Halloween

I helgen hade vi Halloweenfest. Jag tänker inte bjuda på några maskeradbilder, men ni får lite bilder på rekvisitan. Så rolig fest att anordna! Det går ju att göra hur mycket kul som helst med temat. Nu hade vi inte så mycket tid, men jag har redan nya planer för nästa år…


Obligatoriska pumpor
Trappen ”pyntad” med skelett jag hämtat i skogen.
Roliga detaljer som inte kostar ett öre
Det var svårt att inte köpa allt Halloweengodis vi kunde hitta
Höst-tema i hela huset. Plockade vissna ”spök-blommor” som jag faktiskt tycker var rätt fina på spisen, så de får stå kvar ett tag
Välkomstdrink. Borde ha slängt i en spindel också…

Går att göra väldigt mycket kul mat på temat minst sagt- Spökena blev inte så snygga men väldigt goda! (Rulltårta, grädde och marsipan)
Min kompis var ansvarig för spökrundan och hade gjort rim till varje ”station”. Mycket ambitiöst!

Naturligtvis hade vi häst-inslag också. Calle fick agera spökhäst och planen var att jag skulle galoppera förbi vårt hus, men Calle var visst mörkrädd och travade bara motvilligt förbi… Nästa gång får jag nog repa innan!

 

 

 

 

Hjälp 3-4 nov

Jag behöver hjälp nästa helg. Insläpp på lördag den 3 nov, samt hela söndagen… Jag kan morgonfodra men behöver hjälp att släppa ut, mocka och ta in. Det behöver dock inte vara av en och samma person! Hoppas det finns någon som kan tänka sig lite stallhäng… Givetvis mot ersättning!

8 år på Wreta

Idag är det 8 år sedan vi flyttade in här. Tiden går fort minst sagt! Det är så konstigt med den där känslan att det var ”nyss” något hände, samtidigt som det känns som om det alltid har varit såhär. Nästa år firar dessutom mitt företag 10 (!) år, så då är det dags för fest. Har redan börjat planera…. 😉
Kontraktsskrivning och inflyttning 2010
Här står det nu stall och ridhus
Fortfarande mycket kvar att göra men en viss förbättring har skett!
Torbjörn igång för att mäta om det får plats ett ridhus på åkern

Stall – och ridhusbygge
Första vintern här. Riktig VINTER!
Såhär såg det ut när vi kom hit
Ny fasad på det lilla huset, nya tak på alla tre husen och det i mitten har vi målat om nu. ”Bara” fasaden kvar på det stora… Vi får se hur det ser ut om ca 8 år till.

 

Helgen

Hoppas ni har haft en fin helg och kunnat njuta av solen. Vädret fortsätter att vara onormalt varmt, men det är ju rätt skönt med nästan 20 grader i oktober, det kan jag inte förneka… Hästarna har varit nakna i hagen, jag har ridit i kortärmat och jackan hänger fortfarande mest på en krok. När det väl blir kallt kommer man nog att få en chock!

I fredags var jag och Torbjörn ute och åt följt av bio. Lördagen var rätt lugn, bara en privatlektion och lite ridning för egen del. Igår hade jag ett dagläger med hästarna och eleverna på bilden ovan. Hästarna var fina, Anea bjöd sin ryttare på hennes livs första galoppombyte så det var roligt!
(Snart måste jag planera julkurser för övrigt – kom gärna med egna förslag och gärna vilka datum. Tycker alltid att det är svårt att planera julen.)

Den här veckan blir rätt lugn på jobbfronten, men har en del roliga saker planerat privat. Lektioner blir det förstås som vanligt, och några hästar att rida. Just nu är det lite väl lugnt nästan (!) men det kanske är bra som omväxling. Grodan har varit lite spänd / trött och har dessutom fått en spark av ”hingsten” Anea som hon går ihop med, så just nu vilar hon. Inget allvarligt, men det var inte första gången. Jag tror att Anea har blivit lite tuffare med att säga ifrån nu när hon är dräktig, och tyvärr är Grodan lite kaxig. Hoppas att hon lär sig så hon inte får en spark på fel ställe till slut. Än så länge har det varit muskulärt bara. Egentligen kanske man inte ska riskera något, men jag vill verkligen inte ha hästarna en och en om jag kan undvika det. Och normalt sett så vill de två vara ihop och gnäggar efter varandra, jag har aldrig sett dem bråka eller så. Svårt det där… Är ju rädd om båda, men det är viktigt att det får vara hästar. Sedan när fölet kommer har jag ingen kompis åt Grodan så jag måste väl försöka få hit något mer sto snart… 😉De ser ju inte direkt ut att vara ovänner….

Helgen

Helgen har varit fin, gillar verkligen hösten! Allt är så vackert ute nu. Jag har haft kurs lör-sön med övernattning. Utöver det har jag haft stallet själv samt ridit lite. Igår kväll tänkte jag att jag kanske borde gå hem efter insläppet, men jag red ut en sväng när allt annat var klart, och det var det verkligen värt. Sista solen i skogen och trädtopparna ser ut som om de brinner. Helt fantastiskt. Jag är ingen 100% inbiten dressyr / ridhus-person. Jag måste få komma ut med hästarna också, och det är nästan de (kravlösa) passen jag mår bäst av – förutom de dressyrpassen när ”allt” stämmer och man känner sig helt samspelt med hästen, men de är ju en aning sällsynta. 😉 De som aldrig rider ut missar något tycker jag!

