Grodan

Jag är så himla glad för Grodan! Hoppas det håller i sig… I måndags var vi och tränade och höjde kraven en smula, vilket hon tog hur bra som helst. Hon sitter liksom inte fast någonstans, och nu menar jag mentalt. Snarare är hon överambitiös och kan i och för sig bli lite het och på hugget, och då spänner hon sig lite, men det går alltid att rida vidare. När Anea blir spänd så är det mer som att allt bara stannar upp och hon blir ”oridbar” och stum, men Grodan blir aldrig spänd i kroppen på det sättet, hon ”stänger inte av” mig.

I fredags fick jag till en riktigt bra trav där hon kom upp mer i formen och med bättre spårning än tidigare. Hon känns inte lika vinglig i sidled längre och då kan jag sätta lite mer tryck framåt. Hon var också mer igenom i den förvända galoppen där hon kan bli lite kort i sprången för att hon gärna vill byta galopp.

Igår fick jag backa henne lite och bara rida låg form, försöka stretcha överlinjen och rida en ”dålig” trav där hon väntar. Hon blir som sagt väldigt energisk, och om man uppmuntrar det för mycket tror jag man gör sig själv en otjänst. Det är också viktigt (på alla hästar) att variera formen. Jag fick lägga lite tid på att få henne att inte växla upp i tempo och börja ”ta i” igår, men hon är jätteduktig på att även jogga i en lägre form i egen balans.

Faktum är att den här hästen har en bra ridbarhet, och för mig känns hon som en bekräftelse på att det som står i ridhandboken faktiskt stämmer. 😉 Om jag följer manualen så blir det bra (såhär långt!) – vilket jag inte precis har varit bortskämd med på t.ex. Anea, där jag har fått ”trixa” för att få till det. Nu tycker jag att Anea är fantastisk som har gått såhär långt – men det har ju inte varit raka spåret direkt. Naturligtvis kommer det säkert bakslag även med Grodan (det får man räkna med), men så länge det inte är bakslag gällande hennes hållbarhet så tror jag hon kan komma ganska långt. Håll tummarna för det.

Gårdagens teoripass

Igår hade vi teori istället för ridning. Jag red på två lektionshästar, Fantasi och Zigge, och berättade under tiden om hur jag tänker och inverkar under ett ridpass. Fantasi är också väldigt bra att visa fel på, t.ex. hur hon reagerar om jag blir stum i handen, hamnar i bakvikt eller kniper med låren. Det uppskattar hon inte alls… 😉

Zigge tror jag var ett ganska bra exempel på hur en häst kommer igång mer med ryggen efter en stund. Han travar lite försiktigt och snabbt i början, men i slutet av passet började han jobba mer genom kroppen och jag fick bättre kontakt och stöd.

En sak som jag också tror var bra att visa / känna för eleverna var hur mycket kontakt jag har i bettet. Alla fick känna i tygeln ungefär hur mycket jag vill ha ”i handen”. Nu menar jag inte att hästen ska lägga sig på bettet och ta spjärn! Jag tror dock att en vanlig missuppfattning är att man försöker ”rida loss” hästen från bettet, dvs plocka bort all kontakt, alternativt släppa för mycket, vilket gör att man tappar kommunikationen.
Ofta har hästen bara knäppt av i nacken och går med en falsk eftergift.

Jag har olika mycket kontakt med olika hästar, och det varierar också hur mycket under ridpasset. Det är alltså inte statiskt! Men jag vill hela tiden ”känna hästens mun” så att det inte blir tomt. I det här jobbet är det naturligtvis A och O att känna sitsen och även kunna kommunicera via sätet / sittbenen och skänkeln. Allt hänger ju ihop!

Jag tror att det var uppskattat, och det blir säkert fler gånger. Jag tänkte dock i första hand försöka få till att rida Anea och Grodan nästa termin, och då med hjälp av Nina. Då får hon prata och så rider jag.
Inga bilder från igår, det glömdes bort… Ni får en sommarbild istället.

Lucia

Tydligen 13 december idag, men det är inget som märks här ute direkt. Har inte ens ätit en lussebulle, men det är inget jag saknar heller faktiskt. Finns godare saker att äta tycker jag!

