God jul!

En sen julhälsning till er alla innan jag somnar. Jobbar hela julen så det blir inga sena kvällar för mig.

Hoppas ni har haft en bra julafton och att ni får en fortsatt fin julhelg!

Lyckades ta årets julkort den enda dagen i december när det var sol och snö. 😉

Lucka 24 – allt hänger ihop

Hoppas att ni har fått inspiration av de övningar som jag har lagt ut under december. Jag har försökt att bygga på övningarna bit för bit så att det ska gå att se någon slags röd tråd. Övningar bygger ju ofta på varandra och allt hänger samman. Jag tycker att det är viktigt att man som ryttare lär sig att behärska olika rörelser och moment, men det är viktigt att komma ihåg syftet med övningarna, nämligen att göra hästen mer lösgjord, starkare, mer rakriktad etc. Det är inget självändamål att rida rörelser, utan syftet är ju helt enkelt att hästarna ska bli mer ridbara.

Tänk också på att backa tillbaka om det inte fungerar. Ibland kan det räcka att göra en övning i skritt istället för i trav. Ibland behöver man renodla hjälperna, kontrollera gas och broms osv, innan man går på övningen igen. De flesta gånger när man ”kör fast” i en rörelse så är det för att grunden inte fungerar. T.ex: en häst som inte bjuder framåt för skänkeln kommer inte heller gå åt sidan särskilt bra i en skänkelvikning. Försök alltid att fundera på vad som inte fungerar och varför, istället för att jobba med ”symptomlindring” när du rider.

En liten summering som avslutning blir att påminna om utbildningsskalan:
1. Takt
2. Lösgjordhet
3. Kontakt
4. Schwung
5. Rakriktning
6. Samling


Dessa steg bygger på varandra och är bra att ha i bakhuvudet under varje ridpass.


Hoppas att ni får en fin jul och att ni har haft behållning av julkalendern!
Ni får gärna kommentera om ni har gjort några övningar, haft användning av någon av luckorna eller kanske har någon fråga!

God Jul!


Lucka 22 – en enkel väg till enkla byten

Efter förra övningen med galoppfattningar så går vi vidare med enkla byten. Enkla byten finns i MsvC och MsvB-programmen och är förberedande för galoppombyte i språnget.
Ett enkelt byte innebär att du rider i t.ex. höger galopp, saktar av till skritt och skrittar 3-5 steg, varpå du sedan fattar vänster galopp.

Det låter ju inte så svårt, eller hur? Det är det inte heller, förutsatt att hästen är tillräckligt stark och har börjat med en del samlande arbete, och att ryttaren har lite ordning och reda på hjälpgivningen för man behöver vara lite snabb.

Jag tycker att det är bra att förbereda sig genom att först rida galopp – skritt – galopp i ett och samma varv, antingen på rakt eller böjt spår. Om du inte kan göra övergången från galopp till skritt så kan du inte heller göra ett enkelt byte. För att komma ner direkt i galopp så behöver du samla galoppen innan, vara noga med att du själv inte faller fram, och se till att ha hästen ”framför dig” även i övergången. Om hästen blir för lång och låg och hamnar på bogarna så ramlar den oftast ner i trav. Om du ska komma ner i skritt behöver du ”få tag” på bakbenen. (Det behöver du i och för sig även när du ska ner i trav, men där kan man liksom komma undan med lite slarv…)

Nästa steg är att göra ett enkelt byte på en rak linje, antingen på en kort diagonal eller genom att vända över ridbanan. Övningen går att göra i flera steg. Till att börja med kan du rida i trav, sakta av till skritt (räkna stegen) och sedan komma fram i trav igen. Nästa steg kan vara trav – skritt – galoppfattning, och sista steget är ett riktigt enkelt byte. När du övar så är det alltid bättre att lägga in fler skrittsteg än 3-5 till en början, för att hinna få kvalitet i skritten samt möjlighet att förbereda en ny fattning. När det känns lätt så rider du ett korrekt enkelt byte, dvs så som det ska vara på tävling.

