Helgen i bilder

Fin hösthelg! Jag har haft kurs i två dagar med tema programridning. Idag avslutade vi med att alla red upp LB3 med bedömning. Här är ett gäng blandade bilder från helgen.

Lisen hade med sig sin egen häst Shakira. Kul med en häst utifrån!
Äpplen som väntar på att bli en paj på lördagskvällen

Bra saker med hösten: citrusfrukter och tända ljus

Karin och Zigge
Min stalltjej Sofia hann även tävla på Skalmsta igår, så vi åkte dit mellan ridpassen och hejade på. Hon red sin första dressyrtävling med sin hopphäst Holly. Mycket prydlig ritt! Passade ju bra med tanke på kursens tema.
 Morgon på Wreta
 En hög med får.
Caroline och Velle
Lisen och Shakira
Karin och Fantasi

Eva och Qurre
Viktiga detaljer! Blommor på gäst-toan
Slut för idag. Tack för en bra helg! Det är roligt med kurser med olika teman tycker jag. Det blir lättare att ha en röd tråd genom passen då. 🙂

Fortbildning ridlärare / tränare

Igår var jag på Djursholms ridskola på fortbildning hela dagen. Det var kombinerat för både ridlärare och tränare denna gång, och både dressyr och hoppning. På förmiddagen tittade vi på dressyr med Marianne Esseen och på eftermiddagen hoppning med Daniel Svensson. Fokus låg på grundridning och ryttarens position. Det mesta är repetition, men man får alltid någon liten ny idé att ta med sig hem. Marianne visade t.ex. en bra övning för att förklara kontakten med hästens mun, den ska jag försöka använda vid tillfälle. Det är ju så himla svårt att förklara tycker jag! Och så är det olika på olika hästar….

Oftast tycker jag att den största behållningen av en sådan här dag brukar vara att träffa andra i samma bransch. Man är ju minst sagt ganska ensam i jobbet ibland, och jag saknar att ha någon att diskutera och bolla saker med, även om jag gillar att jobba själv och göra som jag vill. 😉 Igår var det både ridlärare, domare och tränare på plats och folk som jag oftast bara träffar i dessa sammanhang. Det är bra att få lufta vissa tankar och även höra lite om hur andra jobbar / tänker och funderar!

 

Helgen

Måndag igen. Solen skiner! Superskön dag och jag är glad att jag får jobba ute (säger jag och sitter inne och skriver detta…)

Helgen gick snabbt, som vanligt. I fredags hade jag drop in på morgonen och red några hästar på em. I synnerhet Grodan var fin, hon är en stjärna! På kvällen hade jag en kompis på besök och vi åt en höstmiddag med äppelpaj som avslutning. Jag gillar hösten! I alla fall innan den blir för mörk / kall och blöt. Just nu är det mysigt med lite mörkare kvällar och tända ljus, men jag vet ju att inom kort kommer jag att hata mörkret tyvärr. Tycker det är jobbigare än kylan.

På lördagen var det stalljobb på förmiddagen och tävling em / kväll. Det blev en lång dag eftersom tävlingen var i Strängnäs och jag startade vid 18. Det kändes helt ok, men en riktig miss i en piruett. Tyckte saxen var bättre än tidigare och serierna stadiga. Dock snåla domare (i mitt tycke) och några märkliga kommentarer som var svåra att ta till sig, men det är ju så med dressyr ibland. Kan dock konstatera att jag måste nöta program mer hemma. Varje moment för sig fungerar rätt bra på träning, men det blir svårt att behålla samling och spänst ett helt program och jag upplever att det går fortare och fortare ju längre in i programmet vi kommer, det är inte bra! Plan: rida mer program och filma även hemma så jag kan rätta mig själv snabbare. Svårt att känna allt som händer, men kan ju själv se vissa saker väldigt tydligt på film!

Igår var jag ledig på förmiddagen (tur, var helt slut), och hade kurs på eftermiddagen. Ingen ridning, behövde vila kroppen! Nya tag idag igen, men Anea får en uteritt, det har hon förtjänat.

Man får göra det bästa av hösten!

Hemma igen

Har haft några bra dagar på Gotland med fokus på att sova, läsa och äta god mat. (På fredagen jobbade jag i och för sig lite också, bl.a. med att uppdatera hemsidan. Finns nu ytterligare någon ny kurs och det kommer förmodligen ett par tillfällen till under hösten. Ni får helt enkelt hålla utkik!)

I lördags firade vi mina föräldrars födelsedagar med middag ute. Vi åt libanesiskt och man kunde beställa flera smårätter. Vi fick in 16 olika (!), några var i och för sig ”bara” röror, men ändå. Jag trodde inte vi skulle få i oss allt, men det gick alldeles utmärkt, och ändå blev man faktiskt inte ”äckligt mätt”.

