Ny vecka – igen

Usch vad fort tiden går jämt! Jag hinner inte med… Den här helgen har varit rätt lugn på lektionsfronten. Istället har jag ägnat mig åt att döma dressyr: på lördagen ponny på Berga (alltid kul att hälsa på i sin gamla skola), och söndagen junior-DM i Täby. Mycket duktiga barn och ungdomar, som på det stora hela red väldigt prydligt!

Några privatlektioner har jag hunnit med också, samt en del ridning och tömkörning av mina hästar. Har kommit fram till att jag inte är helt värdelös på att tömköra längre, så nu gör jag det regelbundet istället för att longera och hästarna brukar bli väldigt fina av det. Man kommer åt dem så de får jobba, men de slipper en (eventuellt spänd) ryttare / belastning på ryggen, och blir oftast ganska lösgjorda.

Veckan som kommer nu känns än så länge lite ostrukturerad. Trodde att jag skulle ha ”massa tid” men inser att det nog blir rätt mycket jobb. Har kurs nästa helg lör-sön och det tar alltid rätt mycket tid med att förbereda mat, städa, bädda osv. Men tur att vi har kurserna hemma så man tvingas att städa – annars skulle väl huset förfalla. 😉

Sedan har jag en hel del administrativt som släpar, och när ska man hinna det? Det är faktiskt inget jag tycker är tråkigt (jo, delvis) – men jag gillar konstigt nog pappersarbete i lagom dos. Antar att det tillfredsställer mitt kontrollbehov. Men kruxet är att när man väl ska börja tar det alltid tre gånger så lång tid än man har tänkt! Och det är svårt att göra lite i taget, jag vill liksom komma in i det… Just nu ser mitt skrivbord ut som en katastrof och det gillar jag inte alls. Men det kanske får vänta till nästa vecka… 🙂

Squash i överflöd

I år har vi fått squash i enorma mängder. Tror att vi satte lite väl många plantor… Men det är roligt att odla något som ger god avkastning. Däremot gillar jag inte att slänga mat, men ibland hinner de växa sig på tok för stora (typ som en överarm) och då är det lite för sent att skörda faktiskt… (Med andra ord kan ni fortfarande köpa av mig!)

Det roliga med att odla själv (förutom att det faktiskt blir godare) är att man kan odla sorter som inte går att köpa. I affären finns det ju bara (?) grön zucchini men det finns massa andra sorter som är lika lättodlade, så frågan är varför de inte finns i butiken? Gul squash t.ex. tycker jag är godare, den är fastare och smakar mer. Nästa år ska jag nog leta efter ännu fler roliga sorter!

Jag fick frågan av en vän om vad man kan göra med all squash. Man får ju vara lite fantasifull när man måste äta det typ fem dagar i veckan…
Dagens skörd – plus en gurka.

När de är små så går det ju bra att ha det en i sallad som den är. Då tycker jag att det är godast att hyvla jättetunna skivor. Jag har även kollat efter recept på hur man kan lägga in squash, men det har jag inte testat än.

Andra bra tips är att gratinera dem i ugnen, jag gör som min mamma, väldigt enkelt: skär bitar och klicka över lite creme fraiche, kryddor och riven ost på. In i ugnen tills det blir fin färg. Gott tillbehör till t.ex. en kötträtt. Sedan finns det nog en hel del recept där man fyller halvor med t.ex. köttfärs. Det har jag inte heller provat än men det måste jag nog göra!

Squash är också bra utfyllnad i lasagne, gratänger och även i paj. Har gjort paj med mangold och squash t.ex. (Obs: tunna skivor även här!) Sedan har jag kommit på att det är väldigt bra för att dryga ut olika pastasåser med, om man river den så blir det en bra bas för en sås med vad som helst i (grönsaker, bacon, stark korv t.ex.) Kanske funkar även för att dryga ut en köttfärssås?

Det ”konstigaste” jag gjort är squash-plättar. Finns massa recept även på det. Då tycker jag att den gröna är bäst för den har mest vätska i sig. Jag river en medelstor squash och blandar med 2-3 ägg och ca 1-2 dl vetemjöl. Ingen vätska behövs. (Det här blir till 2 pers typ.) Sedan rör jag ihop det och steker plättarna i smör. Försök att inte göra dem för tjocka för då blir de degiga i mitten. Egentligen var min grundtanke att äta dem med något salt tillbehör men det slutade faktiskt med sylt på, som vanliga pannkakor, och det är inte alls så dumt och i alla fall lite nyttigare tänker jag mig. Går snabbare att göra dessutom. Bra lunch!

Om ni har andra bra tips får ni gärna dela med er.

