Dessutom försöker jag ta tillvara sommaren även om semestern är slut. 😉 Underbart är kort osv…

Hoppas att ni njuter av sommaren och även lite ledighet!

Vad är ditt bästa häst-minne?

För att skaka lite liv i den här bloggen vill jag nu att ni som läser bidrar med ert bäst häst / rid-minne!

Det skulle kunna vara en bra tävlingsstart, en fantastisk uteritt, eller den första galoppfattningen ifall ni har så bra minne! Vad som helst egentligen, men jag vill ha en kort berättelse, och om möjligt en bild. Jag vill också få publicera detta i bloggen. För att motivera er lite så kommer en av er som bidrar vinna en privatlektion, på egen häst eller en av mina.

Jag vill ha ditt bästa ridminne senast 20 juli. Skriv inte i kommentarsfältet utan maila till info@ryttarutbildning.se

Ett av mina bästa minnen är när jag och Anea deltog i Lag-SM på Strömsholm. Men jag har massa fler som jag kan dela med mig av, men ni får börja! 😉

10 steg för att bli en bättre ryttare

Att lära sig rida är en ständigt pågående process, och som ni vet blir man aldrig fullärd. Det är sannolikt en av anledningarna till att det är så beroendeframkallande. 😉 Jag tror att en stor del i processen att bli en bättre ryttare inte bara sker till häst, utan det handlar också om att lära sig läsa av hästarna på marken, skapa bra kommunikation och även att träna sig själv avsuttet och ha en bra kroppskännedom.


Här är 10 tips som kan ge inspiration till din ryttarutveckling.

1. Lär känna din häst
Att lära känna sin häst avsuttet är inte att underskatta. Jag tycker att jag redan på stallgången kan läsa av vissa hästar (de jag rider mest) – dels vad de är på för humör, men även den dagliga visitationen ger ledtrådar om hur hästen mår. För mig är inte en duktig ryttare någon som bara rider bra på banan, utan för mig är det viktigt att se helheten och vara en duktig hästmänniska. Även om man inte har en egen häst så är det viktigt att träna upp sin känsla för hästen och hur man kommunicerar även på marken. Hästarna läser dessutom av oss bättre än vi dem – så att vara noga med hanteringen och allt runt omkring är grundläggande även för ridpasset.

2. Ta intryck av andra
Om du hittar en bra förebild så är inspiration alltid bra. Att titta på duktiga ryttare kan ge dig en bild av hur du vill att det ska se ut. Jag tror dock att man ibland får välja ut några guldkorn som man håller sig till. Det finns många sätt att göra saker, och med sociala medier är det också lätt att det blir för mycket intryck. Men gå gärna på clinics med duktiga ryttare, titta på tävlingar eller instruktionsfilmer, och försök att skapa en inre bild av hur du vill att det ska se ut när du rider! Det kan ju också vara en rid-kompis som ger dig inspiration.

3. Läs på det teoretiska
Jag tycker att det är viktigt att man har förståelse för det teoretiska, så att man har helheten klar för sig. Läs bra ridböcker och lär dig korrekt hjälpgivning och även korrekta termer. Det kan låta tråkigt, men ger en bra grund. Att söka på google kan kanske vara ett komplement, men då ska man veta att det finns väldigt mycket olika skolor som lär ut på olika sätt, vilket kan skapa viss förvirring om du inte har grunden klar för dig innan.

4. Träna dig själv
En mycket viktig punkt som är lätta att prioritera bort. Att träna avsuttet är bra för oss alla, och behöver inte vara jätte-krävande. Välj ut några få övningar som kan stärka svaga punkter (ta gärna hjälp med detta om du är osäker). Träna din liksidighet, styrka och även rörlighet. Kroppskontroll är A och O, och ofta träffar jag ryttare som faktiskt inte alls känner vad de gör till häst pga spänningar. Då kan du inte heller påverka hästen korrekt.

5. Var ödmjuk inför uppgiften
Att bli en bra ryttare kräver en stor dos ödmjukhet. Om man inte har det innan så får man oftast det efter ett tag. Hästarna berättar massor för oss om vi orkar lyssna. Det är lätt att tänka att ”hästen hade en dålig dag” (och ibland kanske det är så), men ofta speglar hästarna oss mer än vi tror. Om du är ödmjuk inför det kan du få en större självkännedom av hästarna, vilket i sin tur faktiskt också kan göra dig till en bättre ryttare…

6. Ta hjälp av en bra tränare
En bra tränare är ett måste, tycker jag. Vi som rider mycket kan såklart inte ha tränare vid varje tillfälle, men det är viktigt att ha regelbunden hjälp, oavsett din nivå. Att ta hjälp av 1-2 personer tycker jag själv är lagom. Dessa ska då komplettera varandra, så att det inte blir alltför stor skillnad i hur man tränar hästen. Att då och då lägga till t.ex. programträning är också bra, för att få nya infallsvinklar. Att ta hjälp av alltför många olika personer tror jag dock kan skapa förvirring och göra det svårt att vara konsekvent. En röd tråd är jätteviktig!
Att eleverna rider för mer än en är bra tycker jag, men som tränare uppskattar jag också kommunikation kring detta för att kunna hjälpa eleverna på bästa sätt.



