Ny energi

Såhär långt en väldigt bra helg! I fredags jobbade jag bara till lunch, sedan åkte jag på ett ”coach-samtal” (kan vi väl kalla det) hos en bekant. Jag behövde prata lite om företag och framtidsplaner med någon utomstående. Vet inte om jag kom fram till något konkret, men jag tror ändå det är bra att verkligen tänka igenom vissa saker. Det är lätt att köra fast, särskilt när man jobbar mycket själv tror jag. Nästa år har jag drivit företag i 10 (!) år, så det är nog bra att fundera på vilken riktning man vill ta. Sjukt vad tiden går fort! På kvällen var jag och Torbjörn på middag och bio. Såg en komedi som var underhållande, men ingen film man direkt kommer att lägga på minnet.

Igår var jag helt ledig. Jag hann stöka undan lite här hemma, och efter det åkte jag till stan och träffade en kompis. Tanken var att uppdatera garderoben lite, men vi båda hatar att shoppa, så vi gav upp efter en timme. Istället gick vi till TAK (som jag verkligen har fastnat för) och drack bubbel på deras uteservering. Låter kanske inte så skönt, men med både sol och infravärme så var det en riktigt bra eftermiddag! Gå dit om ni inte har varit där. Fantastisk utsikt och verkar vara en ganska blandad ”publik”.

Idag är det jobb igen – en kurs i eftermiddag och fixa stallet. Har ridit ut på Anea, och sedan får jag se om jag gör något med både Grodan och Qurre, eller bara en av dem. Dessutom har jag köpt något som jag tänkte berätta om i ett eget inlägg, men ni får vara nyfikna en stund till (om ni inte redan har lyckats lista ut det).

Bra onsdag

Jag har varit så himla trött sista månaderna, vilket börjar kännas ganska länge. Våren kommer ju aldrig, så den där energin man kan få såhär års av lite sol har ju inte precis infunnit sig… Pyttelite bättre blir det ju av att dagarna är längre nu, men jag måste erkänna att jag har haft svårt med motivationen och att göra det där ”lilla extra”. Någon enstaka dag har jag orkat ta tag i någon grej som har släpat efter, men sedan är jag helt slut dagen efter. Jag har inte ridit särskilt mycket eller bra heller, och det blir lite av en ond cirkel, för jag mår inte så bra i kroppen heller om jag inte rider ordentligt.

Men! Idag började jag känna mig rätt normal igen. (Hoppas det håller i sig nu så att jag inte är helt lealös imorgon då…) På förmiddagen hade jag en privatlektion, samt hjälpte Sofia med Dario. Jag ”lurade” henne att rida ett dressyrprogram och det gick hur bra som helst! (Kan eventuellt ha en baktanke med det – vi får se.) Boromir jobbade jag lite vid hand, Qurre fick gå på uteritt, och Affe fick en kiropraktorbehandling (och därmed vilodag).

Efter lunch red jag själv, en inackordering, samt Grodan och Anea. Grodan är just nu som en duracell-kanin på speed, vilket är lite utmanande för jag måste ändå få henne ärligt fram för skänkeln. Hon vill hellre bli ”het” och lite springig. Men – när jag fick henne till lite bättre jobb så blev hon superfin! Det märks dock att hon orkar mer nu, för det tar lite mer tid att rida (för ett år sedan var det typ 20 min-pass…). Anea räckte det dock att bara jogga och kolla av att hjälperna fungerade – hon var fin från start! Ville inte sitta och nöta idag, för imorgon är det träning för hennes del så vi måste spara lite på krafterna.

Efter jobbet orkade jag dessutom röja lite hemma, vilket jag verkligen inte har haft lust med på länge. (Och det resulterar såklart i att man får ännu sämre energi och motivation – hatar ju stök…) Jag är ensam hemma ikväll så jag har till och med gjort ansiktsmask och typ rakat benen (!) vilket faktiskt gör att man känner sig lite bättre. Nu får vi se om energin håller i sig till imorgon eller om jag bara har lurat mig själv. 😉

(Och inte att förglömma – jag har till och med tränat en stund idag. Alltså avsutten träning. Känns riktigt duktigt!)

