Bli en bättre ryttare – lucka 24

Lucka 24.
Ta hand om dig själv!

Det här tipset är så grundläggande att det kanske borde ha varit i lucka 1 egentligen, men jag tycker ändå att det passar bra till just julafton. Det är snarare en sammanfattning av alla luckorna och en påminnelse om vikten av att ta hand om sig själv så att man mår tillräckligt bra för att prestera till häst. Om du är i obalans mentalt, eller har ont i kroppen, så kommer hästen att känna det. Jag som har många egna hästar som rids av olika ryttare kan verkligen se skillnad på hur hästarna reagerar på olika människor och även deras dagsform. Om du är stressad eller spänd så smittar det av sig till hästen. Om du har ont i kroppen eller är väldigt sned så kan det också göra att hästen blir spänd eller ovillig. Det går inte att ha en dålig dag och vara på skithumör när man ska sitta upp – det blir aldrig bra. Om jag märker att jag har en sådan dag eller är trött så undviker jag att rida dressyr och tar hellre en uteritt. Ibland kanske man inte kan välja, men man behöver i alla fall inte göra de svåraste övningarna den dagen. Om du rider för tränare – berätta hellre innan att du inte är i toppform så att övningarna kan anpassas!

Hästarna speglar oss, vare sig vi vill eller inte. Det är oerhört ”fostrande” att rida och vara med djur, eftersom man blir mer eller mindre tvungen att lära sig att kontrollera både kropp och knopp. Ju längre jag håller på med det här, desto tydligare blir det. Våra svaga sidor blir på något vis mer framträdande med hästarna, men man får också mycket tillbaka när man jobbar med sig själv – bara man är medveten och öppen för det!

Under rubriken ”ta hand om dig själv” ryms mycket, och för mig innefattar det även saker som att vila, äta gott och göra roliga saker utanför stallet också. Sådant som man kanske kan ägna sig lite extra åt under julen för att få lite återhämtning och motivation till att sätta nya mål inför 2019 års ridning!

Hoppas att ni har fått behållning av den här julkalendern! Ni får hemskt gärna kommentera om det är någon lucka ni har haft extra nytta av. Jag har sett några önskemål om saker att skriva om, det kommer jag göra senare i mina ”vanliga” blogginlägg, så kom gärna tillbaka!

Tack också till Helena för hjälpen med de avsuttna övningarna, och även för ett bra samarbete med våra rid – och yogakurser!

Ha en jättebra julafton!
GOD JUL!
Återanvänder mitt ”julkort” från 2017, med Calle och mig.

Bli en bättre ryttare – lucka 23

Lucka 23.
Värm upp med yoga inför din ridning, i samarbete med Helena Starkenberg

Brukar du värma upp dig själv innan du sitter upp på hästryggen? Många upplever att uppvärmning med hjälp av mjuk dynamisk yoga ger en mer avspänd och djupare känsla i sadeln. Vid våra helgkurser med yoga och ridning kan vi ofta även se omedelbara effekter på ridningen i form av mer avslappnade och fokuserade ryttare med bättre kroppskännedom, ryttarkänsla och stabilitet som kommer djupare ner i sadeln vilket påtagligt förbättrar ryttarens förmåga att inverka på och samspela med hästen. Djupare andning hjälper oss att syresätta kroppen bättre under ansträngning och vi kan känna en större uthållighet under ridpasset samt bli mindre flåsiga (vilket också ofta är en kombinerad effekt av ökad avspändhet). Lite mer dynamisk Yang Yoga såsom Vinyasa Flow lämpar sig särskilt väl för att värma upp kroppen inför ett ridpass.

Via länken hittar du en lite kortare Vinyasa Flow yogasekvens med några positioner som med fördel genomförs inför ett ridpass för att värma och mjuka upp kroppen, aktivera coremuskler och andning, värma upp ryggraden i alla riktningar, öka fokus och koncentration samt få bort ev stelhet och dynamiskt öka rörligheten i bröstrygg, höfter, ljumskar etc för att komma djupare ner i sadeln.

