Behålla sommarlugnet

Även om jag bara hade en ganska kort ”riktig” semester så har jag ju haft en lite lugnare tid hemma även efter att vi kom hem från Gotland. Det har faktiskt märkts skillnad i ridningen, både mentalt och fysiskt. Jag tycker att jag har kunnat koncentrera mig bättre och slappna av mer i sadeln. En del omedvetna / invanda spänningar har släppt. Det känns helt enkelt som om jag har bättre kroppsmedvetenhet. Jag har inte heller haft så mycket tungt stalljobb eftersom många hästar sover ute nu, och det gör också sitt till.

Nu är frågan – hur behåller man lugnet? Jag tycker ofta att jag mår bättre och rider lite bättre på hösten, säkert delvis pga att man är mer utvilad efter sommaren. På våren är jag rätt trött efter en lång vinter, där man säkert också har gått och spänt sig när det är kallt osv. Det är SÅ svårt att inte jobba för mycket, och jag går ju dessvärre ofta igång på att ha mycket att göra. Tror jag får en kick av det på något sätt. Tack och lov är jag dock också en sådan som måste sova mycket, äta regelbundet och så, så jag kör inte över mig själv helt, men det är ändå lätt att gå lite över gränsen. Inte en gräns där jag oroar mig för utbrändhet eller så, men jag kan tycka att det är tillräckligt illa att vara för trött för att rida bra. När man är trött så är det svårt att hålla fokus och ge sin häst rätt förutsättningar. Det syns väldigt tydligt på mina elever också – ofta märks det om någon kommit sent / är stressad eller mår dåligt. Hästarna speglar oss (på gott och ont)!

Idag har jag i alla fall börjat min dag med yoga före frukost, så får vi se hur bra jag rider sedan. 😉 Fick lite inspiration efter vår kurs, vi får väl se om det håller i sig! Försöker hålla kvar sommaren och lugnet så gott jag kan. Men helt klart så skulle man behöva ha den känslan kvar mer under hela året. Tänk att det ska vara så svårt? Antar att det finns fler som känner igen sig?

Helgen

Bra helg! Kursen fredag till lördag gick superbra. Alla elever var duktiga och engagerade och då blir det ju extra roligt. Jag hade bokat in en extra plats så det var fem deltagare, därför red de kortare pass i två små grupper istället. På sätt och vis blir det ändå bättre, för det blir mer komprimerat och mer instruktioner under passet. Vädret var lagom varmt för ridning, så det var skönt. Ibland kan det ju bli helt olidligt såhär års, men det har ju inte varit så varmt den här sommaren. Ur ridperspektiv är det dock bara bra tycker jag.

Lyckades få till så himla god mat också. På fredagen lammfärsbiffar av eget kött och till det mynta-youghurt och en bulgursallad med gurka, paprika, röd lök, spenat och granatäpple. Allt ska hackas i små bitar, då blir det extra gott.
Frukost på lördag med bl.a. fina ägg från vår granne, som jag brukar köpa då och då. Skulle vara roligt med egna höns, men det får bli på lång sikt. Lite annat som går för här…
Lunch: pastasallad av bön-pasta (faktiskt godare och blir inte samma ”klump i magen” efteråt som vanlig pasta = tips!). Egen sallad, spenat, små blad från rödbetor, röd lök, gulbetor och polkabetor (skivas med mandolin). Körsbärstomater måste vi fortfarande köpa (de har inte mognat än) och vattenmelon har jag inte lyckats med heller. (Men vi har försökt.) Och så stekt halloumi, som passar väldigt bra ihop med vattenmelonen tycker jag. Supergott och enkelt, extra gott såklart när stor del av salladen är plockad utanför dörren!
Jag avslutade helgen på Fjärholmarna med en kompis igår. Det var en riktigt bra dag för en utflykt med strålande sol, och vi badade till och med. Det var dock svinkallt, men det är skönt efteråt!

Idag blir det ridning av de flesta hästarna, samt ställa i ordning inför nästa kurs som börjar imorgon. Den här veckan blir det en kurs tis-ons, och en fre-sön, så det blir fullt upp. Till helgen är det kurs med yoga, det ska bli spännande!

