Tänk om man fick stanna tiden nu

Såhär ser det ut om man går ett varv i min trädgård nu. Första gången vi tittade på huset var när syrénerna blommade och det var det jag föll för. Här finns riktigt gammal och storvuxen syrén och jag älskar det! Jag tänkte i och för sig samtidigt ”vem ska ta hand om den enorma trädgården?”… Det var något jag såg som ett hinder, inte resten – massa byggnader som var (är) i stort renoveringsbehov. Jag gillar i och för sig att fixa i trädgården, även om tiden är knapp och gräset alltid blir för högt. Och jag älskar att det finns massa gamla och gedigna växter här som någon har planterat för många år sedan, och så får jag ibland fylla på med nytt. Man inser ju att det tar år att bygga upp en trädgård och jag är tacksam över att få skörda någon annans arbete och njuta av det!
Äppelträden blommar ut alldeles för fort!
Hm.. tror att det kom med en spindel här om man tittar väldigt noga. 🙂

Helgen

Den här helgen har känts lång, antagligen för att jag har gjort ganska mycket olika saker. I fredags var det drop in på morgonen och en privatlektion med Grodan på eftermiddagen. Däremellan annat jobb på gården som måste göras. Det är mycket såhär års. Torbjörn har satt potatis och sått i landet för fullt, jag har knappt hunnit hjälpa till med det… Bara att klippa gräsmattan tar ju timmar här och jag har inte ens hunnit ett varv innan jag borde börja om igen. Det växer så det knakar överallt just nu.
Fredag kväll var vi bjudna på middag i stan, vilket var väldigt trevligt! Det blev inte jättesent men jag var inte direkt pigg lör morgon…
Stona har fått sova ute i natt för första gången. Hade nog gått tidigare men de skulle avmaskas och vänja sig vid mer gräs först.

På lördagen var det ett dagläger med två pass och lunch. Bara elever som jag känner sedan tidigare, så det var ganska ”lätt” att hålla kursen. Det är alltid svårare med helt nya elever som man inte har sett tidigare. Efter det ridning av Anea inför tävlingen som vi var på igår. Tyvärr en total besvikelse. Jag har inte kommit ut i år förrän nu, så det går nog att ”skylla” lite på säsongsdebuten, och det kanske inte var så lätt att göra den på Djurgården där det är väldigt tittigt. Hon var SÅ fin på framridningen, jag tyckte att jag fick upp fronten bra mot slutet och hon var väldigt avspänd och reglerbar. Inne på banan hade jag mer missar än jag någonsin haft – stod inte still i halten, bytte bak i en piruett, tog inte hjälpen i ena serien osv… Listan kan göras lång. Jag tror också att det djupa underlaget bidrog – hon var både tittig och spänd samtidigt som det blev tungt. Så himla trist och på ett sätt blir jag revansch-sugen, på ett annat sätt har jag tyvärr lust att strunta i det hela nu. Jag tror ju ändå inte att jag kan få fram så mycket mer ur henne på tävling när hon är 17 och begränsad i sina gångarter. (Jämfört med andra svårklasshästar.) Men jag brukar ju inte ge upp i första taget så några till starter lär det nog bli. Jag har väl dock i bakhuvudet att detta sannolikt är vår sista säsong, och det är svårt att peppa sig själv när man inte har högre mål än så.
Har hunnit med riktig sommar-njutning också. Man får passa på! Det är helt fantastiskt ute nu med syréndoft och fågelkvitter.

Förutom ovan nämnda har min snälla mamma också varit här och tapetserat i stora rummet uppe. Det blir superfint! Bara pyttelite kvar nu så är det snart klart. Rätt stor skillnad att byta en gul och solblekt (antagligen inrökt) strukturtapet mot en ljus och ny tapet! Glömde förstås att ta före-bilder som vanligt…. Det skulle man ha gjort på alla sina gårdsprojekt men det är så lätt att glömma när man är mitt uppe i det.

Hoppas att ni har haft en bra helg i solen!

Ny vecka efter lång och fin helg

Vilken helg det har varit! Riktig sommarkänsla. Jag har varit ledig från ons lunch till sön kväll bortsett från en ridtur och lite mockning i fredags. Men i övrigt har jag hunnit njuta av solen, fixa en del i trädgården, träffa vänner och åka på en kryssning med Torbjörn. En riktigt bra blandning av saker som jag behövde! Idag blir det dock till att kavla upp ärmarna för jag har sex hästar på min lista – tror dock att jag kommer att tömköra någon eller några för det ska bli riktigt varmt även idag så jag kanske inte klarar att rida alla.
Hoppas att ni också har haft en fin helg!

