Bli en bättre ryttare – lucka 8

Lucka 8.
Kontroll av balansen
Lättridning är inte det lättaste (haha)! Här gäller det att ha balans och kontroll på sin höft, och att ta hjälp av stigbyglarna. Många rider lätt genom att hålla sig fast med knäna, men knät ska vara avspänt och kunna fungera som ett ”gångjärn”. Foten ska svikta i stigbygeln och inte bli stum.
För att öva och kontrollera sin balans kan man rida lätt genom att sitta ner ett steg och stå upp två steg. Då kommer du snabbt märka om du har en tendens att hamna i fram – eller bakvikt! (Fuska inte genom att hålla balansen i tygeln!). Du kan också öva det motsatta, alltså att sitta två steg och stå upp ett steg. Och växla lite mellan dessa två, bra för både balans och koordination. Kan med fördel göras under uteritten också…

 

 

Bli en bättre ryttare – lucka 6

Lucka 6.
Träna program(delar)

Att rida program, eller delar ur program, vässar dig som ryttare, även om du inte har tävlingsambitioner. Det är lätt att vänta tills allt känns bra innan man gör en volt eller galoppfattning, och jag kan förvisso tycka att det är bra att göra saker när förutsättningarna är de rätta, men det kan också vara nyttigt att bli ”tvingad” att skapa förutsättningar för att man ska kunna göra något på en angiven punkt! Med egen häst kan det vara bra att åka och träna program för en domare även om man inte tävlar. Du som rider på ridskola kan kanske delta i någon klubbtävling. Om man inte vill rida hela program så kan det räcka att välja korta bitar att öva på, göra det med precision och fila på det tills det blir riktigt bra! Och ibland kan det räcka att under ett ”vanligt” pass helt enkelt bestämma att man vill göra halt eller en fattning vid en bokstav som man har bestämt redan innan, eller se till att volterna har exakt storlek och form. Och för all del: glöm inte att rida på medellinjen! Att tänka på att göra vissa programdelar, eller att rida på angivna punkter, tar bort en del av ”harvandet” som man gärna hamnar i i ridhuset. (Ni vet när man rider runt, runt och inte har en plan…) Lycka till!

Om du vill trimma programdelar med egen häst så går det bra att komma hit och rida ett program med bedömning. Jag åker också ut och håller programridning om det är minst tre personer och ”rimligt avstånd”. Maila vid intresse!

 

Bli en bättre ryttare – lucka 5


Lucka 5.
Förberedelse inför ridpasset

För både din egen och hästens skull är det bra att vara förberedd inför ridpasset. Det finns några viktiga och grundläggande saker (enligt mig) och det är att inte vara stressad inför ridningen och att ha ätit ordentligt.. 😉 Kanske inte en brakmiddag precis före ridpasset, men i alla fall ett mellanmål eller vad som passar. Att sitta upp utan energi är aldrig bra.

Om du har tid över och kan planera in en uppvärmning för kroppen så är det också jättebra!

Här är en film som jag har lånat och lagt upp förut. Det är en kort sekvens med rörelser som man gör i ett flöde och som kan vara en bra uppvärmning inför ridpasset. Jag brukar göra minst tre gånger på varje sida. Det lilla gör skillnad, men det går såklart att göra fler upprepningar om man behöver!

Klicka på bilden för att komma till en film som visar hela sekvensen.

The Best Stretching Sequence For Dressage Riders (In Less Than 5 Minutes)

Naturligtvis kan det vara svårt att hinna värma upp varje gång, men en snabbversion kan vara att göra några enkla saker innan du sitter upp, t.ex. rulla på axlarna eller stretcha höftböjaren om du behöver. Jag brukar leda fram hästen istället för att sitta upp direkt, och även den tiden kan man minsann utnyttja! Tänk på din hållning redan då, känn efter hur du andas, och känn att du tar lika långa steg med båda benen. ”Hasa” inte omrkting med hästen på släptåg! Jag är helt säker på att man redan under den där promenaden kan ”ställa in kroppen” på dagens ridpass! (Både din och hästens.)

 

Bli en bättre ryttare – lucka 4

När det kommer till avsuttna övningar så har jag tagit hjälp med några luckor av Helena Starkenberg, som även brukar hålla i yogan på rid – och yogakurserna som vi ordnar tillsammans. Här kommer hennes första lucka.