 

En extra dag

Jag kände mig inte klar här när solen sken i morse. Imorgon ska det tydligen bli regn och jag sitter hellre på båten då än idag. Hade ombokningsbar biljett (mest för att kunna åka hem om det händer något med en häst), men nu använde jag den till att snika till mig en bonusdag med extra semester. Trots att jag är min egen chef så känns det lite som ”skolk” men det får det vara värt! Har ju aldrig haft någon längre semester, och skulle väl egentligen behöva betydligt mer ändå. Just nu känner jag mig tyvärr fortfarande mest trött, men det är nog också ren ”semester-slöhet” av att inte ha gjort många knop. Man blir lite seg i huvudet. Idag kom jag inte ens ihåg mitt telefonnummer men det kanske man ska se som något positivt. 😉
Jag lovar att hästarna snart är tillbaka på bloggen! Ha tålamod.

 

En bra dag helt enkelt

Mina föräldrar kom hit i fredags så jag har haft sällskap igen under helgen. Idag blev det en bra sista dag på Gotland! Började med en promenad på förmiddagen när det var lite mulet. På eftermiddagen blev det dock kanonväder, så jag och mamma åkte till stranden. (Vi har en strand här vid stugan också, men det är en stenstrand så där är det inte så skönt att ligga!). Jag har badat, vilket jag själv tycker är förvånande eftersom jag anser mig vara en badkruka. Var faktiskt inte så kallt som jag befarade!
På kvällen grillade vi med utsikt över havet. Min pappa ser ganska förbryllad ut över det hela.
Mina föräldrars gulliga hund.
Min kära far är duktig på att ta fina bilder.
Jag och mamma. Vi satt kvar ganska länge på kvällen, man vill liksom inte gå hem sådana här kvällar! Är ärligt talat inte helt redo för hemfärd heller, jag skulle gärna spendera mer tid här på somrarna. Det är ju dock svårt med ett stall och en gård, där jag också trivs såklart. Nästa vecka kommer jag dock försöka ha semester hemma en vecka till – så gott det går. Måste börja rida lite, men kommer inte hålla lektioner utan göra ”så lite som möjligt”. Vi får väl se om jag lyckas.

Semester-hälsningar

Har, av naturliga skäl, inte så mycket hästrelaterat att komma med just nu. Jag förmodar att allt funkar hemma eftersom jag inte har hört något annat. Har hittills haft bra dagar här på Gotland, med både tid i Visby och i stugan. En eftermiddag har jag jobbat (…) och hjälpt till att servera på ett mingel. Tyckte det kunde vara en kul grej, det var 15 år sedan jag jobbade på restaurang. Idag har jag varit på stranden, man får passa på när solen skiner. Hade en osannolik tajming, för på hemvägen började det mulna på och duggregna. Kvällen har jag därför tänkt spendera inomhus och små-jobba lite – jag behöver plöja Hästnet efter en häst istället för Iffi. Fast det brukar sällan ge utdelning att läsa annonser. Har inte ens bestämt mig om jag SKA köpa, men man måste ju i alla fall hålla ögonen öppna! Just idag känns det i alla fall försvarbart att sitta lite vid datorn även på semestern, T har dessutom redan åkt härifrån (han måste på en konferens) så jag är ensam ikväll.
Gotländsk saffranspannkaka, så himla gott! Blev istället för lunch idag… Är inte så hungrig när jag är ledig och mest ligger stilla hela dagarna. Enorm skillnad mot när jag jobbar fysiskt kan jag säga. Fast jag fattar att det hade varit ”smartare” med en sallad istället för massa grädde. 😉

Semester

På Gotland nu och en dryg vecka framåt. Första natten sov vi på hotell i Visby för att fira vår bröllopsdag i förskott. Åt ute och drack drinkar till ganska sent. Våra rumsgrannar var visst väldigt livliga inatt men jag somnade som en klubbad säl och har fortsatt på det temat idag. Jag läser en stund och sedan somnar jag, och så börjar det om… Har nog inte bara med gårdagens drinkar att göra, utan snarare ackumulerat behov av att bara vila, och det är ju därför jag är här!

Midsommar

Midsommar gick väl inte riktigt enligt plan. Det började bra med en solig och fin morgon och vi hann förbereda det mesta för kvällens middag. Vi brukar alltid ha gäster här eftersom det är svårt att åka någonstans med egen gård.

Innan lunch började jag dock må lite dåligt men tänkte att jag kanske bara var stressad. Tyvärr var det inte bara stress, utan matförgiftning. Av vad är lite oklart, jag trodde jag hade kommit på det men är inte säker längre… Hur som helst mådde jag med andra ord inte bra alls under hela kvällen, men gästerna kom och jag satt med i alla fall. Framåt sen kväll lyckades jag börja äta lite igen så det gick ju över snabbt, men i princip hela dagen var ju förstörd. Så himla tråkigt! Å andra sidan tur att det inte hände när jag hade en övernattningskurs eller liknande, det hade inte varit så lyckat.

