Lucka 22 – en enkel väg till enkla byten

Efter förra övningen med galoppfattningar så går vi vidare med enkla byten. Enkla byten finns i MsvC och MsvB-programmen och är förberedande för galoppombyte i språnget.
Ett enkelt byte innebär att du rider i t.ex. höger galopp, saktar av till skritt och skrittar 3-5 steg, varpå du sedan fattar vänster galopp.

Det låter ju inte så svårt, eller hur? Det är det inte heller, förutsatt att hästen är tillräckligt stark och har börjat med en del samlande arbete, och att ryttaren har lite ordning och reda på hjälpgivningen för man behöver vara lite snabb.

Jag tycker att det är bra att förbereda sig genom att först rida galopp – skritt – galopp i ett och samma varv, antingen på rakt eller böjt spår. Om du inte kan göra övergången från galopp till skritt så kan du inte heller göra ett enkelt byte. För att komma ner direkt i galopp så behöver du samla galoppen innan, vara noga med att du själv inte faller fram, och se till att ha hästen ”framför dig” även i övergången. Om hästen blir för lång och låg och hamnar på bogarna så ramlar den oftast ner i trav. Om du ska komma ner i skritt behöver du ”få tag” på bakbenen. (Det behöver du i och för sig även när du ska ner i trav, men där kan man liksom komma undan med lite slarv…)

Nästa steg är att göra ett enkelt byte på en rak linje, antingen på en kort diagonal eller genom att vända över ridbanan. Övningen går att göra i flera steg. Till att börja med kan du rida i trav, sakta av till skritt (räkna stegen) och sedan komma fram i trav igen. Nästa steg kan vara trav – skritt – galoppfattning, och sista steget är ett riktigt enkelt byte. När du övar så är det alltid bättre att lägga in fler skrittsteg än 3-5 till en början, för att hinna få kvalitet i skritten samt möjlighet att förbereda en ny fattning. När det känns lätt så rider du ett korrekt enkelt byte, dvs så som det ska vara på tävling.

Ett extra tips: för att få en bra fattning behöver du ha hästen eftergiven i nya galoppsidan samt med bra kontakt på nya yttertygeln. Detta förbereder jag redan innan jag går ner i skritt! Dvs om jag kommer i höger galopp så rider jag hästen mot min nya yttertygel (som då kommer att bli höger) redan före avsaktningen. Då kommer det att krävas en kortare förberedelse för nya fattningen! Dessutom blir det ännu mer förberedande för ett riktigt byte i språnget så småningom.

Lycka till!

Enkla byten är perfekt att rida även utomhus. På en grusväg kan du göra flera i rad för att träna både snabbhet och lydnad, och du kommer märka ännu tydligare om din häst är sned.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*