Rid -och yogahelg

Vi har haft en toppenhelg med ridning och yoga fre-sön. De här kurserna som jag håller i samarbete med Helena Starkenberg är väldigt roliga (för alla inblandade tror jag). Att kombinera ridningen med yoga ger faktiskt omedelbara resultat – mer avslappnade och fokuserade ryttare, lättare att komma ner i sadeln och alla deltagarna kände sig mindre trötta i kroppen än efter en ”vanlig” ridhelg. Jag tycker att det är kul att fokusera på enbart sitsen, och så är det såklart ett plus att jag själv också får vara med och yoga. Vi har naturligtvis även ätit god mat – en mycket viktig faktor för en lyckad kurs.

Här kommer en hel massa bilder:
Vi började på fredagen med ett vanligt ridpass för att komma igång. På lördagen blev det sitsträning på lina under förmiddagen, så att vi kunde fokusera på detaljerna.(Det var en fin och solig helg men faktiskt lite kallt på morgonen så jag ser rätt påpälsad ut…!)
Här är Kristina på Qurre och Kerstin på Boromir.
Lunch på lördagen. En sallad med bl.a. belugalinser, quinoa och fetaost. Dressingen är superenkel men väldigt god – bara honung och creme fraiche.
På fredagen var det ett yin yoga-pass som fokuserade på stretch. På lördagen en mer fysisk yoga som uppvärmning inför nästa ridpass.
På lördagen delade vi upp ridningen i två grupper så att även Helena kunde delta. Här är Karin på Velle…
… och Helena på Fantasi
Ytterligare en Karin och Dario
Efter ridningen blev det en fördrink innan middagen som bestod av lammfärsbiffar och rotfrukter.
Hög mysfaktor!
Idag avslutade vi med ett kort yogapass på morgonen samt ett avslutande ridpass med ridning utan stigbyglar.

Tack alla inblandade för en mycket bra helg!

Påsk på Wreta

Vårblommor är förstås ett måste. I år är det så kallt så det fick bara bli pyttelite utomhus.
Här inne gjorde jag dock ett stort ”fågelbo” som fick stå på bordet.
Godis är såklart också obligatoriskt. Just nu känner jag att det inte direkt råder sockerbrist i kroppen…
Påskriset fick faktiskt vara ifred för katten i år. Kanske för att jag har bytt ut pyntet mot ett lite mer diskret och mindre färgglatt. (Jag använder syrén i mitt påskris för jag orkar inte gå längre än ut i trädgården för att hämta kvistar)
En liten ensam tulpan blev fint ihop med ljusen tycker jag
Påskdukningen fick bli med fjädrar på faten…
… och ljus i äggkoppar. Passade perfekt!
Påskmaten blev en blandning av lite allt möjligt: gubbröra, ägghalvor, skagen på hårt bröd (med en egenodlad kvist av senapsört som pynt), sparris och kycklingsallad.
Efter middagen brukar vi gå till grannens påskbrasa. I år var det svårt att få fart på den så det slutade med att de hämtade en stor halmbal med traktorn som fick sätta fart på brasan.
Min vision med påsktårtan var att den skulle bli fin, men den blev mest rolig och ser ut att passa in på ett barnkalas. Den gröna kycklingen har min bror gjort och den kanske bidrog lite till det. 😉 God var den i alla fall!
Hoppas att ni också har en bra påskhelg!

Skärtorsdag

Påsk! Jag har börjat gilla påsken mer på senare år. Förut fyllde det ingen funktion för mig, men nu tänker jag att man ”firar in våren”. Även om det fortfarande är lite snö och kallt, så känns det verkligen som om våren är på gång nu. Jag vågade dock inte plantera vårblommor vid stallet än tyvärr, jag tror inte att de kommer överleva… Men här hemma ska jag fixa lite idag så det blir vårfint.