7. Rid många olika hästar
Det här är ju inte möjligt för alla, i alla fall inte om man har egen häst. Men jag har sagt det här förut: byt hästar med varandra! Åk på kurs och rid någon annan häst ibland. Speciellt om du har en ung häst som är under utbildning så tror jag att det är jätteviktigt att prova en mer utbildad häst som omväxling. Det är lätt att bli hemmablind om man bara rider en sorts häst. Det finns oftast möjligheter om man är lite kreativ.

8. Öva upp din känsla
Jag tror att vissa har en viss medfödd känsla, men jag tror också att man kan öva upp den om man rider bra hästar och har en tränare som hjälper dig att säga när det är rätt. Det gäller också att lära sig att lita till sin egen känsla, och vad som känns rätt och fel för dig som ryttare. Känslan hänger också ihop med din egen kroppskännedom som jag nämnde, samt att lära känna hästarna. Jag tror dock att det är viktigt att koppla på känslan och inte teoretisera för mycket. Teori är bra, men hästarna är inga maskiner. Ibland frågar elever mig ”hur ska jag rida den här hästen?” och svaret är ju ”det beror på hur hästen är just idag”. Det kanske var lite förenklat – men det jag vill komma till är att det finns ingen manual, och det som funkade igår kanske inte funkar idag. Därför behöver man kunna vara flexibel som ryttare och det går inte om du inte rider på din känsla.

9. Sätt konkreta mål och följ upp dessa
Från känsla till något konkret. De flesta gillar att sätta mål. Sätt gärna några konkreta, korta mål varje termin – helst något du kan följa upp. Spara gärna målen i en pärm så att du kan följa din utveckling (det önskar jag att jag hade gjort!). Ta hjälp av din tränare om du är osäker. Det kan vara allt ifrån att hitta korrekt handställning till att rida ett helt program på en viss nivå, eller hoppa en bana på X höjd. Med egen häst sätter du mål även för hästen – anpassade till ålder, och med utrymme för att ändra målen vid behov. Hästarna är som sagt inga maskiner… 😉 Så ibland kanske man måste stryka sig från en tävling om hästen inte är redo. Men då får man flytta det målet framåt.

10. Ha roligt
En punkt som vi inte ska glömma! Kom ihåg varför du började rida – det var ju för att det är roligt! Ibland sätter vi så mycket mål och har så höga krav att vi tappar det roliga med ridningen och hästarna. Det här kanske är den viktigaste punkten av alla. Hästarna läser av oss hela tiden, och de känner vilket humör vi är på. Så en glad ryttare kommer förhoppningsvis också få en glad häst.

Kom gärna med egna tips på hur man kan bli en bättre ryttare!

Summering av våren

Nu har jag två veckors semester efter en intensiv jobb-vår. Jag har haft mer lektioner än vanligt, och har faktiskt slagit försäljningsrekord jämfört med tidigare år under samma period. Det har varit stort tryck på ridning, särskilt privatlektioner. Hästarna har också varit relativt stabila den här våren, vilket har gjort att jag har kunnat boka på lite mer. Jag var lite nervös ett tag pga corona, men än så länge har det inte drabbat mig, snarare tvärtom.

Även om det har varit mycket jobb så har jag faktiskt varit lite mindre stressad och hunnit vara bättre i fas än annars. På våren är det alltid mycket att göra, och ofta är jag också rätt trött efter vintern. Eftersom det inte gick att vare sig tävla eller döma, så frigjorde det en hel del tid till annat, trots att jag inte är på tävling varje helg.. Men att tävla eller döma tar ju nästan en hel dag i anspråk, med restid.

Jag är kluven till att döma måste jag erkänna. Om man ska bli riktigt bra så måste man döma mycket, och jag har inte riktigt tid / råd med det. (Jag tjänar väldigt mycket mer på att hålla kurs hemma.) Jag gillar inte att göra saker halvhjärtat, så frågan är om man ska göra det alls? Samtidigt är det kul och utvecklande, ger mig något för min egen ridning, samt är ett extra ben att stå på. Och det är alltid bra med många ben, för vem vet hur framtiden ser ut? Nåväl, det är inget jag behöver besluta om nu. Kan väl bara konstatera att jag skulle behöva mer tid – till allt!

Nu blir det i alla fall tid till lite återhämtning, vilket känns välförtjänt, både för mig och hästarna. Hoppas att ni också har en fin sommar!