Lucka 4.
Stärk din bål

En stark bål är viktigt för oss ryttare för att ha en stabil sits, god kroppskontroll och balanserad hållning. Som ryttare behöver vi ha styrkan att kunna stå emot krafter som annars kan påverka vår sits och inverkan i ridningen. En grym övning för magmuskler, bålstabilitet, balans, fokus och kontroll är Russian Twist. Eftersom vi arbetar med belastning hjälper denna övning oss att stärka våra bålmuskler samt att träna oss på att stå emot rotation vilket är viktigt på hästryggen för att kunna vara stabila i sadeln och parera eventuella oförutsedda händelser. Vi har både överkropp och ben lyfta från golvet vilket även gör att vi utmanar och tränar balans, fokus och kontroll. I denna variant av övningen får även axlar och rygg (upprätt med rak neutral ryggrad) vara med och arbeta.

Teknik:
-Sätt dig på båda sittbenen med uppsträckt rygg, tänk fram och upp med bröstet.
-Lyft upp benen.
-Ta en medicinboll eller liknande i händerna och för den växelvis till höger och till vänster samtidigt som du stabiliserar bål och bäcken så att musklerna håller emot krafterna från armarnas rörelser med bollen.
-Om du vill utmana dig själv ytterligare kan du i mittenläget sträcka bollen uppåt på raka armar för att öka aktiveringen i rygg och axlar (tänk på att vara upprätt med rak neutral ryggrad och aktivera dina magmuskler för att skydda ländryggen).
-Sträva efter medvetna koordinerade rörelser i ett lugnt och jämnt tempo.
-Kom ihåg att andas.

Lycka till!

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda träning som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

Bli en bättre ryttare – lucka 3


Lucka 3.

Hitta sittbenen
Idag blir det en enkel ”måndags-övning” som även går bra att göra om ni har tråkigt på kontoret! Det tar bara någon minut och är mer av en ”tankeställare”. Om du inte hittade sittbenen i övningen i lucka 1 så kan det här vara en hjälp: sätt dig på en hård stol och placera dina händer under sittbenen (handflatorna uppåt), så kommer du märka hur tydligt de känns. Flytta sedan din vikt från det ena sittbenet till det andra. Du kommer känna att det krävs en väldigt liten rörelse för att få betydligt mycket mer tryck på en sida. Även om det är en sadel mellan dig och hästen så blir du medveten om hur mycket du påverkar hästen med din vikt – och särskilt om du sitter snett!

Observera dock att för att sitta korrekt i sadeln ska du inte enbart ”balansera” på sittbenen, utan du ska sitta på en ”triangel” som består av sittbenen och skrevet.
Då får du en ”bredare” bas att balansera på än om du bara sitter på sittbenen / rumpan.

Till häst:
Prova s.k. ”balanssits” (i halt eller skritt) där du lyfter upp båda benen framför dig så att du endast balanserar på sittbenen. Du kan be någon hålla i hästen och själv hålla händerna på sadelns bakvalv om du tycker det är svårt att lyfta benen. Bra övning för core-musklerna också, som vi fokuserar på i nästa lucka!

Bli en bättre ryttare – lucka 2


Lucka 2.

Få en stadigare handställning
Många ryttare vill ”fixa” med handen för att styra och parera hästen, när problemet ofta är att det krävs mer inramning av skänkeln. Ofta ser man att ryttaren använder ett trängande tygeltag mot hästens hals – gärna med yttertygeln – istället för att vända med skänkeln. Många vill ju också ”plocka” med tyglarna. Om man behöver bli påmind om att få en stadigare hand så kan man placera ett spö mellan händerna. Tygeln hålls som vanligt och spöt hålls fast med tummen som ”låser” spöt. Det här gör ryttaren mer medveten om att hålla handen stilla, att ha händerna parallella och på samma höjd, och som ett extra plus i kanten så kan man inte lägga omkull handen. Däremot kan du fortfarande ställa, göra en förhållning och ge eftergift, men du blir mer ”tvingad” att rida med benen. Det här är också en bra påminnelse för den som rider med händerna på olika höjd. Spöt ska hela tiden vara i balans och ena änden får inte peka mer uppåt än den andra! Kan med fördel göras en kort stund under passet, men gärna efter lite uppvärmning / lösgörande arbete först.

Här kan du läsa ett gammalt blogginlägg med lite fördjupning kring ryttarens hand.

