Lucka 18 – kombinera övergångar och sidvärtsrörelser

I den här övningen kombinerar vi sidvärtsrörelser med övergångar. Mer konkreta tips gällande övergångar finns i lucka 16 ifall du har missat det.

I den här övningen rider man skänkelvikning på diagonalen eller öppna på långsidan. Lämpligt kan vara att börja med bara skänkelvikningen. Rörelsen rids i trav, med en övergång till skritt mitt på ett par steg, och sedan trav igen. I övergången ska du fortfarande bibehålla samma tvärning som i traven.

Man kan sedan ta bort övergången och göra en tempoväxling istället. Jag tycker det här är nyttigt för ryttarna, dels för att koordinera hjälperna, men också för att det är lätt att gå in i en övning och sedan glömma att inverka under rörelsen.

Man kan dels förbättra sidvärtsrörelsen med hjälp av övergångar och tempoväxlingar (mer gymnastik), men man kan också vända på det och få bättre övergångar genom att flytta hästen något i övergången. Det kan hjälpa ryttaren att bibehålla formen tycker jag. När det väl fungerar är det dock viktigt att även kunna bibehålla spårning i övergången, så att man inte tar för vana att alltid flytta hästen, för till slut kan den börja ”fly” åt sidan. Men för att korrigera en spänd övergång t.ex. kan man ta hjälp av några steg skänkelvikning eller öppna. Då får du lättare en mjuk övergång där du kan behålla en bra eftergift.

Lycka till!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*