Jobbet bakom

Att driva eget företag är inget 9-5 jobb, det är inte direkt någon nyhet. Det är inte heller något jag längtar efter eftersom det inte passar mig. Men ibland undrar jag hur mycket tid som är rimligt att lägga? Jag vill INTE räkna ut min timlön, men gissar på under 50 kr i alla fall. Sedan kan man alltid resonera kring vad som är jobb och hobby, beroende på vem man frågar. Jag är ju inte professionell tävlingsryttare t.ex, men jag tycker ändå att tävlingar ingår i mitt jobb även om det inte är någon intäktskälla. Dels är det bra att vara aktiv i sporten för att ”hänga med” och vara uppdaterad, dels är det marknadsföring och i någon form också en kvalitetssäkring tycker jag. Eftersom jag också dömer så är det ännu viktigare tycker jag. Visserligen finns det domare som inte rider, men personligen har jag mer förtroende för en domare som är aktiv i sporten (bortsett från mycket meriterade, kanske äldre domare som av förklarliga skäl inte sitter till häst längre).

Så t.ex. att tävla är då någon form av oavlönat ”arbete” jämfört med att hålla en ridlektion där jag kan fakturera per timme. Men allt jobb som ligger bakom lektionen är tid som jag inte får betalt för – kanske indirekt, men inte precis när det utförs. Och det jobbet är betydligt fler timmar än de timmar som jag de facto tar betalt för. Naturligtvis är det så i alla branscher, och i viss mån lägger jag ju ribban själv här. Men allt detta ska göras för att kunna hålla ridlektioner:

* Daglig skötsel, alltså mockning, fodring och ta ut och in till hagen.
* Gården ska naturligtvis också skötas, alla utrymmen inklusive ridhuset och hagarna.
* Hästarna ska underhållas med ridning eller tömkörning. Jag lägger jättemycket tid på detta, orimligt mycket om man jämför med en ridskola, men personligen tycker jag att det ”betalar” sig i form av nöjda elever samt att jag får mycket lättare att hålla lektioner när hästarna svarar på korrekt hjälpgivning.
* Veterinärbesök vid behov. Jag vill ha hästar som känns fräscha och är positiva till arbete och då krävs det en del underhåll även på detta sätt. De ska även vaccineras och få tandvård, och det gör jag alltid i början av året.
* De ska naturligtvis även skos, och de får ibland massage eller kiropraktik ifall det behövs. Detta tar inte så mycket av min tid i anspråk dock (däremot mina pengar).
* Vintertid behöver de klippas. Inte alla, men det flesta tycker jag behöver det. Ofta mer än en gång per säsong dessutom. Frisering av man och svans gör jag året om.
* All utrustning ska dessutom vara rätt anpassad, eventuellt bytas ut. Sadlarna behöver ibland justeras och stoppas om och det behöver kollas regelbundet eftersom hästarna ändrar sig en del (utrustningen också). Och schabrak, benskydd och täcken ska tvättas.
* Administration ska vi inte heller glömma. Både planeringstid (behövs ganska mycket, men det kan vara för att jag har kontrollbehov), svara på mail samt fakturera. (Torbjörn sköter bokföringen tack och lov.)
* Leta hästar är faktiskt också en tidskrävande punkt. Inget som sker varje vecka, men de gånger man verkligen behöver en ny kan det ta mycket tid i anspråk att läsa annonser samt åka och provrida.

Det finns såklart massa andra saker som jag inte nämner här. Detta är i princip för att hålla lektionsverksamheten igång, men vi har ju också inackorderingar att sköta. Egentligen är det inte rimligt att göra allt ovan och ändå gå plus.. Sedan ska jag inte klaga eftersom det är jag själv som bestämmer tempot och jag kan naturligtvis sätta lägre mål med verksamheten och i så fall vara ledig mer. Man måste verkligen gilla att jobba mycket om man ska jobba med hästar, det är en sak som är säker!

Nu tror inte jag att mina elever inte förstår att jag jobbar mycket, men det kan ändå vara bra att tänka på vad man betalar för när man ”rider en timme”. Det är så mycket mer än den där timmen.

4 svar på ”Jobbet bakom

  1. Jag som tidigare varit ridskoleelev, men nu har egen häst, håller med, man får mycket ”gratis” när man rider på ridskola. Av de minst tre timmar jag tillbringar i stallet på kvällarna, är det en timmes ridning på sin höjd. Resten är skötsel av häst och utrustning, mockning av box och hage, städa i stallet, fylla på vatten i hagen, göra höpåsar till nästa dag, etc. Som hästägare har jag också det fulla ansvaret för hästens hälsa, istället för en hemmakväll i soffan, kan det bli bilen ut till stallet och en orolig väntan på vet. Så jag håller med, det är så mycket mer än en timme.

  2. Ja, som hästägare är det sista man gör att rida.. 😉 Men man får ju bra motion och frisk luft också!

  3. Hej Suvi
    Du är så klok, mycket bra skrivet. Jag önskar dig stora framgångar med mycket glädje och harmoni
    Annscha

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*