Programridningskurs

En rolig, men intensiv helg är slut. Jag har haft en tvådagarskurs med tema programridning och skött stallet själv samt gjort mat och allt sådant till kursen. Det är roligt med övernattningskurser men det kräver ju en del extra jobb med att städa, bädda och fixa mat. Tyvärr har jag inte tagit några roliga bilder alls den här gången! Måste skärpa mig lite tror jag.

Kursen gick i varje fall väldigt bra. Det har varit två privathästar här också i helgen, och det är jättekul att det verkar ha hittat hit fler med egen häst! Vi avslutade med programridning på söndagen, valfritt med eller utan bedömning. Det är extra kul med tema på kurserna tycker jag, så att det blir en röd tråd. Om ni har egna idéer och önskemål om tema-kurser kan ni alltid säga till. 🙂

Jag har inte ridit så mycket själv, bara Grodan i lördags. Hann inte mer än så. Har även haft en privatlektion med Anea och Maria – kort klipp längst ner på en bytesserie. Det är riktigt kul att ha med henne i verksamheten, det går över förväntan. Jag trodde att hon skulle bli lite för svår om jag inte red mer, men det går bra! Just nu rider jag själv mest ut eller tömkör henne, så att hon ska få variation.

Tack

Är mitt emellan personal just nu så det är lite knepigt att få ihop vissa dagar. Tors-fre har jag fått hjälp av flera snälla människor som har mockat lite och underlättat för mig, tack! Nu är det struligt även på måndag. 🙁 Om någon har tid över så får ni gärna säga till, även om det bara är en kort stund. All hjälp är välkommen…

Nu måste jag ägna fredagskvällen åt att dammsuga och förbereda inför helgens övernattningskurs. Man får inte tråkigt här i första taget!

Ny vecka – igen

Usch vad fort tiden går jämt! Jag hinner inte med… Den här helgen har varit rätt lugn på lektionsfronten. Istället har jag ägnat mig åt att döma dressyr: på lördagen ponny på Berga (alltid kul att hälsa på i sin gamla skola), och söndagen junior-DM i Täby. Mycket duktiga barn och ungdomar, som på det stora hela red väldigt prydligt!

Några privatlektioner har jag hunnit med också, samt en del ridning och tömkörning av mina hästar. Har kommit fram till att jag inte är helt värdelös på att tömköra längre, så nu gör jag det regelbundet istället för att longera och hästarna brukar bli väldigt fina av det. Man kommer åt dem så de får jobba, men de slipper en (eventuellt spänd) ryttare / belastning på ryggen, och blir oftast ganska lösgjorda.

Veckan som kommer nu känns än så länge lite ostrukturerad. Trodde att jag skulle ha ”massa tid” men inser att det nog blir rätt mycket jobb. Har kurs nästa helg lör-sön och det tar alltid rätt mycket tid med att förbereda mat, städa, bädda osv. Men tur att vi har kurserna hemma så man tvingas att städa – annars skulle väl huset förfalla. 😉

Sedan har jag en hel del administrativt som släpar, och när ska man hinna det? Det är faktiskt inget jag tycker är tråkigt (jo, delvis) – men jag gillar konstigt nog pappersarbete i lagom dos. Antar att det tillfredsställer mitt kontrollbehov. Men kruxet är att när man väl ska börja tar det alltid tre gånger så lång tid än man har tänkt! Och det är svårt att göra lite i taget, jag vill liksom komma in i det… Just nu ser mitt skrivbord ut som en katastrof och det gillar jag inte alls. Men det kanske får vänta till nästa vecka… 🙂

Squash i överflöd

I år har vi fått squash i enorma mängder. Tror att vi satte lite väl många plantor… Men det är roligt att odla något som ger god avkastning. Däremot gillar jag inte att slänga mat, men ibland hinner de växa sig på tok för stora (typ som en överarm) och då är det lite för sent att skörda faktiskt… (Med andra ord kan ni fortfarande köpa av mig!)

Det roliga med att odla själv (förutom att det faktiskt blir godare) är att man kan odla sorter som inte går att köpa. I affären finns det ju bara (?) grön zucchini men det finns massa andra sorter som är lika lättodlade, så frågan är varför de inte finns i butiken? Gul squash t.ex. tycker jag är godare, den är fastare och smakar mer. Nästa år ska jag nog leta efter ännu fler roliga sorter!

Jag fick frågan av en vän om vad man kan göra med all squash. Man får ju vara lite fantasifull när man måste äta det typ fem dagar i veckan…
Dagens skörd – plus en gurka.

När de är små så går det ju bra att ha det en i sallad som den är. Då tycker jag att det är godast att hyvla jättetunna skivor. Jag har även kollat efter recept på hur man kan lägga in squash, men det har jag inte testat än.