Det har varit en bra onsdag, såhär långt. I morse red jag en kort stund på Fantasi, som kändes jättefin idag, så det var kul! Grodan och Qurre fick gå på uteritt och Qurre har även fått en kiropraktor-behandling. Anea red jag också bara ut på idag, det fick bli lite snö-pulsande. Man får passa på, vem vet hur länge snön ligger kvar? Tror tyvärr att det ska regna imorgon… Så tråkigt! Älskar snö!

Efter lunch red jag Daisy och Zigge, och båda kändes fina. Daisy behöver fortfarande lite mer tid innan jag törs använda henne i grupp. Hon är väldigt känslig och rätt pigg, men man måste rida med benen ändå och inte börja bromsa med handen. Egentligen väldigt nyttig ridning, men kanske lite svårt på en verksamhetshäst. Just nu jobbar jag med att få henne avspänd så att man får komma ner bättre på ryggen på henne (hon blir lätt lite spänd) och så försöker jag ”trubba av henne” – alltså se till att hon ”tål” mer hand och mer skänkel. Det låter kanske jättekonstigt, för de flesta hästar är det tvärtom med. Men jag tycker inte om hästar som är känsliga på så sätt att man inte riktigt ”får” inverka. Det funkar inte att springa ifrån jobbet, utan det är viktigt att hon kan vara mellan hand och skänkel – även om jag tycker det är positivt med känsligheten också!

Jag blev klar rätt tidigt idag så jag hann med ett litet yoga-pass också här hemma. Det var välbehövligt, för jag är tyvärr jättestel i ryggen idag. Känns bättre nu i alla fall! Ska snart gå ner till stallet igen för ett extra-insatt lektionspass. Brukar vara ledig på onsdagskvällar, men Torbjörn har ju möten jämt nuförtiden så jag kan lika väl jobba, jag med. 😉

Hoppas ni har haft en fin Lucia-dag!

Återanvänder en gammal bild. Såhär soligt var det inte idag tyvärr!

Träning med Grodan

Idag har jag tränat med Grodan för Rebecca. Hon går verkligen från klarhet till klarhet. På bara två veckor har det blivit jättestor skillnad sedan förra träningen, men en stor anledning är faktiskt att jag bytt sadel på även henne. (Till samma som jag har på Anea.) Hon rör sig mycket friare med den och känns mer balanserad. Det känns som om hon får upp ryggen bättre och steget är luftigare nu!

Rebecca var väldigt nöjd med henne (och jag med). Grundjobb idag med skänkelvikningar, öppna, ”bebis”-sluta och övergångar galopp – skritt. Hon är enormt positiv till jobb och har massa energi. Bra ridbarhet är ju A och O, och det känns som om hon bara vill mer hela tiden. Jag har gillat Grodan hela tiden, men kanske ändå varit lite tveksam till om hon skulle räcka till för mig. Men nu börjar jag faktiskt tro att det här kan vara en häst att satsa på för framtiden. Vi får se – jag utbildar henne så mycket jag kan helt enkelt. Hon är ju bara 6 (okej, snart 7) så det är ingen brådska!

Redo för ny vecka

En lugn helg, vilket var välbehövligt! I fredags jobbade jag bara till lunch, och därefter åkte jag till min kiropraktor. Det är viktigt att ta hand om kroppen när man jobbar mycket fysiskt! Numera brukar jag inte vänta tills jag får ont, utan jag försöker gå redan när jag börjar känna att jag inte ”orkar sträcka på mig” – för då har jag börjat bli för spänd och trött i musklerna. Jag tror det är viktigt för att hålla för det här i längden – och givetvis för att kunna rida så bra som möjligt. Alla spänningar och skevheter vi har överförs på hästarna, det är jag övertygad om. Det kan givetvis vara tvärtom också – om hästen är spänd och sned så ”smittar” det såklart till oss också!

Igår var jag faktiskt helt ledig, och idag blev det en väldigt kort dag med julgranshuggning och longering av Anea och Grodan. Ikväll har vi varit på bio på Bygdegården i Kårsta-Ekskogen för första gången. Det var lite intressant, då det var en paus mitt i så att man kunde köpa fika! Ganska trevligt faktiskt, och roligt att det finns bio även ute på landet. Vi såg Solsidan – som jag kan rekommendera om man gillar serien.

Superskönt med ”riktig helg”, har jobbat väldigt mycket sista tiden. Nu känner jag att jag har hunnit göra lite andra saker och få lite mer ”mental ordning” och tycker att jag är redo för en ny vecka. Som dock rivstartar med en arbetsdag från 07.30 – 21.00 imorgon… 😉

Stort tack till er som har hjälpt mig i helgen!
Solig eftermiddag, men var är snön?

