Födelsedag

Fyller tydligen år idag. FB påminner en ifall man skulle ha glömt det… Fått massa fina gratulationer och mina snälla elever kom med tårta idag! Blev väldigt glad för det. Eftersom det är sista veckan på terminen har det även kommit en del presenter – tack! På lektionerna idag har vi fortsatt med temat slutor, och sista gruppen fick till diagonalslutor i galopp och byten! Bra terminsavslutning med andra ord. Nästa vecka är det lite kurser, sedan är det dags för en välbehövlig semester, vilket ska bli skönt!
Firar lite med T ikväll också. Bra med ursäkter för lite bubbel. Man kan hitta ganska många sådana har jag insett… 😉

Helgkurs på ingång

Nu i helgen blir det en intensivkurs med ridpass endast två och två samt övernattning. Det blir alltså fler lektioner än på en ”vanlig kurs” för min del, men å andra sidan är stallet halvtomt – några hästar är på kurs / tävlar, och mina sover ute. Räknar alltså med att det kommer flyta på fint, och hoppas vädret håller sig såhär – lagom varmt och behagligt utan att man behöver svettas. 😉 Imorgon förmiddag ska jag rida lite, sedan drar kursen igång efter lunch och då har jag nog fullt upp till söndag kväll. Har dock laddat med en ganska lugn fredag, som bl.a. har innefattat middag vid Vallentuna-sjön med en kompis. Väldigt mysigt, man borde picknicka oftare!

Planen för dagen

Jag har inte tränat eller tävlat så mycket sista tiden, dels för att jag försökt vara lite ledig (!), och sedan blev jag ju sjuk.. Och så har jag helt ärligt haft lite sämre motivation ett tag. En orsak till det kan också vara att jag inte hittat en ny sadel till Anea och hon har dessutom behövts i verksamheten så just nu är hon faktiskt till ganska stor del lektionshäst och det går jättebra. Det får vara så just nu, man kan inte alltid maxa på  alla plan.

Jag avskyr att hamna i ”svackor”, men samtidigt måste man kanske inse att man inte orkar hur mycket som helst. Det är lätt att jämföra sig med andra som lever på hästar, men kanske är tävlingsryttare eller köper och säljer hästar. Jag förundras över hur man orkar åka på meeting och tävlingar hela tiden t.ex. Sedan inser jag (tack och lov) att oftast har dessa ryttare mycket mer hjälp runt omkring sig med mockning, sadla upp hästar osv osv. Jag gör ju ”allt” själv även om jag har personal. Dessutom ska gården skötas och jag tror t.ex. inte att toppryttarna ägnar tid åt gräsklippning och att rensa ogräs. Det gäller att sätta saker i perspektiv! Nu gör jag inte anspråk på att vara toppryttare och vill inte ha det livet heller, jag trivs nämligen bra med att göra ”allt”, men det svåra är att inse att jag inte kan göra allt superbra hela tiden utan jag måste göra punktinsatser.

Men, det jag egentligen skulle skriva var min plan för dagen. Idag har jag tänkt åka och träna igen, för det kommer bli lite uppehåll automatiskt när det blir semester, bete etc. Så därför känner jag att jag behöver komma iväg idag även om jag egentligen har massa annat som också borde göras. Men idag blir det med Grodan! Jag vill prova att se hur det fungerar att åka med henne och rida på ny plats för det har vi inte gjort. Så det blir lite som hennes ”examen” innan sommaren. Nu tror jag att hon är lite sommarseg redan men jag tänkte inte träna intensivt utan vill bara se hur det fungerar att åka bort. Inga höga krav med andra ord. Ska bli spännande! Återkommer med rapport.

Tur att man inte är operasångerska

Har i princip tappat rösten. Har bara en lektion idag tack och lov, och hoppas att rösten håller för att döma en hel klass imorgon! Tänk om jag inte hörs alls imorgon? Men det är väl inte så sannolikt att jag blir helt stum i alla fall. Just nu hade det varit lite skönt att vara anställd faktiskt, så att man kunde vara hemma när man är sjuk. Men jag tröstar mig med att jag inte är operasångerska i varje fall, det hade varit riktig katastrof.

Tävlingen på Strömsholm blev med andra ord inställd, det känns inte värt att åka så långt och dessutom har vi inte tränat alls sista tiden pga semester och nu min förkylning. Anea känns också lite matt nu. Jag kommer att ”backa” henne nu, mest rida ut, ha med henne på några lektioner, rida henne i en lägre form och rida på ”LA”-nivå istället ett tag. Hon har varit fin under våren men jag vet att hon bara kan gå lite ”tuffare” i perioder, sedan funkar det inte längre. Tror vi är vid en sådan tröskel nu tyvärr. Önskar ibland att jag hade en häst som kunde gå ”hela tiden” (ja jag fattar att det inte finns sådana, men vissa verkar ändå tåla mer träning än andra). Nu är hon inte sjuk eller halt, det får man vara glad för, men jag känner när det börjar ta stopp i henne och då tänker jag inte tvinga henne. Jag måste också ta nya tag med sadeljakten och får väl ägna sommaren åt det. Just nu känner jag att jag lika gärna kunde ha betäckt henne, men samtidigt så har jag ju ”inget” att rida då (utom mina andra sju hästar, men det är inte samma sak). Jag ska dock låta den tanken marinera under ett år och hoppas att det inte är alltför sent att betäcka en 17-åring. Det är väl på håret men jag är fortfarande sugen. (Ja, Torbjörn, jag kommer fortsätta tjata om detta.) Jag ser inget annat användningsområde för henne sedan, eftersom jag inte vill sälja och jag inte tror på henne som lektionshäst på heltid tyvärr. Synd, när man har en häst utbildad så pass högt…

