Veckans övning

Veckans övning är en övning med bommar, som är väldigt simpel men nyttig. Jag har lagt ut bommar på medellinjen, tre bommar i början och tre bommar i slutet. Mellan de första bommarna är det kort avstånd (ca 1 m) och mellan de sista tre är det normalt (ca 1,20). Tanken är att rida in först i samlad trav med lite kortare travsteg, för att sedan öka steglängden och trava med större steg på de sista bommarna. När det fungerar vänder man på det och rider först större trav, för att sedan minska steglängden igen.

Bra övning som är lösgörande, lätt styrketräning och bra lydnadskontroll. Tänk på att rida mitt på bommarna hela tiden och att bibehålla takten, det är steglängden som ska ändras, hästen ska alltså inte bli snabbare eller långsammare!
DSC_0493                                         Har bara en gammal bild idag!

Etiketter:

2 svar

  1. Men om man bibehåller takten och länger steglängden ändras väl ändå farten? Man vinner ju mer mark på samma tid. Eller tänker jag knasigt nu?

  2. Hm. Det man är ute efter är ju att bibehålla takten fast man rider med längre steg, alltså jag menar att man inte ska rida fortare/snabbare. Fast du har nog rätt i att man ändå ökar farten, ifall man använder det ordet korrekt. Slarvigt skrivet. Man brukar ju egentligen inte prata om fart i hästsammanhang, utan takt och tempo. Då är takt antal steg per minut och tempo antal meter per minut. Du ska alltså kunna rida i ett högre tempo utan att öka takten. Så man kommer längre på samma tid, det stämmer. Ska ändra i texten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*