Hur jag har köpt mina hästar

Som jag nämnde tidigare har jag inte köpt hästar enligt konstens alla regler, utan ganska mycket på magkänsla, och lite slumpmässigt! Jag tycker rent allmänt att det är ganska jobbigt att köpa häst, och drar mig för att leta, men jag inser ju att jag måste ta tag i den biten snart. Jag har skrivit lite om hur man ”bör” göra när man ska köpa häst, här, och här.

Jag tänkte berätta lite om hur de hästar jag har i dagsläget hamnade i min ägo.

Nogge är min första häst. Jag har inte ägt någon egen häst innan jag startade företaget, och han blev mitt första inköp. Honom hittade jag genom kontakter. Jag hade faktiskt provat honom några år tidigare, när jag funderade på att ta en häst på foder. Det blev inget av den gången, men jag visste ju redan vilken häst det var. Mitt intryck var att han var ganska lättriden, och inte rörde sig något vidare = ganska bra lektionshäst. Men faktiskt överraskade han mig så småningom, med att röra sig större och vara roligare att rida än jag hade tänkt. Jag har startat honom upp till MsvB, det var över förväntan!

Anea hade jag faktiskt redan med mig när jag drog igång verksamheten. Jag letade inte häst, utan hon hittade mig. Ägaren kände Pether Markne (det var när jag jobbade där) och hon ville ha någon som kunde rida henne. Då hade hon stått ett halvår. Provridningen var hemsk, hon var inte riden på ett halvår, hon var spänd (på en utebana) och sprang med huvudet rakt upp. Jag ville faktiskt bara hoppa av. Men, hon kom till mig ändå, jag hade liksom inget att förlora eftersom det bara var ett lån. Lånet fortlöpte i nästan sex år, tills jag köpte henne förra året. Och efter mycket hårt slit så har hon ju blivit mycket bättre än jag någonsin hade trott. Jag hade tänkt ha henne max ett år och rida LA. Mer trodde jag inte skulle gå.

Iffi har också varit med från start. Henne hittade jag genom en bekant. Han hade henne på utbildning i Skåne. Jag hade ca en månad på mig att hitta fyra hästar till verksamheten, och kuskade runt en hel del. I Skåne red jag ett helt gäng, bl.a. en som reste sig (”så brukar den aldrig göra”), och var ganska besviken. Iffi var den sista, och jag tyckte hon rörde sig bra och hade potential, så det blev köp. Med facit i hand så var det väldigt mycket jobb med att få henne att fungera i verksamheten, men nu är hon verkligen en trogen arbetsmyra!

Calle ägdes från början av en f.d. elev till mig. Han var här under ett halvår först, på foder. Sedan ville hon sälja, men jag ville inte köpa just då, så han såldes till en yngre tjej. Ca ett halvår senare hade de dock ångrat sig (de skulle flytta utomlands) och jag blev tillfrågad om jag ville ha honom då. Och just då var jag plötsligt i akut behov av häst, så det var bara att slå till! Han hade ju redan visat att han passade in utmärkt här.

Mackan kom hit via samma kontakt, alltså Calles förra ägare. Hon gillar att göra ”klipp” och tyckte att Mackan skulle passa mig. Så hon körde hit honom och sa att jag kunde prova honom över helgen. Eftersom jag hade en tom box så sa jag ja. Jag blev inte överförtjust till att börja med, och var inte alls sugen. Men givetvis blev den där helgen en vecka… och han fick gå med på ett par lektioner, och gjorde det bra. Därför ändrade jag mig och vi bestämde oss för att köpa honom ändå. Och det har jag inte ångrat en sekund!

Fantasi köptes från Danmark, Min veterinär tipsade om en vän till honom som brukade åka dit och ta hem hästar. Hon provred några åt mig och trodde att Fantasi skulle passa. Så henne hade jag bara sett på film, det var en ren chansning. Gissa om jag var nervös när hon skulle lastas ur? Jag trodde det skulle komma en mager krake på tre ben, typ. Men, hon var bättre än på filmen skulle det visa sig! Observera att jag aldrig hade gjort detta utan rekommendationer och med bytesrätt…! Är dock tveksam på om jag skulle våga igen.

Caramelle köpte jag också av en bekant som trodde hon skulle passa mig. Henne ska jag nog erkänna att jag köpte lite för färgens skull (även om hon är rolig att rida också), för jag har alltid velat ha en isabell…

Ja, summa summarum så har inte en enda av mina hästar hamnat här genom att jag har läst annonser. Dessvärre tror jag att jag måste göra det nu ändå, men det är oerhört tidskrävande att leta häst tyvärr. Många är kanske inte heller så bra på att visa upp sina hästar på ett bra sätt. Kommer ett inlägg kring att sälja häst också så småningom!
38146_452743872703_5478839_nHär är en av få hästar som hittade hit via en annons. Wirja var också en av de första i gänget, en fantastisk häst på alla sätt och vis. Saknad!

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*