Ett extra tips: för att få en bra fattning behöver du ha hästen eftergiven i nya galoppsidan samt med bra kontakt på nya yttertygeln. Detta förbereder jag redan innan jag går ner i skritt! Dvs om jag kommer i höger galopp så rider jag hästen mot min nya yttertygel (som då kommer att bli höger) redan före avsaktningen. Då kommer det att krävas en kortare förberedelse för nya fattningen! Dessutom blir det ännu mer förberedande för ett riktigt byte i språnget så småningom.

Lycka till!

Enkla byten är perfekt att rida även utomhus. På en grusväg kan du göra flera i rad för att träna både snabbhet och lydnad, och du kommer märka ännu tydligare om din häst är sned.

Lucka 20 – den perfekta galoppfattningen

Jag upplever ibland att det slarvas en del med fattningarna och att många ryttare är nöjda så länge hästen börjar galoppera, men inte hur. Ni har väl hört uttrycket ”sådan fattning, sådan galopp”?

Jag tror att problemet ofta ligger i att ryttaren har för bråttom och inte förbereder hästen på rätt sätt – då är det bäddat för missförstånd och stora hjälper. Om man har förberett hästen behöver man oftast inte göra en så kraftig hjälp. Jag tycker att målet ska vara att kunna fatta galopp med hjälp av höften i första hand, och i viss mån skänkeln.

Hur förbereder man sig då? Oavsett om man fattar från trav eller galopp, så måste hästen bjuda framåt, men ändå ”vänta på dig som ryttare. Det är inte meningen att hästen ska falla isär och öka farten i fattningen, utan den ska ta i med bakbenen och ”skjuta ifrån” och då behöver den vara i balans innan. Om man låter hästen öka farten och gå iväg med större steg innan själva fattningen så kommer hästen att fatta galopp på bogarna. Dessutom ska hästen vara eftergiven i innersidan, för inner skänkel, vilket ska resultera i en bra kontakt på ytter tygel. Jag brukar ställa lite åt galoppsidan, även på rakt spår, men det är viktigt att inte förböja halsen! Då tappar du lätt yttersidan, och galoppen börjar ju med ytter bakben.

Själva galopphjälpen sker i första hand med att föra fram inner höft. Överdriv dock inte, du ska inte ”jucka igång” hästen! Sedan är det lite klurigt, för vissa lär ut att fatta för inner skänkel, medan andra fattar med ytter skänkel. Jag upplever att det är lite olika på olika hästar, men i grunden tänker jag mig att jag förbereder med innerskänkeln (ser till att hästen är eftergiven, eventuellt flyttar jag undan ett par steg om jag behöver) och sedan fattar med inner höft/ ytter skänkel. Tänk att fattningen ska vara en signal, som att ”trycka på en knapp”.

Anledningen att fatta med innerskänkeln är att man är rädd att hästen ska fatta på dubbla spår. Jag tänker dock att ytterskänkeln känns mer logisk eftersom fattningen börjar med ytter bak och ytterskänkeln är huvudhjälpen vid bytena. Jag törs alltså inte säga att det finns ett ”rätt och fel” här, utan det är nog lite olika från häst till häst.

Andra tips:
*  Sitt stilla! (Många kastar sig framåt med överlivet för att ”hjälpa till” – det stör bara och du tappar kontakten med sätet)
*  Tänk lite ”öppna” / bogen in före fattningen så är det lättare att hålla hästen rak.
*  Titta åt ”fel håll” i fattningen, dvs i en höger fattning tittar du åt vänster. Då kommer höger höft fram automatiskt och då riskerar inte att börja luta dig åt galoppsidan, som är ett vanligt fel.
*  Det är lättare att fatta på böjt spår istället för rakt, börja med fattningar på böjt spår i början av ridpasset innan ni är uppvärmda! Skapa alltid goda förutsättningar för att lyckas!
*  Jag tycker det är lättast att fatta ur skritt, för att kunna samla hästen bättre innan, men vissa hästar ”knyter sig” och blir lätt spända i skritt – prova från trav i så fall. Återigen – det är olika på olika hästar!
*  Förbered inte ”ihjäl dig”. Hästen ska vara förberedd som i uppmärksam, framför skänkeln och eftergiven – men det ska den egentligen ”alltid” vara. Vissa ryttare börjar greja så mycket innan en fattning att man tar bort all bjudning och till slut är hästen både avstängd och ointresserad. Tajmingen är A och O – ”kom till skott” med galoppfattningen!

