Markarbete idag

Idag stod markarbete på schemat. Ska se om jag kan få till ett till dagläger med markarbete i vår, för dels är det nyttigt för hästarna och så är det rolig variation för mig.

Första passet jobbade vi med traven. Först travbommar på rakt spår i uppvärmningen, och efter lite galopp även travbommar på volten. När hästarna var varma avslutade vi med travbommar där varannan bom är upphöjd i ena änden, för att få högre benlyft och ännu mer gymnastik.

Andra passet fokuserade vi på galoppen. Vi började med att galoppera över en bom på en 20 m – volt. Här är det viktigt att hitta en rytmisk och jämn galopp så att bommen hamnar ”mitt i” ett galoppsprång och hästen inte hoppar stort över bommen eller lägger in ett extra språng. Här blev det väldigt tydligt att det är superviktigt att få med yttersidan och inte bara styra hästens hals. Har du yttersidan med dig är det lättare att reglera galoppen och hitta rätt distans.
Därefter gjorde vi en övning där man galopperar över en upphöjd bom, lägger en volt och rider över bommen igen – därefter rakt fram till en likadan bom på en distans med 17,5 m – och sedan volt och över sista bommen igen. Sträckan mellan bommarna motsvarar fyra galoppsprång om det är hinder, men när det är såhär lågt tycker jag det är bra att börja på fem korta galoppsprång för lydnaden. Vill man utveckla övningen kan man variera antalet språng.

Viktigt i övningen är rytm och balans – och igen yttersidan – så man inte välter runt hästen i volten och tappar balansen.

Avslutade med att galoppera på 20 m – volten igen men nu med två bommar.

Jättenöjd med dagen. Hästarna tyckte verkligen det var kul och det blir bra resultat av övningen då det är lösgjörande. Tycker också det är bra med bommar för det tydliggör verkligen för ryttaren att den har koll på hästens sidor samt även tempot. Bra dag med nöjd tränare, nöjda hästar och ryttare!

Dagens guldstjärna till Fantasi. Tycker hon har varit lite slarvig förut med att lyfta på fötterna, men idag klev hon på bra och var riktigt duktig. Ibland kanske lite väl pigg, men hon tyckte i alla fall att det var kul!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*