Dagens ridpass

Idag har jag ridit igenom Anea ordentligt. Måste ta tag i hennes träning mer nu, hon har fått hamna lite vid sidan av pga fokus på Calle samt unghästarna. Tycker i och för sig att hon har känts fin nu under jan-feb, men jag har mest jobbat i rund och låg form och med att hon ska vara loss, inga krävande pass egentligen.

Idag tänkte jag att jag skulle börja jobba med programdelar igen, så jag inte glömmer den biten. Det visade sig vara välbehövligt, för tyvärr kom bristerna fram direkt. Hon kan kännas riktigt bra så länge jag rider utifrån hur han är för stunden – typ stannar när hon lägger sig på, lägger en volt vid behov, osv. Men när man ska rida ett program finns ju inget utrymme att lägga en extra volt eller strunta i en rörelse, utan hästen måste vara med exakt hela tiden.

Nu när jag tränar i början så lägger jag ibland in extra volter eller hoppar eventuellt över någon del i programmet för det är ändå träning. Men det blev väldigt tydligt att halvhalterna inte går igenom varje gång, att hon inte är helt rak och inte lyssnar precis när jag ber henne. Det känns som om alla hjälper går igenom efter en viss fördröjning – och i programmet är det då redan för sent! Jag måste verkligen träna mycket mer på detaljerna i programmet, och att hon lyssnar precis hela tiden. T.ex. kan jag inte rida igenom ett hörn lite på sniskan för sedan kommer en öppna t.ex, och då är den redan ”förstörd” av det dåliga hörnet.

Red igenom MsvB4 en gång och galoppdelen var faktiskt bättre än traven. När hon inte är helt loss i traven så blir det lite orytmisk känsla i rörelserna, får inget flyt. Så sedan fokuserade jag bara på skolorna och att få henne rakriktad i dem. I höger öppnan t.ex. vill hon skjuta ut vänster bog lite grann och det gör att jag tappar bärighet och då upplever jag att jag inte heller kan rida i rätt tempo. Till slut fick jag till det genom att rida små åttvolter där hon ska vända för min ytterskänkel omdelbart, utan att börja hänga på bogarna, försöka ta stöd mot bettet eller trilla mot innerskänkeln. Till slut kunde jag göra den åttan i trav och galopp med båda bogarna lika mycket framför mig, för att sedan avsluta i en rund form med samma tänk. Så nu ska jag verkligen jobba med att hon följer med direkt åt båda håll, så hon inte tränger sig lite mot ytterskänkeln för då blir alla rörelserna av mycket sämre kvalitet.

När man får till det där så blir traven en helt annan, då bär hon upp sig och får mer schwung. Nöjd med passet som helhet, men också väldigt medveten om att jag måste skärpa till mig lite nu och inte åka häst.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*