Nu är jag hemma igen, hade lektioner igår kväll och hann rida lite också. Hoppas nu på att ha lite ny energi för att orka med höst och vinter! Har ni några tips som gör att man orkar bättre under vinterhalvåret?

Långhelg

Jag kommer faktiskt smita iväg från och med ikväll till och med måndag förmiddag. Tyckte att jag behövde en mini-semester för att orka hela hösten. Ikväll har jag därför vikarie, vilket inte hör till vanligheterna! Jag åker till Gotland, ”som vanligt” (kanske borde man variera sig ibland men det är skönt att ha ”sitt eget”). Har inte varit där på hösten mer än någon enstaka gång så det kommer kännas lite annorlunda.

Idag har jag varit och tränat på förmiddagen med Anea. Det gick väldigt bra, hon kändes jättefin. Jag tror att jag har hittat lösningen på sadelproblemet nu, men det kräver nästan ett eget inlägg… Kan i alla fall konstatera att skillnaden är enorm!
Inte världens bästa bild kanske, Zigge blundar.. Men såhär spontan-glad blev jag när jag provade samma sadel på honom igår. Och då kan jag tillägga att jag inte ler i första taget när jag rider! Men plötsligt fick han upp ryggen och travade bättre än någonsin. Borde ha filmat istället…

Helg

Den här helgen var min tanke att ha en lugn helg, men det har ändå resulterat i ett ganska späckat schema. Nu på morgonen ska jag få hjälp av Ellinor att kolla sadeln på Grodan, så jag ska snart ner och rida (hade egentligen tänkt låta henne vara idag, men det blir bara en kort stund). Sedan ska jag till Täby och coacha Marianne inför hennes tävlingsstart. I eftermiddag blir det två privatlektioner, och eventuellt rida Anea.
Dessutom är våra föräldrar här och hjälper till med saker på gården, bl.a. tapetsering av det stora rummet på övervåningen. Det kommer bli jättefint när det blir klart! Just det, fåren ska in idag också. Det är alldeles för dåligt bete i år. 🙁

Imorgon ska jag ha ett par lektioner på morgonen, och sedan döma en LA i Kungsängen. Det är dock ingen kurs i helgen, utan jag hade en eftermiddagskurs igår (förmodligen med tanken om att vara ledig idag istället…). Nu har jag ju dock förmånen att ha ett roligt jobb och jag råkar vilja jobba i helgen ändå, men det känns roligare när det inte är ett måste, utan snarare för att jag faktiskt har lust.

Hoppas ni får en trevlig helg!
Red Affe igår, och han var så himla fin! Han är MYCKET starkare och det gick att rida öppna i galopp och länga traven lite. Vilken skillnad det har blivit på honom. Grodan var också jätteduktig igår och bytte rent på hjälpen, samt börjar kunna närma sig någon slags mellantrav. Det går framåt!

Helgens kurs

I helgen har jag haft kurs med tema ryttarens sits, kanske det tema som jag tycker är roligast. Oftast blir det inte så avancerade övningar, men det roliga är att man ser sådan skillnad på hästarna när ryttarna ändrar på sig, och det är tillfredsställande!

Till exempel var det en elev som gärna ville ”ta i” för mycket i sin lättridning och då hamnade ”efter” hästen och i lite bakvikt. När vi ändrade detta så fick hästen (Calle) en mycket bättre bjudning. Att ändra rätt sak är så himla viktigt, så att man inte sitter i obalans och jobbar ”mot” hästen, och sedan dessutom lägger till mer drivning med skänkeln. I detta fall löstes det ju på ett mycket enklare sätt än att ”jobba mer”. En annan elev behövde snarare fördröja sin lättridning och inte bli för snabb, samt slappna av i höfterna och komma närmare sadeln. I det fallet syntes en stor skillnad i hästens rörelser – mer avspänt och genom ryggen.

Är också mycket stolt över helgens mat, i princip allt hemodlat. I lördags blev det älgfärsbiffar (inte jagat själva, men i alla fall styckat själva) med rotfrukter och sallad med bl.a. bondbönor och gurka. Till efterrätt en zucchini-kaka. Till lunch igår åt vi paj med spenat, mangold och fetaost. Känns så roligt att kunna bjuda på mat från gården! Gott är det också.

Nästa kurs med samma tema är planerad 10-12 november, då kombinerat med yoga. Det finns platser kvar!
Missade helt att fotografera i helgen, så här är en gammal bild från en sitsträning på Wirja. Inte ens sargen är klar här! Det har hänt en del sedan dess…