Andra bra tips är att gratinera dem i ugnen, jag gör som min mamma, väldigt enkelt: skär bitar och klicka över lite creme fraiche, kryddor och riven ost på. In i ugnen tills det blir fin färg. Gott tillbehör till t.ex. en kötträtt. Sedan finns det nog en hel del recept där man fyller halvor med t.ex. köttfärs. Det har jag inte heller provat än men det måste jag nog göra!

Squash är också bra utfyllnad i lasagne, gratänger och även i paj. Har gjort paj med mangold och squash t.ex. (Obs: tunna skivor även här!) Sedan har jag kommit på att det är väldigt bra för att dryga ut olika pastasåser med, om man river den så blir det en bra bas för en sås med vad som helst i (grönsaker, bacon, stark korv t.ex.) Kanske funkar även för att dryga ut en köttfärssås?

Det ”konstigaste” jag gjort är squash-plättar. Finns massa recept även på det. Då tycker jag att den gröna är bäst för den har mest vätska i sig. Jag river en medelstor squash och blandar med 2-3 ägg och ca 1-2 dl vetemjöl. Ingen vätska behövs. (Det här blir till 2 pers typ.) Sedan rör jag ihop det och steker plättarna i smör. Försök att inte göra dem för tjocka för då blir de degiga i mitten. Egentligen var min grundtanke att äta dem med något salt tillbehör men det slutade faktiskt med sylt på, som vanliga pannkakor, och det är inte alls så dumt och i alla fall lite nyttigare tänker jag mig. Går snabbare att göra dessutom. Bra lunch!

Om ni har andra bra tips får ni gärna dela med er.

Redo för hösten

Den längsta sommaren någonsin börjar ta slut. Det blir nog flera fina dagar kvar att se fram emot, men kanske inte på stranden. Hösten är dock en bra tid på hästryggen – lagom varmt och för min del så rider jag bättre efter sommaren för det mesta. Har märkt att jag är mycket tröttare i kroppen på våren efter en lång vinter.

Det finns ganska många saker jag har funderat över under sommaren, både när det gäller hur jag vill att mitt företag ska se ut, hur jag själv vill ha det och även hur världen ser ut. Den sista biten känns tyvärr rätt jobbig. Jag har tänkt så många gånger att jag ska försöka sätta ord på det, men det är inte så lätt som man kan tro för jag vet inte i vilken ände jag skulle börja eller vad det skulle leda till.

Hur som helst så tror jag de flesta av oss kommer att gå och rösta på söndag. Personligen ligger miljö- och klimatfrågor mig närmast, för utan en fungerande planet så finns det liksom inga andra frågor enligt mig. Jag tror dock att de flesta tänker ganska kortsiktigt så jag känner inget större hopp inför någon större förändring, inte i tid i alla fall. (Och så skäms jag eftersom jag nyss flög utomlands – eftersom jag tycker att vi flyger på tok för mycket – men det var ju som sagt 15 år sedan sist och lär dröja till nästa gång igen. Men jag tycker i alla fall att man ska tänka sig för innan man sätter sig på flyget – sedan kan det naturligtvis vara så att det ibland inte finns något annat alternativ.)

Jaha, det var egentligen inte det jag hade tänkt skriva om, inte nu, men jag tror att en del sådana här frågor kan komma upp här igen. Jag känner också att jag har vissa skyldigheter som företagare (hur liten jag än är) att driva mitt företag som ett gott exempel, och det finns nog saker att jobba med om man rotar lite mer i skrymslena.

Tankar kring företaget då? (Det var det jag skulle skriva om egentligen.) Jag ligger lite lågt den här hösten med kurser och bokningar. Jag har jobbat väldigt mycket med detta i 10 år och jag behöver lite andrum känner jag. Det här året har jag faktiskt gjort lite mer saker privat, haft mer ledig tid och inte tävlat så mycket – lite trist på sätt och vis, men kanske nödvändigt just nu. Det kan vara så att jag behöver ändra på lite små saker för att det ska bli hållbart i många år till, för både mig och mina hästar.

Några saker jag har funderat på:

Att lägga en grupp dagtid (på sikt). Det kanske inte går alls pga avståndet hit, men om det är någon som är intresserad av detta i framtiden så vill jag gärna veta det.

Kanske någon form av fast privatlektionstid som ev kan delas två och två (motsvarande att rida i grupp, fast en väldigt liten ”grupp”). Samma här – finns intresse för detta? Generellt verkar det vara ett stort intresse för privatlektioner, och det är svårt att möta upp den efterfrågan.

Att eventuellt skapa ett ”paket” för träning / ridning för de med egen häst. Vet dock inte i vilken form. Det jag vill ha mer av på både mina och elevernas hästar är en tydlig riktning, mål och mer fokuserad träning. Kom gärna med egna idéer. En del kanske stannar på idé-stadiet, men i någon form måste man ju alltid förändra och utveckla ett koncept – grunden kommer dock att bibehållas, för den är bra!