Har just fuskat lite med ledigheterna och haft en lektion, där vi fokuserade mycket på att renodla hjälperna. Man kan säga att det innebär att jobba med att hästen lyssnar på
en hjälp i taget. Det är väldigt lätt hänt att man börjar blanda in alltför mycket hjälper i sin ridning, ofta för att man som ryttare vill mycket, att man blir lite frustrerad, eller att man helt enkelt försöker fixa lite i ”alla hörn” på en gång. Resultatet blir för det mesta att hästen blir spänd eller helt enkelt stänger av, blir stark och slutar lyssna.
Försök att vara noga med detta varje ridpass – kontrollera att hjälperna verkligen ”går igenom”. Gör t.ex. halter och igångsättningar där fokus är att kunna göra halt med enbart vikten och en förhållning (inga ben) och att sedan kunna sätta igång med ett lätt tryck av skänkeln. Var inte rädd för att peta till med ett spö på en häst som är långsam i sina reaktioner. Det är bättre än att börja klämma och ”tjata”! Det viktiga här är inte hästens form, utan att hästen reagerar omedelbart. Kontrollera även att vändande hjälper fungerar innan du börjar böja en massa – det är ganska vanligt med hästar som böjer halsen men är helt stela i kroppen för att ryttaren har missat ytterskänkeln t.ex. Se till att hästen svänger med hela kroppen och i balans först, sedan kan du koppla på mer böjning – men då gäller det att böjningen är från nos till svans genom hela kroppen.
När hästen lyssnar på enskilda hjälper – DÅ kan du börja ”sätta ihop” hjälperna mer och mer. När du själv är tillräckligt snabb och hästen tillräckligt känslig så blir det mer som ett ”flöde” av hjälper som löser av varandra – men det är fortfarande viktigt att kunna särskilja hjälperna tycker jag. Jag tror att ett vanligt missförstånd kan vara att man t.ex. har hört att man ska ”rida in i halten”. Ofta ser jag då en häst som är stark i halsen, inte tar en enda förhållning, ryttaren drar i munnen och samtidigt klämmer man med benen för att ”få med sig bakbenen”. I det fallet tycker jag det är bättre att renodla hand/skänkel för sig. Jag vill att hästen ska vara så pass energisk för skänkeln INNAN halten så att jag slipper ”driva in i halten” och därmed få hästen att gå emot min hand i värsta fall. Det är lätt hänt att börja använda motstridiga hjälper, och på så vis får man bara hästen starkare.
Våga skilja på hjälperna och framförallt – lyssna in hästen och kontrollera att hjälpen fungerar innan du går vidare med nästa!
På hästar som Calle, som är lite ”långsamma” av sig är det här extra viktigt!
Ett svar
Intressant! Ska testa nästa gång jag rider.