Här kommer ett kort klipp på Sofia och Dario. Jag trodde att jag filmade mer men hade visst glömt att trycka på rätt knapp…

Min helg

Att berätta om ”min helg” blir inget i stil med de texter man kan läsa i SvD under samma rubrik. Med andra ord ingen champagne på senaste innestället eller brunch efter en lång sovmorgon. Nej, bara hårt stalljobb i -14 den här helgen! Men en himla bra helg faktiskt. Jag föredrar ju trots allt lite kallare väder framför det där ruggiga och fuktiga runt nollan. Jag trodde jag skulle frysa i helgen men det har gått över förväntan även att hålla lektioner. Fint och soligt har det ju varit också!

Jag har haft stallet helt själv den här helgen, så jag har haft fulla dagar. Igår hade jag dock bara en lektion, i övrigt var det stallfix och några hästar att motionera. Kvällen tillbringade jag i Täby på tävling. Inte för egen del utan jag har skuggdömt en MsvB. När man blir domare ska man både sitta bredvid en domare på X antal tävlingar, samt döma ”bredvid” några gånger (plus kurser / utbildningar). Nu är ju tanken att gå vidare som MsvB-domare så småningom, och då gäller samma upplägg.

Idag har jag haft ett väldigt bra flyt. På fm hann jag göra klart allt i stallet (mockning, fixa foder mm) plus ha en kurs med två lektioner. Hästarna har varit fina på kursen och vi fokuserade på lösgörande övningar – extra viktigt för hästarna när det är kallt och de kanske blir lite extra stela. På eftermiddagen hade jag fem hästar som skulle röra på sig på olika sätt, dock bara en att rida och det var Grodan. Nu låg hon och sov igen när jag kom! När lilla sömntutan behagade vakna så red jag ett kort pass, och hon kändes superfin idag. Grodan har varit här ganska exakt ett år nu, så det kanske är dags för ett eget inlägg om henne. Dagens bild är den första på oss som är tagen i januari förra året.

Fredag

En kort dag idag. I morse hade jag ett drop in-pass, och där fick Dario gå med på sin första lektion. Min stalltjej red, det är mest hon som har ridit honom sedan han kom. Jag tänkte att det var ett bra sätt att slussa in honom i en grupp. Det gick väldigt problemfritt, han såg fin ut! Jag hoppas jag kan börja ha med honom så smått snart. Jag har inte velat stressa, för jag tycker att han har varit lite spänd i ryggen och att han behöver bjuda lite ärligare fram på bettet, men det börjar sakta bli bättre!

Efter lektionen satt jag upp en stund på Fantasi. Hon kändes bra, men behövde lyssna lite bättre på gas och broms. Det är nästan alltid halvhalterna jag måste stämma av när jag sitter upp på lektionshästarna (min egen också för den delen). Tror att vi ska jobba lite extra med det kommande vecka.

Jag har också ridit Zigge och Anea. Blev sen lunch, men nu är jag helt klar med stallet, så jag ska bara städa lite här hemma och åka och köpa mat till morgondagens dagläger. Ska bara komma på någon bra mat… Har lite idétorka!

Egentligen skulle vi fira min brors födelsedag idag men båda mina föräldrar är förkylda, så det blir en lugn kväll hemma med Torbjörn. Lika bra kanske, jag har varit väldigt trött i veckan. Känner mig dock piggare idag, så hoppas det håller i sig!

