Söndag i Skånsta

Igår var jag i Skånsta större delen av eftermiddagen för att skuggdöma en MsvC. I domarutbildningen ingår att dels sitta bredvid en domare på ett antal tävlingar, samt att själv döma några tävlingar från läktaren.

Det var ju inte helt lätt att se där jag satt, så en del saker var svåra att bedöma. Den ökade skritten såg jag t.ex. bara bakifrån. Överhuvudtaget är det verkligen svårt att bedöma saker och ting tillräckligt snabbt! Självklart handlar det om rutin, och det kan ju bara bli bättre… Dessutom kommer jag inte börja med MsvC utan man lär ju döma LB i början så man själv hinner med. Men när vi gör ”examen” så är det Msv C som gäller, så det är det vi ska öva på nu.

Jag kände mig en smula uppgiven efter en stund, eftersom många av ekipagen hamnade under 60%. Jag vill inte bli en sådan där sur domarkärring som bara hittar fel, men det är sjukt svårt att förbise från vissa saker. Jag måste försöka vara snällare som domare än vad jag är som tränare, men jag ÄR sjukt petig och det är jättesvårt att låta bli det! Efter att ha dömt 15 ekipage kändes det ändå okej, jag hade bedömningar även på 70%, men då var det två som hamnade lika som egentligen inte borde ha gjort det. Det kan man ju inte ändra i efterhand, men man måste verkligen lära sig att lyfta det som är bra och att se det som skiljer ekipagen åt.

Dessutom var det väldigt märkligt när jag jämförde mina resultat med domarens. På några ekipage var vi rörande överrens, det skiljde kanske 1-2% på det stora flertalet. Men tre-fyra stycken stack ut rejält. På någon ryttare skiljde det ca 10%?! Nu kanske jag var väl hård på den, men hon var i mitt tycke för snäll. Den hästen hade massa olydnader flera gånger i programmet. Det ska inte kunna resultera i så pass bra procent, även om en del var bra däremellan. Kanske borde den ryttaren hamnat mellan våra bedömningar?

Tack och lov var Roggan (vår lärare) där i slutet av klassen, så jag hann prata med honom. Jag sa att jag är osäker på om jag passar som domare, för att jag är för hård, och så tyckte jag det var jobbigt att våra bedömningar var så olika. Han sa dock att ibland kan det skilja så pass mycket mellan domarna. Egentligen kanske inte det är okej, men eftersom flera bedömningar också var nära varandra så får jag förmoda att jag inte är helt fel ute. Han sa också att det var några i kursen som han kände sig helt säker med, och jag var en av dem. Så jag får väl bita ihop och träna lite mer och kanske vara lite snällare, men också våga stå för det jag tycker.

 

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*