Bra onsdag

Idag har jag haft bra flyt, och den här veckan är jag lite piggare i varje fall. I morse var jag extremt effektiv med utsläpp, mockning och fixa hö, för att sedan rida sex hästar under dagen. Hade tänkt mig sju, men Zigge fick bli longerad över bommar istället. Trots många hästar så har jag inte stressat – hann till och med åka iväg och äta lunch i Väsby idag med min hovslagare Nicolina. Mycket bra initiativ från hennes sida, sådana pauser blir det inte alltför ofta!

Dagens höjdpunkter:

Affe har galopperat ovanligt bra i höger varv (han har varit väldigt olika i galopp-varven sedan han kom). Dessutom har han blivit skodd utan lugnande för första gången! Utan lugnande ville han inte ens lyfta bakbenen på gången tidigare, förmodligen en kombination av att han har haft ont i ett framknä, men kanske också något som ”satt sig i huvudet”. Idag var han lite spänd, men med en slicksten (och en tålmodig hovslagare) så gick det att lura honom. Läs hela bakgrunden här.

Anea och jag red ut i solen. Det var väldigt halt, men jag red lite i skogen och travade / galopperade i ett traktorspår. Hon kändes jättefin och avspänd. Igår gick hon med på lektion med bommar, vilket nog var väldigt bra för henne. Bra jobbat, Lena!

Avatar har gjort några rena byten, av olika kvalitet. Det sista vi gjorde var dock i en ganska bra balans och avspänt. Inte på min hjälp visserligen, men bara att han ”kommer på” hur / vad han ska göra är gott nog!
dsc_2070Fin vinterbild från förra året. Hoppas vi snart är mer igång igen!
Foto: Caroline Davidsson

 

Reflektioner kring vårt ansvar som hästägare

Läste det här inlägget för en tid sedan, som reflekterar kring om vi har för låg tolerans för ”defekter” hos hästen. Jag tyckte det var intressant, och det finns verkligen olika synsätt kring det här. Om en häst får en skada så måste man till att börja med ta hänsyn till användningsområdet och vilka resurser som finns tillgängliga (och typ av skada, givetvis). Jag tycker absolut att man som hästägare måste ta med i beräkningarna att det kan hända saker som gör att det blir en lång konvalescens och att man ska försöka rehabilitera skador (eller leva med dem) om det känns försvarbart. Ibland kan vissa skador göra att en häst inte kan ridas fullt ut men den kan fungera som promenadhäst – men alla hästar fungerar kanske inte som det (mentalt). Vissa hästar blir t.ex. för svåra att handskas med om de inte rids ”ordentligt” – förmodligen för att vi har avlat fram hästar med den typen av temperament.

I samband med denna artikel såg jag några kommentarer som tog upp problemet att man får ut pengar när en häst döms ut (om den är försäkrad förstås). Det kanske kan bidra till att vissa hästar döms ut istället för att få en ”andra chans”, och det är beklagligt. Min uppfattning är dock att de flesta hästägare gör allt i deras makt för att hjälpa sina hästar. Jag tror att det är en ytterst liten skara som ”rider sönder” hästar medvetet och dömer ut dem för att få pengar till att köpa en ny – ett påstående som också florerar ibland. Att man kan rida sönder en häst tvekar jag inte en sekund på, men jag tror inte att problemet avhjälps genom att ta bort livförsäkringarna? Det kommer alltid finnas ryttare som stjälper sina hästar, försäkring eller ej.

Hur som helst. Jag har mina hästar livförsäkrade, och vi har räknat på att det faktiskt lönar sig för oss som har få hästar och är beroende av att snabbt kunna köpa in en ny häst i verksamheten om något händer. Det kanske går att tänka några varv till kring det, men så gör vi. Jag tycker inte att jag ska behöva ”skämmas” över att jag får ut pengar om en av mina hästar döms ut.

Angående vilka skavanker som kan vara okej och inte så måste man bedöma det med hjälp av sin veterinär från fall till fall. Jag tycker inte man ska skuldbeläggas för att man gör valet att ta bort en häst som inte går att rida, istället för att den kanske släpps på en lösdrift bara för att den inte har ont så länge den bara går i hage. Bortsett från livförsäkringsfrågan så har de flesta häst för att rida. Man kanske inte har råd / möjlighet att ha två och så länge en bara går i en hage så kostar den ändå pengar och du har kanske inte möjlighet att köpa en ny. Oavsett om man tävlar eller ej så förmodar jag att de flesta av oss har häst för att rida?