Uppvärmningssekvens för ryttare (1)

Beräknad tidsåtgång ca 10-15 min beroende på tempo och antal repetitioner per position. Börja med att ta långa djupa andetag för att fördjupa din andning, bibehåll andningen under hela yogapasset samtidigt som du synkroniserar den med dina rörelser och avsluta gärna med minst 5 min avslappnande vila.

Lycka till!

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda yoga som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

Bli en bättre ryttare – lucka 22

Lucka 22
Träna din skänkel

Jag har ingen specifik övning för att träna skänkeln, men jag tänkte ge några generella tips som ni kan tänka på.

Enligt min erfarenhet är det vanligaste felet att ryttaren blir klämmig med benen och driver alldeles för mycket (och ibland med fel teknik). Många har tyvärr fått rida ”sega” hästar och även lärt sig att det är bra att rida med ”mycket ben”… Jag tycker att alla hjälper ska ges som signaler och med måtta, och ju mindre hjälper som krävs desto bättre för både häst och ryttare.

Till att börja med gäller det att du är avslappnad i benen, för att hitta ett neutralt skänkelläge. Stiglädren ska inte vara för korta, men inte heller för långa! Det är viktigt att kunna ha en viss vinkel i knäleden, så att benet kan fjädra och ta upp hästens rörelser. Den rörelsen tar du även upp i foten. Stigbygeln ska placeras där foten är som bredast och där du får ett bra stöd. Många vill bara ha tån i stigbygeln och trampa ner hälen för mycket. Den sänkta hälen ska komma naturligt av att du är avspänd i fot och ben.
Prova att trampa ner hälarna överdrivet mycket, så kommer du märka att du lättar ur sadeln, och då förstår du att ett kraftigt tramp i stigbygeln (när du rider dressyr) inte gynnar dig om du vill komma ner i sadeln.

Signalerna till hästen ger du med underskänkeln. Överskänkeln ska ge stadga åt sitsen men inte arbeta ”aktivt”. Många använder låren för att driva eller hålla balansen, och klämmer sig fast med knäna. Knäslut är ”ute” – det är något man lärde sig förr!
Prova att medvetet klämma med knän och lår för att se hur din häst reagerar på det, och jämför med hur den rör sig när du slappnar av. Många hästar blir spända eller tappar bjudning när ryttaren klämmer med överskänkeln.

Dina tår ska peka lätt utåt (vilket inte går om du klämmer med knäna). Då kan du använda ”baksidan” av vaden när du ska driva. Det är inte insidan av benet du ska använda mot hästen, det är en rörelse som är svår att göra snabbt och avspänt. Och för att få bra effekt av skänkeln gäller det att träna sig att vara kvick och få hästen att svara på snabba signaler! Passa dig för dåliga vanor som att driva med hälarna eller att dra bak benet för att ”få mer effekt”.

Här är ett annat inlägg som jag har skrivit på samma tema.

Bli en bättre ryttare – lucka 21

Lucka 21
Träna din hjärna

Det är lätt att fokusera på konkreta övningar när man vill bli bättre på att rida, men den mentala biten är också viktig. Att skriva något kortfattat om mental träning är svårt, eftersom det innefattar så mycket. Man kan också ha olika behov av det, och i olika sammanhang. Det är lätt att koppla mental träning endast till en tävlingsprestation, men det kan vara lika viktigt att jobba med i den dagliga träningen eller om man t.ex. är rädd.

Små, enkla saker som alla kan tänka på:
– Att vara avslappnad både i stallet och på hästryggen. Här kan det hjälpa att ha kontroll över sin andning (se lucka 16).
– Att visualisera t.ex. ett dressyrprogram innan tävling, så att du är mentalt förberedd på uppgiften. (Eller visualisera hoppbanan, en galoppfattning eller vad du vill!)
– Skriv ner det du tyckte gick bra under dagens ridpass. Notera det som gick sämre men lägg det positiva på minnet, och gör det till en vana. Jag tror att det gör stor skillnad att skriva ner det och inte bara tänka på det. Det är också bra att kunna gå tillbaka till sådana anteckningar!

