Att köpa häst – del 2

Tänkte skriva lite mer om det här med hästköp och saker att tänka på om man väl har bestämt sig!

Till att börja med så tycker jag man ska fundera på vilken typ av häst som är lämplig för dig. Ska du tävla eller rida i skogen? Hur van är du som ryttare? En grundregel tycker jag, är att hästen bör kunna mer än du. Ändå verkar det ganska vanligt att orutinerade ryttare köper en unghäst. Visst, det kan lyckas det med, men räkna med att det blir svårare. Dessutom tycker jag att alla hästar förtjänar en bra grundutbildning, och då bör man själv vara tillräckligt van för att kunna erbjuda sin häst det. Om man själv är lite mer grön så är det ju helt klart att föredra att köpa en läromästare. Läromästare behöver inte innebära att hästen går Grand Prix, utan en läromästare kan lika väl hålla sig kring LA. Det viktiga är att hästens grunder är befästa, att den är trygg i sig själv och ”förlåtande” om du gör fel.

Om man köper en ung häst eller ett ”projekt” bara för att den är billig så ska man nog vara införstådd med att den unga hästen kanske ändå kommer kosta dig en slant om det visar sig att du behöver mer hjälp/lektioner än vad du har tänkt. En billig häst med diverse skavanker kan också bli dyr ifall det visar sig att den har gamla problem som du kommer behöva lägga pengar på, t.ex. gamla skador eller vad det kan vara.

Det är ändå månadskostnaden som är det dyra – så kanske bättre att vänta några månader och köpa en dyrare och mer utbildad häst?

När du läser annonser – var kritisk. Allas hästar är såklart blivande stjärnor. Kolla upp tävlingsresultat, gamla ägare och dylikt. Även om det står att hästen har startat St Georg så kanske det inte är en merit om det är en gång och på 45%? Be om film! Slösa inte tid på att åka om du inte har sett film.

När du ska provrida – ta gärna med någon mer som är objektiv och helst kunnig. Be att säljaren visar hästen först. Sist jag var och provred var det två som inte visade hästarna, och jag red ändå, men i ärlighetens namn hade jag nog inte suttit upp om jag hade sett hästarna innan. Jag tycker man kan kräva att de visar hästen hel och ren och riden! Om hästen är sadlad osv redan, ta av sadel och benskydd efter och kolla hur ryggen ser ut och att benen ser ok ut.

När du rider, testa ”alla knappar” och ta den tid du behöver. Själv är jag inget bra exempel då jag brukar rida väldigt kort, men jag tycker att jag känner direkt om jag gillar hästen. Om man inte är så van tycker jag man kan be säljaren om lite guidning också! Många säljare törs inte säga ett knyst men egentligen är det ju bättre om de kan hjälpa en lite, om det behövs.

Fråga om ALLT! Och om hästen är av intresse och inte står alltför långt bort tycker jag man ska prova flera gånger och kanske även rida ut en sväng om man tycker det är viktigt. Var grundlig helt enkelt. Men lyssna på magkänslan också. Det är ju ett förhållande man kommer ha ett bra tag framöver, och då tycker jag att kemin ska stämma. Man får kanske låta bli att haka upp sig på detaljer som att den måste ha fyra vita strumpor. Den perfekta hästen finns inte, men det måste kännas bra i magen! Det är inte bara all fakta som ska stämma, med andra ord.

Vid köp – besikta alltid! Var gärna med själv. Jag har inte röntgat någon av mina hästar då de har varit ganska billiga, men börjar man komma upp mot 100.000 tycker jag man ska röntga för då är det inte värt att chansa. Skriv ordentliga kontrakt! (Finns att köpa).

Finns många fler råd att ge, men det här är väl det viktigaste, tycker jag. Har själv varit väldigt slarvig med att kolla tävlingsresultat och sådant, men jag har ju inte köpt hästarna för att tävla heller. Jag har, som jag sa tidigare, köpt mycket på magkänsla, men man bör ju kolla fakta också… Jag är alltså inget bra exempel även om jag tycker att jag har gjort rätt bra hästaffärer! Dock skulle jag vara mycket mer grundlig med faktakoll om jag hade köpte häst till bara mig själv för att tävla med.

Men visst, räkna med en del jobb i början. Hästar är inte statiska. Det blir en omställning vid flytt och ryttarbyte och hästen är förmodligen inte precis som när du provred. Ge det tid. Ta hjälp i början! Longera gärna första dagarna om hästen är spänd i nytt stall. Och tänk på att vänja in hästen vid nytt underlag, utrustning, annan ridning osv. Hästen kommer bli belastad på ett nytt sätt och det är inte helt ovanligt att det kommer hältor och annat vid ryttarbyte, så var uppmärksam!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*