Jag ska försöka hinna ta det lite lugnt under påsken, så gott det går. Har två kurser men också lite tid till annat, och på måndag är jag helt ledig. Jag kan säga att det behövs, den här sega vintern har verkligen tagit energi från mig. Men nu vänder det nog snart! Min egen ridning känns i alla fall lite mer på gång igen, och det är en viktig faktor för att orka jobba på. Jag har svårt att förstå dem som jobbar med hästar (alltså undervisar, inte jobbar bara i stall) och inte rider / tränar själva. Jag måste få ny energi av ett bra ridpass, av tränarhjälp och i viss mån av tävling. Nu är ju jag inte så förtjust i att tävla, men det ger mig ett mål, och att ”lyckas” på tävling (behöver inte vara en rosett) ger ändå en morot mot att träna vidare. Utan tävlingsbiten hade jag inte gjort en enda halvhalt eller hörnpassering, då hade jag bara ridit omkring planlöst… 😉

Idag blir det lektioner på dagtid, mina kvälls-elever är lediga så vi har flyttat lektionerna. Jag ska inte rida själv idag, alla hästar går med utom Grodan som ska på uteritt med Sofia. Jag ska försöka städa och fixa inför påsk, och mocka och så förstås.
Hoppas att ni får en fin påsk!

Ny energi

Såhär långt en väldigt bra helg! I fredags jobbade jag bara till lunch, sedan åkte jag på ett ”coach-samtal” (kan vi väl kalla det) hos en bekant. Jag behövde prata lite om företag och framtidsplaner med någon utomstående. Vet inte om jag kom fram till något konkret, men jag tror ändå det är bra att verkligen tänka igenom vissa saker. Det är lätt att köra fast, särskilt när man jobbar mycket själv tror jag. Nästa år har jag drivit företag i 10 (!) år, så det är nog bra att fundera på vilken riktning man vill ta. Sjukt vad tiden går fort! På kvällen var jag och Torbjörn på middag och bio. Såg en komedi som var underhållande, men ingen film man direkt kommer att lägga på minnet.

Igår var jag helt ledig. Jag hann stöka undan lite här hemma, och efter det åkte jag till stan och träffade en kompis. Tanken var att uppdatera garderoben lite, men vi båda hatar att shoppa, så vi gav upp efter en timme. Istället gick vi till TAK (som jag verkligen har fastnat för) och drack bubbel på deras uteservering. Låter kanske inte så skönt, men med både sol och infravärme så var det en riktigt bra eftermiddag! Gå dit om ni inte har varit där. Fantastisk utsikt och verkar vara en ganska blandad ”publik”.

Idag är det jobb igen – en kurs i eftermiddag och fixa stallet. Har ridit ut på Anea, och sedan får jag se om jag gör något med både Grodan och Qurre, eller bara en av dem. Dessutom har jag köpt något som jag tänkte berätta om i ett eget inlägg, men ni får vara nyfikna en stund till (om ni inte redan har lyckats lista ut det).

Bra onsdag

Jag har varit så himla trött sista månaderna, vilket börjar kännas ganska länge. Våren kommer ju aldrig, så den där energin man kan få såhär års av lite sol har ju inte precis infunnit sig… Pyttelite bättre blir det ju av att dagarna är längre nu, men jag måste erkänna att jag har haft svårt med motivationen och att göra det där ”lilla extra”. Någon enstaka dag har jag orkat ta tag i någon grej som har släpat efter, men sedan är jag helt slut dagen efter. Jag har inte ridit särskilt mycket eller bra heller, och det blir lite av en ond cirkel, för jag mår inte så bra i kroppen heller om jag inte rider ordentligt.

Men! Idag började jag känna mig rätt normal igen. (Hoppas det håller i sig nu så att jag inte är helt lealös imorgon då…) På förmiddagen hade jag en privatlektion, samt hjälpte Sofia med Dario. Jag ”lurade” henne att rida ett dressyrprogram och det gick hur bra som helst! (Kan eventuellt ha en baktanke med det – vi får se.) Boromir jobbade jag lite vid hand, Qurre fick gå på uteritt, och Affe fick en kiropraktorbehandling (och därmed vilodag).