Ta gärna hjälp av en mental coach om du känner att du kör fast. Det finns också böcker att läsa som kan vara till hjälp. Jag googlade mental träning häst och hittade en länk till en webbkurs som verkade seriös. Jag har inte testat detta men tipsar ändå.

Tänk på att hästar kan ”läsa våra tankar”. Vår inställning, vårt humör och våra spänningar läser hästarna av direkt. På gott och ont ibland, men ju mer man inser att hästen speglar oss, desto mer lär man sig om sig själv. Och man blir tvungen att lära sig ett visst mått av ”självkontroll” vilket är oerhört utvecklande, även om det kan vara svårt ibland!

Bli en bättre ryttare – lucka 20

Lucka 20
Förbättra din bröstryggsrörlighet med armcirklar på pilatesboll,
i samarbete med Helena Starkenberg

Många av oss har tighta strama bröstryggar till följd av att vi arbetar mycket framför kroppen och det gäller ofta oavsett om vi arbetar på kontor eller har en annan typ av jobb. Som ryttare är det viktigt att ha god rörlighet i bröstryggen för vår hållning i sadeln samt för att vår ryggrad ska kunna fungera optimalt och ta upp stötarna både för vår egen ryggs skull och för hästens. Om vi inte kan ta ut tillräcklig rörlighet och svikt i bröstryggen kompenserar vi det ofta med större rörlighet i nacke och ländrygg vilket kan göra att vi blir stumma, spända och får ont i dessa områden. Här kommer ett tips på en favoritövning som jag har rekommenderat flera av mina PT kunder som hemträning. Det är en jättebra övning som ökar rörlighet i axlar, skuldror, bröst och bröstrygg. Bra både för vardagshållningen och för ändamålsenlig hållning på hästryggen.

Har du pilatesboll hemma? Gör den gärna varje dag! Ca 2-3 minuter åt gången kan vara ganska lagom (ca 10-15 armcirklar) att börja med och gärna 2-3 ggr per dag.

Har du inte pilatesboll hemma? Gör den när du är på gymmet – både före och efter styrketränings- eller konditionspasset.

Teknik för armcirklar på pilatesboll:
– Lägg dig på rygg över en pilatesboll.
– Ligg tillräckligt högt upp så att ryggen ligger an böjd mot bollen.
– Låt nacken stödjas av bollen.
– Gör stora långsamma cirklar med armarna (”simma” med armarna) och sträva efter att ha så stor rörelsebana som möjligt (utan att du tar i så mycket så att det byggs upp spänningar).
– Andas och slappna av i övningen. Långsamma medvetna rörelser i takt med din andning.

Lycka till!

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda träning som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

Bli en bättre ryttare – lucka 19

Lucka 19
Skapa dig ett system

Det här är något som man ofta hör: att man ska rida med ett system, och ha en röd tråd i sin ridning. Det är inte alltid så lätt som det låter. Det är väldigt vanligt med ryttare som ”rider runt” lite planlöst på måfå. Det kan fungera till viss del, men det svåra blir att komma vidare, eller att lösa problem när man kör fast!

Jag hade en period i min ”ridkärriär” när jag red mycket själv, och många hästar varje dag. Jag trodde att jag skulle bli bättre ju mer jag red, men faktum är att i viss mån blev jag kanske ”sämre” till och med. Jag red massor, utan en plan, bara ”på känn”, och jag befäste säkert massa fel hos mig själv också eftersom jag inte hade en aning om vad jag gjorde. 😉 Fördelen var väl att jag red mycket olika hästar, men det jag försöker säga är att planlös ridning i värsta fall inte är speciellt utvecklande…

Fördelen med att ha ett system är att det blir lättare att bena ut varför saker och ting fungerar eller inte fungerar. Personligen har jag lättare att ta motgångar om jag vet vad anledningen är. Ett dåligt ridpass som man inte begriper sig på lär man sig inget av, men om man förstår vad anledningen är så kan man lära sig något av det istället för att bara bli frustrerad.