Solglimt

Det var så fint i morse, men solen försvann lika fort som de gulliga rådjuren (hjortarna?) som man kan se på andra bilden om man använder förstoringsglas. De stod i solstrimman vid hästarnas hage i morse, 15 stycken.Idag har jag bara varit i stallet på förmiddagen. Flera hästar fick gå på uteritt idag. Jag och Maria red ut på Anea och Zigge. Zigge är superfin just nu!
Eftermiddagen har jag spenderat vid datorn, men jag är inte i närheten av klar med allt jag ”borde”. Nu måste jag dock avsluta det för jag har några ryttare som ska träna program om en stund. Efter det kommer en kompis på middag. Vi får fira alla hjärtans dag ihop, Torbjörn är på möte. 😉

Helgen

Den här helgen har jag haft årets första flerdagarskurs. På lördagen var det två ridpass, och igår var vi först på en clinic på Lotteräng, och därefter reds sista passet. Mats Eriksson höll i clinicen och pratade mycket om hästens form och den viktiga grundridningen. Roligt och inspirerande att titta på, och han förklarar på ett bra sätt!

Nästa helgkurs finns det plats kvar på:
10-11 mars  
Tvådagarskurs med fyra ridpass, kost och logi. Ett av passen rids två och två.
Samling 13.00  lördag, avslut ca 14.00 söndag
3550 kr

Igår åkte Obi till Skåne för att bli pensionär. Jag har ju använt honom mycket i verksamheten och han är en av de första hästarna som flyttade in här för 7 år sedan. Det känns väldigt konstigt att inte ha kvar honom och Helena här – även om Helena kommer att rida en del på mina hästar. Man blir lite sentimental när man tänker tillbaka på hur det var när vi flyttade in, alla boxar var inte klara, inget vatten i stallet och vi red med en bygglampa i ridhuset i början. Då var det skitjobbigt men nu kan jag sakna lite av den där ”nybyggar-andan” och jävlar anamma som man var tvungen att ha. 😉
Hur som helst hoppas jag att Obi får det bra i sitt nya hem (det tror jag säkert), och tack Helena för att jag har fått förmånen att använda honom så mycket!

Vår-längtan

Ikväll har jag tittat lite närmare på vårens tävlingar, och för min del blir första start tidigast i slutet av mars. I så fall på Strömsholm och med ett startfält där man vet att man kommer sist och inte ens behöver skämmas över det. 😉 Det är inte särskilt lätt att hitta tävlingar på den här nivån, och det blir ofta långt att åka dessutom. Men jag vill hålla mig till Int1, har inte lust att rida StG bara för att få fler starter. Sedan har jag ett dröm-mål, och det är att kunna rida ett svårare program på hemmaplan i varje fall, men då ska både byten i varje, passage och piaff fungera hjälpligt och inte bara en ”bra dag”. Idag har vi i alla fall gjort fem byten i varje. Tror dock att det krävs 11 för det programmet jag skitar på… Men det är ju ”bara” 6 till. Jag vet inte om det ens är rimligt, men det är i alla fall roligt att alls kunna tänka tanken!

Jag har lagt till ytterligare någon ny kurs på hemsidan också. Kommer mer, men du / ni som eventuellt vill boka som en hel grupp kan fortfarande komma med önskemål om kortare och längre kurser.

En bra helg!

Den här helgen har varit riktigt skön. Igår var jag helt ledig och sov ut ordentligt. Ägnade dagen åt att städa hemma, tvätta, slänga ut granen (det drar alltid ut på tiden) och sådana där grejer. På kvällen åkte jag in till stan och åt middag med en vän som jag inte träffat på hemskt länge. Vi lärde dock känna varandra för runt 30 år sedan, i tredje klass. Usch vad jag börjar bli gammal… Det var i alla fall väldigt trevligt! Efter middagen tog vi en drink på TAK, vilket jag kan rekommendera. Det gick att sitta ute med filtar och infravärme, och det är rätt ”roligt” att göra det mitt i vintern – dessutom med fin utsikt.