Lycka till med galopperandet!

Lucka 18 – kombinera övergångar och sidvärtsrörelser

I den här övningen kombinerar vi sidvärtsrörelser med övergångar. Mer konkreta tips gällande övergångar finns i lucka 16 ifall du har missat det.

I den här övningen rider man skänkelvikning på diagonalen eller öppna på långsidan. Lämpligt kan vara att börja med bara skänkelvikningen. Rörelsen rids i trav, med en övergång till skritt mitt på ett par steg, och sedan trav igen. I övergången ska du fortfarande bibehålla samma tvärning som i traven.

Man kan sedan ta bort övergången och göra en tempoväxling istället. Jag tycker det här är nyttigt för ryttarna, dels för att koordinera hjälperna, men också för att det är lätt att gå in i en övning och sedan glömma att inverka under rörelsen.

Man kan dels förbättra sidvärtsrörelsen med hjälp av övergångar och tempoväxlingar (mer gymnastik), men man kan också vända på det och få bättre övergångar genom att flytta hästen något i övergången. Det kan hjälpa ryttaren att bibehålla formen tycker jag. När det väl fungerar är det dock viktigt att även kunna bibehålla spårning i övergången, så att man inte tar för vana att alltid flytta hästen, för till slut kan den börja ”fly” åt sidan. Men för att korrigera en spänd övergång t.ex. kan man ta hjälp av några steg skänkelvikning eller öppna. Då får du lättare en mjuk övergång där du kan behålla en bra eftergift.

Lycka till!


Lucka 16 – fokus på övergångarna

I dagens lucka blir det allmänna tips kring övergångar, något som är ”oundvikligt” att rida!

Renodla hjälperna – dvs kontrollera att hästen lyssnar på en lätt skänkelhjälp framåt och att den stannar när du gör en förhållning. Målet är att bara kunna stanna för sätet, men enligt min erfarenhet så lyssnar hästen oftast inte på sätet ifall den har struntat i förhållningen. Håll det enkelt – som om du rider en ”unghäst” som ska lära sig hjälperna från början. Det här behöver man repetera med alla hästar, så att de inte ”stänger av” – och ibland får man upprepa under ridpasset. I det här läget är formen ointressant – grundhjälperna ska fungera först. Om man hoppar över det här är det svårt att sedan sortera ut varför det ”inte går så bra att rida”.

Förbered både avsaktningar och igångsättningar, avbrott och fattningar. (Avsaktning = ner till skritt, avbrott = ner till trav.) Även om vi vill ha ”kvicka” och känsliga hästar så är det oschysst att överraska hästen med abrupta och obalanserade övergångar.

Tänk att både gasen och bromsen sitter i bakbenen! När du vill gå ner en gångart ska inte halsen bli kortare, utan hästen ska bromsa in med sin bakdel och ta vikt ”på rumpan”. Därifrån ska du också sätta igång – dvs vi vill inte påbörja en gångart med vikt i handen / på bogarna. Här får man göra om och repetera tills det fungerar, och det gör jag med alla hästar, alla ridpass. Släpp inte igenom dåliga övergångar!

Takten är A och O. Istället för att tänka att du ”bromsar” eller ”gasar” – tänk att du byter gångart, och att du byter takt!

* Målet är att kunna bibehålla samma kontakt före och efter en övergång. Hästen ska dessutom spåra. Många försöker sätta ut en bog eller ett bakben just i övergångarna för att spara sig lite. Här gäller det alltså att vara uppmärksam som ryttare!

Undvik att göra ”allt på en gång”. Många har lärt sig att driva in bakbenen mot en stark och förhållande (i värsta fall dragande) hand. Hitta ”finliret”. Jag försöker ha hästen aktiv in i en avsaktning, men jag undviker att driva precis när jag ska sakta av. Däremot kan jag behöva rama in med benen, men att driva och förhålla samtidigt tycker jag är att ge dubbla budskap och resulterar i starka hästar. Jag bibehåller tänket att ”renodla hjälperna” (men mindre tydligt) och försöker få hjälperna att komma i ett flöde istället för att jag ger flera signaler samtidigt. Då blir hästarna känsligare.