Ett system blir naturligtvis mer avancerat och komplext ju längre du har kommit i din ridning, om du har egen häst / utbildar hästar etc. Men jag tycker att man bör kunna ha ett enkelt system utifrån sin egen ridförmåga. För mig är det kortfattat och förenklat att alltid kontrollera gas, broms och sväng... Och det ska fungera på alla hästar, men med olika höga krav ju mer utbildad hästen är. Jag tror att många hakar upp sig på vilken form hästen ska ha, men formen kan du ändå inte påverka om sakerna ovan inte fungerar. För mig är det också viktigt att vara konsekvent, och jag gör alltid om saker (ex galoppfattning) som jag inte är nöjd med. Det gör hästen trygg att samma regler alltid gäller. Man kan gå in på detta mycket mer i detalj, men jag vill bara förmedla att man bör ha enkla ”hållpunkter” i sin ridning och att detta kan hjälpa en som ryttare att strukturera upp ridpasset istället för att ”fastna på volten” och hoppas på att hästen snart ”ger med sig”. Med ett system kortas ridpasset i bästa fall ner lite, så att man inte rider massa transportsträckor som inte ger något.

Dessutom: med ett system kan du lättare påverka ridpasset och om det går bra är det inte ”bara tur”. De bästa ridpassen (tycker jag) är när man själv känner att man har skapat förutsättningar för bra ridning, inte bara att hästen hade en bra dag och att jag kunde ”åka runt” lite gratis på det.

(Och ja, jag tycker att man kan tänka på samma sätt på ridskola, även om man inte har lika mycket ”spelrum” när man rider i grupp.)

Bli en bättre ryttare – lucka 18

Lucka 18 – i samarbete med Helena Starkenberg
Ta hand om dina fötter

Hur våra fötter mår påverkar oss mer än vad vi ofta tänker på, både i vardagen och i ridningen. För att både fötter och resten av vår kropp ska fungera optimalt behöver vi ha tillräcklig styrka, stabilitet och rörlighet i fötter och anklar. Särskilt denna tid på året stänger vi in fötterna i skor under stor del av dygnets timmar och ger dem inte den uppmärksamhet och omtanke de förtjänar. I ridningen behöver vi kunna ha tillräcklig stabilitet och rörlighet i kombination med avspänning i stigbyglarna eftersom ev spänningar annars fortplantar sig hela vägen upp längs kroppen.

Dagens lucka innehåller rörlighetsövningar som ofta kan ge en ganska omedelbar och skön känsla av grundning för dina fötter. De hjälper också till att öka cirkulationen i fötter och vader samt att mjuka upp baksidan av benen. Många upplever även att dessa övningar hjälper oss att få en bättre balans och hållning.

 1. Börja med att göra en mjuk framåtfällning från höften för att känna känslan i fötter och baksida ben.
 2. Massera med bollar under fötterna enligt nedan:
  1. Placera en boll (tennisboll eller yoga tune up boll) under ena foten och rulla den runt under foten i en rektangulär form så att den följer fotens form via resp sida av hälen, vidare längs sidan av foten, vidare strax under tårna och tillbaka ner längs andra sidan av foten
  2. Hitta en punkt under foten strax ovanför hälen där du håller bollen i ett konstant tryck i ca 1-1,5 minut, känn att bollen ”smälter in”, andas och slappna av
  3. Flytta bollen till ungefär i mitten av foten och håll den kvar i ett konstant tryck i ca 1-1,5 minut
  4. Flytta bollen så att den ligger strax under tårna och håll kvar den där i ett konstant tryck i ca 1-1,5 minut
  5. Om du vill kan du även rulla bollarna fram och tillbaka under fotsulorna (antingen samtidigt som du flyttar bollarna innan du hittat den nya punkten att stanna upp vid, eller efter att du är klar med a-d)
  6. Ta bort bollen, sätt ner foten, stå på båda fötterna på mattan och känn in effekten och känslan i fötterna, jämför känslan i den fot du har arbetat med vs den andra foten
  7. Byt fot och upprepa a-f
 3. Kom ner till Toe Squat 1+1 min – Sitt på knäna/hälarna och kom upp på tårna, se till att alla tår kommer med, välj en upprätt alternativt en något framåtlutad position beroende på intensitet. Stanna i en minut, vila och kom sedan in i positionen en gång till (Toe Squat stretchar tår och fötter, hjälper oss att grunda och få bättre kontakt med våra fötter och underlaget, stärker anklarna, ökar cirkulationen i fötter och upp i benen, bibehåller mjukhet och elasticitet i bindväven – vi ska kunna böja tårna ca 90 grader men många kommer bara 30 grader pga att bindväven är stram vilket förvårar frånskjut och gör att det kan bli stumt vid exvis gång, löpning, när vi går i trappor etc och att vi felbelastar och annan kroppsdel får ta kraften. Kuriosa: Det finns ett gammalt ordspråk som säger; ”En person med öppna tår har ett öppet sinne”.)