Idag har jag haft en bra stalldag, utan stress. Jag slapp utsläpp och mockning, så jag har bara ridit två hästar, haft två lektioner samt insläppet. Det har varit dimmigt i helgen, men annars superfint vinterväder. Idag var hela världen inbäddad i rimfrost och det var magiskt vackert. Man får njuta så länge man kan, det ska visst regna på onsdag…

Hästarna skötte sig bra på dagens lektioner, och jag har passat på att rida lite ute i snön. Nöjd med helgen  och redo för ny vecka med andra ord!

Lördag

Sol och dimma idag, så himla fint!
Tulpaner ger hopp om våren även när det är snö ute. Och ljuset börjar komma tillbaka! (Villket avslöjar att man borde tvätta sina fönster…)
Tror att tanken med den här kroken är att hänga dit en talgboll eller liknande. Men den är rätt gullig som den är också.
Jag önskar att jag hade en bättre kamera! Jag får väl börja spara… Det blir aldrig så bra bilder som jag har ”tänkt”, skulle vilja få mer djup i bilderna. Sedan ska jag väl erkänna att jag inte kan en enda inställning utan bara fotograferar på auto-läge. Är inte tekniskt intresserad egentligen. Och ibland blir det till och med bättre bilder med mobilen, vilket ju är helt sjukt om man tänker efter!

Driva hästföretag med lönsamhet – går det?

Jag fick en kommentar på tidigare inlägg angående mina ”tankar kring att driva företag, särskilt med tanke på att du vill ha en riktigt bra hästhållning.” 

Det här är något jag återkommer till hela tiden, fast mest på min egen kammare. Att driva företag är svårt, att driva HÄST-företag är nog ännu svårare. Det går absolut att få lönsamhet, men man blir kanske inte rik i första taget. Det knepiga är att det är väldigt tidskrävande och det går många timmar som inte är debiterbara. Alt runt ikring hästarna är också väldigt dyrt. I alla fall i mitt fall så går mycket tid åt till daglig skötsel, ridning av lektionshästarna etc. Den tid jag kan ta betalt för, dvs lektionerna, är en bråkdel av alla timmar jag jobbar. Så är det nog för många företagare, men största nackdelen med djur är att man inte kan stänga av dem på sin lediga dag – de ska ha mat och städat ändå!
Anea har hängt med redan från starten! (Lisas Hästfoto)

Jag är dessutom ganska petig och lägger rätt mycket tid på att hästarna ska vara i bra skick, samt även en hel del pengar på både veterinär, massage och kiropraktor t.ex. Där skulle man säkert kunna spara in en del pengar, men å andra sidan: om man tänker långsiktigt så är det bättre att ta hand om hästarna på bästa sätt för att de ska hålla längre. Att göra avkall på det, eller på att inte ha rätt utrustning, tror jag är att vara ”dum-snål”.

Man får nog ställa sig frågan varför man vill göra det här om man ska köra igång. Om drivkraften är pengar ska man såklart göra något annat. Om drivkraften är livskvalitet och jobba med något man brinner för – kör! Jag tror att det är få småföretagare som drivs av pengar dock, oavsett bransch.
Nogge – mitt allra första hästköp

Men naturligtvis funderar jag ofta på om jag skulle kunna göra på något annat sätt. Att göra något helt annat kommer dock inte på fråga! Hur jag än vrider och vänder på det så halkar jag ändå tillbaka på samma spår. Alternativen skulle t.ex. kunna vara att utöka – med fler hästar, mer personal, större grupper t.ex. Men då tappar jag ”kontroll” – fler hästar t.ex. innebär att jag inte hinner rida alla själv. Och jag ser det som en styrka att jag ”kan mina hästar”. Större grupper osv skulle också göra att det blev sämre kvalitet. Så storleken på verksamheten tycker jag är lagom.
Att satsa mer på att vara traditionell tränare känns svårt och även lite jobbigt, för det innebär att man måste åka runt mer, och ha många timmars träningar i rad för att det ska löna sig. Nu jobbar jag nästan alltid hemma, och jag har också lagt pauser mellan mina pass. Det är en medveten strategi för att överleva vintertid. Jag hatar att frysa! Många tränare har ju 10 ekipage i rad, det är inte värt det tycker jag.
Att ha hästar i träning – nja.. då ska man ha ganska många för att det ska löna sig. Om man ska ha det som huvudsyssla alltså. Däremot som ett komplement är det ju toppen.