Jag skrev ett inlägg igår om hästens form, men det var bara ett utkast som jag råkade publicera av misstag. Ska finslipa det lite så kommer det upp senare. Det var slarvigt skrivet och inte helt klart… Återkom ikväll!

Förbaskade förkylning

Det är verkligen toppen att vara ledig så man samlar ny energi… Har ju drabbats av s.k. ”semester-förkylning” – rejält! Eftersom planen var att tävla två hästar i helgen så har jag såklart ridit lite ändå, och tänkte att det nog inte är någon fara, men ack så jag bedrog mig. Högst sannolikt måste jag stryka mig från Strömsholm på fredag, och det tar emot… Det är en rolig tävling att åka på, men samtidigt är det långt, och inte en plats jag vill ”visa upp mig” på när jag inte har tränat ordentligt innan eller har rätt förutsättningar. Jättetråkigt!

Däremot hoppas jag fortfarande på att Zigge kan åka till Lotteräng på söndag. Det är nära, ett program jag kan ”jogga runt” och jag tycker inte Zigge är så fysiskt jobbig att rida heller. Jag vill också väldigt gärna se om det ens går att tävla med honom, och då är det en bra plats att börja på tycker jag.

Jag skulle verkligen behöva hjälp med Zigge på söndag, törs inte åka själv med honom. Är det någon som kan offra sin söndag morgon? Behöver lasta ca 07.30.

Framridning förra året till Int1 på Strömsholm.

Hemma igen

Nu är jag hemma igen. Det blev en båt på morgonen den här gången så jag var hemma tidig eftermiddag och har jobbat några timmar. Har såklart blivit semester-förkyld, trots att jag  var helt säker på att jag skulle ”klara mig”, men både mamma och pappa har varit halvsjuka så det var kanske oundvikligt. Man tror att man ska komma hem utvilad och på hugget och så är det tvärtom… Bara att hoppas på att det ger sig fort, för jag har två hästar som ska tävla i helgen, OM det går enligt plan. Just nu är jag inte ridsugen alls måste jag erkänna. Har dock motionerat några hästar under eftermiddagen, men bara på lina. Blev dock fler hästar att röra på än vad det var tänkt från början så kvällen blev lite längre än planerat. Nu ska jag i alla fall äta en god middag och så hoppas jag att jag är piggare imorgon! Hoppas ni har haft en bra helg i solen, det har jag (trots förkylning)!
Igår kväll.

Semester

Framme på ett soligt Gotland. Har varit i Visby under eftermiddagen innan vi åkte ut till stugan. Blev fika i solen med mamma och utsikt över ringmuren. T är kvar hemma, för han är arbetsnarkoman – mer än jag alltså.
Insåg att jag – återigen – har misslyckats med mitt mål att ha en ledig helg varje månad. Hade planerat in två dagar i rad hela våren men det har spruckit varje gång och resultatet är totalt 6 lediga dagar sedan nyår. Hur svårt ska det vara?! Konstigt nog är jag inte så trött som man kan tro. Jag upplever ändå att jag har haft rätt bra flyt hela terminen så då blir man kanske inte så trött? Flytet tog dock slut precis innan jag skulle åka. Tror att Qurre har fått en spark för han var svullen i ett ben, och dessvärre halt, igår kväll. Jag hoppas det går över av sig själv och att inte senan är inblandad…

I alla fall, jag tror att några dagar här blir väldigt bra för mig. Jag kommer dock ”jobba” lite härifrån också, med lite planering och sådant som jag  har svårt att ha ro med hemma. Det viktigaste är ändå att få ett miljöombyte för mig, jag har inget emot att jobba lite när jag är ledig. Om någon börjar oroa sig för min hälsa nu, så kan jag meddela att det är helt självvalt och allt är under kontroll. Det är en helt annan sak att jobba mycket för sig själv jämfört med att vara anställd, och jag vill aldrig i mitt liv byta tillbaka.
Älskar försommaren / sena våren! Tror nästan det här är bättre än sommar, lagom varmt och det blommar så fint i träden. Synd att det är över så snabbt, man får passa på att njuta ordentligt nu!

Veckan som försvann

Vet inte vart tiden tar vägen? Plötsligt är vi i slutet av maj, och äntligen fick vi sol. Känner mig genast lite piggare faktiskt! Det känns välbehövligt nu efter en ganska seg och långsam vår.