När övergångarna fungerar kan man också smyga in tempoväxlingar. Tänk på att det här är något vi gör alla ridpass, året om! Om inte det här fungerar så kommer det inte fungera att göra rörelser heller.

Fullspäckad helg

Den här helgen har varit väldigt intensiv. Jag och Helena har haft vår elfte (!) kurs ihop med dressyr och yoga. Denna gång red även Helena med, och jag hade bokat fullt redan, så det var fem deltagare och därmed dubbla pass dessutom. En av deltagarna är här från Norge (jättekul!) och hon har bokat extra pass även i torsdags samt på måndag eftersom det är långt att åka. Nu hade jag en del hjälp i stallet av eleverna tack och lov, annars hade nog det här blivit svårt att få ihop!

I lördags var det även granhuggning, men det var mest Torbjörn som fick hålla i den biten. (I det härliga regnvädret – har aldrig varit med om en så lerig december, det är hemskt!)

Kursen avslutade idag med lunch. Efter det hann jag klämma in en kort uteritt med Grodan, och sedan har vi haft en gemensam julfika med alla inackorderingar. Vi har klämt i oss overkligt mycket kakor, bullar och knäck nu…
Jättekul att alla kunde komma!

Nu laddar vi för terminens sista vecka och sedan en aning lugnare runt jul och nyår (hoppas jag). Om du är sugen på uteritt 24-26 dec går det bra att höra av sig!



Lucka 14 – förvänd sluta på volten

I den här övningen ligger fokus på förvänd sluta. I förra övningen jobbade vi bland annat med tagen bakdel på volten, vilket innebär att man i princip rider sluta längs voltspåret.

Om man rider sluta längs långsidan i t.ex. vänster varv har man hästen ställd och böjd åt vänster och bakdelen innanför. En förvänd sluta innebär att hästen är ställd och böjd åt höger och med bakdelen kvar på spåret (i vänster varv).

I den här övningen rider man förvänd sluta på volten, vilket alltså innebär att du rider hästen böjd och ställd ”ut från” volten, men fortfarande följer du voltspåret. Det här är gymnastiserande men också ett bra sätt att få tag på inner bak. Om du i vänster varv rider förvänd, höger sluta, så får du ”tag på” vänster bak. (Som då är ytter bakben!) Om du sedan ställer om hästen i nacken igen åt vänster så har du en bra möjlighet att aktivera vänster (nu inner) bakben lite extra. Du kommer också åt en utskjutande ytterbog.

Bra gymnastik och stärkande för hästen – och bra koordinationsträning för ryttaren!

Lycka till!

Glöm inte att följa Helenas blogg där hon lägger upp övningar för ryttaren varannan dag.

Lucka 12 – Variera voltarbetet

Mycket ridning sker på volter och böjda spår. Det är viktigt att inte fastna där, utan även kunna rida på raka linjer, men här kommer en övning för att variera ridningen på volten så att det blir mer intressant för hästen. Dessutom är det bra gymnastik, och för ryttaren träning i att kombinera ytter – och innerhjälperna. Det är väldigt lätt att glömma att ”man har två ben” och bara fokusera på ett i taget…

En vanlig övning är att man på t.ex. öppna delen av volten flyttar hästen undan för innerskänkeln så att hästen korsar sina bakben. Det påminner om en öppna, eller lite ”böjd skänkelvikning”. En annan övning är att istället flytta in bakdelen, ”tagen bakdel” eller sluta på voltspåret. I båda övningarna ska hästen vara ställd och böjd åt höger i höger varv och tvärtom i vänster varv.

Dessa två övningar kan sättas ihop så att man växelvis flyttar ut bakdelen / flyttar in bakdelen längs med hela volten. Framdelen ska i princip följa voltspåret och eftergiften i sidan / böjningen i halsen hela tiden vara densamma. Om det går lätt att växla mellan övningarna så är det att bra kvitto på att hästen bjuder på yttertygeln. Det är också att bra sätt att själv bli påmind om att rida med båda benen, samt bli snabbare i sin hjälpgivning. Tänk på att själv sitta mitt över hästen hela tiden i övningen!

Övningen kan ridas i skritt och trav, men om det känns lätt så går det såklart även i galopp. Om någon av er provar övningen på egen hand får ni gärna berätta om det gav ett bra resultat!

Lycka till!