Sporrar och spö

Något som kan irritera mig till vansinne är de som tycker att sporrar och spö är ”djurplågeri”. Självklart vill vi alla ha en bra kommunikation med vår häst, där man använder så små signaler som möjligt – det är ju egentligen hela kärnan i ridningen. Jag tycker inte heller att man ska sitta och hacka med sporrarna eller spöa upp sin häst – men om man ser sporrar och spö som hjälpmedel istället för tortyrredskap så kanske man förstår bättre vad det handlar om?

Det finns givetvis hästar som blir spända av ett spö – ta bort det då. Och om du inte har behov av sporrar eller kan hålla skänkeln stilla – använd inte sporrar. Men om man kan lära sig använda dessa hjälpmedel med sunt förnuft – då kan du förmodligen förtydliga och förfina kommunikationen med hästen istället. Jag tycker inte att det är ett självändamål vare sig att rida med, eller utan sporrar. Man får anpassa sig till hästen. Men att vara ”stolt” över att man rider utan sporrar, och sedan sitta och klämma med benen hela ridpasset istället tycker jag inte är ett dugg bättre. Om hästen inte tar skänkeln så är det jättebra att ha dessa hjälpmedel för att vara tydlig just i det ögonblicket – men sedan ska såklart en hjälp åtföljas av att man som ryttare är passiv. Förhoppningsvis lyssnar hästen på mindre hjälper nästa gång.

Det är ofta ryttaren vill vara så ”snäll” mot hästen att man, istället för att markera och vara tydlig, sitter och tjatar och tjatar. Men sådant ”tjat” gör de flesta hästar avtrubbade. Var tydlig och direkt istället! Men kom ihåg att känna av också om du får ett ”svar” – då är det din uppgift som ryttare att ge beröm (avsaknad av inverkan är också en typ av beröm). Hästen ska gå fram för ETT lätt tryck av skänkeln. Lyssna på hästen och se om den reagerar innan du sparkar tre gånger av gammal vana för att få Brunte att trava. Om han inte travar, peta till med spöet istället för att klämma mer. Det tycker jag är mycket snällare, faktiskt.

Apropå sporrar, kolla in dessa handgjorda med riktigt mycket ”extra allt”…. Lite för mycket i min smak dock. Fast det kanske är snyggt på håll?
Finns hos Little world equestrian.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*