Jag har behövt ta beslut om avlivning flera gånger, tyvärr. Om man har många hästar i en verksamhet så är det något som ingår dessvärre. Det är inte roligt att behöva besluta om liv och död, men jag tycker också att vi har en skyldighet att ”våga” ta beslut om avlivning i vissa fall. Jag förstår att vissa tycker att det låter hemskt, men hästen vet inte om att den kommer att dö. Att inte kunna ta sådana beslut gör ibland att vissa hästar ”hålls vid liv” med smärta alltför länge istället, helt enkelt pga att ägaren inte klarar av att besluta om avlivning. Jag tycker INTE att det är mer ”behjärtansvärt” än att ta bort en häst.

Om det är rätt eller fel tycker jag att man själv ska få känna efter, och jag tycker inte att man ska dömas utifrån det. Exempelvis valde jag att ge Nogge en andra chans och operera honom när han slet sönder en menisk. Jag hade kunnat döma ut honom då, men han gick att rida och träna efter operationen – i ca 1½ år. Ångrar inte att jag provade, men tyvärr blev han ändå utdömd till slut pga den skadan, och då var det inget att göra alls. Affärsmässigt var det helt IQ-befriat, för jag hade kunnat köpa minst två nya hästar för den summan jag lade ner på hans operation och konvalescens.

Med Harry var jag tveksam, för som jag skrivit tidigare hade man kunnat prova att operera. Konvalescensen var dock lång (och tydligen smärtsam). Min känsla var att han dessutom redan var uttråkad och understimulerad trots stor hage och kompisar (men ingen ridning) och att han kändes deprimerad. Om jag i det fallet ”ger hästen en chans” så gör jag inte det för hans skull, utan för min skull, det är min uppfattning. Ibland tror jag att en lång konvalescens med t.ex. boxvila kan vara väldigt tuff för en häst som är gjord för att röra sig flera timmar om dagen. Det ska man nog också ta i beaktande när man tar beslut.

Vart vill jag komma? Jo, att bedöma från fall till fall. Och inte heller se allt svart eller vitt, eller ”döma” andra människor för deras beslut när du inte vet bakgrunden. Jag tycker på något sätt att man som hästägare har ansvar att göra ”allt” för sin häst – men att göra ”allt” kan verkligen innebära olika saker…
dsc_5176

1:a advent

Snön är tillbaka, vilket jag gillar. Ogillar dock att det är storm och att jag måste ta in hästarna snart i den här förfärliga blåsten. De blir ofta ganska jobbiga att hantera när det är sådant här väder…
Tanken idag var att ha en lugn dag, men det gick väl sådär. Hon som skulle hjälpa mig med utsläpp och mockning fick förhinder så jag fick ta det själv. Har inte haft en enda ledig dag i november och känner mig lurad på min lediga förmiddag som ett barn som blivit snuvad på sitt lördagsgodis… Är så trött så att jag blir yr mellan varven (eller så har jag fått en hjärntumör, men det tror jag inte)! Måste verkligen försöka hitta en lösning så det inte blir såhär hela tiden… Så himla svårt att låta bli att jobba.

Nåväl, har tagit lång lunch i varje fall, och gjort lite adventsfint hemma. Så efter jag har tagit in hästarna (usch…) och haft två lektioner så ska jag gå hem och dricka glögg och tända ljus! Älskar advent!dsc_6589Lyckades sno ihop en krans själv som jag är mycket stolt över! Var faktiskt lite knepigare än jag trodde att få det snyggt. Eftersom det blåser storm törs jag dock inte hänga upp den på ytterdörren idag…
dsc_6596 dsc_6600Ljusstaken på plats på spisen. Ikväll: tända ljus och sitta vid brasan och dricka glögg!

Bytesträning

Den här veckan har jag tränat två dagar i rad med Avatar. Vi har då fokuserat på bytesträningen, något som man en period kan behöva ”nöta” lite regelbundet. Därför var det väldigt bra att få hjälp två dagar i rad. Det är bättre att öva ofta än länge när något nytt ska läras in.

Tyvärr har han lite i ”bagaget” när det gäller bytena. När han kom hit så fick han nästan lite panik och ”skenade”. Bara att gå in på en diagonal gjorde honom spänd, så tyvärr verkar det ha blivit lite missförstånd när det här är påbörjat. Troligen har han fått lägga upp tempot för mycket, och nu försöker vi dels få honom avspänd, men också lära honom tekniken och hur han ska ”använda benen”. Nina är en väldigt bra hjälp när det gäller just bytena. Just nu gör han lite olika saker så det är inte exakt samma problem varje gång, men det är mer positivt än om det är exakt samma sak som strular varje gång – för då blir kanske just det problemet ”befäst”.

