Dagläger

Idag har jag haft ett dagläger, eftersom det är röd dag (igen!). Även om jag jobbar nästan varje dag oavsett helg eller ej så blir man lite förvirrad av alla helgdagar. Fördelen med röda dagar för min del är i alla fall att jag får fler kvällar hemma, och det är helt klart att föredra framför att jobba på kvällen. I alla fall den här tiden på året när det är mörkt och kallt! Å andra sidan ska jag erkänna att jag gillar att ha lite olika arbetstider, för det innebär att jag inte måste gå upp jättetidigt alla morgnar, så det finns både + och – med mina arbetstider.

Hästarna har hur som helst skött sig bra idag. Vi har jobbat lite sidvärts och med mycket övergångar på serpentinbåge. Några saker att tänka på för många av er är tydligheten i hjälpgivningen! Det är ofta som jag upplever att hästarna kan bli lite spända eller osäkra för att ryttaren inte riktigt fullföljer det man har tänkt. Eller att man inte ens har tänkt, utan mer rider ”på känn”. Att rida med känsla är givetvis inte fel, men det är viktigt att ha ett system när man rider. Även om man inte är proffsryttare eller hästutbildare så måste man ändå vara noga med att signalerna man ger är likadana och betyder samma sak varje gång. Varje gång man sitter upp så gäller det att ”kolla reglagen”. Och försök hålla det enkelt. Ridningen bygger i princip på gas, broms, vänd och gå åt sidan. Om dessa saker fungerar var och en för sig så kan man koppla ihop signalerna och göra svårare saker så småningom.

Det gäller att inte krångla till det för sig som ryttare och ge för mycket signaler på en och samma gång. Träna på att renodla hjälperna i början av passet så blir det lättare att gå vidare. Ofta kan det vara så att t.ex. en skänkelvikning går dåligt av den enkla anledningen att hästen inte tar en halvhalt. Då är det ju halvhalten som är problemet och inte skänkelvikningen! Så om du ska öva din ryttarkänsla är det viktigt att du själv funderar på vilken hjälp du ger och varför – och sedan känna efter om hästen uppmärksammade din hjälp. Annars får du göra om! Det är ofta som man inte riktigt vågar fullfölja sina hjälper vilket snarare ger avtrubbade hästar. Försök att alltid slutföra det du har tänkt istället för att ”byta strategi” eller krångla till det. Det ger tryggare hästar som vet vad som förväntas av dem!

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*