Så på något sätt har jag ändå en verksamhet som passar mig – jag styr min tid (mycket viktigt), jag kan ta betalt i förskott och med uppsägningstid (svårare som tränare), jag jobbar hemma, jag har inte så många lektioner / vecka. Nackdel: jag måste investera i verksamheten och äga hästar och inventarier för stora summor. Och hästar är som bekant levande djur, som blir sjuka, slår sig och har en egen vilja.
Största steget som egenföretagare: att köpa gård. Helt orimligt att ens drömma om – trodde jag!

Här kommer vi till det jag tycker är jobbigast med att driva eget. Det är inte långa dagar, jobba helger, lite semester, att oroa sig för ekonomin. Nej, det svåraste av allt för mig, det är att tjäna pengar på mina djur. Och att jag inte alltid kan ha en perfekt plan för varje häst på ett sätt som jag önskar. Jag kan tycka det är jobbigt att jag måste låta en häst gå ett pass när jag egentligen vill att den ska skritta ut istället. Och det är tyvärr ett faktum att lektionsverksamhet (även med duktiga elever) ”sliter” på hästarna mer än det bygger upp. Och jag jobbar hela tiden med att försöka förbättra hästarna och få dem att prestera och må så bra som det går, men ofta har jag en känsla av att jag får börja om hela tiden. Och jag vänjer mig visst inte vid det. Kanske blir det till och med svårare ju mer jag lär mig!

Men det positiva är också att jag lär mig – hela tiden. Varje dag lär jag mig något nytt när jag rider, undervisar eller hanterar hästarna. Det blir aldrig långtråkigt! Och när jag ser att en elev har snappat upp något och utvecklas så är det väldigt givande. Det är roligt att kunna erbjuda hästar som kan ge ryttaren rätt känsla, och det är dessutom lyx att kunna träna, tävla och vidareutveckla sig själv på arbetstid. Men den största utmaningen är faktiskt att driva en verksamhet som både drar in pengar OCH sätter hästarna först. Det kanske jag inte hade räknat med riktigt. Jag trodde konstigt nog inte att jag skulle bli så känslomässigt involverad i hästarna. Man gör ju ändå det här för att man älskar hästar! Men det är en stor skillnad för mig att jobba med hästar och att jobba med MINA hästar. Det var lättare att inte bli så emotionell när det var någon annans hästar, då kunde man hålla problemen ifrån sig på ett annat sätt.
Men för att återkoppla lite till det här med lönsamheten. För mig var det viktigt att hitta en egen nisch – vilket jag tycker att jag har gjort. Det finns massor av duktiga hästmänniskor så det kan vara svårt att ”utmärka” sig. Jag tror också på att ha flera ben att stå på (jag har lektionshästar, träning, dömer samt inackorderingar) – men samtidigt ska man nog inte bli alltför ”spretig” för då gör man ingenting bra. Våga ta betalt är såklart A och O, svårt i den här branschen eftersom man måste anpassa priset efter vad andra tar betalt. Och även om det är dyrt att rida så är det faktiskt ett faktum att hela den här branschen fortfarande bygger mycket på ideella krafter, att man tycker att det är ”kul med hästar” och att det florerar mycket svarta pengar… Ska man ta rimligt betalt (i förhållande till utgifter) kommer ingen vilja rida. Tyvärr!

(… och där blir det typ ett helt inlägg till… en annan gång!)

Sammanfattningsvis är det viktigt för mig att hästarna går först, och utifrån det är jag nöjd med att kunna leva på det här. Det skulle gå att få ner kostnaderna och öka intäkterna, men då på bekostnad av hästarna, och för mig är det inte värt det. Jag jobbar hellre några extra timmar.