Ny häst

Igår flyttade det in en ny häst! En valack som heter Don Mistral, född 2011 e. Blue Hors Don Romantic. Han är startad upp till MsvB. Till att börja med får jag låna honom i ett halvår, för eventuellt senare köp. ”Haken” är att han har en rörelsestörning som kallas tuppspatt. Han har fått detta i samband med en olycka i hagen. Det är inte smärtsamt för hästen, men det ger en ”ryckig” rörelse i hasen. På den här hästen syns det bara i skritt och det är inte hela tiden, men det gör det svårt att tävla dressyr eftersom det ger låga poäng i skrittmomenten. Jag tror och hoppas att han istället kan göra ett jobb som lektionshäst, eftersom han är väldigt fin i övrigt. Dessutom är han supersocial och gullig! Det är dock viktigt att tänka på att vara försiktig när man kratsar hovarna eller flyttar honom på gången, eftersom han även då kan ”rycka” med benet.
Jag hoppas att han ska trivas hos oss!

Ny termin

Idag startar en ny ridtermin. Jag kommer att lägga ut lappar i sadelkammaren där ni gärna får skriva ner era terminsmål. Om någon vill prata mer med mig om detta är det bara att ni säger till!

Det finns ett par nya kurser att boka på hemsidan, gå in där och titta!

Saker jag planerar med inte riktigt har fått in i schemat ännu är:
– Programträning.
– En mini-clinic med tema dressyrbedömning som är öppen även för er som inte rider här regelbundet.
– Eventuellt en teorikurs för nyblivna eller kommande hästägare (och andra som är intresserade förstås.) Vet inte hur stor efterfrågan på detta är, även om jag tror att behovet finns. 😉 Hör gärna av dig om du är intresserad! (Saker som kan ingå är longering, häst vid hand, lastning, linda ben etc.)
– Något tillfälle där jag rider och eleverna får sitta upp efter mig, för att lättare ”hitta känslan”.

Idéer är det inte brist på, jag ska bara hitta tiden, samt veta vad jag ska prioritera. Återkoppla gärna om du har egna idéer!

Välkommen!


Inför terminsstarten

Jag har en extra vecka efter alla helger för att hinna med lite fix inför terminsstarten. Dels behöver jag det för min egen del eftersom jag bara har varit helt ledig två dagar, men också för att gå igenom hästarna lite extra. På torsdag kommer veterinären och vaccinerar alla samt kollar tänderna. Några hästar vet-checkas (det måste planeras så att det funkar med ev vila och igångsättning) eller får massage etc. Det görs såklart löpande under terminen också, men det är skönt att passa på under lugnare perioder. Jag ska även gå igenom alla foderstater, frisera och klippa några hästar. Vanligtvis sätter de mer vinterpäls, men jag antar att värmen har gjort att de inte har blivit fullt så lurviga.

Däremot har jag inte hunnit fakturera..! Men jag har inte glömt bort det om ni trodde det. Jag måste ta tag i det med, men lite jul-koma har drabbat även mig och jag har prioriterat att ta det lite lugnt faktiskt.

Under jul och nyår har jag inte haft kurser i år, utan mest privatlektioner. Väldigt kul att flera har passat på att boka några dagar i rad! Jättebra att kunna följa upp med flera pass på samma häst.

Terminen börjar måndag den 13, så ses vi inte innan så kör vi igång då!

Året runt på Wreta gård

En bild från varje månad under 2019 på Instagram. Där delar jag bilder på hästarna och även från gården. In och följ srhastochryttarutbildning om du inte redan gör det!

Januari förra året såg lite annorlunda ut än januari i år….

Februari var också vit, tydligen. Jag tror inte att det kommer någon snö alls den här vintern.

I mars började det bli vår!

I april började det komma lamm. Förra året fick vi 15 stycken, flest hittills! Det blev fler tvillingar och trillingar än vanligt, vilket sannolikt berodde på torkan sommaren innan. Vi blev tvungna att stödutfodra mer pga det, och när regnet kom tillbaka så exploderade gräset, så de tackorna fick i sig rejält med näring.

En maskrosboll i maj.

Höskörd i juni.

Mysig uteritt i juli. Oerhört vackert!

I augusti börjar grannarna skörda även på sädesfälten. Jag tycker att halmbalarna är vackra på något vis.

Underbara solrosor i september! Ska odla ännu fler i år tänker jag mig…

Uteritt i oktober. Hösten kändes kort förra året, det hann knappt bli gult på träden innan det var över..

November. Innan det blev så lerigt tog jag en fin, dimmig bild bakom ridhuset.