 4. Kom in i Ankle Stretch 1+1 min – Sitt på knäna/hälarna och låt fotryggarna ligga mot mattan, luta dig bakåt, om du vill kan du även komma upp något med knäna i luften (Ankle Stretch stretchar ut anklar samt ökar cirkulation i anklar och fötter)
 5. Kom upp till stående. Gör en mjuk framåtfällning från höften igen. Notera om du kan känna någon skillnad i dina fötter och i baksidan. Vi har bindvävsstråk som går ända nedifrån fotsulorna längs hela baksidan av kroppen upp till nacken som brukar påverkas av dessa övningar så att vi kan känna oss lite rörligare i baksidan vilket kan ibland kan kännas ganska tydligt i framåtfällningen.
 6. Avsluta med en balansposition för att känna på grundning och balans, exvis Krigare 3.

Lycka till!

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda yoga som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

Bli en bättre ryttare – lucka 17

Lucka 17
Skaffa inspiration

Ibland är det jobbigt att hitta motivation för att träna och rida, särskilt när det är mörkt och kallt… Ett bra sätt att komma vidare med nya idéer är att titta på bra ridning. Gå på clinics, åk och titta på tävlingar (det behöver inte vara på högsta nivå), titta på dina ridkompisar på deras träningar /lektioner, eller titta på youtube. (Det sista passar inte mig, för jag är för rastlös för det.) Att titta på lektioner är väldigt bra, men då bör du också ha möjlighet att lyssna på instruktionerna tycker jag. (Angående youtube kan det vara bra att vara källkritisk.) 😉 Att sitta med som domarsekreterare är också ett tips för att få förståelse för hur domaren tänker, vilket kan vara väldigt nyttigt!

Att bli en bättre ryttare handlar naturligtvis om tid i sadeln (på mycket olika hästar!) men också om att få förståelse och även ha en bra bild framför sig om hur det ska se ut. Det gäller att hitta inspiration och bra förebilder!

LÄS om ridning. Jag har läst massor av ridhandböcker i mina dagar, och måste erkänna att det inte blir lika frekvent längre. Men det är verkligen bra att läsa och begrunda när man har tid. Att ha teoretisk förståelse för hur hjälperna ska ges i en skänkelvikning t.ex. är A och O för utförandet – även om du givetvis måste träna uppsuttet också. Och ett tips till: FRÅGA din ridlärare / tränare när du inte förstår exakt vad du ska göra. Det är jätteviktigt! Att ha en förståelse och bra teoretisk grund gör att du blir lite säkrare på problemlösning även på den hästen som INTE gör som det ”står i boken”. Passa på att damma av ridhandboken under julen och läs på lite medan hästen har vintervila och du äter knäck i soffan. 😉

Ytterligare tips: läs i mitt arkiv under Ridtips och Veckans övning!

Bli en bättre ryttare – lucka 16

Lucka 16
Träna ditt andetag. i samarbete med Helena Starkenberg

En övning som passar bra en söndag och kan vara bra även mot eventuell julstress!