Efter lunch red jag själv, en inackordering, samt Grodan och Anea. Grodan är just nu som en duracell-kanin på speed, vilket är lite utmanande för jag måste ändå få henne ärligt fram för skänkeln. Hon vill hellre bli ”het” och lite springig. Men – när jag fick henne till lite bättre jobb så blev hon superfin! Det märks dock att hon orkar mer nu, för det tar lite mer tid att rida (för ett år sedan var det typ 20 min-pass…). Anea räckte det dock att bara jogga och kolla av att hjälperna fungerade – hon var fin från start! Ville inte sitta och nöta idag, för imorgon är det träning för hennes del så vi måste spara lite på krafterna.

Efter jobbet orkade jag dessutom röja lite hemma, vilket jag verkligen inte har haft lust med på länge. (Och det resulterar såklart i att man får ännu sämre energi och motivation – hatar ju stök…) Jag är ensam hemma ikväll så jag har till och med gjort ansiktsmask och typ rakat benen (!) vilket faktiskt gör att man känner sig lite bättre. Nu får vi se om energin håller i sig till imorgon eller om jag bara har lurat mig själv. 😉

(Och inte att förglömma – jag har till och med tränat en stund idag. Alltså avsutten träning. Känns riktigt duktigt!)

Här kommer ett kort klipp på Sofia och Dario. Jag trodde att jag filmade mer men hade visst glömt att trycka på rätt knapp…

Min helg

Att berätta om ”min helg” blir inget i stil med de texter man kan läsa i SvD under samma rubrik. Med andra ord ingen champagne på senaste innestället eller brunch efter en lång sovmorgon. Nej, bara hårt stalljobb i -14 den här helgen! Men en himla bra helg faktiskt. Jag föredrar ju trots allt lite kallare väder framför det där ruggiga och fuktiga runt nollan. Jag trodde jag skulle frysa i helgen men det har gått över förväntan även att hålla lektioner. Fint och soligt har det ju varit också!

Jag har haft stallet helt själv den här helgen, så jag har haft fulla dagar. Igår hade jag dock bara en lektion, i övrigt var det stallfix och några hästar att motionera. Kvällen tillbringade jag i Täby på tävling. Inte för egen del utan jag har skuggdömt en MsvB. När man blir domare ska man både sitta bredvid en domare på X antal tävlingar, samt döma ”bredvid” några gånger (plus kurser / utbildningar). Nu är ju tanken att gå vidare som MsvB-domare så småningom, och då gäller samma upplägg.

Idag har jag haft ett väldigt bra flyt. På fm hann jag göra klart allt i stallet (mockning, fixa foder mm) plus ha en kurs med två lektioner. Hästarna har varit fina på kursen och vi fokuserade på lösgörande övningar – extra viktigt för hästarna när det är kallt och de kanske blir lite extra stela. På eftermiddagen hade jag fem hästar som skulle röra på sig på olika sätt, dock bara en att rida och det var Grodan. Nu låg hon och sov igen när jag kom! När lilla sömntutan behagade vakna så red jag ett kort pass, och hon kändes superfin idag. Grodan har varit här ganska exakt ett år nu, så det kanske är dags för ett eget inlägg om henne. Dagens bild är den första på oss som är tagen i januari förra året.

Fredag

En kort dag idag. I morse hade jag ett drop in-pass, och där fick Dario gå med på sin första lektion. Min stalltjej red, det är mest hon som har ridit honom sedan han kom. Jag tänkte att det var ett bra sätt att slussa in honom i en grupp. Det gick väldigt problemfritt, han såg fin ut! Jag hoppas jag kan börja ha med honom så smått snart. Jag har inte velat stressa, för jag tycker att han har varit lite spänd i ryggen och att han behöver bjuda lite ärligare fram på bettet, men det börjar sakta bli bättre!

Efter lektionen satt jag upp en stund på Fantasi. Hon kändes bra, men behövde lyssna lite bättre på gas och broms. Det är nästan alltid halvhalterna jag måste stämma av när jag sitter upp på lektionshästarna (min egen också för den delen). Tror att vi ska jobba lite extra med det kommande vecka.

Jag har också ridit Zigge och Anea. Blev sen lunch, men nu är jag helt klar med stallet, så jag ska bara städa lite här hemma och åka och köpa mat till morgondagens dagläger. Ska bara komma på någon bra mat… Har lite idétorka!

Egentligen skulle vi fira min brors födelsedag idag men båda mina föräldrar är förkylda, så det blir en lugn kväll hemma med Torbjörn. Lika bra kanske, jag har varit väldigt trött i veckan. Känner mig dock piggare idag, så hoppas det håller i sig!