Sista tiden har han oftast bytt på hjälpen men efter bak. Nu de här dagarna började han faktiskt byta bak, men då fick han inte med frambenen istället. Det är dock bra att han börjar ”hitta bakbenen”, och igår kunde vi avsluta med ett rent byte i uppförsbacke, som dock var kort bak, men ändå avspänt och på hjälpen. Nina är positiv och tror att han kommer göra riktigt fina byten bara han hittar koordinationen. Med tanke på hennes erfarenhet på området så tror jag att hon vet vad hon pratar om. Det är lätt att bli lite stressad när det inte funkar, och börja ”trycka igenom” bytena, men det är viktigare att lägga en bra grund och ”nöta”. Hon sa också att även om det inte funkar alla dagar så ska jag hålla mig kall. Även om det inte är ”bra” ännu, så känns det ändå mycket bättre och mer på rätt väg än när han kom, så det är bara att ha tålamod! dsc_5575Galoppen har faktiskt blivit mycket bättre och rundare, och även traven är mer i ”uppförsbacke” nu än tidigare. Om han fortsätter utvecklas såhär positivt kommer han bli SÅ fin!

Extra personal till stallet

Som ni nog har listat ut så jobbar jag ganska mycket. Jag skulle behöva avlastning vissa helger. Tyvärr är det inte regelbundet, så det kanske är svårt att hitta någon som kan / vill? Det brukar vara ca fyra timmars jobb och ut – eller insläpp samt fixa foder och mocka ca 8 boxar. Vit lön. (Tänk att man ska behövs skriva det, bara för att det är ett hästjobb…) Man ska vara över 18 år, med god hästvana och tillgång till bil.

Någon av er kanske kommer att tänka på en lämplig kandidat? Tipsa gärna i så fall! Runt jul och nyår (även de dagar som inte är röda) vill jag också gärna ha lite avlastning och då går det också att passa på att rida i samband med det. Så ni som inte vill sitta stilla hela julen får gärna höra av er och hänga lite i stallet istället!

Ladda om

Idag hade jag en del ridning på schemat, men jag tänkte om och red bara en häst. Igår red jag hela dagen och avslutade med ett möte / middag om en grej som skulle kunna bli SÅ BRA om det blir av. Även om det inte går att genomföra så är det roligt att spåna kring nya idéer tycker jag. Det är så lätt att köra på i gamla hjulspår. Det är också lätt att jobba ihjäl sig! Jag har stort kontrollbehov, men insåg att jag faktiskt inte måste rida alla jag hade tänkt idag. Tanken från början var trots allt att den här helgen skulle vara så ledig som möjligt, och ändå har jag lektioner och ridning på schemat (men ingen mockning i varje fall).

Så idag har jag bara mockat och ridit en kort stund = två timmars jobb, och resten av dagen tog jag ledigt. Det behövs, för jag har jobbat varje dag i november. Och som vanligt har jag inte ens märkt det! Ett tag funderade jag på att ta mig in till SIHS ändå, trots att jag inte hade tänkt det i år. När jag väl hade bestämt mig för att ta det lugnt gick dock all luft ur mig, så jag blev hemma. Det känns ganska konstigt att inte vara på Friends, det är ju lite av en tradition att starta advent med SIHS. Jag tycker dock att programmet blivit sämre, tiderna för dressyren också… Om man kämpar med bättre publikuppslutning till dressyren så vet jag inte om sön morgon kl nio är bästa tiden för att få mer folk dit, men vad vet jag? Alla kanske inte tänker som jag. Ni som är där – hoppas att ni har roligt!
dscn2295

Forum om hästutbildning och träningsmetodik

Igår anordnade Svenska Ridsportförbundet en debatt kring hästutbildning / hästvälfärd / djurskydd. På bilden längts ner ser ni vilka som satt i panelen. En bred panel med domare, ryttare, veterinär m.fl.

Debatt-tillfället har kommit upp pga kritiken som riktats mot dressyren på senare tid. Jag tycker att det här var ett enormt bra initiativ, där man fick ställa frågor och föra fram åsikter. Om det inte varit så kort varsel hade det nog varit väldigt många fler på plats tror jag, för intresset finns, helt klart. Var rädd att det bara skulle bli ”mellanmjölk” av allt, men skulle nog säga att den hel del kom upp på bordet och på ett bra sätt.

Det är omöjligt för mig att sammanfatta allt, jag har inte heller fört anteckningar. Tidningen Ridsport har gjort en sammanfattning här. Några saker som jag tycker var viktiga punkter (blandat med personliga åsikter – alltså inget objektivt referat):

* Att funktionärer (FEI Stewards och överdomare) ska vara på plats ”där det händer”! Något som jag tänkte ta upp (men inte gjorde) är att jag tycker att överdomaren på ”vanliga” tävlingar borde synas bättre! Hur ska man annars veta vem man ska vända sig till om något är oklart? T.ex. på en tävling i år red jag fram samtidigt som en annan ryttare rappade sin häst flera gånger så att det hördes i hela ridhuset. Var befann sig överdomaren? Jag borde ha sagt något själv, men det är inte helt självklart när man samtidigt sitter och rider fram och vill fokusera på sin start, tyvärr!