Redo för hösten

Den längsta sommaren någonsin börjar ta slut. Det blir nog flera fina dagar kvar att se fram emot, men kanske inte på stranden. Hösten är dock en bra tid på hästryggen – lagom varmt och för min del så rider jag bättre efter sommaren för det mesta. Har märkt att jag är mycket tröttare i kroppen på våren efter en lång vinter.

Det finns ganska många saker jag har funderat över under sommaren, både när det gäller hur jag vill att mitt företag ska se ut, hur jag själv vill ha det och även hur världen ser ut. Den sista biten känns tyvärr rätt jobbig. Jag har tänkt så många gånger att jag ska försöka sätta ord på det, men det är inte så lätt som man kan tro för jag vet inte i vilken ände jag skulle börja eller vad det skulle leda till.

Hur som helst så tror jag de flesta av oss kommer att gå och rösta på söndag. Personligen ligger miljö- och klimatfrågor mig närmast, för utan en fungerande planet så finns det liksom inga andra frågor enligt mig. Jag tror dock att de flesta tänker ganska kortsiktigt så jag känner inget större hopp inför någon större förändring, inte i tid i alla fall. (Och så skäms jag eftersom jag nyss flög utomlands – eftersom jag tycker att vi flyger på tok för mycket – men det var ju som sagt 15 år sedan sist och lär dröja till nästa gång igen. Men jag tycker i alla fall att man ska tänka sig för innan man sätter sig på flyget – sedan kan det naturligtvis vara så att det ibland inte finns något annat alternativ.)

Jaha, det var egentligen inte det jag hade tänkt skriva om, inte nu, men jag tror att en del sådana här frågor kan komma upp här igen. Jag känner också att jag har vissa skyldigheter som företagare (hur liten jag än är) att driva mitt företag som ett gott exempel, och det finns nog saker att jobba med om man rotar lite mer i skrymslena.

Tankar kring företaget då? (Det var det jag skulle skriva om egentligen.) Jag ligger lite lågt den här hösten med kurser och bokningar. Jag har jobbat väldigt mycket med detta i 10 år och jag behöver lite andrum känner jag. Det här året har jag faktiskt gjort lite mer saker privat, haft mer ledig tid och inte tävlat så mycket – lite trist på sätt och vis, men kanske nödvändigt just nu. Det kan vara så att jag behöver ändra på lite små saker för att det ska bli hållbart i många år till, för både mig och mina hästar.

Några saker jag har funderat på:

Att lägga en grupp dagtid (på sikt). Det kanske inte går alls pga avståndet hit, men om det är någon som är intresserad av detta i framtiden så vill jag gärna veta det.

Kanske någon form av fast privatlektionstid som ev kan delas två och två (motsvarande att rida i grupp, fast en väldigt liten ”grupp”). Samma här – finns intresse för detta? Generellt verkar det vara ett stort intresse för privatlektioner, och det är svårt att möta upp den efterfrågan.

Att eventuellt skapa ett ”paket” för träning / ridning för de med egen häst. Vet dock inte i vilken form. Det jag vill ha mer av på både mina och elevernas hästar är en tydlig riktning, mål och mer fokuserad träning. Kom gärna med egna idéer. En del kanske stannar på idé-stadiet, men i någon form måste man ju alltid förändra och utveckla ett koncept – grunden kommer dock att bibehållas, för den är bra! 

Semesterbilder

Hemma igen efter fem dagar i Barcelona. Det var 15 år sedan sist jag var utomlands (!) och det var kul med omväxling och att se något annat, men en hel vecka hade jag inte fixat. Jag började längta hem sista dagen och det känns som om jag har varit borta i evigheter… 😉 Fast det är väl ett bra tecken att man trivs med sitt liv hemma. Är väldigt tacksam över att jag inte behöver åka hem till ”tråkiga Sverige” och ett 9-5- liv. Jag älskar Sverige, ännu mer efter att ha varit borta faktiskt.

Resan var i alla fall rolig och vi gjorde lite av varje, så här kommer några bilder innan vi återgår till häst-bloggandet…

Vi fick låna en lägenhet, vilket är lyxigt i sig – men lägenheten var dessutom stor och rymlig och med  takterass med utsikt upp mot bergen och det är ju inte fy skam. Här är vardagsrum och kök
Sovrum, det fanns tre. Och två badrum… Lite rymligare än ett hotellrum med andra ord.
Det blev två besök på stranden med bad. Varmt i vattnet men kanske inte så fräscht… Saknade Gotland och tänker att sandstranden på Fårö (med mindre folk och färre tokstollar) slår detta med hästlängder! Men det var en trevlig strandpromenad och massa mysiga ställen hela vägen.
Hotell / restaurang och nattklubben W med takbar och utsikt över hamnen. Mittenbilden från deras restaurang på bottenplan. Det var kul att åka upp och se vyn över staden men det var inget ställe man kände att man stannade en lång stund på.
På dagtid hade de dock en mysig bar vid stranden, där hade jag kunnat sitta längre tid!
Jag och mitt resesällskap Mikaela
Det blev mycket skaldjur i alla dess former. 