Anea i höstas

Några bilder från i höstas på mig och Anea. Lisa Simonsson (Lisas hästfoto) har fotograferat. Tyvärr var det knepigt att ta bilder! Tanken var porträttfoton, men Anea kan inte ha öronen framåt när hon står stilla, det är helt omöjligt! Den här gången gick det inte ens att lura henne med ”gnägg-appen”. Så vi provade med ridbilder istället, men då var underlaget knepigt så det gick bara att rida väldigt ”försiktigt” och i ett lågt tempo. Fina färger blev det i alla fall! 😉 Nu vill vill ha snö så att det går att ta fina vinterbilder istället. Jag längtar efter snö-galopp – men än så länge ser det inte alltför lovande ut tyvärr.

Veckans övning

Måndag och tisdag har vi jobbat med en av övningarna som jag nämnde att vi gjorde i helgen. Jag får se om det blir samma imorgon, men annars kommer den en annan torsdag för den är så himla bra!

Som ”uppvärmning” har vi först jobbat med att rida hästen helt rak i kroppen men ställd i nacken. Halva långsidan ställer man inåt, och halva långsidan ställer man utåt. Viktigt att inte böja halsen, och att ha kontroll på bogar och bakben. Många hästar vill hellre dra in nosen istället för att ”ställa igenom” – så här gäller det att vara uppmärksam på att inte formen blir lägre och att hästen undandrar sig kontakten.

Huvudövningen är att dela upp långsidan i fyra moment:
1. Helt rak i hals och kropp.
2. Ställa hästen inåt – bara i nacken!
3. Böja halsen inåt, men ha hästen rak i kroppen. Så ”får” man ju aldrig göra annars, och ett vanligt fel är just att missa att böja kroppen. Men i den här övningen gäller det att verkligen dela upp varje moment, och det är faktiskt inte så lätt att medvetet bara böja halsen. Här måste man rida rakt framåt för skänklarna, och kanske även hålla inner bakben på plats!
4. Behålla böjningen i halsen, men även flytta in framdelen så att hästen går på tre spår – dvs i  en öppna.

Det är ett lite annorlunda sätt att komma in i en öppna, men det blev väldigt tydligt för ryttarna var hästen har sin kropp, och jag måste säga att det blev många fler bra öppnor än vanligt! Några har avslutat med att rida öppna i trav ”som vanligt” efteråt – och plötsligt var det ganska lätt. Riktigt bra övning som jag måste lägga på minnet och återanvända!

Vad tycker ni som har gjort övningen redan?

Helgen

Lör-sön har jag haft årets sista helgkurs. Det är mysigt att ha kurs innan jul tycker jag! Vi brukar avsluta med lunch på Hökeriet, och det gjorde vi igår också.

På kursen har vi fokuserat mycket på lösgörande övningar och att hitta hästens sidor. Har jobbat en hel del med det sista veckorna, t.ex. ställa åt båda håll (utan att tappa spårningen), öka / minska volten mm. Igår gjorde vi också en övning på långsidan där man rider rakt – med ställning i nacken – med bara böjning i halsen (rak kropp) – och några steg öppna på slutet. Faktiskt en bra övning för att hitta mer kontroll ”del för del”. Satsar på att göra den med alla innan terminen är slut. Vi gjorde också skänkelvikkning med rättställd och motställd häst.

Den bästa kommentaren från en kursdeltagare efter de här övningarna var att ”det var som ett spela piano istället för att spela trummor”. Ska lägga det på minnet, tycker att det var en så bra beskrivning!

Länkar till lördagens middag (bra för mig själv att kunna gå tillbaka till också eftersom jag i princip bara googlar recept… kanske skulle börja skriva ut dem istället)
Förrätt: små filodegspajer – jättegott och lättare än jag trodde. Slängde på pinjenötter också.
Huvudrätt blev lammfärsbiffar med fetaost, rotfrukter i ugn och tzatsiki. Det gjorde jag mest ur minnet.
Efterrätt, samma som tidigare år, men det passar så bra och är så himla gott!

Torbjörn har tagit fina bilder på ”supermånen” igår kväll och i morse. Men i morse vid den tiden sov jag som en stock. Helt slut efter helgen…  Så stort tack till Helena, som körde Solrunn till flyget igår kväll – och tack till Solrunn också som hade diskat efter frukosten! <3