Mitt hästliv – del två

Jag bestämde mig redan i högstadiet för att jag ville jobba med hästar. Eftersom min familj aldrig skulle ha haft råd att köpa häst åt mig så var valet för mig enkelt – det fick bli ett gymnasium där man kunde rida på skoltid. Det var mitt sätt att kunna rida mer, trots att vi inte hade någon ekonomi där det gavs utrymme för ”hästeri” egentligen. Från början letade jag efter ett renodlat hästgymnasium, men valet föll på Berga Naturbruksgymnasium.

Det innebar att jag fick lära mig en del även om lantbruk, mjölka kor, sköta grisar och köra traktor t.ex. Första året red vi ganska lite, men det ökades på efterhand. Från början red vi på en ridskola, men sista året fick vi egna ridhästar till skolan och då red vi ganska mycket. Vi hade även lektioner i att köra travhäst och nordisar. Vi hade ganska fritt fram även efter skoltid och kunde låna hästarna och rida lite extra. Jag hade en favorit-travare som hette Virma och som jag red dressyr på när jag fick chansen. Hon kunde i alla fall ”kröka på nacken” och flytta sig för skänkeln.

Sista året hade jag även en foderhäst som jag delade med en kompis. Det var en vallack som hette Lan (eller var det ett smeknamn?). Vi fick ha hästarna billigt på skolan och så delade hon och jag på hyran. Den jobbade jag ihop till genom att hjälpa till på helgerna i ett stall där jag släppte ut och in hästar och mockade för typ 200 kr/dag… Det blev då 800 kr i månaden vilket täckte ungefär halva hästen… (Ja, det var väldigt billig uppstallning.) Jag vet inte hur vi hade löst ekonomin om han hade blivit sjuk, men det blev han inte, tack och lov.

Berga var fantastiskt på många sätt. Jag bodde på internatet där och fick vänner som jag fortfarande träffar idag. (Senast igår faktiskt!) Vi lärde oss mycket häst också, och fick prova väldigt mycket. Vår häst-lärare var väldigt grundlig av sig, och vi fick verkligen bra grundkunskaper i anatomi, fysiologi och räkna foderstater t.ex. Det är faktiskt ovärderligt att ha fått en så bra grund, tack för det Berga!
DSC_5996Här kör vi travhästar på rakbanan

DSC_5997Jag och en travare (inte min favorit dock, den här minns jag inte vad den hette)

DSC_5998Här är min första foderhäst Lan

Etiketter:

2 svar

  1. Hästarna på rakan är Calle först och Steve i rygg. Den du rider på är Steve Mr Steven som var min favorit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*