* Detta leder till nästa punkt: att vi alla har en skyldighet att säga till när vi ser något som inte känns bra mot hästen. Har vid ett par tillfällen ångrat att jag inte gjort det. Ofta blir man lite chockad och paff, och när det bara är ”på gränsen” är det lätt att låta det passera tyvärr. Ren misshandel ser man nog inte så ofta, men exemplet ovan var ju illa nog. Eller tränaren som skrek till eleven före mig att ”slå hästen” – istället för att säga något bytte jag tränare – men det kommer ju alltid en annan elev och tar min plats.

* Jag tyckte att en deltagare tog upp en viktig punkt: att vi även måste tänka på hur icke-ryttare / utomstående ser på vår sport!

* Det togs upp vikten av utbildning, att vara en förebild, att informera. En del saker handlar ju dock bara om sunt förnuft. Personligen kan jag också tycka att man varken behöver utbildning eller lusläsa Ridhandboken för att fatta att man inte behandlar djur illa, men sedan är det ju olika för oss alla vad vi anser är ”acceptabla gränser” och DET måste vi prata om.

* Jag tycker att en viktig aspekt är att inte bara fokusera på tävling. Det blir ju lätt så eftersom mycket foton som publiceras är just från framridningar t.ex. MEN det är också viktigt att lyfta det som händer ”hemma på gården”: Det var inte svårt att lista ut att flera deltagare i publiken hade dåliga erfarenheter av tränare och beridare som använder oschyssta metoder. Hur kommer man åt detta? Vart ska man vända sig? Tyvärr verkar inte branschen självsanera sig. Man kan tycka att det skulle leda till ett dåligt rykte = inga kunder. Ändå verkar prisrosetter överväga när man ser sig om efter tränare eller ryttare till sin häst – HUR man når dem är inte av lika stort intresse.

* En fråga angående punkten Djurskydd på hemsidan togs upp (och jag uppfattade också att man tog det till sig). Bra, tycker jag. Som det verkar nu för den som inte är insatt är det lätt att tro att ”inget görs” och att allt sopas under mattan. Jag får tyvärr lite samma känsla av artikeln jag länkade till, men min uppfattning var snarare att det jobbas mer med dessa frågor än vad vi ser utåt. Det är ju verkligen något som man behöver kommunicera bättre mot oss medlemmar.

En tanke som slog mig angående utbildning. Har gått både hippologen och C-tränarutbildningen, och mycket fokus ligger givetvis på ridlära, att uppträda korrekt, pedagogik och säkerhet kring häst. Jag efterfrågar dock mer diskussion kring etik och moral när det gäller häst och ridning för det behövs!

Jag tycker att debatten var välkommen och bra! Fler tillfällen efterfrågas från mig direkt. Det är mycket bättre att ge en möjlighet till diskussion på det här sättet, än bara via sociala medier. Att förändring tar tid är fullt förståeligt, och det här är en bra början. När man tog upp saker som att tävla på butta och hoppas taggtråd inte är accepterat längre, så känns det trots allt som om det faktiskt går att ändra saker och ting.
Vill tacka Ridsportförbundet för detta forum, panelen, samt Elisabeth Lundholm som höll i debatten på ett bra sätt!
15230816_10155583224278636_5685965202984022939_n

 

 

Lite för mycket av allt

Jag är totalt slut, efter mycket jobb och lite sömn. Oftast är sömn min bästa gren, men av någon anledning har jag sovit sådär ett par nätter. I morse vaknade jag 04.45 när Torbjörn skulle upp, och sedan kunde jag inte somna om pga att jag visste att jag hade en stressig morgon framför mig. Dagen har ändå varit bra, men lång!

I morse hade jag utsläppet, samt mockade ”mina” boxar innan det var dags att lasta Avatar redan 08.45 för att åka och träna. (”Redan” med tanke på allt jag skulle hinna innan dess.) Tog även emot en ”ny” häst innan vi åkte. Bara en tillfällig gäst som ska vara här när ägaren är på semester.

Träningen gick jättebra! Han var superfin, speciellt i galoppen. Har inte haft såhär bra galopp innan! Kul att han visar förbättring vid varje träning. Nina satt också upp för att känna på bytena, vilket var himla bra. Det är mycket bättre att hon också får en känsla för vad som är ”problem” (nämligen att han gärna sticker iväg.) Skriver ingen lång analys om det, men tanken är i alla fall att fortsätta imorgon (hon kommer hit och hjälper mig).

Vi var inte tillbaka förrän strax efter 12. Red Anea i ridhuset och fixade lite små saker i stallet. Sedan åkte jag till Solna för att delta i ”Forum om hästutbildning och träningsmetodik” anordnat av Svenska Ridsportförbundet. Helt slut i skallen efter detta, men det var givande, och jag ska skriva ett eget inlägg om det! Måste bara smälta det lite först…