Lucka 12 – Variera voltarbetet

Mycket ridning sker på volter och böjda spår. Det är viktigt att inte fastna där, utan även kunna rida på raka linjer, men här kommer en övning för att variera ridningen på volten så att det blir mer intressant för hästen. Dessutom är det bra gymnastik, och för ryttaren träning i att kombinera ytter – och innerhjälperna. Det är väldigt lätt att glömma att ”man har två ben” och bara fokusera på ett i taget…

En vanlig övning är att man på t.ex. öppna delen av volten flyttar hästen undan för innerskänkeln så att hästen korsar sina bakben. Det påminner om en öppna, eller lite ”böjd skänkelvikning”. En annan övning är att istället flytta in bakdelen, ”tagen bakdel” eller sluta på voltspåret. I båda övningarna ska hästen vara ställd och böjd åt höger i höger varv och tvärtom i vänster varv.

Dessa två övningar kan sättas ihop så att man växelvis flyttar ut bakdelen / flyttar in bakdelen längs med hela volten. Framdelen ska i princip följa voltspåret och eftergiften i sidan / böjningen i halsen hela tiden vara densamma. Om det går lätt att växla mellan övningarna så är det att bra kvitto på att hästen bjuder på yttertygeln. Det är också att bra sätt att själv bli påmind om att rida med båda benen, samt bli snabbare i sin hjälpgivning. Tänk på att själv sitta mitt över hästen hela tiden i övningen!

Övningen kan ridas i skritt och trav, men om det känns lätt så går det såklart även i galopp. Om någon av er provar övningen på egen hand får ni gärna berätta om det gav ett bra resultat!

Lycka till!

1 svar på ”Lucka 12 – Variera voltarbetet

  1. Pingback: Julkalender Lucka 14 - Förvänd sluta på volten - Ryttarform

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*