På nätet kan man ju välja sina sanningar. Och jag vill inte tänka på leran och regnet under december, det var hemskt. EN dag var det såhär fint och soligt och med lite snö, så det får bli bilden för december. Tillrättalagt.. 😉

Året 2019

Ett nytt år har just börjat, och det är dags att summera 2019. Det känns bra med en nystart, då 2019 var ett ganska jobbigt år på flera sätt, inte bara för mig, utan det verkar ha varit det för många av någon anledning. Vi får hoppas att 2020 ser ljusare ut!

Årets största händelse och milstolpe bör ha varit att jag firade 10 år som egenföretagare. Vi hade öppet hus, riduppvisning och en stor fest i ridhuset. Vi invigde också ett litet gårdsmuseum med saker från Wreta som vi har sparat. Det blev väldigt lyckat, tusen tack till alla som hjälpte till, till alla som kom och för fina presenter!

En annan stor händelse är att jag (ihop med Marianne Granlind) köpte ett ”framtidshopp” i Bon Chérie, som är en riktigt fin fölunge. Det var inget jag hade planerat för, men eftersom Anea förlorade sitt föl i somras (årets största sorg) så kändes det ändå rätt att köpa ett annat föl nu när jag var inställd på att få göra ”hela resan” med en häst från början. Det blir såklart inte samma sak som att ha fött upp en häst själv, men nära nog! I sommar tar vi henne till fastlandet (hon bor på Gotland nu), men tanken är då till en lösdrift så att hon kan växa till sig där.

Jag kan också lägga till MsvB-domare till mitt CV nu, det känns roligt! Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften att vara domare, och jag vet att det behövs massor av tid för att få rutin. Precis som med ridning eller att undervisa, man kan verkligen inte bli fullärd när det gäller hästar. Och det är väl det som är anledningen till att man fortsätter envist i ur och skur, motgångar till trots.

På tävlingsfronten blev det ett gäng hästar tävlade, men ett fåtal gånger. Jag saknar att ha en häst att satsa på, vilket är något jag verkligen skulle behöva förändra under närmsta framtiden. Svårigheten ligger dock i att jag inte kan köpa något till mig själv just nu. Det kommer ju ta ett tag innan ”Bonnie” är tävlingsklar och jag vill verkligen upp i klasserna igen. Beslutet att inte fortsätta med Anea står jag dock fast vid, hon trivs bättre med att vara läromästare åt mina elever nu och gör ett toppenjobb i verksamheten.

Jag har i alla fall gjort några starter i år så att jag håller igång. Gloria gick MsvC och MsvB2 på fina % och placering, Zalmiac LA3 och MsvC med rosett i LA, Qurre och jag kom 4:a i vår första gemensamma start i MsvC (jag tänkte göra någon till, sedan vill jag gärna att någon elev tävlar). Cesar är kvalad till MsvB men vi får se om jag ska ge mig på det eller inte. Grodan hann starta en gång och kom 3:a i MsvC med en bra % och känsla. Tyvärr har hon ju visat sig ha en del skavanker som jag skrivit om tidigare, och som jag nu försöker få ordning på. Jag vet inte om jag kommer dit, men jag hoppas det, eftersom det är en häst jag verkligen gillar.

På gården är årets största investering solpaneler som nu sitter på stall-taket. Det känns bra att bidra med något konkret för ett bättre klimat. Vi försöker att jobba på med de saker vi kan för en bättre miljö och jag hoppas det kan inspirera andra också.

En rolig sak i år var resan till Tyskland och att återse gården där jag började min ”hästresa” mer på allvar. Jag har alltid tänkt att det vore kul att åka tillbaka, så det var jättekul att vi blev ditbjudna på gårdens 50-årsfest.

Det känns som om det här året för mig har varit mycket reflektion, summering och funderingar kring vad jag har gjort, var jag är idag och vart jag vill. Det blir kanske så efter 10 år. Resan till Tyskland var en bra påminnelse om vad jag har åstadkommit, med tanke på var jag började. Grunden idag är jag nöjd med, men däremot behöver jag komma till klarhet med nästa steg, så att jag har något att jobba mot, annars behåller jag inte skärpan. Jag tycker de senaste två åren har känts som en paus, och jag trivs inte med det.

Förhoppningsvis blir 2020 en liten nystart. Jag ska naturligtvis ta tillvara det jag har och förvalta det, men jag vill också ta nya tag med min egen och företagets utveckling. Jag är inte direkt den som slår mig till ro…

Självklart vill jag avsluta med att tacka alla er som rider hos mig eller är inackorderade, samt vänner och familj som stöttar och hjälper mig på olika sätt att göra detta möjligt. Med förhoppning om ett riktigt bra, nytt år!