Vi hann med sightseeing också. En busstur med bl.a stopp vid Park Guell som var designad av arkitekten Gaudi – som även är skyldig till kyrkan ovan och huset underst. Intressant stil men rätt fult om man får säga det….
…men det fanns mycket fina hus i övrigt. Mycket krusiduller, utsmyckningar och balkonger – ofta med massa växter.
Överhuvudtaget var det en ganska grön stad, mycket träd och växter och buskar överallt och det gillade jag verkligen. Vi skulle behöva betydligt mer planteringar i Stockholm. Men sedan var det också ganska mycket trafik, och bitvis kändes staden sunkig med en hel del graffiti och ganska skabbiga partier. Väldigt blandat alltså.

Från lägenheten såg man upp mot bergen där det fanns en kyrka högst upp. En av dagarna när vi åkte runt så tog vi oss dit upp. Sista biten skulle man kunna åka spårvagn men det var så dyrt så vi valde att gå. En annan turist påstod att det skulle ta ca 20 min, men det tog snarare en timme i uppförsbacke! Men det var fasen värt det. Vi gick och gick, genom en skog typ, men väl uppe så hittade vi kyrkan samt ett nöjesfält! Så konstig känsla, kändes som en sagovärld där uppe. Men efter den promenaden tog vi bussen ner… Och samma kväll var vi sedan ute och dansade till klockan 5. Nästa dag kunde jag knappt gå, man hade ju inte fotriktiga skor direkt.
Rolig resa, roligt att klä upp sig lite, kul att se annat. Men jag känner mig väldigt ”mätt” efter resan. Skönt att ändå längta hem, jag behövde få lite perspektiv tror jag. Barcelona var en trevlig stad, men jag skulle inte åka dit igen. Jag trivs så himla bra med att bo på landet, och det fick jag verkligen bekräftat ännu mer nu.

 

Hälsning från Barcelona

Just nu är jag i Barcelona under fem dagar med en kompis. Vi har fått låna en lägenhet, och det är ingen dålig sådan… stor och med häftig inredning samt en takterrass.  Det kommer nog fler bilder när jag kommit hem.

Igår gick vi en lång promenad,  tog ett dopp i havet och åt en skaldjurs-middag. Idag tänkte vi titta på lite sevärdheter som man inte ska missa!

Värmen håller i sig…

Till slut kom det lite regn men värmen håller i sig och luftfuktigheten är som i tropikerna! Jag försöker jobba morgon och kväll med paus mitt på dagen… Skönt när man bestämmer själv. Tis-tor har jag kvällskurs men de rider rätt sent så det funkar. Jag undrar om den här sommaren kommer att fasas ut eller få ett abrupt slut och 10 grader helt plötsligt? Nu är man så van vid detta att man skulle bli chockad om det vände för fort. Längsta sommaren i mitt liv tror jag…

Överlevnadsstrategi 

Träningsvärk

Idag är jag lite trött i kroppen. Trodde i och för sig att det skulle kunnat bli ännu värre, för igår slog vi med lie och det har jag inte gjort förut. Det var ett litet evenemang som vi var på där vi fick prova att slå och hässja hö. Det gick faktiskt över förväntan trots allt, även om det var jobbigt efter ett tag. Om man lär sig tekniken så tror jag i och för sig inte att det är så tungt. Nu hoppas jag väl att vi slipper ha det här som plan B i framtiden, men man vet ju aldrig. 😉 Lika bra att kunna hur som helst, med tanke på foderbrist osv. Det blir lättare att ta tillvara små ytor om man kan det här. Och det är verkligen så mycket vackrare med en hässja än en inplastad vit ensilagebal, det är en sak som är säker!

Underbara Gotland

Några sista semesterbilder innan det är dags att återgå lite mer till verkligheten igen. Tiden på Gotland är alltid för kort! Varje år tänker jag att man kanske skulle bo där ändå… men faktum är att det är himla fint att ha en plats som känns som en orörd oas där man helt enkelt bara är när man är ledig. Jag skulle liksom inte vilja ”smitta ner” Gotland med min vardags-stress, den får stanna på fastlandet.

Hjälp m stallet 14-15 juli?

Jag kommer hem nästa vecka igen men försöker vara ledig så mycket som möjligt. Helgen 14-15 juli har jag (ån så länge) ingen extra personal, så om det är någon som kan / vill hjälpa mig med att släppa ut / ta in eller mocka ett par boxar så får ni gärna säga till!