Igår mådde jag som vanligt igen men var såklart väldigt trött. Idag är det en lektion på eftermiddagen men annars rätt lugnt. Mina hästar är ute dygnet runt så det är ganska lättjobbat nu kan man säga!

Terminen slutade förra veckan så nästa vecka är det ett par kurser och sedan semester. Faktiskt bara 4 dagar kvar att jobba vilket känns jättekonstigt. Hänger inte med, tiden går så fort. Jag är på Gotland ca 10 dagar och sedan försöker jag  vara ”ledig” lite hemma också, alltså inga lektioner men kanske lite annat som ska fixas.

Hoppas ni hade en bra midsommar, och TACK för presenter från alla elever, samt fina kommentarer om Iffi här, på FB och Instagram. Det är så konstigt att hon inte är här längre. <3

Födelsedag

Fyller tydligen år idag. FB påminner en ifall man skulle ha glömt det… Fått massa fina gratulationer och mina snälla elever kom med tårta idag! Blev väldigt glad för det. Eftersom det är sista veckan på terminen har det även kommit en del presenter – tack! På lektionerna idag har vi fortsatt med temat slutor, och sista gruppen fick till diagonalslutor i galopp och byten! Bra terminsavslutning med andra ord. Nästa vecka är det lite kurser, sedan är det dags för en välbehövlig semester, vilket ska bli skönt!
Firar lite med T ikväll också. Bra med ursäkter för lite bubbel. Man kan hitta ganska många sådana har jag insett… 😉

Helgkurs på ingång

Nu i helgen blir det en intensivkurs med ridpass endast två och två samt övernattning. Det blir alltså fler lektioner än på en ”vanlig kurs” för min del, men å andra sidan är stallet halvtomt – några hästar är på kurs / tävlar, och mina sover ute. Räknar alltså med att det kommer flyta på fint, och hoppas vädret håller sig såhär – lagom varmt och behagligt utan att man behöver svettas. 😉 Imorgon förmiddag ska jag rida lite, sedan drar kursen igång efter lunch och då har jag nog fullt upp till söndag kväll. Har dock laddat med en ganska lugn fredag, som bl.a. har innefattat middag vid Vallentuna-sjön med en kompis. Väldigt mysigt, man borde picknicka oftare!

Planen för dagen

Jag har inte tränat eller tävlat så mycket sista tiden, dels för att jag försökt vara lite ledig (!), och sedan blev jag ju sjuk.. Och så har jag helt ärligt haft lite sämre motivation ett tag. En orsak till det kan också vara att jag inte hittat en ny sadel till Anea och hon har dessutom behövts i verksamheten så just nu är hon faktiskt till ganska stor del lektionshäst och det går jättebra. Det får vara så just nu, man kan inte alltid maxa på  alla plan.

Jag avskyr att hamna i ”svackor”, men samtidigt måste man kanske inse att man inte orkar hur mycket som helst. Det är lätt att jämföra sig med andra som lever på hästar, men kanske är tävlingsryttare eller köper och säljer hästar. Jag förundras över hur man orkar åka på meeting och tävlingar hela tiden t.ex. Sedan inser jag (tack och lov) att oftast har dessa ryttare mycket mer hjälp runt omkring sig med mockning, sadla upp hästar osv osv. Jag gör ju ”allt” själv även om jag har personal. Dessutom ska gården skötas och jag tror t.ex. inte att toppryttarna ägnar tid åt gräsklippning och att rensa ogräs. Det gäller att sätta saker i perspektiv! Nu gör jag inte anspråk på att vara toppryttare och vill inte ha det livet heller, jag trivs nämligen bra med att göra ”allt”, men det svåra är att inse att jag inte kan göra allt superbra hela tiden utan jag måste göra punktinsatser.

Men, det jag egentligen skulle skriva var min plan för dagen. Idag har jag tänkt åka och träna igen, för det kommer bli lite uppehåll automatiskt när det blir semester, bete etc. Så därför känner jag att jag behöver komma iväg idag även om jag egentligen har massa annat som också borde göras. Men idag blir det med Grodan! Jag vill prova att se hur det fungerar att åka med henne och rida på ny plats för det har vi inte gjort. Så det blir lite som hennes ”examen” innan sommaren. Nu tror jag att hon är lite sommarseg redan men jag tänkte inte träna intensivt utan vill bara se hur det fungerar att åka bort. Inga höga krav med andra ord. Ska bli spännande! Återkommer med rapport.