Att arbeta med vår andning kan hjälpa oss i vår ridning på flera olika sätt. Med hjälp av andningsövningar stretchar vi andningsmuskler och bröstkorg vilket kan leda till en djupare andning, förbättrad andningskapacitet och ökad uthållighet exvis vid träning och tävling eftersom vi kan syresätta kroppen bättre under ansträngning. Ett fördjupat och lugnt andetag kan hjälpa oss att slappna av och att centrera oss djupare i sadeln samt påverkar även hästen som ofta blir mer avslappnad. Att fokusera på andningen kan också vara ett bra verktyg för att bli mer närvarande i ridningen och öka vår förmåga att känna in hästen.

Det som är så bra är att vi alltid har vår andning med oss och kan ta den till hjälp – vi kan använda den för att landa och hitta tillbaka till oss själva när vi har mycket runt omkring oss, bli mer närvarande och fokuserade i stunden samt aktivera lugn-och-ro systemet (det parasympatiska nervsystemet) som hjälper vårt sinne att stillas och kroppen att slappna av.

Det finns många olika andningsövningar vi kan använda oss av beroende på syfte, förutsättningar och behov. Andningsövningen nedan är en effektiv och enkel övning som vi kan använda när vi är spända i kroppen eller uppe i varv och behöver hjälp att slappna av. Den kan utföras när och var som helst, även på hästryggen.

Tips på andningsövning (kan utföras liggande, sittande eller stående);

🙏 slut gärna ögonen, det minskar hjärnans intryck och hjälper till att stilla sinnet

🙏 lägg gärna en hand på magen och en på bröstkorgen så att du känner rörelserna av ditt andetag i kroppen

🙏 koncentrera dig på ditt andetag, notera var det känns och hur det känns

🙏 andas in genom näsan och ut genom näsan

🙏 känn när du andas in att magen fylls med luft under din hand och fyll vidare upp i bröstkorgen så att den expanderar uppåt, åt sidorna och bakåt – fyll ända upp till nyckelbenen

🙏 andas sakta ut utan ansträngning

🙏 fördjupa andetaget för varje inandning, fyll lungorna med mer luft, och förläng samtidigt utandningen så att den är längre än inandningen (du kan exvis räkna till fyra på inandningen och till sex på utandningen) – genom att göra så aktiverar vi vårt lugn-och-ro system som hjälper kropp och sinne att slappna av

🙏 fortsätt gärna i några minuter, ibland kan det ta ca 7-8 min att få full effekt av andningsövningen

Lycka till!

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda yoga och träning som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

Bli en bättre ryttare – lucka 15

Lucka 15
Sitsträning på lina

Att bli longerad ibland är nyttigt för att endast fokusera på sits och balans. Jag brukar longera mina elever en gång per termin. Eller – de brukar få hjälpas åt. Jag har bara fyra elever per grupp och då kan vi ha två hästar och eleverna longerar varandra halva lektionen. Då får de även övning i att titta på varandra och de får aktivt hjälpa till att korrigera varandra i viss mån. På vissa kurser (som den jag har i helgen) brukar jag också ha sitsträning ett av ridpassen, så att jag verkligen hinner titta på detaljer.

Jag använder en häst som är lätt att sitta på, och jag brukar ha den inspänd så att ryttaren inte behöver tänka på hästens form. Jag brukar låta ryttaren inverka lite själv, med mig ”som stöd”. För mig är sits och inverkan nära sammankopplade, så jag föredrar detta framför sitsträning där man rider t.ex. utan tyglar och bara ”åker häst”. Det blir lättare att sitta rätt om hästen är eftergiven och går i rätt balans och tempo. En del av det kan jag påverka från marken, men en del är bättre om ryttaren själv ”hjälper till med”. Däremot är det ett ypperligt tillfälle att öva utan stigbyglar, eller att ge lång eftergift, träna överstrykning och att lätta på handen! Tygeln är såklart inte till för att hålla balansen i.

Be en kompis att longera dig om du inte har en instruktör som kan hjälpa dig med detta! Det viktiga är att du kan fokusera på dig själv.En av kursdeltagarna som är här denna helg med en egen häst. Vi har haft sitsträning enskilt med alla deltagare nu på förmiddagen. Du kan boka privat sitsträning hos mig också, 30 min kostar 400 kr.