Under veckan har det egentligen inte hänt något speciellt, så det har inte blivit av att jag har skrivit något här. Jag har i och för sig varit och tränat en gång hos Rebecca, vilket gick jättebra. Börjar hitta ”riktig” passage och inte bara ”väldigt samlad trav” nu. 🙂

Har också haft en del besök av vänner här, det blev visst uppsamlat under en och samma vecka. Just nu har jag en kompis från hippologtiden här, som har sovit över med sin dotter. Idag ska vi ut och titta på lammen med henne, det verkar vara höjdpunkten. Det är ju förstås fullt förståeligt! Jag ska rida på förmiddagen och i eftermiddag blir det ett dagläger. Blir nog svettigt för deltagarna, har förstått att det ska bli riktigt varmt idag…

Lugn lördag

Idag var tanken egentligen att åka och tävla på Dressage Club, men det blev sadelprovning istället. Just nu verkar 50% av min tid gå åt till sadlar och bett och att hitta lösningar… Men det är som sagt ett pågående pyssel med det hela tiden när man har många hästar, och dessutom ändrar sig ju hästarna i kroppen också.

Qurre fick i alla fall godkänt på befintlig sadel men med en annan padd, så det var skönt, för här hade jag räknat med en utgift på minst 10.000 kr för en ny sadel.

Anea däremot går det inte alls bra med. Hon är ganska bred vid mankbasen vilket gör att hon behöver mer utrymme än man kan tro. Flera sadlar hamnar för nära hennes ryggrad och ”klämmer ihop” ryggen och ger därmed inte tillräcklig plats för att hon ska kunna höja ryggen och få upp manken. Jag lånade en PrestigeD2 för ett par veckor sedan – den gillade hon, men jag kom inte ner i den sadeln. Den är för bred för mig verkar det som. Provade en annan Prestige idag som jag satt fantastiskt bra i, så först blev jag såld. Men efter att ha provat runt så insåg jag att Anea inte godkände den – hon blev stark och låg på i handen och det gick inte att göra halvhalter. En sadel gillade hon idag, men den hade inte tillräckligt djupt säte för mig. Några sadlar märktes det redan när man drog gjorden att hon inte uppskattade… Så det vi hittade idag var en sadel som var bra för mig, och en för hästen – tyvärr inget för båda.

Blir så trött! Jag har en tillfällig lösning nu som är acceptabel, men jag vill ha något som känns helt bra. Jag tycker att hon känns utvecklingsbar fortfarande, men då är en bra sadel en förutsättning. Är beredd att betala en del för det, men samtidigt undrar jag hur mycket jag ska lägga på en häst som ändå är 16 år och knappast kommer SÅ mycket längre.

Det är tävling nästa helg och jag hade ju hoppats på en lösning innan dess, men det blir nog svårt. Kan väl åka med den jag har, men det känns inte jättemotiverande. Är överhuvudtaget lite off just nu, så det var ett bra beslut att stryka dagens start. Känner mig väldigt trött i kroppen och slut på energi, och har dessvärre ingen vidare motivation över till något alls. Förhoppningsvis blir det bättre av att vila lite, och snart har jag en kort semester inbokad som är välbehövlig. Tror att jag har kört på non-stop som vanligt, men det är svårt att låta bli. Helgen är i alla fall rätt lugn så hoppas jag kan ta lite nya tag nästa vecka.

Sitsträningskurs

I helgen har jag haft tvådagarskurs med tema sits och inverkan. Vi började kursen med att eleverna fick rida ett pass var på lina. Det är ett bra sätt att få överblick för mig, och för ryttaren att fokusera mer på sig själv.

Efter det var tanken att rida resten av passen i hel grupp. Jag valde dock att dela upp alla övriga pass till kortare lektioner som reds två och två. Egentligen var anledningen att jag ville ha med Anea, och att hon och Qurre har samma sadel just nu… Men så tyckte jag också att det blev bra att kunna fokusera extra på var och en. Så istället för fyra lektioner på en sådan här kurs, så blev det tio lektioner för min del, fast kortare pass. Det flöt på bra ändå, och kursdeltagarna fick hjälpa till med lite mockning och annat. Annars hade jag nog inte hunnit med både stall och matlagning också.

Hur som helst så var det en givande kurs och jag tycker att det blev tydligt att när fokus ligger på hur hjälperna ges och hur man själv känner sig i kroppen, så går hästarna bättre. Några konkreta övningar var att rida lätt och stå två steg, sitta ett steg, som en balanskontroll, samt ridning utan stigbyglar med mycket övergångar. Vi gjorde också en favoritövning där man har ett spö mellan händerna (man håller spöt under tummen men tygeln hålls som vanligt), för att få en mer stilla hand och korrekt handställning. Det uppmuntrar också till mer ridning med sits och ben och inte så stora tygeltag.

Jag tycker att det här temat är roligt och ni får hålla utkik framöver, för jag tänker planera in en likadan kurs under hösten. Vill också påminna om att det fortfarande finns platser kvar på några sommarkurser!
Anea har knäckt extra som lektionshäst i helgen och till och med gjort en serie med fina, raka byten. Blir glad att hon numera är så pass välutbildad att även  andra kan ha glädje av henne på ett annat sätt. Bra kvitto för mig att se henne från marken också!