Bli en bättre ryttare – lucka 1

Vad roligt att det verkar vara ett stort intresse för den här julkalendern! Tanken är att blanda konkreta tips och övningar (både uppsuttet och avsuttet) samt lite inspiration i vintermörkret. En del kanske lämpar sig mer för dig som har egen häst, men tanken är ändå att ”alla” ska kunna ha nytta av övningarna. Störst fokus kommer att ligga på sits och inverkan, det är det jag brinner för i min undervisning.

Om ni inte känner till mig och är nya här så kan ni läsa mer om mig och min verksamhet på min hemsida ifall ni är nyfikna.

Kommentera gärna om det är några tips ni har nytta av, eller ställ frågor!

Nu kör vi igång med en ”påminnelse” om en övning som ni alla har gjort men som man gärna ”glömmer bort” eller hoppar över, kanske för att det är rätt jobbigt! Men eftersom de flesta brukar vara så peppade och motiverade när man startar upp något så tänkte jag att detta blir bra att börja med, medan energinivåerna fortfarande är höga.

Lucka 1.
Rid utan stigbyglar
En klassisk övning för att förbättra sin sits och komma djupare ner i sadeln, samt även bli rakare i sitsen eftersom du inte kan ”fuska” med att ta stöd i en stigbygel mer än den andra. Tänk på att även när du rider utan stigbyglar ska tån vara riktad uppåt och du ska ha en stadig underskänkel – dvs låt inte benet bara hänga rakt ner och vara ”slappt”. Jag tycker att det räcker att rida korta stunder utan stigbyglar. Om du rider ett helt pass är det risk att du börjar spänna dig, och det är viktigt att du inte börjar hålla balansen med överskänkeln för att klämma dig fast! (På en häst som är väldigt spänd eller känslig i ryggen tycker jag att man ska undvika detta, för då behöver man kunna variera sig med att rida lätt.) Ifall du vill göra en ”light”-version: släpp stigbyglarna när du skrittar fram, så har du en bra start på ditt ridpass. I det fallet tycker jag att stigbyglarna kan hänga och att man inte behöver lägga upp dem i kors framför sadeln. Utmana dig själv idag eller någon annan dag under veckan: rid ett kort pass utan stigbyglar!

Hm. Här ser jag ju en sadelstropp som inte är instoppad. Men den här bilden får ändå duga… (Jag är väldigt petig med stroppar och spännen! Ordning och reda ska det vara.)

 

 

Helgens andra kurs

Idag har jag haft en kurs i samarbete med How to Move Fysioterapi som drivs av Carolina Marjakangas. Hon har hjälpt mig med min sits under året, och jag tänkte att mina elever också skulle få ta del av detta. Det har nog inte undgått någon att jag är väldigt intresserad av sits och inverkan, men jag är ju inte utbildad på människor på den nivån att jag vet exakt vad som händer i kroppen, och då är hjälp utifrån bra.

Dagen började med en föreläsning om kopplingen häst / ryttare. Därefter fick alla göra några tester för att bl.a. kontrollera sin liksidighet. Jag tror att det kan vara en ögonöppnare att se hur olika man (eventuellt) använder höger och vänster sida. Vi gjorde också en väldigt bra, praktisk övning som jag har filmat, men den sparar jag till min julkalender!

Efter det så red eleverna i två små grupper, där de fick hjälp med små korrigeringar till häst. Alla fick ha en jacka med ett ”kors” på, som gör att man tydligt ser eventuella snedheter bättre. Målet är alltid en avslappnad ryttare i balans, som stör så lite som möjligt, och som inte behöver använda kraft för att kommunicera med hästen. Mina hästar är ju känsliga och ger kvitto direkt på rätt och fel vikthjälper t.ex. Eleverna verkade få lite nya infallsvinklar och tankar om hur de ska använda kroppen. Om intresse finns så kan jag ordna en kurs även under våren!

Julkalender på gång

Jag kommer att göra en julkalender här på bloggen i år, med temat ”bli en bättre ryttare”. Det kommer att bli blandade inlägg, både konkreta övningar som kan göras både avsuttet och uppsuttet, samt lite andra tips och tankar och förhoppningsvis lite inspiration! Om du har något förslag / önskemål om något jag ska skriva om får ni gärna säga till. Välkommen att följa från 1 december!